Keresés

Részletes keresés

Szipolykaa Creative Commons License 2015.03.18 0 0 1548

Tavaly tavasszal vettük a töveket, beültettük, zöldecskéllt, aztán elsárgult, és meghalt. Még a nyáron. Vettünk helyettük újakat, ugyanazt a fajtát máshol, és azok is kiszáradtak, lekókadtak és meghaltak. A helyükre ültetett Polka él és virul.

Előzmény: Lora1213 (1547)
Lora1213 Creative Commons License 2015.03.18 0 0 1547

Hogy érted hogy kipusztult ?   Tavaly nem hozott sarjat ?

Előzmény: Szipolykaa (1546)
Szipolykaa Creative Commons License 2015.03.18 0 0 1546

A Willamette-re itt azt írják, hogy júliustól érik.

Amúgy különös módon nálam az összes korai, tavalyi vesszőn termő málna kipusztult, és az összes késői, ami az azévi vesszőn terem, mind megmaradt. A Polka annyi sarjat hoz, hogy irtanom kell majd.

Előzmény: ZsuR (1545)
ZsuR Creative Commons License 2015.03.18 0 0 1545

Koszonom a segitsegedet :)).

Kezdo vagyok - konnyu elcelodni... ezt olvastam, sajat tapasztalatom meg nincs vele.

Ahogy irtam, sok helyem nincs, szeretnek ugy valasztani, hogy egy-egy mareknyi gyumolcs legyen tavasztol oszig.

Miket javasolsz?

Előzmény: Lactarius Curtis (1544)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2015.03.18 0 1 1544

A kora tavaszi érésre befizetek.

Előzmény: ZsuR (1543)
ZsuR Creative Commons License 2015.03.17 0 0 1543

Megerkeztek a friss malnak a boltokban... kettot vettem (nincs sok helyem, kb 6-7 bokrot tudok ulteni egy sorba).

Volt harom Willamette - egyet latok eletben. Ahogy tudom ez egy kora tavasszal ero.

Vettem egy Heritaget es egy Jaclynt, ezek keso tavasszal es nyar vegen teremnek az iras szerint.

Van egy par fekete is - nevtelenek, nem kulonosen nagyok, inkabb a tartossaguk miatt vannak, meg hat ajandek lo... ha nem tetszik, lecserelem oket valami masra.

öreg_néne_b Creative Commons License 2015.03.17 0 0 1542

Akkor nekem nem lesz.

Előzmény: Lactarius Curtis (1540)
Szipolykaa Creative Commons License 2015.03.17 0 0 1541

Jelentem, a pár nappal ezelőtti kérdésem vaklárma volt. Úgy hajt minden, hogy elképzelni se tudom, hogy fogom kiirtani a felesleges sarjakat :-)

Lactarius Curtis Creative Commons License 2015.03.16 0 0 1540

Nekem van ilyen Glen Coe, de egy szemet sem termett, és ahogy nézem a vesszejébe beköltözött a lárva is.

Előzmény: öreg_néne_b (1535)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2015.03.16 0 0 1539

Ígértem több kedves topiktársnak is, egyetlen feltétele van, hogy legyen elég sarj!

Előzmény: judilla (1537)
55judit Creative Commons License 2015.03.16 0 0 1538

Nagyon hasonlít ehhez az enyém. Lehet hogy ez az, viszont akkor kezd érni mint a piros málnák és nem augusztusban, az viszont igaz hogy elhúzódóbb az érése, tovább lehet eszegetni mint a pirosat. nagyon finom, bár nekem nem hasonlít a szederhez az íze, inkább málnább ízű, zamatosabb mint a piros málnák.

judilla Creative Commons License 2015.03.16 0 0 1537

Kedves Lactarius, :-) én nagyon örülnék majd pár sarjnak, amiket korábban emlegettél,h szívesen adsz! priviben beszéljük meg...

