Keresés

Részletes keresés

-Toti- Creative Commons License 2018.01.29 0 0 25162

Jól látom, hogy 5×10g élesztő ára 5,25 font (~1850 forint)?

Jól bírja egyébként az utazást, vagyis hogy nincs hűtve?

Előzmény: samir naja (25161)
samir naja Creative Commons License 2018.01.29 0 0 25161

Ha màr élesztő, én őket ajánlom, majd egy éve találtam, S több mint baráti áron, szuper száraz élesztőket kapok tőlük, vasárnapi rendelés szerdán a kezemben van....

Egészségetekre!

 

https://www.crossmyloofbrew.co.uk

Előzmény: Hank Evans (25156)
Simply Steve Creative Commons License 2018.01.29 0 0 25160

Hogy bonyolítsam a témát, egy inox kannákat áruló honlapról ezt írták a no chill módszerre: a forró sörlé agresszív anyagnak minősül, mert a folyadékban lévő savak a magasabb hőmérsékleten sokkal gyorsabban korrodálják az anyagot.Minden acél korrodál (a rozsdamentesek is), csak az adalék anyagok miatt adott hőmérsékleten és nyomáson ez olyan hosszú idő, hogy nem észrevehető a korrózió.Ha a feltételek változnak - hőmérséklet, nyomás -, akkor a korrózió is felgyorsulhat.

Simply Steve Creative Commons License 2018.01.28 0 0 25159

A no chill engem is érdekel, de valahogy nem merek belevágni. Egy műanyagokból kioldódást vizsgáló fiatal kutatót is megkerestem, aki azt írta, ne szerinte aggódjak, ha van villa/pohár jel. A kioldósásra  egyébként határértékek vannak (vagyis van valamennyi mindig), de azt nem forró lével, hanem szobahőm. tejjel tesztelik. Egy kannás cégnél, amikor érdeklődtem, azt válaszolták, hogy ne akarjak forró italt tölteni a HDPE-be se (hét felkiáltó jellel!), hanem csak saválló fémbe. Szóval a saválló fém valószínűleg tutibb. Ki tud jó megoldást erre (akár erre való, vákuumálló fémtartályt a neten)? A "beszívja kintről a levegőt" egy kicsit azért kockázatosnak hangzik.

Előzmény: macokk (25155)
Nagyszékely Creative Commons License 2018.01.26 0 0 25158

Sziasztok!

Megvételre kínálok 6 rekesz (6x20=120 db) 0,5l-es használt csatos sörösüveget rekeszekkel együtt.

Egyben 12.000,-HUF a hat rekesz.

Külön egy-egy 20 db-os rekesz 2.500,-HUF.

Érdeklődni info kukac gstudio pont hu, +36 30 417-5150 Gruming Ferenc, átvétel Székesfehérváron.

Az ajánlatom 2018.02.26.-ig érvényes...

 

Márton86 Nagy Creative Commons License 2018.01.25 0 0 25157

Sziasztok!

 

Van egy nagy rakás eladó eszközöm (pl.: lábos, szűrő, koronazáró, erjesztőtartály, szárító, üveg, rekesz, stb.). Milyen felületen érdemes hirdetni?

Amennyiben érdekel valakit írjon privátban az n.marton86@gmail.com e-mail címre.

 

Hank Evans Creative Commons License 2018.01.25 0 0 25156

Sziasztok!

 

Ha valakit érdekel, a candirect.eu oldalról rendeltem élesztőt, egy hét alatt itt volt Németországból 6 euro 99 cent postaköltséggel. Wyeast-ből alapdolgok vannak (cseh pilseni, pilsener lager, weihenstephan, irish ale, american ale, stb.), igényesen becsomagolva, jégakku hűtéssel. 1 kg-ig ennyi a szállítás, az 4 vagy 5 élesztőt jelent pl. a Wyeast-ből. Persze van rengeteg más dolog is a sörfőzéshez, de 1 kg fölött már majdnem a duplája a szállítási költség. Annak lehet esetleg érdekes, aki nem budapesti, vagy sürgősen kell neki és nem tud a Twoj-ra várni.

macokk Creative Commons License 2018.01.25 0 0 25155

Sehogy. Olvastam, hogy betöltés után lehet CO2-vel nyomás alá helyezni, stb. , de aztán ezzel nem szórakoztam. Amint hűl, gondolom beszív kintről valamennyi levegőt a tisztítónyílás nagy O gyűrűje mellett. Én 18-24 óra múlva adom hozzá az addig szaporodó élesztőt. Eddig semmi negatív tapasztalat.

