Keresés

Részletes keresés

Ju13 Creative Commons License 2010.03.12 0 0 6623
És hogyan/mivel tápozod? Annak ellenére, h nem rajongok érte, most kaptam ajándékba egy szép, virágzó guzmania-t. Úgyhogy épp jókor került szóba:))))
Előzmény: Hanga444 (6619)
Ju13 Creative Commons License 2010.03.12 0 0 6622
De ügyes vagy! Ez olyan szép, nekem is nagyon tetszik, de még a "hagyományos" korallt sem tudom egy új virágözönre bírni: egy árva virágocskát nyitott egy év alatt. Úgy értem, nem egy csokornyit, hanem egyetlen egyet...:(((
Te meg egy hajtásból kinevelted, grat!
Előzmény: nbanna (6621)
nbanna Creative Commons License 2010.03.12 0 0 6621
nbanna Creative Commons License 2010.03.12 0 0 6620
Három éve kapott hajtásról neveltem, most virágzik először. Kissé sápadtak a virágai, pedig déli ablaknál van. Korallvirágféle lenne, Kalanchoe uniflora, ha jól határoztam meg:
Hanga444 Creative Commons License 2010.03.09 0 0 6619
Én úgy tudom, a bromélia azt szereti, ha a levéltölcsérbe kapja vizet. Én mindig úgy öntözöm őket.
Előzmény: Ju13 (6617)
Maszat18 Creative Commons License 2010.03.09 0 0 6618
köszönöm
Ju13 Creative Commons License 2010.03.09 0 0 6617
Szerintem qkk mindegy, h felülről v alulról locsolod; az a lényeg, h alatta a tálban/alátétben ne hagyj vizet állni. (Ha alulról locsolsz, akkor kb fél óra bőven elég h megszívja magát.) Ez azoknál a növényeknél lényeges, ahol elrohadhat a gumó (ciklámen) vagy a levél/tő (fokföldi ibolya) ha víz kerül rá. A bromi ilyenre nem érzékeny. A levéltölcsérben ellenben állhat a víz. Amennyire tudom, ez is a lágy, állott vizet szereti.
Előzmény: Maszat18 (6616)
Maszat18 Creative Commons License 2010.03.09 0 0 6616
Sziasztok :) segítséget szeretnék kérni, mert az interneten nem sok mindent találtam. Van egy broméliám, tegnap kaptam. Most van neki szép rózsaszín virágja. A kérdésem az lenne hogy felülről vagy alulról locsoljam, mert amit eddig olvastam az két különbözőt írt. Kell permetezni, és ha igen milyen időközönként? Olvastam hogy vmi tölcsérbe gyűjti a vizet...oda öntsek vizet agy felszívja oda magától?
Köszönöm előre is a segítséget. K.
növénybubus Creative Commons License 2010.03.07 0 0 6615
köszönöm a dicsérő szavakat. igazából nagyon sokat foglalkozom vele, bár az utóbbi időben kicsit hanyagoltam:( de most kárpótoltam, jól meglocsoltam, az utóbbi pár hétben semmi időm sem volt a növényekre, de itt a hétvége, szal most megbabusgattam a drágáimat
Előzmény: Ju13 (6614)
Ju13 Creative Commons License 2010.03.07 0 0 6614
Nah, ez az, nekem eddig 2x volt nagyon szép, dús példányom, és mindig csak addig voltak szépek, míg nagyon világos helyen tartottam, és napi gyakorisággal permeteztem őket. Gyönyörűek voltak, tényleg. Aztán, amikor hanyagoltam a permetezést, hipp-hopp megadták magukat a kopaszodásnak, levélhullásnak, végül az enyészetnek:((( Ennél faksznisabb növényem nem sok volt. De a tied gyönyörű:))) Ilyennel én is dicsekednék!:))) Grat.!
Előzmény: növénybubus (6613)
növénybubus Creative Commons License 2010.03.07 0 0 6613

hát nem csinálok vele semmi extrát. májustól szeptember közepéig kinnt van a kertben, az almafa árnyékában, ahol csak késő délután éri egy kevés napfény.

akkor szoktam bevinni a lakásba, amikor már az éjszakai hőmérséklet 10 fok körül van. bent  a nappaliban telel, déli ablakhoz közel, de nem annyira, hogy sok napot kapjon. nagyjából ennyi. eddig minden tavasszal levágtam minden levelét, mert megtetvesedett. de igy mindig kisebb, és kompaktabb maradt. hálistennek idén nincs tetü rajta, szóval nem kell levágnom:) átültetve 3 éve nem volt már, de eddig még nem panaszkodott, hogy nem érzi jól magát. de azthiszem, idén már átültetem:) szóval, heti 1X locsolom , nyáron kint van, akkor 2 naponta kap vizet. és ami még érdekes, 4 éves már, és még egyszer sem párásitottam körülötte, de jól van:D

Előzmény: Ju13 (6612)
Ju13 Creative Commons License 2010.03.07 0 0 6612
Nagyon szépek, egészségesek mindketten! hogyan tartod a párfányodat, hogy ilyen gyönyörű és dús?
Előzmény: növénybubus (6610)
viharboszorka Creative Commons License 2010.03.07 0 0 6611

Szia,

Bricoban van Actara többnyire. Illetve érdemes próbálkozni Obival is.

