Sziasztok!
Ezt a topikot azért hoztuk létre,hogy legyen egy hely ahol minden témáról lehet beszélni,akár kerti növény akár szobai,kerti tó,növények kártevői,barkácsolás a kertben,tanácskérés,szép tájak növényei,nyaraláskor lefényképezett pálmák,leanderek,rózsák,fenyők,vagy ha csak meg akarod mutatni a kedvenc virágodat,a kedvenc kutyádat ,macskádat ,akármit!!!!mindenkit várunk,itt nincs OFF téma:)
Csalánlével szoktunk vegyszermentesen permetezni levéltetvek ellen. Csalánt egy hordóban áztatjuk. Néhány nap múlva használható. Olyan büdös, hogy a rossz nyelvek szerint nem öli meg a tetveket, hanem elmenekülnek :D
A neten találtam levéltetvek ellen. Egy liter vízbe 4-4 evőkanál ecet, cukor, szódabikarbóna, szappan vagy mosogatószer. Próbálta már valaki. A már pirosodó epresben nem merek vegyszerezni.
Az is, igen, csak mi a birsalmát jobban szeretjük, a naspolyát a férjem nem szereti. Nekem nagyon tetszik az idősebb birsek platánszerűen hámló törzse is, nem tudom, hogy a naspolya ezt tudja-e. A szomszédban volt, de nem sokkal azután, hogy beköltöztünk, tönkrement az a fa.
Az a gyomsáv az előkertben, amit mutattál, teljesen megfelelő talajt mutat.
Meg különben is, nem a talajt kell a növényzethez alakítani, hanem fordítva, a talajhoz kell növényt választani. Trágyázni, komposzttal gazdagítani persze szükség szerint kell, ha sittöltés van, ki lehet szedegetni az előbukkanó cipősarkakat és nagyobb betondarabokat, de ennél alaposabban átalakítani szerintem ésszerű.
Nálunk a diplokarponos betegség okoz nyár végi levélhullást, ha nem permetezzük. Egyetlen június eleji cuproxátos permetezés meg szokta állítani, ennél többször nem permetezzük. Azt viszont nem szabad kihagyni. Egyébként nálunk a fák nem is kapnak ezen kívül semmit.
igen, más szakmákban is előfordul, hogy kénytelen vagy szart csinálni, ha azt szeretnéd, hogy örüljön az ügyfél.
attól tartok, hogy megint kell csinálnom egy kisebb talajcserét, most nem részletezem, talán máskor, de ki fogtok akadni, az biztos. :))
van egy hely, ahonnét tavaly hoztam már 5 talicska földet. ilyen halványbarna, teljesen kavicsmentes. nehéz eldönteni, hogy agyagos vagy homokos, mert homokosnak túl finom, agyagosnak meg nagyon laza. szárazon nagyon finom porszerű. viszont most, hogy esett az eső, megnéztem, gyurmaszerűen lehet alakítani. amúgy szép, homogén. helyben termelték ki, agyagos földek vannak, de lehet, hogy mélyebbről szedték ki, és azért ilyen, nem tudom. tavasszal mindig tele van tyúkhúrral és árvacsalánnal, aztán van még az alján fekete peszterce, amit be tudtam azonosítani. nagy csalán is van a közelben, a domb szélén (inkább az alaptalajon, nem a dombon). ezek ugye főleg nitrofil növények. ja meg valamilyen bükköny telepedett még meg rajta. jónak tűnik...viszont nyáron elszárad rajta minden, nemigen van rajta növényzet. megnéztem a google térképen, már 2021-ben is ott volt ez a domb, talán már 20-ban is, nem tudom. és nincs rajta egybefüggő gyomtakaró. tarack egyáltalán nincs rajta. nem tudom, hogy merjek-e belőle hozni. 20 talicskával kellene. ha mélyebbről lett kiszedve, akkor gondolom, hogy humuszban szegény, de akkor hogy lehet, hogy nitrogénben gazdag?
bázisnak, betrágyázva vagy bekomposztozva meg merném kockáztatni.
itt vannak képek, nem tudom, hogy be lehet-e azonosítani további jelzőnövényeket.
biztos ezt is agyonbonyolítom, de nem szeretném azt nézegetni, hogy nem mennek a rózsák semmire, mert rossz a talaj, és kuka a rengeteg munka. most még van idő kijavítani a tavalyi hibákat.
nálatok mennyire fertőzte meg a monília? én elcsesztem a permetezést, késtem egy hetet, és nagyon sok levél lehervadt. ma meg a vihar vert le egy csomót, ráadásul az egészségeseket. pénteken tervezem megpermetezni, ha jó lesz az idő.
Meg sem fordult a fejemben, hogy ez nem cinege. Hogy melyik változat, azt nem tudom, de ilyenkor talán még nincsenek is kifejlődve a színek. Pl. ez a maroknyi csibe alig különbözik egy verébtől, de CINEGE! Átment macska-kajába (kiugrott a fészekből a legkisebb királyfi, a többieket utánozva), de én visszatuszkoltam és másfél napig etettem duplacsíkos sávos araszolóval (ez volt a speizban). Aztán a szülők visszajöttek az erdőből a testvéreivel:
Az esetek többségében az üzlet felülirja a szakmát. Mennyivel jobb eladni négyet, mint kettőt, nem?
Lépten-nyomon találkozom ilyenekkel. Leylandi ciprus 40cm-re a keritéstől ültetve, stb.
