Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Üdv mindenkinek , köszönöm a szőlő alany beszerzéssel kapcsolatos segítséget , végül a Kaszás oltványtól vettem So4- et és már nálam is vannak olyan szépek jöttek, hagy dicsekedjek velük.
Persil kolléga már leírta, hogyan metszd, és nagyon sok mindent kellene ide leírjak, nem lenne baj, ha kicsit utánaolvasnál a szakkifejezéseknek, módszereknek a szőlőmetszés témájában. Azért egy kis gyorstalpaló (bocs, nem biztos, hogy mindenhol tökéletesen szakmai lesz, inkább egyszerű): alapvetően az a lényege a metszésnek, hogy a csúcsdominanciát kihasználva termésre kényszerítsük a metszés után meghagyott rügyeket. A szőlő leginkább az előző évi elfásodott hajtások rügyeiből fakad, tehát ezekkel kell törődnünk. A csúcsdominancia miatt mindig a felső rügyekre koncentrál, ezt figyelembe kell venni, hogy ne kopaszodjanak fel a termőalapok, így bizonyos módszereknél (szálvessző jellegű) lehajtást alkalmazunk (ami lehet egyenesre vagy íveltre hajtott). Aztán van egy olyan, hogy ha felső két (három-négy, ahogy alakul) rügyből fakadt csak a szőlő, akkor a felsőt(ket) távolítjuk el, alsót pedig két rügyre vágjuk. Persze itt már kicsit bonyolultabb is lehet a helyzet (pl. törzsnevelés), itt most nem térnék ki mindenre... Ha hirtelen nagyon magasra engedjük, és csak fent fakad, előfordul, hogy a köztes rész nem megfelelően vastagodik, ezért lényeges a fokozatos magasítás (törzsnevelés). Ami pedig nagyon fontos: egy éppen most kiásott csemete két világos rügyre visszavágandó, nincs elég tárolt energiája, hogy sok rügyet kineveljen, és gyökeret is eresszen (normál körülményekre gondolok. amikor valaki két naponta műtrágyázza, locsolja, mint egy szobanövényt, egy másik kategória)
Tudom, hogy ezek nem oltványok, több ezer oltványt ültettem már, de te írtad, hogy az oltványok, amiket te ültettél, azok nem sikerültek, én azokra kérdeztem rá.
Nem oltványok ezek, hanem egy hosszú vesszön keletkezett hajtások. A hosszú vesszöt egy helyen megtörtem, és leástam, kb 20 cm-re, jól trágyázott talajba. Követ tettem rá és 1,5-2 évig nem bolygattam. Tavaly a kiálló hajtásvégen még termés is volt; nem vettem észre idejében és véletlenül jajta hagytam. Mindeközben a ledugás helyén is kinött egy másik erös vesszö, amit szintén életben hagytam. Tehát nem egy kis pöcök gyökeresedett le, hanem egy hosszú, lehajtott vesszö. Minthogy ennek a másodiknak is komoly önálló gyökere lett, gondoltam, kap egy esélyt. De hogyan metsszem meg?
Amelyiknél dupla hajtás nő a tavalyi két szemes csapból, ott az alsó hajtást vagy kénytelen meghagyni (amelyik pipaszerűen kanyarodik), visszavágva két szemre.
A másiknál, ahol egy pici pöcök gyökeresedett le és abból egy ménkühosszú hajtás ménkühosszú ízközökkel nőtt ki, nehéz–értelmezhetetlen két szemet meghagyni.
Le tudnád írni pontosan, hogy az oltványokat honnét szerezted be, hogyan készítetted elő őket az ültetéshez, mikor (melyik évszakban, milyen csapadék- és talajviszonyok között) és pontosan hogyan ültetted el?
Szakszerű ültetés mellett egy életteli oltványnak meg kell tudnia eredni. Az előfordulhat, hogy egy sorozatból egypár oltvány nem ered meg, de az, hogy nálad egy se, az felvet kérdéseket. Ha az összes nem megeredő oltvány ugyanonnét van, lehet az oltványos hibája, ha különböző helyről lettek beszerezve, akkor viszont már kevésbé valószínű, de nem kizárható.
lyen kis csemetét vissza kell vágni az alsó két rügyre, ami egyiknél nagyon jól látszik, mert ott az alsó vesszőról lenne szó, a másiknál ez nem annyira értelmezhető sajnos, de szerintem úgy magas lesz.
Ne haragudj, de nem értem, hogy melyikre gondolsz és pontosan hol kellene visszavágni öket. Csak az egyikük, kicsi, a másik elég nagy; az egész növény megvan majd egy méter, a két vesszö, meg majdnem 1 cm átméröjü. Megtennéd, hogy azokon a képeken, ahol a földön fekszenek, bejelölöd, hogy hol vágjam el?
A gyökereztetés szépen néz ki, de ilyen kis csemetét vissza kell vágni az alsó két rügyre, ami egyiknél nagyon jól látszik, mert ott az alsó vesszőról lenne szó, a másiknál ez nem annyira értelmezhető sajnos, de szerintem úgy magas lesz. Függőbe is hajthattad volna a vesszőt, és akkor a gyökeret nem kellett volna ferdén tenni... És takard földdel őket (csirkézd) mert kiszáradnak viaszolás hiányában.
