Bár vannak, akik a tészta főzőlevéből lottyintanak egy kicsit a bográcsba
Hát az ilyen szakácsra én rá is borítanám a bográcsot halászlevestül, mindenestül.
A minap autóztunk Bács-kiskunban Solt és Akasztó között, ott most nyilt egy halászcsárda, mellette kva nagy halastó, kicsit drága (nekem), de naggggyon jól főznek. Ajánlom mindenkinek.
Nálamnál szenvedélyesebb, tapasztaltabb halbarátnak, AKTÍV HORGÁSZnak tartalak, tehát feltételes állásfoglalásoddal nem kívánok vitatkozni.
Véleményem a finom halászléről, annak minőségéről, elégedettségemről, elfogyasztási helyéről szólt.
A nem itthon - Pesten, - bográcsban főzött halászlén kívül miért nem lehetnék elégedett évekkel ezelőtti vendégként (is) a tiszai halászlével, holott a bajai módit szeretem?
Bevállalom mindkettőt!
> Ez lehet igaz ...
...... amíg ennek ellenkezőjét ugyanott nem tapasztalod!
>... és lehet lehet egy ritkagusztustalan reklám is...
.............................................................Amire én meg nem lennék/vagyok vevő!
Olvastam a cikket, asszociáltam évekkel ezelőtti élményemre, melyre válaszoltál fenntartás nélkül elfogadott véleményeddel!
A finom halászléről beszéltem, nem a mögöttesekről ...
Olvastam a cikket. Volt benne egy vendéglő megnevezve, ahol a halászlébe tésztabatyukat tesznek. Ez gyúrt tesztából készül és fűszerezett halbelsőségeket rejteget. Ez izgalmas lehet, de meddig halászlé a halászlé az egyetlen étel-hungarikum?
Kéretlen prókátorként egy mai idézet:
> Szeged - Több száz mázsa hal végzi a bográcsban a csongrádi megyeszékhelyen >és környékén. A szegedi halászlé messze földön híres, s a helyiek mellett a turisták >is - miután végigjárták a nevezetességeket - korgó gyomorral veszik be magukat a >csárdák egyikébe. A Blikk annak próbált utánajárni, vajon mi a szegedi halászlé >titka, s mely fogadók pályázhatnak a képzeletbeli dobogó fokaira.
Hol a legjobb a halászlé? - kérdezzük tudatlanul a szembejövőket. Egyöntetűen visszhangozzák: hát a Fehértóban!
A hatalmas parkoló szinte zsúfolásig tele, az asztalokon kis bográcsokban illatozik a helyi specialitás. A konyhában hatalmas a sürgés-forgás, a kondérokban fortyog a halászlé.
- A fehértói hal világhírű. Különleges adottságai miatt rendkívül jó az íze. Akkora a forgalmunk, hogy soha nem kell lefagyasztanunk egy tányérral sem a léből.
Hetente háromszor érkezik az új halszállítmány, összesen 35 mázsa végzi fazékban - árulja el Ócskó Miklós üzletvezető, aki harminc éve kezdte koptatni a deszkát. - Naponta 1000-1500 vendég fordul meg nálunk. A vendégek többsége a környékről jön, de az ország legtávolabbi pontjáról is érkeznek ínyencek. Múlt héten hatvan adagot vittünk Brüsszelbe, de rendszeresen rendelnek Frankfurtból és Grisheimből is. Göncz Árpád volt köztársasági elnöknek a mai napig is küldünk halászlét - büszkélkedik a főnök a náluk járt hírességeket sorolva: Mádl Ferenc, Gyurcsány, Orbán és számtalan színész, énekes, miközben megcsörren a telefonja: újabb 300 adagos rendelés érkezik.
>Az étterem mögött saját halfeldolgozó működik. Az egykor vígan fickándozó, mára >kibelezett és lefejezett pontyok, harcsák hatalmas hűtőben várják előkészítve, >hogy a fazékba vagy a tepsibe kerüljenek.
