Keresés

Részletes keresés

2elkedő Creative Commons License 2005.07.08 0 0 57

Bár vannak, akik a tészta főzőlevéből lottyintanak egy kicsit a bográcsba

 

Hát az ilyen szakácsra én rá is borítanám a bográcsot halászlevestül, mindenestül.

A minap autóztunk Bács-kiskunban Solt és Akasztó között, ott most nyilt egy halászcsárda, mellette kva nagy halastó, kicsit drága (nekem), de naggggyon jól főznek. Ajánlom mindenkinek.

 

Előzmény: Boarhunter (41)
kulináris kóstológia Creative Commons License 2005.07.07 0 0 56

 

Boarhunter (53):

 

Nálamnál szenvedélyesebb, tapasztaltabb  halbarátnak, AKTÍV HORGÁSZnak tartalak, tehát feltételes állásfoglalásoddal nem kívánok vitatkozni.

 

Véleményem a finom halászléről, annak minőségéről, elégedettségemről, elfogyasztási helyéről szólt.

A nem itthon - Pesten, - bográcsban főzött halászlén kívül miért nem lehetnék elégedett évekkel ezelőtti vendégként (is) a tiszai halászlével, holott a bajai módit szeretem?

 

Bevállalom mindkettőt!

 

> Ez lehet igaz ... 

 

...... amíg ennek ellenkezőjét ugyanott nem tapasztalod! 

 

>... és lehet lehet egy ritkagusztustalan reklám is...

 

 .............................................................Amire én meg nem lennék/vagyok vevő!

Olvastam a cikket, asszociáltam évekkel ezelőtti élményemre, melyre válaszoltál fenntartás nélkül elfogadott véleményeddel!

A finom halászléről beszéltem, nem a mögöttesekről ...

 

Sok szerencsét!

 

Üdv.:

kulináris

Előzmény: Boarhunter (53)
stefiadri Creative Commons License 2005.07.07 0 0 55

Háááát.... A tészta főzőlevéből lottyintani a halászlébe szerintem nagyon gáz!

De kérlek ezért ne verjél meg!

Előzmény: Boarhunter (41)
szysssz Creative Commons License 2005.07.07 0 0 54
Olvastam a cikket. Volt benne egy vendéglő megnevezve, ahol a halászlébe tésztabatyukat tesznek. Ez gyúrt tesztából készül és fűszerezett halbelsőségeket rejteget. Ez izgalmas lehet, de meddig halászlé a halászlé az egyetlen étel-hungarikum?
Előzmény: kulináris kóstológia (52)
Boarhunter Creative Commons License 2005.07.06 0 0 53
Ez lehet igaz és lehet egy ritkagusztustalan reklám is...
kulináris kóstológia Creative Commons License 2005.07.06 0 0 52
Kéretlen prókátorként egy mai idézet:

 

> Szeged - Több száz mázsa hal végzi a bográcsban a csongrádi megyeszékhelyen >és környékén. A szegedi halászlé messze földön híres, s a helyiek mellett a turisták >is - miután végigjárták a nevezetességeket - korgó gyomorral veszik be magukat a >csárdák egyikébe. A Blikk annak próbált utánajárni, vajon mi a szegedi halászlé >titka, s mely fogadók pályázhatnak a képzeletbeli dobogó fokaira.

Hol a legjobb a halászlé? - kérdezzük tudatlanul a szembejövőket. Egyöntetűen visszhangozzák: hát a Fehértóban!

A hatalmas parkoló szinte zsúfolásig tele, az asztalokon kis bográcsokban illatozik a helyi specialitás. A konyhában hatalmas a sürgés-forgás, a kondérokban fortyog a halászlé.

- A fehértói hal világhírű. Különleges adottságai miatt rendkívül jó az íze. Akkora a forgalmunk, hogy soha nem kell lefagyasztanunk egy tányérral sem a léből.

Hetente háromszor érkezik az új halszállítmány, összesen 35 mázsa végzi fazékban - árulja el Ócskó Miklós üzletvezető, aki harminc éve kezdte koptatni a deszkát. - Naponta 1000-1500 vendég fordul meg nálunk. A vendégek többsége a környékről jön, de az ország legtávolabbi pontjáról is érkeznek ínyencek. Múlt héten hatvan adagot vittünk Brüsszelbe, de rendszeresen rendelnek Frankfurtból és Grisheimből is. Göncz Árpád volt köztársasági elnöknek a mai napig is küldünk halászlét - büszkélkedik a főnök a náluk járt hírességeket sorolva: Mádl Ferenc, Gyurcsány, Orbán és számtalan színész, énekes, miközben megcsörren a telefonja: újabb 300 adagos rendelés érkezik.

