Keresés

Részletes keresés

Robz Creative Commons License 2020.06.26 0 0 25400

A képen látható sárgulás okára van valami ötletetek? Csak két tövön láttam eddig. Nagyon érdekes, mert egy-egy vessző ilyen a tövön belül, ráadásul nem is feltétlenül egymás mellettiek. 

jaro1979 Creative Commons License 2020.06.25 0 0 25399

A tavalyi tőke ami kipusztult azon beéredtek a vesszők?Esetleg nem fásodtak be a vesszők és befele kanalasodtak a levelek.Ha ezek a tünetek voltak akkor fytoplazma fertőzésről lehet szó amit az amerikai szőlőkabóca terjeszt.

Előzmény: roben21 (25398)
roben21 Creative Commons License 2020.06.25 0 0 25398

Sziasztok

Valaki tudja mibaja lehet a tokenek? Tavaly ugyanezzel a tunetekkel kipusztult egy masik toke.. mivel kellene permeteznem?  Koszonom!

whiskey98 Creative Commons License 2020.06.24 0 0 25397

Köszönöm a válaszokat!

szervezkedő Creative Commons License 2020.06.23 0 0 25396

Mivel nagyon rövid a sor, így nincs nagy jelentősége, de azért említsük meg, nem csak a vastagság a lényeg.

Drót és drót között is van különbség.  A tuzepen megvásárolható teljesen más szakítószilardsagu, más bevonatú mint ami speciális szőlő támrendszerekhez fejlesztenek ki.

30eve a TSZ időben nálunk 4es drótot használtak kartartónak. Ma pedig vannak olyan fém oszlopok, amibe ilyen átmérőjűt szinte be se lehet fűzni.

Előzmény: jaro1979 (25395)
jaro1979 Creative Commons License 2020.06.23 0 0 25395

Üdv.,kartartónak 2,4 mm befűződrótnak 2 mm--es megfelel.

Előzmény: whiskey98 (25393)
whiskey98 Creative Commons License 2020.06.23 0 0 25394

Mármint hajtástatrtó huzalpárnak, nem huzaltartónak

Előzmény: whiskey98 (25393)
whiskey98 Creative Commons License 2020.06.23 0 0 25393

Sziasztok! Royat kordonhoz hanyas huzal ideális kartartónak, és huzaltartónak? Fém oszlopok vannak, egy sor nem hosszabb 20 m nél.

van_Persil Creative Commons License 2020.06.20 0 0 25392

Máskor használd ezt az oldalt:

https://www.met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/radar/

Mielőtt kimennél permetezni, ezt:

https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/modellek/WRF/ (a csapadék fület)

Így nem fogsz sosem közvetlen eső előtt permetezni.

Valamint használj tapadásfokozót, pl. silwetet.

Előzmény: mzdude (25391)
mzdude Creative Commons License 2020.06.20 0 0 25391

Megvolt a virágzás utáni. 10 perccel befejezés után elkezdett csepegni az eső, ami nyugodt egy kiadós locsolásba ment át.

Az első soromnak volt szúk 2 órája a felszívódásra, az utolsónak talán fél.

A vérnyomásom volt vagy 200 a végén - a meteurológia nem mondott esőt ide tegnapra, na ezt benézték.

Ilyenkor mi a fene a teendő? Arra gondoltam, 10 nap elteltével ismétlem a permetezést, de most már másfajta szerre váltva.

Előzmény: novalusz (25368)
IsKol Creative Commons License 2020.06.19 0 0 25390

Köszi!

Munka elintézve, iránymutatási javaslatokkal felvértezve!

Na megyek a szőlőbe...

Előzmény: Maci_P (25389)
Maci_P Creative Commons License 2020.06.19 0 0 25389

ZGY-ből jó a pálesz is, csináltunk már régebben azt is. Még a törkölye is finom, csak nem szabad nagyon préselni.
GZ-t tudsz nálam kóstolni, ha egyszer felém jársz...
A kétlábúak nálam a csemegét vitték, az őzek mindent, madarak ezt-azt. A kerítés egy részét már kizárta. A Hárs finom, de csak sajnos nagyon kevés borász kezében, első osztályú területen. De késői, nem biztos, hogy neked érdemes vele foglalkozni. Ha jól rémlik, valamelyik frankos mintha rezisztens lenne, talán a pannon, de mintha az nem kékfrankos alapú lenne.

