Keresés

Részletes keresés

kentaur01 Creative Commons License 2016.07.04 0 0 3614

tegnap szerettem volna kiegészíteni a hozzászólásomat, hogy a nektarin talán jobb mint a barack, mert keményebb, ha tudsz szerezni akkor lesz finomság erre az évre is :)

lehet, hogy mi is nektarinnal készítjük el, van egy ismerősünk 1200 fája van neki :) jut is marad is

Előzmény: TINTUS (3612)
Mariska néni Creative Commons License 2016.07.03 0 0 3613

Ezek már befőtt és dzsem formájában leledzenek, de gyűlik ládában az utánpótlás, folyamatosan szedegetjük. Eddig ezen kívül még csak meggy dzsem, befőtt és sütibe való magozott megy készült saját levében, meg a mélyhűtő is kapott egy kicsit. A két fő savanyítani való paprika fajtát direkt csak a borsó után ültettem ki elég kis méretben, hogy csak ősszel kelljen pepecselnem a savanyításukkal. Igen ám, de korán indult a Rapires, Nagykúti és Jalapeno vetés, így azokkal már sajnos most kell foglalkozni, holnap bekeverem az első adag vödrös lét, abból szedegetek az üvegekbe. De legalább az Édesalma és a Jav. bogyiszlói maradhat őszre. 

TINTUS Creative Commons License 2016.07.03 0 0 3612

őszibarackos chutney.... az idén nálam a fagy miatt a 3 nagy fán talán összesen lesz 5 szem.   Sajnos.... pedig kentaúr kolléga receptje kitűnő.

Előzmény: kentaur01 (3611)
kentaur01 Creative Commons License 2016.07.03 0 0 3611

SzerintemTe sem szoktál unatkozni. Mondjuk ebben az évben nem tervezek semmiből nagyobb mennyiséget tartósítani. Van elég tartalék az elmúlt évekből. Csak olyat készítünk ami jobban fogy pl. Olaszos spagetti szósz cukkini alapon, őszibarackos chutney.

Előzmény: zsebi41 (3610)
zsebi41 Creative Commons License 2016.07.03 0 0 3610

Jó olvasni, hogy nem unatkoztok.

Előzmény: kentaur01 (3609)
kentaur01 Creative Commons License 2016.07.03 0 0 3609

4 ládányi meggyet dolgoztunk fel a napokban, a termés elmaradt a korábbi évektől. kb. a harmada volt, végül is csináltunk meggylikőrt, szörpöt, meggy lekvárt és vegyesen meggy-málna lekvárt, és igen sokat megaszaltunk( aszalunk) ezzel a meggy szezon lezárult, az ivólé ebben az évben kimarad, mert rengeteg üveg van még az előző évekből

 

TINTUS Creative Commons License 2016.07.01 0 0 3608

Elküldtem.....

Előzmény: platz (3607)
platz Creative Commons License 2016.07.01 0 0 3607

Mi is kész rétestésztát használunk. A mai világban hiányzik az idő, és a megfelelő liszt is szerintem. Ezekből a lisztekből már nem lehetne asztalon túlnyúlóan a földig leérő rétestésztát kinyújtani. Mindezen véleményem ellenére létezhet megfelelő liszt, mert kb egy fél éve láttam egy TV műsort, ahol a falusi néni ezt a produkciót bemutatta.

A receptedet azért elmenteném, mert biztosan nagyon fincsi a rétes így elkészítve.

 

Előzmény: TINTUS (1612)
zsebi41 Creative Commons License 2016.06.25 0 1 3606

Persze, hogy van elmarad a jellegzetesen füstös íz, és a hajatok ruhátok se lesz füst szagú, a pörkölt olyan lesz mint amikor bent főzöm öntöttvas lábosban.

 

A tárcsát meleg vízzel elmosod, mosogató szer nélkül az a pornak elég papírral kitörlöd, vékonyan kizsírozod és használod.