Előtte hívd fel a kiszemelt áruházat, hogy van-e nekik.

Előzmény: Karnaval (6606)
növénybubus Creative Commons License 2010.03.07 0 0 6610

hát már jó régen jártam itt:) hoztam is pár képet a növényeimről.

1. Monstera deliciosa

2. Nephrolepis exaltata

3. Tradescanthia fluminensis-sajnos el kellett ajándékoznom, túl nagy volt már:( de  szedtem le róla sok sok hajtást

4. Schefflera arboricola

Ju13 Creative Commons License 2010.03.06 0 0 6609
Ne növényboltot keress, hanem mezőgazdasági-t, ahol vetőmagot-növényvédőszereket forgalmaznak. Ott szoktak árulni mindenféle élősködő ellen vegyi fegyvereket. Lehet, h az is segít, ha kiveszed a földből a növényt, tus alatt kézmeleg vízzel alaposan átmosod a gyökérzetét, és aztán egy órára egy vödörnyi, szintén kézmeleg vízbe állítod, amiben elkeversz egy marék káliszappant. Végül tiszta vízzel átmosod újra, és friss földbe+ új cserépbe teszed. De ha biztosra akarsz menni, akkor
1: kiveszel egy ilyen lárvát a földből, és zacsiba teszed, elviszed a mezőgazd. boltba, ott megmondják, mi az, és mi kell ellene.
2: készítesz fényképet, és a Növ.véd. rovatban megmutatod, ahogy az előttem szóló tanácsolta
vera57 Creative Commons License 2010.03.06 0 0 6608
Hermes kertészeti szakáruház. XIII. Váci u. 6. Könnyen lehet hogy az apró fehérek a túlöntözéstől vannak. Szárazabban kéne tartanod a növényt. Én Actarával locsolnám be, de a Hermes boltban jobban értenek hozzá.
Ali-bá Creative Commons License 2010.03.06 0 0 6607
L.d. növényvédelem!
Karnaval Creative Commons License 2010.03.06 0 0 6606

Sziasztok!

Van egy cserepes növénykém, félméteres fikusz, évente lehullat 1-1 levelet (elsárgul), de nyáron ki is hajt egy újabb.

De mással van baj: pár hete felfedeztem a földjében 1-2 mm-es fehér férgeket mozgolódni... apu azt mondta, ha nem pusztítom ki őket, lassan megölik a növény gyökerét.

Rámentem az internetre, de hosszas keresés után sem találtam belvárosi növényboltot, ahol esetleg lehetne erre alkalmas féreg (atka?) írtó szert venni. Sima virágárus nem árul ilyet, vagy van nagyobb, komoylabb bolt, illetve meződazgasági (lehetőleg belvárosi, de mindegy) üzlet, ahol kis mennyiségben árulnak ilyetsmit?

Tudtok mondani esetleg márkanevet?

Nagyon megköszönném, szeretem ezt a kis ződet, itt a garzonomban ő képviseli a bioszférát.

viharboszorka Creative Commons License 2010.03.04 0 0 6605
Ha van kedved bíbelődni, lehet hajnalka is, csak az eléggé vízigyénes, de fut és gyönyörűen virágzik. Igaz, egynyári.
Előzmény: vény (6604)
vény Creative Commons License 2010.03.04 0 0 6604
:) ez jó, muskátli lesz :)
eléggé napos.
Előzmény: viharboszorka (6603)
viharboszorka Creative Commons License 2010.03.04 0 0 6603

Futómuskátli? ;)

De egyébként milyen az a terasz? Napos, árnyékos, félárnyékos?

Előzmény: vény (6602)
vény Creative Commons License 2010.03.04 0 0 6602
Sziasztok!

tud valaki ajánlani teraszra olyan kúszó, futó növényt, ami kb folyamatosan virágzik? :)
köszi!!
Ju13 Creative Commons License 2010.03.02 0 0 6601
Igazán köszönöm, és bocs, h letámadtalak, de majd' kiugrottam a gatyámból, mikor olvastam, h komposztálni akarod!:)))))))) Addig gyűjtöm a csereanyagot:))) Sok sikert!
Előzmény: rolo87 (6596)
Ju13 Creative Commons License 2010.03.02 0 0 6600

Az attól függ, hogy mekkora a növény, mekkora a cserepe, milyen a virágföld (tőzeges=jobban tartja a vizet, nehezen szárad ki-  vagy homokos= jól átereszti a vizet, hamarabb kiszárad) és milyen meleg van... Hagyd majdnem teljesen kiszáradni a földjét (nagyon sok vizet tud tárolni a törzsében!) és akkor alaposan locsold meg. De az alátétből mindig öntsd ki a maradék vizet!