Ha Kozma urat megkeresnéd a PTE-n, talán tudnál vele megállapodást kötni a legújabb full rezi fajtáira, azt mondják igéretes vonalak, NFJ-be is bekerültek, ha jól rémlik (Pinot Regina, Pamerzs, Andor, Csanád, ilyenekre gondolok)

Előzmény: IsKol (25387)
IsKol Creative Commons License 2020.06.19 0 0 25388

Már alig várom ;-)))

Az 5-6 mázsa azért "cél" mert elfogyasztható és ez csak a vörös.

Fehérrel kiegészítve akkor sem hiszem, hogy több kellene 10 q-nál de tévedtem már ennél nagyobbat is. 

Ha nagyobb mennyiség lenne akkor valami érlelhető fajtában kellene gondolkodni és akkor le kellene cserélni a meglévő nagy űrtartalmú hordókat.

Persze, palackozni is lehetne, lerakni a pincébe és fogyasztani  azokban az években mikor az időjárás beszedi a vámot.

Valamikori vegyészként természetes volt a borteszt kipróbálása azonban egy mély-vörös kékes beütésű borban még hígítás esetén is nehéz az átcsapási pont megállapítása.

A későbbi összehasonlíthatóság miatt is, vittem mintát 2x laborba, hogy legyen valami fogalmam a bor összetételéről illetve hogyan befolyásolják a különböző műveletek (kinti és benti) a végeredményt.

Előzmény: szervezkedő (25386)
IsKol Creative Commons License 2020.06.19 0 0 25387

A Zgy jó lesz arra hogy  fehér bort is készítsek legfeljebb borpárlat lesz belőle;-)

Göcseji zamatost azonnal megnéztem, tetszik!

Hárslevelű is felmerült de túl nagyok a hordó kapacitások (5 hl)

Először az idei év termésének megvédése a cél a kétlábúaktól és ha nem megy akkor kerítés lesz majd utána lehet tevékenykedni a telepítéssel.

A ZW mellé valamelyik Frankos jött fel (Magyar, Pannon, Kék), valószínűleg ez lesz az elkövetkező 1-2 év iránya.

Előzmény: Maci_P (25385)
szervezkedő Creative Commons License 2020.06.19 0 1 25386

Az oltványokat rettegve az országos karantén bevezetésétől, "lopva" hoztuk el, de majd bepótoljuk. :-)

Ha ősszel megyek, ha gondolod elmehetünk együtt az oltványoshoz, elmondok pár okosságot személyesen és azt fogod mondani, azonnal dobálod ki a szőlő egy részét és újat telepítessz!!!! Fél hektár területen már jó dolgokat lehet összehozni nem csak 5-6mázsában kell gondolkodnod, mert ez így pocsékolás!!!!!!!!!!

Én sosem vittem eddig laborba a borokat, "régensevót" jelszóval. Tavaly változott a helyzet, mert más nagyságrendekkel kezdtünk játszani.

Szerintem volt már róla szó, de ha nem,.akkor tapasztalatom az hogy nem teljesen csak a cukrot kell figyelni és arra törekedni hogy 20-21-22 stb értékeket érjen el valaki, mert akkorra már semmi sava nincs a zalának (se).  Tapasztalatom szerint most már mindenkinél melegszik a pince, a bor érzi a virágzó szőlő illatát és ilyenkor zavarodik meg, ha az ember nem jól játszott vele télen és nyúlós, taknyos, zavaros lesz. A pince ablakban van darabba tett borom azért hogy lássam mi történik vele...

Ha a teljes vertikumot átfogod, akkor látod mit hoz az egyik mozzanat a rendszer végén. Pl a zweigelted házasítva egy kékfrankos sál, ahogy Maci is írta, vagy a Zala mellett egy más fajta stb stb stb.

A boraszkodasba ha kicsit belemászol és van a környékeden egy jó laboros+ tanácsadó, akkor rájössz ez nem tradíció, nem hagyomány hanem kőkemény kémia. Vagy legalábbis én most így látom- egy kicsit belemászva. :-)))

Előzmény: IsKol (25384)
Maci_P Creative Commons License 2020.06.19 0 1 25385

A Zalagyöngye vígan megy bioban, végülis rezisztens, a virágzás környéke az érzékeny számára (meg minden rezi számára valamilyen szinten). Az érése az őszi esők előtt van. Egyébként van egy 35 éves tőkém belőle (ezt az egyet hagytam), lugasban, azon nem ritkák a kiló körüli fürtök.
Én írtam a boráról, fröccsnek szerintem nem lesz jó, mert alacsony a sava, de más lehet, hogy pont így szereti...  És rövid életű, mert esik szét, szóval elkészül, karácsonykor már iható, meg még a következő szüretig kb. Mondjuk egy meszes, köves talajon lehet, hogy többre mész vele. Pótolni előnevelt szőlőt érdemes, konténerest, 1-2 évest, az meg tud indulni az öregek között. Ha telepítesz, keress egy olyan fajtát, ami savtartó, lehetőleg rezi, tudod őket házasítani. Nekem a Göcseji zamatos ilyen.
A Zweigelt már nehezebb dió, mert érzékeny a rothadásra. Mellé kékfrankos? Nagyon szépen mutatnak együtt.... együtt is szedhetőek.