Esö után köpönyeg, sajnos nem tudtam idöben tanácsot kérni, de azért örülnék, ha ránézne valaki:
A dolog úgy kezdödött, hogy az ösöreg szölöm pótlására sokadszor próbálkozom kertészetben vett szölöoltványokkal és sose maradtak meg, és vesszögyökereztetéssel se boldogultam. Az egyedüli, ami bevált, az értt vesszök lehajtása és gyökereztetése volt, csak ez nagyon hosszadalmas; 1,5-2 évig tart.
Az egyik ilyen növényke épp most készült el; tegnap kiástam és leválasztottam. Közben azonban az történt, hogy a lebújtatás helyén egy második életképes vesszö is kinött, tekintélyes saját gyökérzettel, úgyhogy egyúttal ezt is kiástam. A képeken látható az eredeti helyzet és a két kiásott növényke.
Itt pedig elültetés után láthatók ugyanök:
Mély gödröt ástam, megkurtítottam a gyökerüket, és egy jó nagy adag gombatrágyával elültettem öket, majd jól rá is tapostam.
A probléma a metszésükkel van. A nagyobbiknál meghagytam két nagyon erös vesszöt, amit kétfelé akartam hajtani a dróton kar gyanánt, ám ezzel több probléma is van: 1. Ami eddig épp a drót magasságáig ért, az most a mély gödörbe ültetés miatt kb. félúton van a föld és a drót között. Nem lesz e túl alacsonyan a széthajtás helye? 2. Nem tudom, hogy elsöéves tönél meg szabad-e ezeket a karokat egyáltalán hagyni, vagy elöbb mégis vissza kellene vágni, hogy inkább jól meggyökerezzen az új helyén?
A másikkal az a probléma, hogy az egyetlen vesszö kb. derékszögben áll a gyökeréhez képest. Így egy kissé ferdén ültettem el, hogy valamennyire fölfele álljon. Végül így néz ki, kb 3 szem áll ki a földböl, de elég hosszú szártaggal. Vágjam-e el, és ha igen, hol?
Kell egy családi kirándulást szervezni és a vásárfiát fel kell dobni az autó tetejére. Madárodú, vegyszer, vegoszolopcsiga stb stb stb egy füst alatt be kell szerezni mindent a szezonra.
Oszt' ez a kettő, hogy jön össze? "Ha van tetőcsomagtartód, elszaladsz Kecskemétre"
Látom magam előtt az olvtárs lefényképezi a telefonjával a tetőcsomagtartót (bizonyíték gyanánt), elbúcsúzik a családjától (mint Xixo az Istenek a fejükre estek-ben) és futva elindul a Hírös város felé...
Köszönöm az ötleteket, utánajárok. Bíborászt néztem, de az oldalukon nem volt ilyen "nagyáru" szállításról infó, de rákérdezek náluk, mit veszíthetek. Tarjánacélra rákattintottam, de mivel úgy láttam ők nem webbolt, így nem is néztem tovább az oldalt.
Iskol, köszi a felajánlást, ha nem lesz más, én is gondolkodtam ilyesmiben, hogy hátha valaki rendelne "nagyban", amihez hozzá lehetne csapni ezt a pár darabot. :)
Van Persil: 4 db-ot számoltunk elsőre, de legyen eggyel több, mégis jobban hangzik az 5 kell, mint a 4. :)))
Kiszállítani sztem kiszállítanak, csak túrban, azaz majd valamikor, ha arrafelére lesz értelmes mennyiségü szállítanivalójuk, mint ahogy a Borüveg is csinálja.
Sztem egyszerübb elmennie Nemesgulácsra a Papp Annáékhoz. Egy VW Passat kombiba (ideiglenesen kiszedve a jobb elsö ülést), simán befér még a 2,7 m-es végoszlop is. nekem a Megan Scenicbe is befér, pedig az rövidebb. Vagy vonóhorog+utánfutó kombó.
Amúgy a 13 m-re sztem elég a 2 végoszlop+két köztes oszlop is.
Sziasztok! Ötleteket kérnék. Csinálunk egy új szőlősort, 13 méteren. Ide 5 oszlop kéne. Ötletek kellenének, hogy ilyen kis mennyiségben hol tudok (ha egyáltalán lehet) fém oszlopot beszerezni? Olyat találtam a neten, ahol nagyobb tételes eladás van, illetve volt darabáras is, de marha messze tőlem (és nyilván ilyen kis tétel esetén kiszállítást nem vállalnak vagy nagyon magas áron). Ami nekem közeli lenne, az Pest ill. Fejér környéke. Köszi a segítséget előre is!
Sajnos ne tudok adni. Oltóvesszőm csak Valekból van, azt én is most akarom oltani. A többi frissen ültetett oltvány, vagy tavalyi és azokat én már lemetszettem bő egy hete két rügyre, vessző összekeverve. A szilva sem érdekel, köszönöm! Újra csak javaslom, hogy még a metszés előtt keresd fel a facebook csoportot! Ha nem jársz sikerrel, szívesen adok, de csak jövőre.
Az enyémek közül amit nagyon ajànlok:Szuper extra,Redglobe,, Talisman,,Nero,Podarok Zaporozsje,Conegliano precoce,Javított Hamburgi muskotàly,Àron és egy Souvenirhez hasonló,de annàl sokkal ellenàlóbb sajàt magonc.