Tavaly tavasszal vettük a töveket, beültettük, zöldecskéllt, aztán elsárgult, és meghalt. Még a nyáron. Vettünk helyettük újakat, ugyanazt a fajtát máshol, és azok is kiszáradtak, lekókadtak és meghaltak. A helyükre ültetett Polka él és virul.
A Willamette-re itt azt írják, hogy júliustól érik.
Amúgy különös módon nálam az összes korai, tavalyi vesszőn termő málna kipusztult, és az összes késői, ami az azévi vesszőn terem, mind megmaradt. A Polka annyi sarjat hoz, hogy irtanom kell majd.
Megerkeztek a friss malnak a boltokban... kettot vettem (nincs sok helyem, kb 6-7 bokrot tudok ulteni egy sorba).
Volt harom Willamette - egyet latok eletben. Ahogy tudom ez egy kora tavasszal ero.
Vettem egy Heritaget es egy Jaclynt, ezek keso tavasszal es nyar vegen teremnek az iras szerint.
Van egy par fekete is - nevtelenek, nem kulonosen nagyok, inkabb a tartossaguk miatt vannak, meg hat ajandek lo... ha nem tetszik, lecserelem oket valami masra.
Nagyon hasonlít ehhez az enyém. Lehet hogy ez az, viszont akkor kezd érni mint a piros málnák és nem augusztusban, az viszont igaz hogy elhúzódóbb az érése, tovább lehet eszegetni mint a pirosat. nagyon finom, bár nekem nem hasonlít a szederhez az íze, inkább málnább ízű, zamatosabb mint a piros málnák.
Nálunk igen kötött talajon árnyékban van, februárban amikor a napon már igen szép idő volt, az árnyékos részen még 5 cm mélyen fagyott volt a talaj, úgy mint a tundrán. Most a napokban megindult valami, mert duzzadnak a rügyek, a töveknél új sarjakon már picike levél van. Ez szép teljesítmény a málnától, mert decemberben lett áttelepítve a mostani helyére.
Köszönöm a bőséges választ, a tüskétlen szeder és szedermálna keleti fekvésbe került egy fal mellé közvetlenül, itt csak a délelőtti órák egy bizonyos részében kap közvetlen napfényt, ha megnőnek a gyümölcsfáink(őszibarack) akkor még délelőtt is félárnyékban lesz.
Akkor érdemes ezeket félárnyékban nevelni, úgy a termés beérik és nem rothad meg.
A fekete málnát én is megtaláltam, majd jövőre fogok venni egy tövet, illetve szeretnék sárga termésűt, esetleg más fajtákat.
Van egy málna fajtánk ami piros húsú, sajnos név nélküli, talán kétszer termő fajta, de ha folyamatosan fényképezem, megosztom veletek minden rezdülését, a virágzástól kezdődően gyümölcsök termés érésétől a szüretig, akkor van-e esély, hogy ki lehet deríteni milyen fajta?
Még a szüleim kapták az egyik szomszédunktól akinek ez a fajtája volt.
A tayberry nem tőből fagy ki, hanem a föld feletti része. Hosszú hajtásokat nevel. Némelyik tőből kifagy, van amelyik ág részlegesen, és némelyik megmarad.
Gondozásánál erős szövésű kesztyű javasolt, de ha csak ránézel akkor is. :))) ha a pici tüskéje megszúr, az benne is marad a bőrödben. ha erősen kaparod a körmöddel kijön, ha nem foglalkozol vele begyullad, és pár nap múlva orvos metszi ki.
A gyümölcse szép nagy, mutatós, de az ízvilága nem olyan, hogy ne lehetne helyettesíteni más bogyóssal. Van már a tayberrynek tüskétlen változata is. Nekem már van is a kertben 3 éve. Még nem fagyott el, viszont hol a virágját rágta ki valami, hol a termés tűnt el, így még nem kóstoltam.
Egy szó mint száz, nem látom értelmét foglalkozni vele.
Ha különlegességet akarsz bogyósból ott a lila málna. Nagyon finom, tüskéje sincs, az érése elhúzódó, 2 hónapig is lehet eszegetni róla.
A tüskétlen szedrek sajátossága, hogy a fürtökön nem egyszerre érnek be a bogyók. Úgy lehet megtudni melyik az érett a sok sötét bogyóból, hogy mikor hozzáérsz, könnyen lepottyan a tenyeredbe. Ha nem így van, akkor savanyú mint a nyavalya.
Félárnyékos helyet szeret. Azon az oldalán amit mindig tűz a nap, tönkre is mennek a termések. Legalábbis nálam.
Erre én is gondoltam, hogy a vörös ribiszke 'Blanka', sárgásfehér termésű fajtája, csak elég félreérthetően volt ez leírva. A kertészet ahol vettem elég korrekt volt, mert felhívták a beszállítót, igaz, az nem vette fel, mert már mi is kettő előtt értünk a kertészetbe.
Vettem még 'Tayberry' fajtájú szedermálnát, mi a tapasztalat a nevelésével, mennyire kell a tél folyamán védeni, mert azt olvastam, hogy kifagyhat. Vagy ez csak a magyar keresztezésű fertődi fajtára igaz?
A másik gondom hogy van egy tüskétlen szeder fajtánk, sajnos név nélküli ami szép nagy-szemű fajta lenne, csak egy nagy baja, hogy egy termésen a szemek nem egyszerre érnek, egy bogyón vegyesen vannak sötét bordós és szinte zöld szemek, aminek az a következménye, hogy mire az utolsó szem is megérik az eleje már rothad, így élvezhetetlen. Most vettem egy névvel ellátott fajtát, hátha nem az a fajta van nekünk, 'Nessi' fantázia néven, van-e valakinek ezzel a fajtával tapasztalata?
Ma voltam egy faiskolában ahol ribiszke bokrot, fehér termésűt kerestem, csak egy ellentmondáson akadtam meg, a fajta neve 'Blanco' a termelő címkéjén az állt, hogy "Blanco vörös ribiszke", akkor most vörös termésű vagy fehér termésű?