Előzmény: TINTUS (3605)
TINTUS Creative Commons License 2016.06.25 0 0 3605

Jövő hét végén lesz egy kis kerti parti nálunk családtagokkal. Ha bográcsban főzök pörköltet van jelentősége az íz szempontjából, hogy gázzal vagy fával tüzelek??

Szoktatok tárcsán sütni? Énnekem is van ki is égettük egy éve ahogy kell, egyszer használtuk is. Azóta a garázs falán lóg, de most elő kell vennem. Hogyan szoktátok használat előtt kezelni mert nyilván poros stb. ?

C20NE Creative Commons License 2016.06.24 0 0 3604

Én rajnai törpét és Zsuzsit vetettem és felfuttattam, rengeteg termett rajta.

Előzmény: kentaur01 (3601)
kentaur01 Creative Commons License 2016.06.22 0 0 3603

igaz, hogy nem saját termésből- tegnap 3 közepes méretű cukkinit feldolgoztunk, cukkini krémleves  és rántott cukkini lett belőle, igen népszerű volt a menü

kentaur01 Creative Commons License 2016.06.16 0 0 3602

na ezt rossz helyre írtam, bocsika :)

kentaur01 Creative Commons License 2016.06.16 0 0 3601

tegnap ismét óriási eső volt nálunk, egyszerűen képtelenség bármit is csinálni a kertben, mondjuk én megpróbáltam de nincs értelme, szedtem egy kevés málnát, majd  jó lesz a meggy-málna lekvárba, tavaly sokkal több málnánk volt :(

szomorúan tapasztaltam hogy a földieper leérett, ráadásul úgy hogy talán 2-szer szedtünk róla, és az sem volt jó ízű, most a fekete ribizli következi, gondolom a közelgő meleg hatására a 7 végén már szedhető lesz

borsó talán egy picivel több termett mint amennyit elvetettem, ha most vetek milyen fajtával próbálkozzak?

Mariska néni Creative Commons License 2016.06.15 0 0 3600

Bármikor lehet vetni, én folyamatosan teszem. Most bújt ki egy adag, és ma vetettem el a következőt. Itt írtam róla: 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=136630985&t=9108176

 

És pár régebbi kép a nem sorba, hanem szélesebb sávba vetett kaporról, látszik a dátum:

Előzmény: zsebi41 (3599)
zsebi41 Creative Commons License 2016.06.15 0 0 3599

Mariska most olvasom nagy örömmel, hogy van módszered amivel lehet őszre friss kaprom hol találom meg a módszer leírását?

Előzmény: Mariska néni (3598)
Mariska néni Creative Commons License 2016.06.15 0 0 3598

Igen, és a Te hsz-edet linkeltem be Tintusnak:)

Előzmény: zsebi41 (3595)
krnemarika Creative Commons License 2016.06.15 0 0 3597

Köszönöm. Ha nálad ez bevált módszer, akkor követni fogom. Megszüntetem a "kaporerdőt", s mennek a fagyóba.

Előzmény: zsebi41 (3594)
krnemarika Creative Commons License 2016.06.15 0 0 3596

Ilyenkor rengeteg van a kertben. Sokat elosztogatok, mert sajnálom eldobni. Mariska néni módszerével már sikerült őszre is frisset varázsolni a kertbe, de ha nem muszáj, akkor nem foglalkoznék vele.

Előzmény: kentaur01 (3593)
zsebi41 Creative Commons License 2016.06.15 0 0 3595

Ugyan nem engem kérdeztél de biztos nem sok azt hiszem Mariska is az én receptem szerint készíti és még sokan mások is még senki sem jelezte, hogy túl savas lenne igazi csemege ubi lesz.

Előzmény: TINTUS (3591)
zsebi41 Creative Commons License 2016.06.15 0 0 3594

Én mindig avval teszem el amikor már nincs a kertben. még soha nem romlott meg, és u.o. intenzív kapor ízt ad mint a friss.

