tegnap szerettem volna kiegészíteni a hozzászólásomat, hogy a nektarin talán jobb mint a barack, mert keményebb, ha tudsz szerezni akkor lesz finomság erre az évre is :)
lehet, hogy mi is nektarinnal készítjük el, van egy ismerősünk 1200 fája van neki :) jut is marad is
Ezek már befőtt és dzsem formájában leledzenek, de gyűlik ládában az utánpótlás, folyamatosan szedegetjük. Eddig ezen kívül még csak meggy dzsem, befőtt és sütibe való magozott megy készült saját levében, meg a mélyhűtő is kapott egy kicsit. A két fő savanyítani való paprika fajtát direkt csak a borsó után ültettem ki elég kis méretben, hogy csak ősszel kelljen pepecselnem a savanyításukkal. Igen ám, de korán indult a Rapires, Nagykúti és Jalapeno vetés, így azokkal már sajnos most kell foglalkozni, holnap bekeverem az első adag vödrös lét, abból szedegetek az üvegekbe. De legalább az Édesalma és a Jav. bogyiszlói maradhat őszre.
SzerintemTe sem szoktál unatkozni. Mondjuk ebben az évben nem tervezek semmiből nagyobb mennyiséget tartósítani. Van elég tartalék az elmúlt évekből. Csak olyat készítünk ami jobban fogy pl. Olaszos spagetti szósz cukkini alapon, őszibarackos chutney.
4 ládányi meggyet dolgoztunk fel a napokban, a termés elmaradt a korábbi évektől. kb. a harmada volt, végül is csináltunk meggylikőrt, szörpöt, meggy lekvárt és vegyesen meggy-málna lekvárt, és igen sokat megaszaltunk( aszalunk) ezzel a meggy szezon lezárult, az ivólé ebben az évben kimarad, mert rengeteg üveg van még az előző évekből
Mi is kész rétestésztát használunk. A mai világban hiányzik az idő, és a megfelelő liszt is szerintem. Ezekből a lisztekből már nem lehetne asztalon túlnyúlóan a földig leérő rétestésztát kinyújtani. Mindezen véleményem ellenére létezhet megfelelő liszt, mert kb egy fél éve láttam egy TV műsort, ahol a falusi néni ezt a produkciót bemutatta.
A receptedet azért elmenteném, mert biztosan nagyon fincsi a rétes így elkészítve.
Persze, hogy van elmarad a jellegzetesen füstös íz, és a hajatok ruhátok se lesz füst szagú, a pörkölt olyan lesz mint amikor bent főzöm öntöttvas lábosban.
A tárcsát meleg vízzel elmosod, mosogató szer nélkül az a pornak elég papírral kitörlöd, vékonyan kizsírozod és használod.
Jövő hét végén lesz egy kis kerti parti nálunk családtagokkal. Ha bográcsban főzök pörköltet van jelentősége az íz szempontjából, hogy gázzal vagy fával tüzelek??
Szoktatok tárcsán sütni? Énnekem is van ki is égettük egy éve ahogy kell, egyszer használtuk is. Azóta a garázs falán lóg, de most elő kell vennem. Hogyan szoktátok használat előtt kezelni mert nyilván poros stb. ?
igaz, hogy nem saját termésből- tegnap 3 közepes méretű cukkinit feldolgoztunk, cukkini krémleves és rántott cukkini lett belőle, igen népszerű volt a menü
tegnap ismét óriási eső volt nálunk, egyszerűen képtelenség bármit is csinálni a kertben, mondjuk én megpróbáltam de nincs értelme, szedtem egy kevés málnát, majd jó lesz a meggy-málna lekvárba, tavaly sokkal több málnánk volt :(
szomorúan tapasztaltam hogy a földieper leérett, ráadásul úgy hogy talán 2-szer szedtünk róla, és az sem volt jó ízű, most a fekete ribizli következi, gondolom a közelgő meleg hatására a 7 végén már szedhető lesz
borsó talán egy picivel több termett mint amennyit elvetettem, ha most vetek milyen fajtával próbálkozzak?
Ilyenkor rengeteg van a kertben. Sokat elosztogatok, mert sajnálom eldobni. Mariska néni módszerével már sikerült őszre is frisset varázsolni a kertbe, de ha nem muszáj, akkor nem foglalkoznék vele.
Ugyan nem engem kérdeztél de biztos nem sok azt hiszem Mariska is az én receptem szerint készíti és még sokan mások is még senki sem jelezte, hogy túl savas lenne igazi csemege ubi lesz.
Én mindig avval teszem el amikor már nincs a kertben. még soha nem romlott meg, és u.o. intenzív kapor ízt ad mint a friss.
Ilyenkor leszedem méretre vágom a szálaktz, megmosom, felakasztom száradni utána folpackba csavarom adagonként és úgy teszem zacsiba, mindig annyit veszek amennyi kell, a savanyúba, vagy a savanyú káposztához. Ezt csinálom a tárkonnyal is abból is van nálam fagyasztva vágott dobozban, és szálas is a mélyhűtőmben.
Mostanában volt szó a kapor tartósításáról. Aprítva sokat fagyasztottam szósznak, tökfőzelékhez. Azt szeretném megtudni, hogy a fagyasztva eltett száras kapor jó-e uborka eltevéséhez. Mert most gyönyörű, de mire az uborka eltevésre is jó lesz, addig a kapor elszárad.
Semmi extra. Egy mikrózható edényben verjük fel a tojásfehérjét. Aztán irány a mikrohullámú. Én 90 mp-re tettem. Csodálatos lett és nagyon könnyű elkészíteni.
Most van itt az ideje, ezért megdézsmáltam a diófát:
- 20 szem diót felnegyedeltem, ötliteres üvegben nyakon öntöttem 2 liter vodkával, tettem bele pár egész fahéjat, pár szem szekfűszeget és egy narancs héját, majd lezárva beraktam a kamrába. Majd ősszel leszűröm és kreálok belőle diólikőrt.
- másik kb. 20 szemet kötőtűvel megszurkáltam és nagy üvegbe felöntöttem vízzel, ezt fogom cserélgetni úgy két hétig naponta (ha el nem felejtem). Ezután készül belőle zölddió befőtt.
- egy csomó diófa levelet szétterítettem az ebédlőasztalon, hogy csonttá száradjon, aztán majd összemorzsolva megy befőttes üvegekbe csoda-gyógyteának. Ez azért kell ilyenkor, mert a dió még ezután fog csontosodni, vagyis az ahhoz szükséges anyagokat most még a levelek tartalmazzák. Ez többek között csontsűrűség megőrzésére, haj regenerálásra csodaszer, de sok-sok más áldásos hatása is van.
az eső miatt nem sokat tudtam kertészkedni, na persze a foci EB is akadályozott, így picit főzőcskéztem, a gyerek unszolására madártej készült 2l tejből, 6 tojással, a habot a mikróban főztem meg, ilyet se csináltam még de nagyon jó módszer, készült bőséges mennyiségben, ne éhezzen a gyerek :)