Ha màr élesztő, én őket ajánlom, majd egy éve találtam, S több mint baráti áron, szuper száraz élesztőket kapok tőlük, vasárnapi rendelés szerdán a kezemben van....
Hogy bonyolítsam a témát, egy inox kannákat áruló honlapról ezt írták a no chill módszerre: a forró sörlé agresszív anyagnak minősül, mert a folyadékban lévő savak a magasabb hőmérsékleten sokkal gyorsabban korrodálják az anyagot.Minden acél korrodál (a rozsdamentesek is), csak az adalék anyagok miatt adott hőmérsékleten és nyomáson ez olyan hosszú idő, hogy nem észrevehető a korrózió.Ha a feltételek változnak - hőmérséklet, nyomás -, akkor a korrózió is felgyorsulhat.
A no chill engem is érdekel, de valahogy nem merek belevágni. Egy műanyagokból kioldódást vizsgáló fiatal kutatót is megkerestem, aki azt írta, ne szerinte aggódjak, ha van villa/pohár jel. A kioldósásra egyébként határértékek vannak (vagyis van valamennyi mindig), de azt nem forró lével, hanem szobahőm. tejjel tesztelik. Egy kannás cégnél, amikor érdeklődtem, azt válaszolták, hogy ne akarjak forró italt tölteni a HDPE-be se (hét felkiáltó jellel!), hanem csak saválló fémbe. Szóval a saválló fém valószínűleg tutibb. Ki tud jó megoldást erre (akár erre való, vákuumálló fémtartályt a neten)? A "beszívja kintről a levegőt" egy kicsit azért kockázatosnak hangzik.
Ha valakit érdekel, a candirect.eu oldalról rendeltem élesztőt, egy hét alatt itt volt Németországból 6 euro 99 cent postaköltséggel. Wyeast-ből alapdolgok vannak (cseh pilseni, pilsener lager, weihenstephan, irish ale, american ale, stb.), igényesen becsomagolva, jégakku hűtéssel. 1 kg-ig ennyi a szállítás, az 4 vagy 5 élesztőt jelent pl. a Wyeast-ből. Persze van rengeteg más dolog is a sörfőzéshez, de 1 kg fölött már majdnem a duplája a szállítási költség. Annak lehet esetleg érdekes, aki nem budapesti, vagy sürgősen kell neki és nem tud a Twoj-ra várni.
Sehogy. Olvastam, hogy betöltés után lehet CO2-vel nyomás alá helyezni, stb. , de aztán ezzel nem szórakoztam. Amint hűl, gondolom beszív kintről valamennyi levegőt a tisztítónyílás nagy O gyűrűje mellett. Én 18-24 óra múlva adom hozzá az addig szaporodó élesztőt. Eddig semmi negatív tapasztalat.
NAgyon szépen köszönöm az infót. Még nem sikerült minden másodlagos kelléket begyüjtenem, de remélem a héten megérkezik a sörfokoló és ha megvan neki is állok egy adagnak. Köszönöm a tanácsokat és az infót. Van régi 18 literes Cornélius szörp tartályom. Szerinted abban lehet érlelni?
Egy ideje már én is NoChillezek. Az elején én is ugyanezektől tartottam. De a műanyag csak meglágyul, megdagad,majd kihűlve visszaáll az eredeti alakjába. Elég vicces nézni a billegő kannákat.
Minden leírás szerint HDPE műanyagból készült edényekkel szabad csak dolgozni. Ez tiszta, viszont a HDPE műanyagok jellemzésénél mindenhol 70-80 fokot írnak felhasználási tartománynak.
Mi fog történni a 60l-es HDPE hordómmal, ha abba beletöltöm a 100 fokos sörlevet? Talán nem old ki semmit, de mi történik az alakjával? Össze fog rogyni? Vagy csak meglágyul, de utána visszaáll eredeti állapotára amint lehűl?
Talán másnak is hasznos lehet:erjedés megfigyelés.Már erjedő léből /lang fázist követően/l leengedek kb 1.5dl-t majd1.030-ra hígítom.Meleg helyen hagyom erjedni.Zajos erjedés után mérő hengerben követhető a fajsúly változás.Így előre látható a számított és a valós erjedési fok.Hasznos lehet elakadásra hajlamos élesztők esetén /pl S04/.
Mivel első sörömet palackoztam, nincs tapasztalatom azon a téren, hogy a palackban zajló utóerjedést lehet-e vizuálisan észlelni? Köszi, ha megosztjátok a tapasztalataitokat.
jód a cukrosodás ellenőrzéséhez, két skálás sör fokoló, valamilyen fertőtlenítőszer az eszközök baci mentessé tételéhez.
Fontos! Főzés előtt és után moss és fertőtleníts el mindent!
Palackozáshoz legjobb ha beszerzel néhány csatos üveget.
Maláta roppantót ne vegyél azt a boltban (Bp. Vezér u. 50.) megroppantják neked.
A saját tapasztalat szerzést és utána járást nehéz megspórolni.
De ha követed a videókban és a könyvekben leírtakat menni fog nagyobb hiba nélkül.
Kezdj el főzni és majd kialakul!