>Az étterem mögött saját halfeldolgozó működik. Az egykor vígan fickándozó, mára >kibelezett és lefejezett pontyok, harcsák hatalmas hűtőben várják előkészítve, >hogy a fazékba vagy a tepsibe kerüljenek.

 

 

Eddig a cikk részlete: évekkel ezelőtt volt szerencsém a Fehértói Halászcsárdában nevezett halászléból kiadósan beebédelni igaz, szentségtörést elkövetve, mert tésztát is kértem a halászlé mellé, holott a szegedi módra főzött mellé szokásjog szerint nem illik:((((( .... én viszont bajai módra szeretem, főzöm, tálalom.

A Fehértói ínyencséget minden halbarátnak szívesen, forrón ajánlom!

oiuz Creative Commons License 2005.07.06 0 0 51

Tudom, hogy a sushi-nak van külön topikja, de azért remélem, hogy nem fogtok utálni nagyon.... végül is hal (as is van)

 

Szóval szombaton mentünk el a WASABI-ba enni 4-en. Először voltam ott, és meg kell, hogy mondjam nagyon tetszett, mert érdekesnek találtam ezt a futószalagos, eszel amit bírsz rendszert. Aki nem hallott még róla azok kedvéért: Fix összeget fizetsz, eszel amennyit akarsz (WOK, és sushi ételek). italárt, extrákért külön fizetsz. Van 2 "futószalag" ami üveggel van fedve. Alsó hűtött, itt szaladgálnak a nyers halak, és a hideg ételek, felső se nem hütött, se nem fűtött, itt a WOK-os kaják vannak. Ami tetszik leveszed, megeszed.

A halak: többnyire Ton, Lazac, és aminek nem tudom a nevét, vörös és fehér a húsa, amikor sushinak készítik, és a húsa kemény és picit rágós.... (Találós kérdés MI EZ????)

 

A halat frissnek találtam, és jó ízűnek... (sushis tapasztalatok már vannak a Fuji-ból illetve külföldről) A tálalást igényesnek és jópofának tartom... szerintem érdemes kipróbálni.....

 

A Fuji azért lényegesen jobb, ízileg is; nem csak kiszolgálás és választék szempontjából...

 

Jó halat minden tip-top topictársnak!

 

oiuz

oiuz Creative Commons License 2005.07.05 0 0 50
Az ilyet olvasni is élmény.......
Előzmény: M6TTL (45)
Törölt nick Creative Commons License 2005.07.04 0 0 49
Kedves egészségedre!!!
Előzmény: M6TTL (47)
TTAMAS Creative Commons License 2005.07.04 0 0 48

A legjobbat kihagytad. :))

 

Füstölt pisztráng tejszínes tormával.

Előzmény: M6TTL (45)
M6TTL Creative Commons License 2005.07.04 0 0 47

Három nap alatt.

Egy pisztrángos főfogás 1300 és 1700 Ft között mozgott.

Köszönöm a gratulációt!

:-))))

 

Előzmény: Törölt nick (46)
Törölt nick Creative Commons License 2005.07.04 0 0 46

Te ezt mind végigetted?

És a pénztárcád is bírta?

Gratulálok!

:-)))

Előzmény: M6TTL (45)
M6TTL Creative Commons License 2005.07.04 0 0 45

Na, hagyjuk már a halászlét! Jobbat mondok!

 

A hétvégén Szilvásáváradon jártam és leteszteltem a pisztrángfelhozatalt. A következők voltak a dobogósak:

 

1. Pisztráng batyuban (Lovas étterem)

Sütőpapírba bagyulált egész befűszerezett pisztráng, mellette félbevágott friss paradicsom, zöldpaprika, zeller és egész fej fokhagyma. Egyszerű, ötletes és a pisztrángoz nagyon illő kreáció. Meglocsolva citrommal istenien finom volt!

 

2. Fokhagymás pisztráng (Villanegra, Szalajka völgy)

Szintén egyszerű finom pisztrángétel volt, a kelleténél jobban megsütve. Így viszont a szálkák teljesen átsültek és nem nagyon kellett velük bíbelődni.

 

3. Vajban sült petrezselymes piszrtáng (Fenyő étterem)

A pisztráng klasszikus elkészítési módja. Felejthetetlen marad estefelé azzal az egy pohár rajnai rizlinggel.

 

A jövő hétvégén lesz az "5. Pisztráng és Borfesztivál", ha tehetitek menjetek el, megéri!