Előzmény: Lactarius Curtis (1529)
unartis: Creative Commons License 2015.03.16 0 0 1536

Köszönöm!

Akkor tudom, hogy mit keressek!

öreg_néne_b Creative Commons License 2015.03.16 0 0 1535
Előzmény: unartis: (1533)
unartis: Creative Commons License 2015.03.16 0 0 1534

Nálunk igen kötött talajon árnyékban van, februárban amikor a napon már igen szép idő volt, az árnyékos részen még 5 cm mélyen fagyott volt a talaj, úgy mint a tundrán. Most a napokban megindult valami, mert duzzadnak a rügyek, a töveknél új sarjakon már picike levél van. Ez szép teljesítmény a málnától, mert decemberben lett áttelepítve a mostani helyére.

Előzmény: Szipolykaa (1527)
unartis: Creative Commons License 2015.03.16 0 0 1533

Lehet tudni többet erről a lila málnafajtáról, mi a neve, hol lehet beszerezni?

Nem láttam még a kertészetek Web áruházában ilyet, csak a feketét, ezért írtam, hogy fekete málna.

Előzmény: 55judit (1532)
55judit Creative Commons License 2015.03.16 0 0 1532

Csak a tüskétlen szedernél tapasztaltam hogy nem bírja az erős napot, a többi szerintem szereti.

Az én málnám nem fekete hanem lila. A nevét sajnos nem tudom, csak hogy igen finom. A feketében állítólag zavaróan sok a mag. Nem ismerem.

Előzmény: unartis: (1526)
Szipolykaa Creative Commons License 2015.03.15 0 0 1531

Jó, szóval vegyes. És én jócskán északra vagyok tőletek, szóval megnyugodhatok.

öreg_néne_b Creative Commons License 2015.03.15 0 0 1530

Nem nagyon akar tavasz lenni, a talaj még hideg. A rügyek duzzadnak, mást nem láttam.

Előzmény: Lactarius Curtis (1529)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2015.03.15 0 0 1529

ma láttam egy tősarj hajtáskezdeményt a mulcs alatt, és a rügyek is duzzadnak

öreg_néne_b Creative Commons License 2015.03.15 0 0 1528

Nálam még nem.

Szipolykaa Creative Commons License 2015.03.15 0 0 1527

Sziasztok! Nálatok már hajt a málna? Itt (Berlin) a sarjak jó messze a tőtől már igen, de a töveknél még nagyon nem. Aggódom.

unartis: Creative Commons License 2015.03.15 0 0 1526

kedves Judit!

Köszönöm a bőséges választ, a tüskétlen szeder és szedermálna keleti fekvésbe került egy fal mellé közvetlenül, itt csak a délelőtti órák egy bizonyos részében kap közvetlen napfényt, ha megnőnek a gyümölcsfáink(őszibarack) akkor még délelőtt is félárnyékban lesz.

Akkor érdemes ezeket félárnyékban nevelni, úgy a termés beérik és nem rothad meg.

A fekete málnát én is megtaláltam, majd jövőre fogok venni egy tövet, illetve szeretnék sárga termésűt, esetleg más fajtákat.

Van egy málna fajtánk ami piros húsú, sajnos név nélküli, talán kétszer termő fajta, de ha folyamatosan fényképezem, megosztom veletek minden rezdülését, a virágzástól kezdődően gyümölcsök termés érésétől a szüretig, akkor van-e esély, hogy ki lehet deríteni milyen fajta?

Még a szüleim kapták az egyik szomszédunktól akinek ez a fajtája volt.

Előzmény: 55judit (1525)
55judit Creative Commons License 2015.03.15 0 1 1525

Kedves Unartis !

A tayberry nem tőből fagy ki, hanem a föld feletti része. Hosszú hajtásokat nevel. Némelyik tőből kifagy, van amelyik ág részlegesen, és némelyik megmarad.