Eddig a cikk részlete: évekkel ezelőtt volt szerencsém a Fehértói Halászcsárdában nevezett halászléból kiadósan beebédelni igaz, szentségtörést elkövetve, mert tésztát is kértem a halászlé mellé, holott a szegedi módra főzött mellé szokásjog szerint nem illik:((((( .... én viszont bajai módra szeretem, főzöm, tálalom.
A Fehértói ínyencséget minden halbarátnak szívesen, forrón ajánlom!
Tudom, hogy a sushi-nak van külön topikja, de azért remélem, hogy nem fogtok utálni nagyon.... végül is hal (as is van)
Szóval szombaton mentünk el a WASABI-ba enni 4-en. Először voltam ott, és meg kell, hogy mondjam nagyon tetszett, mert érdekesnek találtam ezt a futószalagos, eszel amit bírsz rendszert. Aki nem hallott még róla azok kedvéért: Fix összeget fizetsz, eszel amennyit akarsz (WOK, és sushi ételek). italárt, extrákért külön fizetsz. Van 2 "futószalag" ami üveggel van fedve. Alsó hűtött, itt szaladgálnak a nyers halak, és a hideg ételek, felső se nem hütött, se nem fűtött, itt a WOK-os kaják vannak. Ami tetszik leveszed, megeszed.
A halak: többnyire Ton, Lazac, és aminek nem tudom a nevét, vörös és fehér a húsa, amikor sushinak készítik, és a húsa kemény és picit rágós.... (Találós kérdés MI EZ????)
A halat frissnek találtam, és jó ízűnek... (sushis tapasztalatok már vannak a Fuji-ból illetve külföldről) A tálalást igényesnek és jópofának tartom... szerintem érdemes kipróbálni.....
A Fuji azért lényegesen jobb, ízileg is; nem csak kiszolgálás és választék szempontjából...
A hétvégén Szilvásáváradon jártam és leteszteltem a pisztrángfelhozatalt. A következők voltak a dobogósak:
1. Pisztráng batyuban (Lovas étterem)
Sütőpapírba bagyulált egész befűszerezett pisztráng, mellette félbevágott friss paradicsom, zöldpaprika, zeller és egész fej fokhagyma. Egyszerű, ötletes és a pisztrángoz nagyon illő kreáció. Meglocsolva citrommal istenien finom volt!
Szintén egyszerű finom pisztrángétel volt, a kelleténél jobban megsütve. Így viszont a szálkák teljesen átsültek és nem nagyon kellett velük bíbelődni.
A pisztráng klasszikus elkészítési módja. Felejthetetlen marad estefelé azzal az egy pohár rajnai rizlinggel.
A jövő hétvégén lesz az "5. Pisztráng és Borfesztivál", ha tehetitek menjetek el, megéri!
Még annyit, hogy a Szalajka-völgyben, a halstavak központjánál lehetett kapni füstölt halat (pisztrángot, heringet makrélát). Nem volt drága és nagyon jól nézett ki...
Ha megkérdezel 2 paksit, és 2 bajait, a sajátját is másképpen készíti....
Erre azért ne vegyél mérget...
És attól, hogy esetleg belecsempész valami egyedit, attól még léteznek általános érvényű szabályok, amit betartanak mind a dunai, mind a tiszai lénél.
Ezt persze a folyók alsó folyására vonatkozik, mert észak felé haladva a magyar konyha "piríccsuk meg zsírban" sablonja sajnos rá lett húzva eme kiváló és nemesen egyszerű étekre.
ez egy afféle mediterrán recept, de sokszor megcsináltam már és mindenki szokta szeretni, úgyhogy nem megijedni az édesköménytől! :-))
Tengeri halfilé kell hozzá, ám szerintem pisztránggal, afrikai harcsával is elképzelhető.
A halat befűszerezve (só bors, vagy halfűszer) megsütöd - akár roston, akár egy serpenyőben, esetleg a sütőben.
