Sziasztok van valakinél használatban, vagy valaki üzemelt már be ilyet? Mik a tapasztalatok hatásfokra, fogyasztásra és milyen fűtésrendszerhez alkalmazzátok?
Te arany drága ember: Én egy fajta DT ismerek Yamaha DT :-))))
De ha meg nézted a képet meg meg pislogtad esetleg a videót is! akkor látnád hogy a kazán abban az időpontban hogy robogott!!(a képek és videó egy időpontban készült 21:40 )
Az hogy akkor mennyi fa volt még a kazánban :-((
Uram bocsáss nem tudom már!
De 2 adag fával azaz közel 50 kg al (lehet több lehet kevesebb ) van ez a hő és égés!
A puffer kb 30 fokos mikor be gyújtok!
ekkor az első adag fa el megy úgy 4 órát a másodikat már nem púpozom meg mivel a 72-75 fokot akár hogy is rakom nem haladja meg a hőfok!
Annak meg nem igen látom értelmét hogy rakom mind egy gőzmozdony mer az gyakorlatilag pénzkidobás !! A cél meg szerintem ezeknél a kazánoknál pont a takarékosabb üzemeltetés!
Szóval kérdésem van esetleg ötleted vagy még kicsit piszkálódsz?
Ha nincs ötleted akkor Mire föl a sok kérdés?
A saját szemeddel láthatod a hőfokokat és az égést.
Nem elég??
Arra kéne megoldás inkább hogy a kazán hőfokot hogy lehetne feljebb tornászni!! A 6 db hátsó hőcserélő esetleg fojtásával?? vagy mivel? Már próbáltam azt is hogy a keringető szivattyút 1 -esre rakom :-(( Az sem segített!
Nem lehet hogy túl erős a kéményem és a huzat ki viszi hamar a hőt ezért nem is megy feljebb??
8 M magas 200mm es átmérőjű kémény!! Kera gyártmány (olyan mint a Leier) beton köpeny kívül samot cső belül közte kőzetgyapot szigetelés.
Aztán nem keverő szelepem van csak kazánvédőm amin ismét 3 hőmérő van és azon is látom a puffer alsó kazán fele visszatérőt!
És szinte azonos hőfok mutatása mellet 70 fok környéke az allja az előre menő 75-76.
Nézd csak! A lényeg: miért nem megy feljebb a kazán hőfok?? 70 fokos visszatérővel azért csak feljebb kéne menjen nem?
Ja és a lakáskör: Közben volt igen mikor kb 15-20 percre be kapcsolt! de mikor már ezt a képet is készítettem vagy 21:40 este akkor épp nem kapcsol be mert éjszakára 20 fokra van állítva a rendszer(ezt 21:00kor kezdi) és csak 20 fok alatt kezd dolgozni szóval már vagy 40 perce nem kapcsolt rá!!
vigas 25 s Most már 1-2 hete fűtök a kazánnal fogjuk rá hogy már megy a begyújtás ,meg rakás,fűtés,
De van egy gondom: Egyszerűen az 1300L pufferom nem bírom 72-75 fok fölé fűteni.
már próbáltam azt is hogy nem 1 megrakással fűtöm fel hanem mikor a fa kezd kifogyni(ez kb 4-5 óra) ismét meg rakom és hátha feljebb megy! De nem tartja azt a hőfokot és kész.
Próbáltam azt is nem -e a hűtőkör ereszt be vizet abban a szegmensben és emiatt nem megy feljebb de ez sem jött be. Ajánlották hogy játszak a visszatérő ágban lévő csapokkal zárjak rajzuk hogy ne kapjon annyira hűvös vizet és majd fel kúszik, nem tette ha a pufi alul is 70 fokos akkor sem megy feljebb a kazán hőfok 75-76 foknál!
Nálam a a kazánkör nem a pufi tetejébe, csúcsába megy, hanem a felső 3/4-be. Mikor a kazán már termel a pufira, a forró víz hamar felszáll így is, ez kb 10perc. Kivenni viszont mindent a legtetejéről, s a visszatérőkkel lehet játszani, hogy mit hova.... így nem marad kihasználatlan meleg.
Nálam is épp 88 fok a cél. Hiába a 95 fokos vészhűtő, 92 körül nyit. A beállított 88 fokos kazán, még ha túl is rakom, szépen lemodulál és nagyon ritkán megy fel 90-ig.