Elsőre javasolom, hogy maradj az egy lépcsős eljárásnál (cefrézés 65°C-on min. 1órát)
A pilseni sörhöz szükséged lesz egy olyan helyre, ahol az erjesztő vödörben lévő sörlé hőmérséklete stabilan 7....13°C között tartható. Ha nincs ilyened maradj a felsőerjesztésű élesztőnél.
1.) A hab hiányát a túl hosszú 50-55 fokos szakasz is eredményezheti. Egy ilyen világos sörnél szerintem elég mondjuk 10 perc. Esetleg egy kis zabpehely hozzáadásával meg lehet próbálni több habot csinálni.
2. és 3.) 72-73 fokon főleg nem erjeszthető cukrok keletkeznek. Ha szárazabb sört szeretnél, akkor érdemes a 60-65 fok közti pihentetést hosszabbra venni, 70-75 fok között pedig elég 30 perc. Az s04 kb. 4-es Ballling-ra erjeszt, vagyis azért hagy egy kis cukrot, emiatt is lehet kicsit édeskés. Ezt kicsit több komlóval is megpróbálhatod ellensúlyozni, de a több keserűség nem veszi el az édességet.
4.) A legtöbb esetben nem áll le az erjedés, csak az első pár nap után lelassul. Ha nem zár tökéletesen a vödör, akkor a nyomás elmegy máshol (nem a kotyogón keresztül), ezért tűnhet úgy, hogy leállt a folyamat. Én a helyedben (a fertőzésveszély miatt) nem kevergetnék.
Sziasztok! Újonc vagyok, van pár kérdésem. Két Pale Ale sörön vagyok túl. 1). Fő problémám, hogy a második sörömnek sincsen abszolút semmi habja. Két hetet erjedt, palackozás óta 3 hét telt el. 2) Safale s04et használtam, eddig nagyon jól bevált, mert leüllepedett az erjesztő aljára. Esetleg tudtok ízre jobbat nála? 3) Mindkét kanyar édes lett, viszont szeretnék keserűbbet készíteni (valami kellemesen keserű lagerhez hasonlót), persze ale sört. Kevés komlót használtam? Lehet a cefrézési hőmérsékletek sem jók, az utolsó szakasz 72-73C 45 percet hagytam. Lehet itt szétesik a hab és édes lesz a sör? 4) Előfordult, hogy megállt a kotyogás 3-4 nap után, kicsit megráztam a vödört és beindult újra. Ilyen esetben felkeverhetem az aljáról a lerakodott dolgokat, hogy felfrissítsem az élesztőt? Köszönöm!
A "Sörfőzés otthon, egyszerűen" c. könyvben ez áll:
"Főtt kukorica, főtt káposzta íz: A dimetil-szulfid (DMS) okozza, ami kis mennyiségben világos láger sörökben megengedhető, míg más sörökben nem, ízhibának számít. A DMS folyamatosan keletkezik a forró sörlében és a forralás során távozik a sörből. Ezért fontos a forralás végén gyorsan lehűteni a sörlevet. A forralás során nem szabad teljesen lefedni az üstöt, hogy távozhasson a DMS. A dimetil-szulfid bakteriális fertőzés során is keletkezhet."
Üdv. Elnézést, hogy csak most jelentkezem, de csak a mult hét végén értem haza. Még soha nem probálkoztam sörfőzéssel, azért vettem a készüléket, mert egy nagyon kedvező árat kaptam az eladótöl, ezt az összeget gond nélkül ki tudom gazdálkodni, hogy a nejem ne csapjon tul nagy hisztit. Feltehetően, még több fontos dolog kell ami a főzés és erjesztés folyamatához szükséges, amit megvettem egy xxl es 50 literes készülék. Figyelmesen áttanulmányozom az általad megjelölt videőkat, és megprobálom valahonnan letölteni a könyvet is. Kérlek ha van valami olyan amit te már tapasztalatbol ismertsz , kérlek oszd meg a vásárlási helyét, iletve szerinten mit kell beszereznem. A pilseni tipussal azért szeretnék foglalkozni, mert egyedül ezt a fajta sört iszom meg szivesen. Ha tehetem mást nem is szoktam meginni.
Előre is köszönöm, ha válaszra méltatsz, gondolom először nem fogok 50 litert főzni csak 10-15 tot. hogy a bukatatókat elkerüljem amennyire lehetséges.
Be kell osztani hónapokra tapasztalat gyűjtés céljából.Fedőt ha rajta hagyod nem tud eltávozni a DMS ez főtt kukoricás káposztás rossz ízt okozhat.Pilseni malátánál érdemes hosszabb forralási időt alkalmazni.Ha nagyon tele van az edény a kifutás előtt vízzel spriceld le.Több liter lé az jó ha a cukorfok is megfelelő.
Hát nem tudom mi lesz belőle, a leírás szerint fél év kell neki mire cider lesz belőle, és több lépcsőben kell erjeszteni, a sűrítményből pedig 15-20 nap alatt cider lesz elméletileg. Meddig hagyjam érni a palackban, hetek, hónapok?
Rutinosabb sörfőzőktől kérdezem:
komló forraláskor nem vettem le az üstről a fedőt, több liter is lett a végeredmény mint várható volt. Ez a minőség rovására is mehet, vagy csak kevesebb lesz az alkohol tartalma?
Egyszer ki is futott amikor már benne volt az első adag komló (5-6 perc után): veszíthet a keserűségéből is, mert komló az volt bőven a földön.