 

Még annyit, hogy a Szalajka-völgyben, a halstavak központjánál lehetett kapni füstölt halat (pisztrángot, heringet makrélát). Nem volt drága és nagyon jól nézett ki...

 

oiuz Creative Commons License 2005.07.04 0 0 44

CSAKAZÉRTIS....

CSAKAZÉRTIS....

CSAKAZÉRTIS...

 

az íze, a hozzám viszonyulása, "finomsága" szerint fogom osztályozni a halászlét, nem pedig régiók szerint!

Én mint topikgazda, élve szólásszabadság adta jogommal megmondtam a frankót...

 

LEHET megróni.....::::)))))) mgkövezni:?:::)))))) mókusok elé vetni:::))))))))

Előzmény: Boarhunter (43)
Boarhunter Creative Commons License 2005.07.04 0 0 43

Ha megkérdezel 2 paksit, és 2 bajait, a sajátját is másképpen készíti....

 

Erre azért ne vegyél mérget...

És attól, hogy esetleg belecsempész valami egyedit, attól még léteznek általános érvényű szabályok, amit betartanak mind a dunai, mind a tiszai lénél.

Ezt persze a folyók alsó folyására vonatkozik, mert észak felé haladva a magyar konyha "piríccsuk meg zsírban" sablonja sajnos rá lett húzva eme kiváló és nemesen egyszerű étekre.

Előzmény: oiuz (42)
oiuz Creative Commons License 2005.07.04 0 0 42

Szerintem mindenki másképpen főzi a halászlét...

Ha megkérdezel 2 paksit, és 2 bajait, a sajátját is másképpen készíti....

Szerintem a halászlevet telejsen felesleges beskatulyázni, hogy ilyen vagy olyan.

 

Számomra 2 fajta létezik, jó és rossz (na és számtalan egyéb a két véglet között, illetve azokon túl):::::)))))))))))))))))

 

oiuz

Boarhunter Creative Commons License 2005.07.03 0 0 41

A bajai alaplé nélkül, tésztával, a szegedi tészta nélkül, alaplével készül.

 

Ez kérem tévedés. A Bajai sem tésztával készül, csak azzal fogyasztják...

Bár vannak, akik a tészta főzőlevéből lottyintanak egy kicsit a bográcsba.

Előzmény: TTAMAS (19)
szysssz Creative Commons License 2005.07.03 0 0 40
Felénk-BAZ megye - ezt bobájkának hívták.
Előzmény: kulináris kóstológia (37)
luisen Creative Commons License 2005.07.03 0 0 39

Na, ma végre halat csináltam:

 

ez egy afféle mediterrán recept, de sokszor megcsináltam már és mindenki szokta szeretni, úgyhogy nem megijedni az édesköménytől! :-))

 

Tengeri halfilé kell hozzá, ám szerintem pisztránggal, afrikai harcsával is elképzelhető.

A halat befűszerezve (só bors, vagy halfűszer) megsütöd - akár roston, akár egy serpenyőben, esetleg a sütőben. 

A lényeg a köret, a hal "ágya": édesköményt össze kell vágni, aztán  olivaolajon, fokhagymával, egy-két szem felvágott paradicsommal és provanszi fűszerekkel megpárolni. Ha puha az édeskömény, kész, rá a halat, esetleg egy-két citromkarikát, és tálalható.

Ma én untam a kavargatást, ezért a sütőben csináltam: megfőztem egy pár felkockázott krumplit, kicsit pároltam egy serpenyőben az édesköményt, aztán egy tepsibe öntöttem a krumplit, rá a félig puha édesköményt és a tetejére raktam a halakat. At egész kb. 20 perc alatt átsült, nagyon finom lett.

luisen Creative Commons License 2005.06.28 0 0 38

Soha nem hallottam róla (mákosgubáról igen).

 

Én igazából nem vagyok mélykuti, csak TTamás felvilágositott, hogy a halászlé, amit szeretek (és amit Pécsett főztek és mohácsinak mondtak), leginkább mélykuti lehetne... :-)

Előzmény: kulináris kóstológia (35)
kulináris kóstológia Creative Commons License 2005.06.28 0 0 37

oiuz (33)

 

Nem e topikba illik, vagy kérdésedre válaszul mégis?

 

 

PUPÁCSKA

Hozzávalók 1 /2 kg liszt 2 dl langyos tej 10 dkg cukor 2 tojás

Karácsonyi böjtös étel.

A hozzávalókat összedolgozzuk. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. Majd henger alakúra nyújtjuk, és 2 cm-es csíkokra vágjuk. Ezután óvatosan sütjük, szárítjuk egészen addig, míg világosbarna színű lesz.

