Amúgy nem mentem innen el, csak ama "kutya letelt szolgálata" ismérvű nick beírásaira nem kívánok reagálni... remélem ő is betartja. Ennyi joga már egy topicnyitónak hadd legyen.
No ez az, mert számomra a "felelőtlen táplálkozás" ismeretlen fogalom.
És mivel számomra ismeretlen ne várd tőlem a meghatározást.
Én egy egyszerű lélek vagyok, és számomra a táplálkozás egyrászt azt jelenti, hogy táplálom a testem energiaigényét, másrészt - jó esetben mert megtehetem - élvezetet is nyujt.
Namármost vannak emberek, akiknek ez nem élvezet, hanem pénztárca kérdése. És ők azt hiszem túl sokan vannak ahhoz - még ebben az emberszívnél kisebb kicsiny hazában is - hogy holmi kizárólag a saját testükkel foglakozó leányzók, és a saját testükkel állandóan foglakozó középkorúak ilyen lekezelő jelzővel illessék őket.
Ez a felelőtlenül étkező nagyon elgondolkoztatott. Szerintetek nagyon sok ilyen ember van Magyarországon? Ha nem így lenne, akkor - húsevés ide vagy oda - már csak attól is sokkal jobb lenne az ország egészségügyi állapota. :(
Nem tudom, mi lesz! Izgalmas kérdés. Olvastam, hogy a vegetáriánus nők gyerekei kisebb súllyal születnek, így könnyebb a szülés és talán kevesebb a komplikáció.
Meg később lassabban lőnek, de a végén beérik társaikat. Azt is írta a könyv, hogy nem feltétlenül jó az, ha a (húsevő) gyerekek olyan nagyon gyorsan nőnek.
Én pl. tényleg remélem, hogy könnyebb a szülés, mert gondolkozom az otthon szülésen. Persze még van időm, de nem árt lélekben készülni. Épp ma lapoztam bele egy bioboltban az Otthon szültem című könyvbe. Megfogott. Van valakinek ilyen téren tapasztalata? (bár ez nem igazán a topikhoz tartozik...)
Az emberi értékek természetesen nem függnek a testsúlytól. Annak nagyon örülök, ha ilyen boldogok vagytok!
(Csak az jutott eszembe, hogy az én 7 éves fiam most 35 kiló, képzeld el, hogy nekifutásból az öledbe veti magát, vagy a párodéba...! Persze valószínű, hogy nektek kisebb termetű gyerekeitek lesznek.)
Hogy "végtelenül nehéz a megváltoztatására bírni másokat", az biztos. A testvérkém már a pszichiátrián is volt, de még ott, a kórházban is bebeszélte a pszichiáternek, hogy ő nem is anorexiás. A pszichiáter pedig közölte velünk, hogy valóban nem anorexiás, mert a tünetek ugyan arra utalnak, de anorexia csak tizenéves korban fordul elő. Jó, mi?
"Ezzel mit akartál mondani?" .... Reméltem, hogy nem kell mindenhová szmájlit tennem, hogy a helyzet tragikomikusságát érzékeltessem. Persze csak utólag tragikomikus - közben egy katasztrófa ... gondolom te is érzed. De azért is érdekelnek a táplálkozási szokások, mert nagyon erős preferenciák kötődnek hozzájuk, és valami végtelenül nehéz vállakozás a megváltoztatására bírni másokat - nem is tenném mással csak a gyerekemmel ha életveszély fenyegeti. Az emberek gyakran hihetetlenül szigorú vaslogikával (és szemellenzővel) képesek racionalizálni táplálkozási magatartásuk mikéntjét, ami nem is csoda, mert önképükkel, világhoz való viszonyukkal is összefügg, és nagyon erős kultúrális elvárások is befolyásolják. Legtöbbször nincs is szükség a megváltozásra, csak egészen szélsőséges esetekben - amikor már magát az egyént is zavarja, veszélyezteti ... de 50 éves kor felett ez is reménytelennek tűnik.
Szia Almácska! Én is voltam a 175 centimhez 52 kiló, és nem voltam anorexiás. Már megbeszéltük, hogy a megfelelő testsúly függ a testalkattól is. De azért ismerd el, hogy nem átlagos dolog, ha egy felnőtt férfi 56 kiló!
Ezzel mit akartál mondani? Hogy az anorexia a legjobb dolog a világon? Ugye nem?
(Egyébként az anorexiával kapcsolatban sajnos nekem is vannak személyes tapasztalataim: az egy szem testvérem hormonzavaros, cukorbeteg, ekcémás és mellékesen tökéletesen elviselhetetlen lett tőle. De ő még nem gyógyult ki. Viszont ő meg képes naponta étlen-szomjan 30-40 kilométert gyalogolni úttalan utakon, mert az fogyaszt. Úgyhogy neki is irigylésre méltó a kondíciója. Azt mondják, az elmebetegek hihetetlenül erősek tudnak lenni. Szerinted ez a követendő példa?)
Nosztalgiával emléxem vissza néhány éve átélt családi kaladjainkra, minek előzménye képen a legkisebb - akkor 14 éves - leányom eszébe vette, hogy a 42 kg-os bődületes testsúlya egy köztudatban élő hamis kép, és azt sürgősen csökkenteni kell. (..azért emléxem szívesen, mert rég volt és elmúlt:-))) Aztán amikor előttünk is gyanús kezdett lenni és feltűnt, akkor 32 kg volt, s mire kórházba került 29 lett .. itt még leküzdötte magát egészen 27kg-ig (163cm). Közben vettem neki könyveket, hogy az egészséges táplálkozásról olvasson, amiből aztán ki is tanulta, hogy miként fogyhatna még egy kicsikét, bár a legjobban az ismeretterjesztő bulvárlapokat szerette. (A kedvence a lengyel Marzela Drozd fűszerdiétája volt, ami alapján minden ételre mintegy félcenti vastag őrölt fűszerköményt szórt). Sokat sétáltunk a kórház parkjában is a kórbonctan környékén, márcsak hogy ismerkedjen a környezettel ...