Előzmény: Tótikám (25154)
Tótikám Creative Commons License 2018.01.24 0 0 25154

Térfogat csökkenést hogyan oldod meg rozsdamentesnél? Én nem találtam még jó megoldást.Volt gondolaton zárt tágulási tartály gumi membránjával.

Előzmény: macokk (25152)
kellisz80 Creative Commons License 2018.01.24 0 1 25153

Ja, ha volna... :-)

Előzmény: macokk (25152)
macokk Creative Commons License 2018.01.24 0 0 25152

Lehet rozsdamentesben is...

Pl. corny

Előzmény: kellisz80 (25149)
kushido2 Creative Commons License 2018.01.24 0 0 25151

NAgyon szépen köszönöm az infót. Még nem sikerült minden másodlagos kelléket begyüjtenem, de remélem a héten megérkezik a sörfokoló és ha megvan neki is állok egy adagnak. Köszönöm a tanácsokat és az infót.  Van régi 18 literes Cornélius szörp tartályom. Szerinted abban lehet érlelni?

 

Üdv Jenő

Előzmény: SzaKáL28 (25143)
batya88 Creative Commons License 2018.01.23 0 0 25150

Egy ideje már én is NoChillezek. Az elején én is ugyanezektől tartottam. De a műanyag csak meglágyul, megdagad,majd kihűlve visszaáll az eredeti alakjába. Elég vicces nézni a billegő kannákat.

Előzmény: kellisz80 (25149)
kellisz80 Creative Commons License 2018.01.23 0 0 25149

Sziasztok!

 

No-Chill technikával kapcsolatban érdeklődnék.

 

Minden leírás szerint HDPE műanyagból készült edényekkel szabad csak dolgozni. Ez tiszta, viszont a HDPE műanyagok jellemzésénél mindenhol 70-80 fokot írnak felhasználási tartománynak.

Mi fog történni a 60l-es HDPE hordómmal, ha abba beletöltöm a 100 fokos sörlevet? Talán nem old ki semmit, de mi történik az alakjával? Össze fog rogyni? Vagy csak meglágyul, de utána visszaáll eredeti állapotára amint lehűl?

Tótikám Creative Commons License 2018.01.22 0 0 25148

Talán másnak is hasznos lehet:erjedés megfigyelés.Már erjedő léből /lang fázist követően/l leengedek kb 1.5dl-t majd1.030-ra hígítom.Meleg helyen hagyom erjedni.Zajos erjedés után mérő hengerben követhető a fajsúly változás.Így előre látható a számított és a valós erjedési fok.Hasznos lehet elakadásra hajlamos élesztők esetén /pl  S04/.

Mormota720 Creative Commons License 2018.01.20 0 0 25147

sorfozes.info oldal megszűnt? Napok óta nem érem el. Tavaszra kicsit átolvastam volna.

Ha megszűnt, nincs meg valakinek lementve? Jól jönne.

Tótikám Creative Commons License 2018.01.19 0 0 25146

Pille flakonba palackozol  egyet .Nyomás változást érzed a keménységén,ha átlátszó látod az ülepedést.Fénytől takard le.

Előzmény: vaszilje (25144)
calishu Creative Commons License 2018.01.18 0 0 25145

Nem lehet. Várj legalább egy hetet az első kóstolással (általában annyi minimum kell, hogy a palackozásnál beletett cukor is leerjedjen). 

Előzmény: vaszilje (25144)
vaszilje Creative Commons License 2018.01.18 0 0 25144

Mivel első sörömet palackoztam, nincs tapasztalatom azon a téren, hogy a palackban zajló utóerjedést lehet-e vizuálisan észlelni? Köszi, ha megosztjátok a tapasztalataitokat. 