Előzmény: boldogmami (6598)
Ju13 Creative Commons License 2010.03.02 0 0 6599

OFF Hát, én még nem teszteltem a fagytűrését, de azért egyetlen ponton vitába szállnék veled: ha kertészeti/üvegházi körülmények közül a durva tél közepén utcára tesznek egy fiatal növényt, -akárcsak 1-2 órácskára-, az biza' nagy szívás... mármint a növénynek.  Ellenben, ha ugyanaz a fajta növény sok éves már, és szépen, folyamatosan a nyári kintlét után ősszel-ősz végén bekerül a fűtetlen, de kemény fagytól mentes kamrába, az szerintem egész másképp hat a növényre... nem egyszerűen a hidegről, hanem kifejezetten a "hideg általi sokkhatás"ról beszélek. (Márhogy iylen szépen mondjam) 

Én legalábbis ezt gondolom, és így állok a növényvásárláshoz...

Amúgy épp az egyik -talán a Szobanövényes- fórumban mesélte valaki, h egyszer a yukkájuk már túl nagy volt télire visszaszuszakolni a házba, így nemes egyszerűséggel kint hagyták az udvaron. A levelei lefagytak, de tavasszal újra kihajtott, a törzsrésznek kutya baja sem lett. Pár házzal odébb szintén láttam megfagyva egyet decemberben, majd ránézek, mi lesz belőle tavaszra, és jelentek.

Sorry az off-ért.

ON

Előzmény: Törölt nick (6597)
boldogmami Creative Commons License 2010.03.02 0 0 6598
Mindenkinek köszönöm a tanácsokat. Jelentem a Yucca magához tért. Most már nem dobálja el a leveleit, köszöni jól van. Én is lágyítom a vizet egy kiürült és jól kiöblitett flakonban.Ti hány naponta szoktátok öntözni?
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.02 0 0 6597
Nekünk kinnt van egy a kamrában, ahol nulla fok körül van a hömérséklet ha hideg van kinnt. Esetleg -1,-2 is elöfordul, annak ellenére kutya baja sincs. Szerintem a hidegre nem is annyira érzékeny, mint sokan gondolják.
Előzmény: Ju13 (6595)
rolo87 Creative Commons License 2010.03.01 0 0 6596
Köszi! Akkor így próbálkozom, és ha mégsem válna be, ígérem, jelzem és felajánlom!:)
Előzmény: Ju13 (6589)
Ju13 Creative Commons License 2010.02.25 0 0 6595
Én elsősorban a kertészet és az Ikea közti útra értettem a szállítási megfázás lehetőségét, illetve a fényhiányt. Ha eltartott abban az időszakban néhány napig, mire a kertészetből az Ikeába elkerült, ott jóval nagyobb volt az esélye rá, mint amíg ti hazavittétek. Ha mondjuk a kamion fel/lepakolásakor nyitva voltak az ajtók, akkor a mínusz sok fokban elég lehetett nekik 5-10 perc:((( nekem is nagyon bizsereg a tenyerem új növények után, de bármilyen nehéz is, még néhány hétig semmit sem veszek. Addigra bátran lehet vinni, ami meg azokban az időkben megfázott, addigra látszik majd rajta.
Előzmény: boldogmami (6594)
boldogmami Creative Commons License 2010.02.25 0 0 6594

Szia! Köszönöm a választ. A törzse nincs felpuhulva. Valószínűleg megfázhatott, mikor az IKEA-ból elhoztuk. A férjem ültette át ésa gyökerén egy kis netz háló volt, amit a férjem a gyökérzetről eltávolított és egy 1-2 cm-t le kellett vágni a gyökerekből, hogy az eggyel nagyobb cserépbe beférjen. A fényhiányos állapot kevésbé valószínű, mert a szoba délkeleti fekvésű és kora reggeltől késő délutánig tűző napon, ille4tve nagyon világos helyen van. Pont a ti leíréásotok alapján gondoltam arra, hogy egy jukkát vegyek, mert ezt a nagyon meleg és száraz levegőt nagyon kevés növény bírja. Nálam elsősorban a sanasavera-félék, a dracena-k és kaktuszfélék bírják a klímát. Az IKEA-ban vettem egy fülkaktuszt, egy hengeres levelű sdansavera-t, melyek nagyon bírják a lakás klímáját (gázfűtés).

Előzmény: Ju13 (6593)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!