Darált mákkal, tejjel meglocsolták. A másik változata amikor először mézbe, majd mákba forgatták.

Előzmény: oiuz (33)
kulináris kóstológia Creative Commons License 2005.06.28 0 0 36

 

Bocsánat elírásaimért!

 

luisen (34) ...

 

ouiz (33):

 

A többi stimmel!

 

kulináris

Előzmény: luisen (34)
kulináris kóstológia Creative Commons License 2005.06.28 0 0 35

luisen (33) Te ismered eme étket (is) talán?

 

ianastbury (32):

 

Közös érdeklődésünkre tekintettel utánolvastam, mert én sem ismerem, legfeljebb a gubaként, amit viszont nem szeretek ... (tejes, édes) 

 

Íme: "Kenyértésztából készülő finomságok" címszó alattiakból a vonatkozó részlet:

 

Leginkább böjti, karácsonyi étel volt a guba vagy pupácska. A kenyér tésztájából jó ujjnyi vastag, arasz hosszúságú rudakat sodortak, késsel bebordázták és a kemence fenekén megsütötték. Az is szokás volt, hogy a sodort hurkából szerpentin alakban táblát hajtogattak és ezt sütötték ki. Ilyenkor egy nagy tenyérnyi darab egy személy adagjának felelt meg. További felhasználásáig napok, sőt több hét is eltelhetett. Ekkor a sült tésztát apró, nudli nagyságú darabokra tördelték, majd forró vízzel vagy vizes tejjel szitán keresztül megöntötték, hogy megpuhuljon. Előfordult, hogy öntés helyett tejben vagy savóban áztatták meg. A megpuhult gubát megzsírozták és túróval meghintve vagy mézes mákkal ízesítve fogyasztották. Volt, hogy egyik felét mákosan, a másikat túrósan tálalták fel.


kulináris


Előzmény: oiuz (33)
luisen Creative Commons License 2005.06.28 0 0 34

Megyünk és leteszteljük! :-)

Előzmény: Törölt nick (31)
oiuz Creative Commons License 2005.06.28 0 0 33
Az mi az a pupácska?????
Előzmény: ianastbury (32)
ianastbury Creative Commons License 2005.06.28 0 0 32
Mélykúton tényleg így főzik, mindig ez a karácsonyi menü. Utána pupácska dukál.
Előzmény: TTAMAS (21)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.28 0 0 31

Békacombot kaphatsz újpesten az Öreg Halászban is.

Az Árpád út elején megleled, én ott szoktam enni.

Előzmény: luisen (30)
luisen Creative Commons License 2005.06.27 0 0 30

Köszi a tippet, mindenképpen megnézzük a helyet!

 

Én egész kis koromban többször ettem rántott békacombot, Apám orvostanhallgató volt akkor és ők boncoltak békát, aztán a jó részeit elvitték és buli keretében megsütötték...

Aztán mikor Franciaországban éltem, megint találkoztam vele (ott sem egyszerű amúgy :-) ),  nem is tudtam,hogy itthon is van olyan étterem, ahol megkóstolható.

Előzmény: oiuz (29)
oiuz Creative Commons License 2005.06.27 0 0 29

Jó halat!

 

Szombaton voltunk a barátnőmmel a Zöld Béka étteremben. Ez az 51 (510)-es út mellett van. Nekisederedsz Pesten a Bajai útank, mielőtt éppen kiérnél a városból Dunaharaszti felé ott van egy benzinkút jobbra, és itt már tábla is jelzi. Kövesd a nyilat, és ne legyél bátortalan... elég nehéz megközelítni...

 

Én halászlét ettem. Nagyon jó volt. Sűrű, ízletes... stb. Hiba: Csak belsőséggel kértem, pontypatkó is volt benne, a pincér pedig sajnálatosan bunkó... nem szólt be vagy ilyesmi, csak egy kicsit egyszerű mint a 100-as szeg. (ez nam a hal hibája, számomra az hibátlan volt)

Barátnőm rántott békacombot evett, nagyon ízlett neki, friss volt, és ropgós... (tudom, tudom a béka nem hal)

 

Az étterem terasza a Dunára néz, nagyon hangulatos és kellemasen hűvös hely ilyen nagy nyári melegben...

 

üdv

 

oiuz

Törölt nick Creative Commons License 2005.06.25 0 0 28

És azt se felejtsd ki, hogy egyáltalán nem mindegy honnan, melyik tóból vagy folyóból kerülnek a halak a fazékba-bográcsba.

Mert ahány víz, annyi íz.

Előzmény: kulináris kóstológia (27)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!