 

Ilyenkor leszedem méretre vágom a szálaktz, megmosom, felakasztom száradni utána folpackba csavarom adagonként és úgy teszem zacsiba, mindig annyit veszek amennyi kell, a savanyúba, vagy a savanyú káposztához. Ezt csinálom a tárkonnyal is abból is van nálam fagyasztva vágott dobozban, és szálas is a mélyhűtőmben.

Előzmény: krnemarika (3592)
kentaur01 Creative Commons License 2016.06.15 0 0 3593

ez nálunk is probléma, sajnos én az ubi berakásához a piacon szoktam kaprot venni, én nem rakom bele a fagyasztottat

Előzmény: krnemarika (3592)
krnemarika Creative Commons License 2016.06.15 0 0 3592

Mostanában volt szó a kapor tartósításáról. Aprítva sokat fagyasztottam szósznak, tökfőzelékhez. Azt szeretném megtudni, hogy a fagyasztva eltett száras kapor jó-e uborka eltevéséhez. Mert most gyönyörű, de mire az uborka eltevésre is jó lesz, addig a kapor elszárad.

TINTUS Creative Commons License 2016.06.15 0 0 3591

"  2 teáskanál sót, 2 evőkanál cukrot 6 evőkanál 10 %-os ecetet "  . Mariska az ecet biztos, hogy nem sok ????  1db  7 decis üveghez ?

Előzmény: Mariska néni (3579)
krnemarika Creative Commons License 2016.06.14 0 0 3590

Köszönöm. Ki fogom próbálni.

Előzmény: kentaur01 (3589)
kentaur01 Creative Commons License 2016.06.13 0 0 3589

Semmi extra. Egy mikrózható edényben verjük fel a tojásfehérjét. Aztán irány a mikrohullámú. Én 90 mp-re tettem. Csodálatos lett és nagyon könnyű elkészíteni.

Előzmény: krnemarika (3588)
krnemarika Creative Commons License 2016.06.13 0 0 3588

Írnál erről a mikrózásról bővebben?

Előzmény: kentaur01 (3585)
krnemarika Creative Commons License 2016.06.13 0 0 3587

De jó, hogy felhívtad rá a figyelmet! Megint "lemaradtam" volna. 

Előzmény: Mariska néni (3586)
Mariska néni Creative Commons License 2016.06.13 0 0 3586

Most van itt az ideje, ezért megdézsmáltam a diófát:

 

- 20 szem diót felnegyedeltem, ötliteres üvegben nyakon öntöttem 2 liter vodkával, tettem bele pár egész fahéjat, pár szem szekfűszeget és egy narancs héját, majd lezárva beraktam a kamrába. Majd ősszel leszűröm és kreálok belőle diólikőrt.

 

- másik kb. 20 szemet kötőtűvel megszurkáltam és nagy üvegbe felöntöttem vízzel, ezt fogom cserélgetni úgy két hétig naponta (ha el nem felejtem). Ezután készül belőle zölddió befőtt.

 

- egy csomó diófa levelet szétterítettem az ebédlőasztalon, hogy csonttá száradjon, aztán majd összemorzsolva megy befőttes üvegekbe csoda-gyógyteának. Ez azért kell ilyenkor, mert a dió még ezután fog csontosodni, vagyis az ahhoz szükséges anyagokat most még a levelek tartalmazzák. Ez többek között csontsűrűség megőrzésére, haj regenerálásra csodaszer, de sok-sok más áldásos hatása is van. 

Előzmény: kentaur01 (3585)
kentaur01 Creative Commons License 2016.06.13 0 0 3585

az eső miatt nem sokat tudtam kertészkedni, na persze a foci EB is akadályozott, így picit főzőcskéztem, a gyerek unszolására madártej készült 2l tejből, 6 tojással, a habot a mikróban főztem meg, ilyet se csináltam még de nagyon jó módszer, készült bőséges mennyiségben, ne éhezzen a gyerek :)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!