Előzmény: IsKol (25383)
IsKol Creative Commons License 2020.06.19 0 0 25384

Vártam is rád mint a Messiásra, hogy megkóstolhatom mikor mész az oltványokért illetve Te sem mentél volna haza kezeletlen és kezelt borok nélkül de majd valamikor.

Mivel ez egy hobby - bár a függőségi fajtából - nekem nem okoz gondot az ha 420 Ft-ba kerül a borom 360 Ft helyett.

A rövid de tartalmas első évem után sem arról beszélgettünk kóstolás/grillezés közben milyen szereket használtam növényvédelemre hanem arról - már akit érdekelt - hogy mi a terv a következő időre.

Úgy gondolom, sem több sem jobb nem leszek attól amit használok de már valaki(k) leírta(k) a szőlészet/borászat folyamatos kísérletezés, nekem inkább "játék" ez esetben. Tud-e a zsúrlófű-főzet kénnel vagy sütőporral megfelelő védelmet nyújtani lisztharmat ellen? A vízüveg tényleg erősíti héjjat?

A bactofil valóban begyógyítja a szemeken lévő sebeket? 

Ebből kifolyólag a szőlő jelenleg közelebb áll hozzám - több időt töltök vele/benne - mint a bor készítés (de annak is eljön az ideje).

Jó lenne, talajt és leveleket vizsgáltatni ami nagyban segítené a megfelelő lombtrágya kiválasztását (pl. ha van elég K a földben/növényben akkor nem fogok érésben azt adni, inkább Ca-ot, hogy erősítsem a héjat) de valamit hagyni kell az előttem álló időszakra is. ;-))

Előzmény: szervezkedő (25382)
IsKol Creative Commons License 2020.06.19 0 0 25383

Zalagyöngye:

0,35 ha - köszönhető a nagyon magas művelési módnak rendes túlterheléssel (Lenz-Moser), kb. 40%-a működik az ültetvénynek amit az idén elkezdtünk fiatalítással egybekötött művelési mód változtatással. Sajnos tavaly az összes termést lelopták én meg nem voltam elég bátor, hogy elfogadjam Szervezkedő felajánlását de hát az volt az első évem és úgy éreztem elég lesz csak a vörösre figyelni. Ha az idén is megtörténne ez a csúfság, biztos hogy megyek hozzá szőlőért vagy csak a levéért (úgy is kapott egy király prést) ;-)) Fehért bort is kellene készíteni... 

Talán Te írtad, hogy egy asztali minőségű bort lehet belőle készíteni, max. 18,5° MM szürettel és terméskorlátozással.

Úgy gondolom nekem ennél nincs is többre szükségem, egy jó kis fröccs-alap.

A pótlás értelmetlenségéről már felvilágosítottatok viszont mivel a telek 3 szöget zár be és a felső fele már évek óta nincs "használva" lehet kiszedem az oszlopokat és megszántatom hátha lesz valami.

Az ültetvény nincs regisztrálva.

Zweigelt:

0,25 ha - művelési mód váltás Guyot-ra. Áthuzalozás majdnem megtörtént, csak a legfelső maradt ki mert néhány oszlopot meg kellene emelni, ugyanis a karok valamikor 70 cm-en voltak amit felvittek 1 m-re és így az első bújtató huzalt használták vezető szálként. Tavaly küzdöttem az "zöld" elemekkel de a Teremtő jó idővel segített.

4 sor 3 pásztában, ahol van egy szélső sor az alsó pásztában amit ki fogok vágni ősszel majd szántás...

Tavaly az utolsó pásztát (4x65 m) "lelegeltek" a madarak és így lett kb. 4 q bornak való.

Ha az idén is kapok támogatást a Teremtőtől a termést ketté veszem és az egyiknél kipróbálom fajélesztő nélküli erjesztést.

A cél talán az lehet, hogy olyan 6 q termés legyen.

Az első borom tisztességes lett!