SzaKáL28 Creative Commons License 2018.01.16 0 0 25143

https://www.youtube.com/watch?v=u7ntiIDHxBA

 

Ebben a videóban jól látszik a készülék használata és, hogy milyen eszközök kellenek még.

Szükséges eszközök: keverő lapát, hűtő spirál, komlózsák, erjesztő vödör csappal, kotyogóval, hőmérő

jód a cukrosodás ellenőrzéséhez, két skálás sör fokoló, valamilyen fertőtlenítőszer az eszközök baci mentessé tételéhez.

Fontos! Főzés előtt és után moss és fertőtleníts el mindent!

Palackozáshoz legjobb ha beszerzel néhány csatos üveget.

Maláta roppantót ne vegyél azt a boltban (Bp. Vezér u. 50.) megroppantják neked.

 

A saját tapasztalat szerzést és utána járást nehéz megspórolni.

De ha követed a videókban és a könyvekben leírtakat menni fog nagyobb hiba nélkül.

Kezdj el főzni és majd kialakul!

Elsőre javasolom, hogy maradj az egy lépcsős eljárásnál (cefrézés 65°C-on min. 1órát)

 

A pilseni sörhöz szükséged lesz egy olyan helyre, ahol az erjesztő vödörben lévő sörlé hőmérséklete stabilan 7....13°C között tartható. Ha nincs ilyened maradj a felsőerjesztésű élesztőnél.

 

 

Előzmény: kushido2 (25135)
SzaKáL28 Creative Commons License 2018.01.16 0 1 25142

Ha valaki szeretne szervezett formában elmélyülni az ismeretekben és papírt is róla:

 

http://zips.hu/hamarosan-indul-a-zips-soriskola/

Martinpapi Creative Commons License 2018.01.15 0 0 25141

Köszönöm!! Ez nagyon hasznos leírás.

Előzmény: calishu (25140)
calishu Creative Commons License 2018.01.15 0 1 25140

Szia!

1.) A hab hiányát a túl hosszú 50-55 fokos szakasz is eredményezheti. Egy ilyen világos sörnél szerintem elég mondjuk 10 perc. Esetleg egy kis zabpehely hozzáadásával meg lehet próbálni több habot csinálni.

2. és 3.) 72-73 fokon főleg nem erjeszthető cukrok keletkeznek. Ha szárazabb sört szeretnél, akkor érdemes a 60-65 fok közti pihentetést hosszabbra venni, 70-75 fok között pedig elég 30 perc. Az s04 kb. 4-es Ballling-ra erjeszt, vagyis azért hagy egy kis cukrot, emiatt is lehet kicsit édeskés. Ezt kicsit több komlóval is megpróbálhatod ellensúlyozni, de a több keserűség nem veszi el az édességet.

4.) A legtöbb esetben nem áll le az erjedés, csak az első pár nap után lelassul. Ha nem zár tökéletesen a vödör, akkor a nyomás elmegy máshol (nem a kotyogón keresztül), ezért tűnhet úgy, hogy leállt a folyamat. Én a helyedben (a fertőzésveszély miatt) nem kevergetnék.

Előzmény: Martinpapi (25138)
kecsegedzsesz Creative Commons License 2018.01.14 0 0 25139

Köszönöm!

 

Közben a gyors vissza hűtéssel kapcsolatban is megkaptam a választ.

Előzmény: -Toti- (25137)
Martinpapi Creative Commons License 2018.01.13 0 0 25138

Sziasztok! Újonc vagyok, van pár kérdésem. Két Pale Ale sörön vagyok túl.
1). Fő problémám, hogy a második sörömnek sincsen abszolút semmi habja. Két hetet erjedt, palackozás óta 3 hét telt el.
2) Safale s04et használtam, eddig nagyon jól bevált, mert leüllepedett az erjesztő aljára. Esetleg tudtok ízre jobbat nála?
3) Mindkét kanyar édes lett, viszont szeretnék keserűbbet készíteni (valami kellemesen keserű lagerhez hasonlót), persze ale sört. Kevés komlót használtam? 
Lehet a cefrézési hőmérsékletek sem jók, az utolsó szakasz 72-73C 45 percet hagytam. Lehet itt szétesik a hab és édes lesz a sör?
4) Előfordult, hogy megállt a kotyogás 3-4 nap után, kicsit megráztam a vödört és beindult újra. Ilyen esetben felkeverhetem az aljáról a lerakodott dolgokat, hogy felfrissítsem az élesztőt? Köszönöm!