A lényeg a köret, a hal "ágya": édesköményt össze kell vágni, aztán olivaolajon, fokhagymával, egy-két szem felvágott paradicsommal és provanszi fűszerekkel megpárolni. Ha puha az édeskömény, kész, rá a halat, esetleg egy-két citromkarikát, és tálalható.
Ma én untam a kavargatást, ezért a sütőben csináltam: megfőztem egy pár felkockázott krumplit, kicsit pároltam egy serpenyőben az édesköményt, aztán egy tepsibe öntöttem a krumplit, rá a félig puha édesköményt és a tetejére raktam a halakat. At egész kb. 20 perc alatt átsült, nagyon finom lett.
Én igazából nem vagyok mélykuti, csak TTamás felvilágositott, hogy a halászlé, amit szeretek (és amit Pécsett főztek és mohácsinak mondtak), leginkább mélykuti lehetne... :-)
Nem e topikba illik, vagy kérdésedre válaszul mégis?
PUPÁCSKA
Hozzávalók
1 /2 kg liszt
2 dl langyos tej
10 dkg cukor
2 tojás
Karácsonyi böjtös étel.
A hozzávalókat összedolgozzuk. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. Majd henger alakúra nyújtjuk, és 2 cm-es csíkokra vágjuk. Ezután óvatosan sütjük, szárítjuk egészen addig, míg világosbarna színű lesz.
Darált mákkal, tejjel meglocsolták. A másik változata amikor először mézbe, majd mákba forgatták.
Közös érdeklődésünkre tekintettel utánolvastam, mert én sem ismerem, legfeljebb a gubaként, amit viszont nem szeretek ... (tejes, édes)
Íme: "Kenyértésztából készülő finomságok" címszó alattiakból a vonatkozó részlet:
Leginkább böjti, karácsonyi étel volt a guba vagy pupácska. A kenyér tésztájából jó ujjnyi vastag, arasz hosszúságú rudakat sodortak, késsel bebordázták és a kemence fenekén megsütötték. Az is szokás volt, hogy a sodort hurkából szerpentin alakban táblát hajtogattak és ezt sütötték ki. Ilyenkor egy nagy tenyérnyi darab egy személy adagjának felelt meg. További felhasználásáig napok, sőt több hét is eltelhetett. Ekkor a sült tésztát apró, nudli nagyságú darabokra tördelték, majd forró vízzel vagy vizes tejjel szitán keresztül megöntötték, hogy megpuhuljon. Előfordult, hogy öntés helyett tejben vagy savóban áztatták meg. A megpuhult gubát megzsírozták és túróval meghintve vagy mézes mákkal ízesítve fogyasztották. Volt, hogy egyik felét mákosan, a másikat túrósan tálalták fel.
Én egész kis koromban többször ettem rántott békacombot, Apám orvostanhallgató volt akkor és ők boncoltak békát, aztán a jó részeit elvitték és buli keretében megsütötték...
Aztán mikor Franciaországban éltem, megint találkoztam vele (ott sem egyszerű amúgy :-) ), nem is tudtam,hogy itthon is van olyan étterem, ahol megkóstolható.
Szombaton voltunk a barátnőmmel a Zöld Béka étteremben. Ez az 51 (510)-es út mellett van. Nekisederedsz Pesten a Bajai útank, mielőtt éppen kiérnél a városból Dunaharaszti felé ott van egy benzinkút jobbra, és itt már tábla is jelzi. Kövesd a nyilat, és ne legyél bátortalan... elég nehéz megközelítni...
Én halászlét ettem. Nagyon jó volt. Sűrű, ízletes... stb. Hiba: Csak belsőséggel kértem, pontypatkó is volt benne, a pincér pedig sajnálatosan bunkó... nem szólt be vagy ilyesmi, csak egy kicsit egyszerű mint a 100-as szeg. (ez nam a hal hibája, számomra az hibátlan volt)
Barátnőm rántott békacombot evett, nagyon ízlett neki, friss volt, és ropgós... (tudom, tudom a béka nem hal)
Az étterem terasza a Dunára néz, nagyon hangulatos és kellemasen hűvös hely ilyen nagy nyári melegben...