Jól felszerelt pince - 50 hl hordó kapacitással, kádak, zúzó-bogyózó, szűrő, úszófedeles műa. tartályok, kosaras prés, szivattyúk...

A talajról nem tudok nyilatkozni de van egy reménységre okot adó jelenség - a szél ami állandóan mozog. És mint mondtad (talán Lenin elvtárs is), zöldmunka-zöldmunka-zöldmunka!

Előzmény: Maci_P (25378)
szervezkedő Creative Commons License 2020.06.19 0 0 25382

Nekem is van, emiatt gondolom érted hogy nem megbántani szeretnélek vele, de arra készülj, ha elbüszkélkedsz azzal hogy neked bio zalagyöngyéd van, vagy bio zalából készült borod, hááááát az lehet hogy kacajt ébreszt a beszélgetőtársadban. Nekem kellemes emlékeim vannak a fajtával kapcsolatban. Volt igazán jól sikerült házasításom is vele. Úgy gondolom jókat elfröccsözgetünk belőle, szerintem a pálinka is finom belőle de csodát nem lehet vele művelni.

A bortól visszafejtve a gondolatot, kérdés megéri e a bio játék?

Ha játék, időtöltés és nem feltétlenül a gazdaságosság az elsődleges, akkor persze nem számít!

Előzmény: IsKol (25376)
szervezkedő Creative Commons License 2020.06.18 0 0 25381

Nem kell ám mindent elhinni amit Persil ír! :-))))

Én (is) csak egy hobbi paraszt vagyok, lakótelepi városi gyerek. Munkahely mellett játszok a szőlőben.

Egy barátom szerint a mezőgazdaság olyan mint a kábítószer. Megkóstolod és ha ízlik, rákapsz és nem bírsz leállni!

:-))))

Előzmény: novalusz (25377)
szervezkedő Creative Commons License 2020.06.18 0 0 25380

Aaaaaaaaaakkkkkkora hajszák vannak mostanában a birtokon....

De egyszerűen sosem tudom levideózni. Brutális tempóban vágtat "Zoknis" az őzek után. Kedden permetezés közbeni pihenő alkalmával, rohan felém egy fiatal bak. Eeeeeezzzzz hülyeeeeeeeee? Nem lát???? Azután megláttam a kutyát mögötte.... :-)))))) Őrület!!!!! Iszonyat kilométereket megtesz naponta a ház körül. A friss telepítésben a kezdeti károk után most szép a látkép! :-)))))

A magnéziumot a zalára fujom. Nálam ez már gyakorlatilag teljesen leviragzott. A sauvignon permetezéssel becsúsztam a virágzásba, de nem játszhattam tovább vele. Arra a következő alkalommal fújok mg-t.

Én holnap és szombat tervezek permetezést. Úgy láttam az előrejelzést hogy vasárnap talán ismét eső.

Előzmény: IsKol (25373)
novalusz Creative Commons License 2020.06.18 0 0 25379

Persze, emlékszem. Egyedül ez a Vivando volt, amit én is használhatok, használnék, de a legkisebb kiszerelése is drágább mint amekkora értékű szőlőt a lugason remélek. Abból amit kaptam tőled, még jövőre is maradt :-) Azért majd lehet rádcsörgök, köszi. 

Előzmény: IsKol (25374)
Maci_P Creative Commons License 2020.06.18 0 0 25378

Azt már megtapasztaltam, hogy a legfontosabb a terület. Ha nem jó, akkor a bio egy szenvedés lesz, sok veszteséggel. A zöldmunkázás a legfontosabb lesz, arra készülj, nem lehet elmismásolni. Milyen fajákkal dolgozol?

Előzmény: IsKol (25376)
novalusz Creative Commons License 2020.06.18 0 0 25377

Úgy értettem, hogy te is holnap permeteznél, és én is. Illetve akinek ilyen nagy zsákja van, meg nem csupa III-as kategóriájú szere, az nem lehet teljesen amatőr. Csak ennyi. 

Előzmény: szervezkedő (25371)
IsKol Creative Commons License 2020.06.18 0 0 25376

Ráolvasással, ujj-kereszbetétellel ;-)

A feladat ugyanaz mint a "hagyományos" növényvédelemnél, megelőzés, megfelelő fitotechnika és majd segítenek a bio-stimulátorok, lombtrágyák és még réz meg kén.

Manapság már elég sok gyártónak, forgalmazónak van saját, magyar szőlész/borászok által kipróbált, igazolt technológiája, inkább az a nehéz, hogy kiválaszd melyikkel kezdjél illetve az ültetvényed nagysága is befolyásolja az elérhető anyagokat.

pl. Nagyon jó anyag(nak tűnik) de csak 25 kg-os kiszerelés ami elég neked 5 évre...