-Toti- Creative Commons License 2018.01.13 0 1 25137

A "Sörfőzés otthon, egyszerűen" c. könyvben ez áll:

 

"Főtt kukorica, főtt káposzta íz: A dimetil-szulfid (DMS) okozza, ami kis mennyiségben világos láger sörökben megengedhető, míg más sörökben nem, ízhibának számít. A DMS folyamatosan keletkezik a forró sörlében és a forralás során távozik a sörből. Ezért fontos a forralás végén gyorsan lehűteni a sörlevet. A forralás során nem szabad teljesen lefedni az üstöt, hogy távozhasson a DMS. A dimetil-szulfid bakteriális fertőzés során is keletkezhet."

Előzmény: kecsegedzsesz (25136)
kecsegedzsesz Creative Commons License 2018.01.11 0 0 25136

Búzasörfőzésnél nem vettem le a fedőt. Itt mekkora esély van a nem kívánatos ízek megjelenésére?

Előzmény: Tótikám (25134)
kushido2 Creative Commons License 2018.01.11 0 0 25135

Üdv. Elnézést, hogy csak most jelentkezem, de csak a mult hét végén értem haza. Még soha nem probálkoztam sörfőzéssel, azért vettem a készüléket, mert egy nagyon kedvező árat kaptam az eladótöl, ezt az összeget gond nélkül ki tudom gazdálkodni, hogy a nejem ne  csapjon tul nagy hisztit. Feltehetően, még több fontos dolog kell ami a főzés és erjesztés folyamatához szükséges, amit megvettem egy xxl es 50 literes készülék. Figyelmesen áttanulmányozom az általad megjelölt videőkat, és megprobálom  valahonnan letölteni a könyvet is. Kérlek ha van valami olyan amit te már tapasztalatbol ismertsz , kérlek oszd meg a vásárlási helyét, iletve szerinten mit kell beszereznem. A pilseni tipussal azért szeretnék foglalkozni, mert egyedül ezt a fajta sört iszom meg szivesen. Ha tehetem mást nem is szoktam meginni.

Előre is köszönöm, ha válaszra méltatsz, gondolom először nem fogok 50 litert főzni csak   10-15 tot. hogy a bukatatókat elkerüljem amennyire lehetséges.

 

Szép napot. Jenő

Előzmény: SzaKáL28 (25107)
Tótikám Creative Commons License 2018.01.11 0 0 25134

Be kell osztani hónapokra tapasztalat gyűjtés céljából.Fedőt ha rajta hagyod nem tud eltávozni a DMS ez főtt kukoricás káposztás rossz ízt okozhat.Pilseni malátánál érdemes hosszabb forralási időt alkalmazni.Ha nagyon tele van az edény a kifutás előtt vízzel spriceld le.Több liter lé az jó ha a cukorfok is megfelelő.

Előzmény: kecsegedzsesz (25133)
kecsegedzsesz Creative Commons License 2018.01.10 0 0 25133

Hát nem tudom mi lesz belőle, a leírás szerint fél év kell neki mire  cider lesz belőle, és több lépcsőben kell erjeszteni, a sűrítményből pedig 15-20 nap alatt cider lesz elméletileg. Meddig hagyjam érni a palackban, hetek, hónapok?

 

Rutinosabb sörfőzőktől kérdezem:

komló forraláskor nem vettem le az üstről a fedőt, több liter is  lett a végeredmény mint várható volt. Ez a minőség rovására is mehet, vagy csak kevesebb lesz az alkohol tartalma?

 

Egyszer ki is futott amikor már benne volt az első adag komló (5-6 perc után): veszíthet a keserűségéből is, mert komló az volt bőven a földön.

Előzmény: Tótikám (25131)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!