Puffert Ti meddig szoktátok felfűteni? Én 70 felé még nem nagyon mertem, de ha mindkét pufferem 70 fok körüli akkor a rendszer nyomása 1,5-1,6 bar (2000 liter vízhez van 150 liter tágulási), tehát még van benne tartalék. A max előre menő amit az attack enged beállítani az a 85 fok.
A DT "nem állítható"! A kazánba visszatérő víz hőfokát és a szivattyú teljesítményét kell úgy megválasztani, hogy kb 80-87 fok legyen az előremenő víz hőfoka!(névleges teljesítmény közelében) Az én kazánom energia takarékos szivattyúval (25-60) 45 w-on 66 fokos visszatérővel tud 78-80, csak miután a visszatérő is elkezd melegedni megy feljebb az előremenő! A gázosítás szempontjából pedig (és a gépköny ajánlásával) jobb 80 fok fölött tartani a kazán üzemi hőfokát a jó hatásfok érdekében!
Szerinted a hmv-nek a meleget a tartály tetejéből vagy a kazán-puffer előremenő ágából(itt még nem keveredik a puffer hidegebb vizével) vegyem ki?
Azért nem mind !
Hisz első esetben akkor is tudod fűteni HMV--t, ha kazán nem üzemmeleg
a másodikban meg CSAK akkor ha kazánnal éppen fűtesz..
Első esetben KELL külön zsivattyú
Második esetben meg lehet nem !
Leírom sokadszorra/utoljára..Nálunk puffert 2T, HMV előre kazán előréből van kivéve, HMV vissza meg valahova lakáskör vissza, kazán vissza közé
Van külön szivattyú az előremenőben, + visszacsapó IS.
Az indirekt beépített és egy + termosztát kapcsolja a szivattyút sorba kötve . Megy a szivattyú, ha indirektben kevesebb mint 60 fokos a víz ÉS ha kazán előre melegebb mint 65..
Ami lényeg, hogy ebben a felállásban a kazántöltő szivattyú ÁTSZÍVJA a vizet az ÁLLÓ HMV szivattyú+ visszacsapó kombón IS !
Ezért írtam, hogy második esetben lehet nem kell külön szivattyú...cserébe jó meleg lesz a víz HMV tartályban...felfűtés végére, kb az előremenő víz hőfokú !! :-)
AMúgy még hátránya a kazán előremeőből venni ki a meleget - főleg ha vannak kóbor bubik és/vagy helyi források (mint nálunk), hogy így könnyem levegős lesz indirekt hőcserélő és nehéz légteleníteni..
Jézus Isten Te még mindig itt téped a billentyűket? Évek óta nem jártam ezen a fórumon....mondjuk már nincs házam......ergo fagáz kazánom sincs, és már az Atmos szervízzel sem foglalkozom...
Igen a szivattyú teljesítményèt nem írtam le, de az nyilván való ha lassabban veszed el a hőt a kazánból akkor valóban magasabb lehet a DT- èd ès a kazán előremenője!
Elég sok érdekességet olvasok itt. Ha csak 10-13 fok DT-t tud a kazán az elég nagy baj. Nálam 60 fokos patronnal 82-85 fok a kazán. Kettes szivattyú fokozaton.
Üdv ! A Laddomatod patronjának hőfoka a kazán visszatérőjét kell patron hőfokon tartsa ,ha melegebb kazánt/pufit szeretnél rakj a tűzre ! A kazánod dT je(aló hőfok a kazánvédő hőfoka) dönti el mikor mennyivel fűt magasabb hőfokon és tölti ezzel a magasabb hőfokú vízzel a pufid ! A 3000 l -es pufit nem egyszerű felmelegíteni ,mert gondolom a hosszú felfűtési ciklus közben a lakás is kér meleget !:-)
A Laddomatnak (és a kazánvédőknek) az a lényege, hogy a kazán visszatérőjének a hőfoka ne legyen alacsonyabb a benne lévő patron hőfokától!!!(azért általában pár fokot eltérnek) Az előremenőhöz annyi köze van, hogy általában a kazánok DT10-14 fokot tudnak emelni Tehát ha 63 fokos a patron akkor kb.76 fokos lesz az előremenő! Az előremenő hőfokát nagyobb hőfokú patronnal lehet emelni! Szerintem!