Nos ebben az időszakban volt az, hogy meg tudott csinálni együltő helyében 600 (!) felülést, amelyre nem sok halandó képes, talán még a profi sportolók sem. Gyógyulása (mondhatnám: "meghízása" ) közben már iskolába járt - a tesi felmérésen a tanár leállította 160 felülésnél, hiszen így is iskolaelső lett. Az 1 év alatt soha beteg nem volt, de még náthás sem. Ezt csak érdekesség képen meséltem el, hátha gondolatébresztő és követhető példa - különösen nátha ellen. Vannak persze kisebb hátrányai is.
Ezt hallgasd meg! Kedvesem 26 évesen 56 kg (173 cm). Ő az a típus, hogy bármit eszik, nem hízik tőle. Most átállt velem a vegi táplálkozásra és semmi változás. (!!)
Ilyen és kész. Ha megszakadna, akkor sem tudna több lenni. Szerintem nem a kilók számítanak, hanem hogy az ember a tükör elé állva elmondhassa: de szuperül nézek ki! Ezt kívánom miondenkinek.
Amit az előbb mondtam, de ennél több is létezik, mert minden az ételek mennyiségén múlik. Meg a befogadás hatákonyságán. Az egyes bennszülöttek anyagcseréjének sebessége optimálisan, az elfogyasztott táplálék után 12 órával ürítés. De nem az egy héttel korábban megevett ételt, hanem azt, amit 12 órával ezelőtt ettünk. Ezt kívánom nektek is, meg magamnak is. Eddig csak a 15-16 óra sikerült, de az is elég jó arány. A gyümölcsevésben épp ez a legjobb, hogy garantáltan gyors lesz az anyagcsere. Ezért eszem délelőtt és estefelé gyümölcsöt, hogy a délben fogyasztott kevés kis főtt étel maradéktalanul eltávozzon. Egyébként nem néztek bennszülöttekről szóló filmeket? Nem hiszem, hogy szégyenkeznem kéne az alakommal...Csípő tájékán össze kell csipni a lerakódott réteget. Ezzel határozzák meg a testtömeg-zsír arányt. Ha nagyon kukacoskodnék, akkor még több is volna, mint ami optimális. A busmanok között elhízottnak számítanék...
Azt egyébként ki fogom próbálni, hogyan lehet emelni a zöldek mennyiségét. A gyümölcs már elég jó megy. A saláták pedig eddig is elég nagy tételt képviseltek. HA eltekintünk attól a komoly különbségtől, ami a majmok emésztőrendszere, és a mienk közt van (vakbél, aminek a szerepe a nyers ételek emésztésében lehet, de majd Rorimark megmondja. Annyit tudok, hogy az írek, vagy a skótok, de ebben nem vagyok biztos, azért dobnak egy marék durva darát a kenyérlisztbe, hogy a vakbélben legyen egy kis erjedés...; na ehhez szóljatok hozzá..!), akkor valahol a csimpánz és orangután testméretei közt helyezkedik el az ember - egy könyvcím szerint a "harmadik csimpánz". Az arányok is ehhez viszonyíthatók. Ezek a kedves lények, kivéve, ha nem akarnak megenni, mint a csimpi, olyan erősek, mint egy egészséges vegetariánus. Meg azért még ennél is jóval erősebbek....Ha lenne elég időm és motívációm a sporthoz, akkor persze nőne a testsúlyom, az izomtömeg függvényében.
Én a helyedben nem azzal kívánnám fitogtatni a bődületes nagy testi erőmet, hogy férfi létemre lányokat hívok ki mérkőzésekre. (Bár lehet, hogy nagyon lebőgnél, ha elfogadnám a kihívást!!!)
Az elején 54 kiló voltam, és nem éreztem magamat rosszul. Azt hiszem az emberi test egészséges arányairól a köztudatban hamis kép él. Szeretettel várlak, hogy megnézd, mit tud összehozni egy ilyen sovány ember. Szívesen kihívlak egy csákányhasználati meccsre... Egyébként Te hányszor tudod magad felhúzni? Na nem úgy, ahogy itt szoktátok egymást, hanem a karoddal, egy magas fogantyúra? Mert ez a lényege az egészséges testsúlynak. Semmi más nem kell a testsúly meghatározásához, mint az az erő és súly-arány, ami a test megfelelő hatékonyságú mozgatásához kell. Úgy mászok a fára, mint egy csimpánz...Na megint adtam egy jó kis témát. - Mi lenne veletek nélkülem? -
Az egészséges ember, akárhány éves, mozgékonyan kell, hogy fára tudjon mászni. Van egy afrikai törzs, ahol korábban az volt az idősek és fiatalok közti határ meghúzásának módja, hogy az öregeket minden évben felküldték a fára. Ha leestek, akkor már öregnek számítottak és nem volt rájuk többé szükség... Na erre várhattok.
magadnak koszond, a te dontesed, neked kell a lelkiismereteddel elszamolni. amugy erdekes, de most sem ervelsz, vagy okolsz meg dolgokat, hanem kibuvot keresel, mentegetozol, eltersz a tematol es csusztatsz. es itt a vege :)