Talán nehezebb a kombinációk "kitalálása" mert az egyik anyag lúgos tehát nem használhatsz savas tartományban tevékenykedő biostimulátort/lombtrágyát. 

Némelyiknél azt mondja a gyártó, rézzel nem javasolják... ez komoly? Ki kell próbálni! De én csak fizikai változásokat tudom ellenőrizni (kicsapódik-e, stabil-e eléggé) de a biológiai hatás változást nem (a kelát-képzést) csak majd a permetezés után pár nappal - na ez ugyanolyan szar mint az a másik...

De kitartással, rengeteg beszélgetéssel az értékesítőkkel/gyártókkal/felhasználókkal nagy esélyed van megtalálni azt a pár anyagot amivel elindulhatsz.

Évről-évre egyre több felszívódó szert vonnak ki, ami nem jelenti azt, hogy azok a szerek megölnek bennünket - persze ahhoz gondos felhasználás szükségeltetik - de az a trend.

Talán a felszívódókkal nagyobb biztonságban érezi magát az ember és elég 6-7 naponta végigjárni az ültetvényt de a "kontakt" szerek nagyobb odafigyelést igényelnek.

A nővény immunrendszere képes a betegségek elleni védekezésre de sajnos a betegségek agresszívabbak, gyorsabb lefolyásúak és ezért kell kirobbanó erőben lévő szőlőt "létrehozni".

És még egy fontos adalék, a komplett növényvédelem/kondicionálás drágább mint a "hagyományos" de valószínűleg az értékesítési áruk a "temékeknek" magasabb + egyre trendibb.

De még mindig vannak emberek akik allergiásak a szőlő-tartalomra ;-))

Előzmény: granov (25375)
granov Creative Commons License 2020.06.18 0 0 25375

A felszívódókat hogy fogod tudni nélkülözni?

Én is gondolkodok rajta de félek tőle, hogy baj lesz belőle.

Előzmény: IsKol (25374)
IsKol Creative Commons License 2020.06.18 0 0 25374

Ha RG + lett volna akkor jöhetett volna.

Lehet emlékszel, mondtam ez évben használom a felszívódó szereket utoljára (terveim szerint), biztos fog kimaradni pár növ. védőszer.

Ha érdekel, szólj rám Augusztusban.

pl. Vivando, Folicur Solo, Dithane M45, RG +, Silwet és még majd meglátjuk...

Az, hogy magas a fertőzés veszély nem csoda hiszen esik, meleg van, nem száradnak a levelek, pár óra is elég a lisztharmathoz.

Talán a nagy szelek hozz(t)ák a peronoszt is.

Botiritisz legjobb barátja az eső... 

Előzmény: novalusz (25368)
IsKol Creative Commons License 2020.06.18 0 0 25373

Múlt hét pénteken voltam az ültetvényben és akkor kezdődött mind a Zalagyöngyében mind a Zweigeltben a virágzás.

Ma viszont úgy néz ki, hogy elvirágzott, persze pár fürt van még ami virágzásban van, főleg azokon a hajtásokon amelyeket megrágták.

Kell egy kis hónaljazást és hajtás-rögzítést csinálni ami holnap és szombaton meglesz. (füvet is kéne kaszálni de az ráér)

Volt jó kis eső is és "megugatott" egy őz de nem volt nálam kés így megmondtam neki a pontos időt meg azt is hogy a qrva-anyád! ;-)

Hétfő és kedd az amit megcéloztam permetezésre, hátha Medárd sem tart örökké...

A Mg-ot csak a hiányra érzékeny fajtákra szóród vagy mindegyikre?

Előzmény: szervezkedő (25369)
van_Persil Creative Commons License 2020.06.18 0 0 25372

A kollégának 20 hektárja van, plusz szerződött növényorvosa, akár I-es szert is permetezhet. Viszont egy zöldkönyves tanfolyam neked se ártana.

Előzmény: novalusz (25370)
szervezkedő Creative Commons License 2020.06.18 0 0 25371

Ugyanakkor? Ezt hogy érted?

A vegyszerek keverhetőek általában egymással, ha máshogy nem, egy próbát követően. Az hogy milyen besorolása van az adott terméknek, alapvetően az sem zárja ki hogy egy menetben fújd ki a másikkal. Ezt ennél a darabnál magneziummal egeszitem ki.

Előzmény: novalusz (25370)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!