De a kertész is sokszor dilemmában van. Hogyan épitsem ki a kertet, 5, 10, vagy 20 év múlva legyen szép? Ha a 20 év a cél, akkor sokkal kevesebb fát ültethetek, évelőt szinte semmit, hiszen azok már addigra sehol sem lesznek. Az ügyfelek 99%-a pedig azt akarja, hogy tegnaptól itéletnapig legyen szép. Ha megfelelő távolságban ültetek, egy éven belül az ügyfél közé fog ültetni, mert az akkor kevésnek tűnik.
Igen, egy 20 éves, locsolt kertben épp a napokban vágtunk ki egyet. A hatból már csak 2 él. Teljesen át volt rágva rovarokkal a törzse, már harkály is csinált benne magának odút. Idén nem használta.
gratulálok annak a kertésznek, aki csak 2 méter távolságot tart a gömbkőrisek között. nálam 5-5 méter van, ez volt a max., amennyi távolságot tudtam tartani. kb. ez a minimum az én szememnek.
pont idén figyeltem meg, hogy milyen későn kezdenek éledezni a gömbszivarok. amúgy annak elég jól ki tud terebélyesedni a koronája, ennyiből talán jobb választás lenne a kérdező számára.
nekem a gömbfa egymagában nem igazán tetszik, szerintem sorfának szép. de ha választani kellene az említettek közül, akkor a platánt választanám. a kőris is nagyon jó, de már minden sarkon van belőle 3.
na akkor azért száradnak ki a városban az öregebb példányok. én sokat vacilláltam a kőris és a csepleszmeggy között, de úgy látszik, hogy nem csak azok miatt a szempontok miatt volt jó döntés a kőris, amik miatt azt választottam. most már csak a virága tetszik egy kicsit jobban a csepleszmeggynek.
Az első fészekalj (2023-ban). Mondjuk idegen tollakkal ékeskedem, mert hozzám most valamiért nem települtek be:-(((. De bejárnak szomszédolni, mert szívélyes a gazda:-)).
A gömbszivarfa is jó, gyorsan is nő. Tetvesedik is rendesen, ha az idő kedvez az ilyen dolgoknak. Egyéb kínja nincsen. Tavasszal nagyon későn ébred. Épp ma beszéltem le egy ügyfelet arról, hogy kivágja. Azt mondta, idén nem hajtott ki. Mire észrevettem az apró rügyeket. Még időben :)
Az én első díszfám juhar volt, de az enyém sima, nem gömb. A gömb lassabban nő, de nem lesz olyan nagy. Vörös juhar is lehet, az kisebbre nő, a tarka is jó lehetne, de az nem nagyon szereti a napot azt mondják. 3,5 méter magas volt, mikor vettem nagy vödörben, eleinte meg is kellett támasztani, hogy ne fordítsa ki a szél. Egy ilyet be tudsz a legtöbb autóba ügyeskedni, legfeljebb a végét kiengeded a jobb első ablakon, és a vödrét bekötöd egy nagy sitteszsákba a szállítás miatt. Lecsipkeded az alsó hajtásokat az elején, akkor fentebb fog megindulni. Hat éve lett ültetve, most olyan 6 méter magas és 4 méter széles körül van, a talajnál 11-12 cm a törzsátmérője. De a sima juhar gyorsan nő és nagy lesz, nekem nem gond, csak azért írtam, hogy vagy gömbfa, de az lassabban nő, vagy ami gyorsabban nő, de nagy lesz, vagy valami a kettő között, tehát valami kompromisszum kell.
Szoliter helyre esetleg Galaxy magnóliát is próbálhatsz, az is gyorsan nő, és lehet belőle fát csinálni.
Érzed a mondatban az ellentmondást? Legyen kék is meg zöld is, de ne OMV kút :)
Nem értek hozzá - az egér gyorsan nő, mégsem lesz túl nagy :) Gondoltam működik ez a növényeknél is. De el kell fogadnom a kompromisszumokat... Legfeljebb veszek jó nagy koros facsemetét. Mondjuk a "készfában" nem igazán hiszek, meg azt már nagyon "mesterségesnek" gondolom, vannak vele ellenérzéseim.
Locsolni fogom tudni (teszek be neki dréncsövet), gondolom az is segít növésben.
"Az ajánlott gömbfák nagyon tetszenek, kép alapján a mecsek gömbkőris különösen - főleg mert oszloposak, és át lehet látni alattuk az ablakból - de azt olvasom, mind elég lassan nő. Mennyi idő alatt hoznak ezek min 2m széles, 3-4m magas lombkoronát? Van ezzel tapasztalatotok? A ház mögött kivárom a növekedést, ott nem vagyok türelmetlen, de az árnyékolás miatt előre gyorsan kéne valami..."
Navárjá... :)
Te gyorsan növő fát akarsz, de ne legyen terebélyes.
Érzed a mondatban az ellentmondást? Legyen kék is meg zöld is, de ne OMV kút :)
A gyorsan növő fák bazi nagyra nőnek, értelemszerűen, nem? Vagy szólunk nekik, hogy már elég?
A képen lévő gömbkőris sort 2015-ben ültette a kertész. Nem tudom, mekkorák voltak ültetéskor, nem én voltam az. 2m távolságra vannak egymástól. Ez egy kis útmutató lehet a növekedésre, hozzáteszem, nagyon tömör ott a talaj, ami lassitja a növekedést.
Másik kertben van egy gömbplatán, amelynek átmérője 6-8 méter, az is fiatalabb 10 évnél.
Tehát ő gyorsabb. Viszont 1-2 alkalommal permetezni kell évente csipkéspoloska ellen.
Ha gyorsan akarsz nagyot, de ne legyen később óriási, a megoldás kifejlett fa vásárlása, kiásása speciális géppel, szállitása kamionnal, gödör ásása markolóval, ültetése daruval, majd sűrűn imádkozás, hogy ez a nagy befektetés meg is eredjen....