„semmit érte nem várván; és a ti jutalmatok sok lesz,”
A mondat első felét „ semmit érte nem várván”, azonnal értelmetlenné teszi a mondat második fele: „a ti jutalmatok sok lesz,”.
Ezt az elvárást legfeljebb egy ateista ember tudja teljesíteni, egy vallásos már nem. (az ateista mivel nem hisz Istenben, ezért a mennyei jutalomban sem.)
"Ekkor Péter sorjában beszámolt a történtekről, és ezt mondta: „Én éppen Joppé városában tartózkodtam, és imádkoztam, amikor révületben látomást láttam: valami nagy lepedőhöz hasonló szállt le, amely négy sarkánál fogva ereszkedett le az égből, és lejött egészen énhozzám. Közelebbről megnéztem, és láttam benne a föld négylábú állatait, a vadakat, a csúszómászókat és az ég madarait. Hallottam egy hangot is, amely így szólt hozzám: Kelj fel, Péter, öld és egyél! Én azonban így szóltam: Semmiképpen sem, Uram, mert szentségtelen vagy tisztátalan még soha nem volt a számban. De másodszor is megszólalt a hang az égből: Amit az Isten megtisztított, azt te ne mondd tisztátalannak."
Az adventizmust úgy tudnám leírni mint mérsékelt jehovizmust eszperantizmussal keverve.
Alapvetően puritán csoport, mely külsőségekre les egész nap, de azért igyekeznek nem teljesen elszakadni a valóságtól, szóval a nagyobb jehovista marhaságokban nem hisznek.
Nekik is akadt egy prófétájuk, White asszony, de volt annyi eszük, hogy nem csináltak belőle Joseph Smithet. Tulajdonképpen White írásai jelentik az adventista Szent Hagyományt, katolikus-ortodox nyelven fogalmazva.
Egyébként alapvetően a normál niceai keresztény teológiát vallják, csak ebből a szombat ügyből csináltak problémát.
Az eszperanizmus meg onnan, hogy az adventisták fő hobbija az utazgatás, szeretnek egymáshoz utazni innen oda és vissza. Pont mint az eszperantisták: mára az ő fő céljuk is a turizmus.
De alapvetőem az adventisták eléggé mérsékelt társaság: nem hisznek a kálvinista predestinációban, nem fetrengenek mise alatt, nincs táncos üvöltés ima alatt, s sajátos módon a bűn megítélése tekintetében szinte ortodox elképzeléseket hirdetnek.
Bocs, de nem fogok erre 2 órát szánni, csak belenéztem.
Tippre ez a második lehet.
De most látom, hogy White a nő neve, szóval ez adventista anyag. Azaz eltaláltam, a "2. ébredés" az 3 rész: adventisták, a Stone–Campbell mozgalom, s mormonok.
Nyilván nem akarom a hármat összemosni, a mormonok vadhajtás a 3 közül.
De akkor így világos: te régimódibb újproti vagy, az adventisták hiszik, hogy kóserül kell enni.
Hasonlatosképen az asszonyok tisztességes öltözetben, szemérmetességgel és mértékletességgel ékesítsék magokat; nem hajfonatokkal és aranynyal vagy gyöngyökkel, vagy drága öltözékkel, hanem, a mint illik az istenfélelmet valló asszonyokhoz, jó cselekedetekkel...
Abszolút külsőségközpontúak. Mivel a külső jelek számukra a rendes viselkedést jelentik, az erkölcsös életet, így ez talán a legképmutatóbb csapat, melyet csak egyes újprotestáns csoportok múlnak felül. Gyakorlatilag úgy kell öltözni, mint egy rendes üzletember, mosolyogni kell mint egy gyorséttermi alkalmazott, s folyamatosan nyájasnak kell lenni.