Gondozásánál erős szövésű kesztyű javasolt, de ha csak ránézel akkor is. :))) ha a pici tüskéje megszúr, az benne is marad a bőrödben. ha erősen kaparod a körmöddel kijön, ha nem foglalkozol vele begyullad, és pár nap múlva orvos metszi ki.

A gyümölcse szép nagy, mutatós, de az ízvilága nem olyan, hogy ne lehetne helyettesíteni más bogyóssal. Van már a tayberrynek tüskétlen változata is. Nekem már van is a kertben 3 éve. Még nem fagyott el, viszont hol a virágját rágta ki valami, hol a termés tűnt el, így még nem kóstoltam.

Egy szó mint száz, nem látom értelmét foglalkozni vele.

Ha különlegességet akarsz bogyósból ott a lila málna. Nagyon finom, tüskéje sincs, az érése elhúzódó, 2 hónapig is lehet eszegetni róla.

A tüskétlen szedrek sajátossága, hogy a fürtökön nem egyszerre érnek be a bogyók. Úgy lehet megtudni melyik az érett a sok sötét bogyóból, hogy mikor hozzáérsz, könnyen lepottyan a tenyeredbe. Ha nem így van, akkor savanyú mint a nyavalya.

Félárnyékos helyet szeret. Azon az oldalán amit mindig tűz a nap, tönkre is mennek a termések. Legalábbis nálam.

Előzmény: unartis: (1524)
unartis: Creative Commons License 2015.03.15 0 0 1524

Köszönöm a válaszokat!

Erre én is gondoltam, hogy a vörös ribiszke 'Blanka', sárgásfehér termésű fajtája, csak elég félreérthetően volt ez leírva. A kertészet ahol vettem elég korrekt volt, mert felhívták a beszállítót, igaz, az nem vette fel, mert már mi is kettő előtt értünk a kertészetbe.

Vettem még 'Tayberry' fajtájú szedermálnát, mi a tapasztalat a nevelésével, mennyire kell a tél folyamán védeni, mert azt olvastam, hogy kifagyhat. Vagy ez csak a magyar keresztezésű fertődi fajtára igaz?

A másik gondom hogy van egy tüskétlen szeder fajtánk, sajnos név nélküli ami szép nagy-szemű fajta lenne, csak egy nagy baja, hogy egy termésen a szemek nem egyszerre érnek, egy bogyón vegyesen vannak sötét bordós és szinte zöld szemek, aminek az a következménye, hogy mire az utolsó szem is megérik az eleje már rothad, így élvezhetetlen. Most vettem egy névvel ellátott fajtát, hátha nem az a fajta van nekünk, 'Nessi' fantázia néven, van-e valakinek ezzel a fajtával tapasztalata?

öreg_néne_b Creative Commons License 2015.03.14 0 0 1523

A Blanka fehér ribizli, de máshol vásárolj, mert ki tudja, a címke melyik fele igaz...

(Ha egyáltalán valami is igaz belőle...)

Előzmény: unartis: (1520)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2015.03.14 0 0 1522

Ahogy írták, Blanka, és teljes érésben fehéressárga lesz, finom.

Előzmény: unartis: (1519)
CBNora Creative Commons License 2015.03.14 0 0 1521

Fehér lesz az. A faj Ribes rubrum, vörös ribiszke, és Blanka fajta. De rövidesen úgyis kiderül!

unartis: Creative Commons License 2015.03.14 0 0 1520

'Blanka' a fajta neve, nem Blanco

unartis: Creative Commons License 2015.03.14 0 0 1519

Sziasztok!

Ide írok, remélem tud valaki segíteni.

Ma voltam egy faiskolában ahol ribiszke bokrot, fehér termésűt kerestem, csak egy ellentmondáson akadtam meg, a fajta neve 'Blanco' a termelő címkéjén az állt, hogy "Blanco vörös ribiszke", akkor most vörös termésű vagy fehér termésű?

A Blanco az azt jelenti, hogy fehér!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!