Keresés

Részletes keresés

bombaba Creative Commons License 2019.01.06 0 0 26674

Köszönöm a beszámolót.

Előzmény: csoer (26673)
csoer Creative Commons License 2019.01.05 0 0 26673

A végén kezdem, a Mayer szuper jó, rengeteget terem és kiváló íze van.

Az ausztrálok közül én a piros termésűt kóstoltam. Számomra nagyon finom az aromájú volt, simán kikanalazva.

Kicsit a Tahiti lime-hoz hasonlít az íze, de még aromásabb és kevésbé savanyú. Szerintem tökéletes gyümi.

A kaviár gömbök kellemesen fogyaszthatóvá teszik.

A piros 2018-ban nem hozott termést, csak nagyra nőtt. A zölden rengeteg termés van. Kettőt levettem, vártam néhány napot, besárgult, de kesernyésen savanyú, és még a kaviár gömbök sem alakultak ki. Tehát túl korán szedtem le.

Szerintem május vége felé szedhetem le.

Előzmény: bombaba (26672)
bombaba Creative Commons License 2019.01.05 0 0 26672

Szépek. Mesélnél valamit az ausztrálról (íze, felhasználása, benyomásaid)?

Én is szüreteltem két fajta, nálam eddig még sosem volt citrust. Az egyik egy 2018-as beszerzésű kis Meyer, ami termett, beérlelt 5 darabot, (30 centis növény,) a másik egy 2017 tavaszi beszerzésű Korzikai cédrát (C.Medica Corsican vagy de Corse), ami szintén igen bőtermőnek ígérkezik az idei termés alapján. A termése teljesen "citromos", semmi cédrátos nincs benne: vékony héj (reszelve felhasználható), savanyú lé, kevés mag.

A Meyerek kicsik, de első termésnek nagyon szépek, a cédrátok is "első termések", várhatóan nagyobbak és cédrátosabbak lesznek idővel. 

Előzmény: csoer (26664)
csoer Creative Commons License 2019.01.05 0 0 26671

Kihagytam: C.S.Moro

Előzmény: csoer (26669)
helgaanyu Creative Commons License 2019.01.03 0 0 26670

Egészségükre !

A macskáknak is !😃

Előzmény: woodruff (26668)
csoer Creative Commons License 2019.01.03 0 0 26669

Egész finomra sikeredett a vérnarancs kóstoló. Lehet leszednem a többit is.

woodruff Creative Commons License 2019.01.03 0 0 26668

A macskáim is imádják a telelőben ,nagy cserepekben a puha virágföldet megtisztelni.

Fene a jódógukat.

woodruff

Előzmény: helgaanyu (26667)
helgaanyu Creative Commons License 2019.01.03 0 0 26667

Meg hát azért szeretjük a kihívást is....😊

(Lassan de biztosan hosszabbodnak a napok, így

citrusaink is egyre jobban érzik majd magukat.)

Előzmény: woodruff (26666)
woodruff Creative Commons License 2019.01.01 0 0 26666

Nálam folyamatosan virágoznak .

Most is van olyan citrus, amelyiken tömegével vannak virágok.

A termések ,a siker gyümölcsei ,nem is a konyháé.

woodruff

Előzmény: bombaba (26663)
vinik táltos Creative Commons License 2019.01.01 0 0 26665

Neked és bombabának is igaza van, de apránként változik a helyzet.

Tényleg úgy indult, hogy kaptam ajándékba két citrom fácskát, amelyek azóta is az ablakban vannak a szobában. Amikor megkaptam, vettem citrus földet a gazdaboltban és átültettem mindkettőt.

Évekkel ezelőtt a lányom hatására elültettem a (vásárolt) felhasznált citromok magjait.

Tavaly 70%.ban elkészült a téli tárolási lehetőség is, idén ha bejönnek a hidegek, már ott telelnek, remélem már az átoltott magoncok is.

Tehát a hobbiból lassan-lassan tovább léphetek.

Rengeteget tanultam a fórumból, most idén hasznosításra kerülhetnek az itt olvasottak.

Köszönöm mindenkinek a segítséget.

Boldog újévet kívánok a fórumtársaknak!

Előzmény: woodruff (26662)
csoer Creative Commons License 2018.12.31 0 0 26664

Év végi citrus kóstoló

Boldog új évet kívánok minden kedves fórumozónak, sok-sok gyönyörű citrussal és sikerélménnyel

bombaba Creative Commons License 2018.12.31 0 0 26663

Ne fáraszd magad. Sokan csak hobbiból tartanak citromfát, nem a terméséért.

Előzmény: woodruff (26662)
woodruff Creative Commons License 2018.12.31 0 0 26662

Valamit nem jól csináltál.

3 év alatt ennek már kis fácskává kellett volna cseperedni , és sokkal több gyümölcsöt teremni.

Amikor már megmutatja a virágját és a termését,onnantól az én szaporításaim egyre többet virágoznak és teremnek.

Jó földet kapnak ,én táp sózom ,vas kelátot is kapnak folyamatosan .

Évente 1 méteres hajtásokat is hoznak.

50 kilós Litván bálás tőzeget keverem , az obiban kapható virágföldekkel ,ez nagyon fontos ültetéskor.

Sokan evvel rontják el,hogy itt akarnak spórolni,pedig a tápközeg a legfontosabb.

Legtöbbször egyszerre veszek 3 fajta kapható virágföldet .

Ezt én keverem marhajóval és a tőzeggel.

Ellentétben a tieid  ,már ne is haragudjál   ,visszafejlődtek.

Mindegyiket teleltetés előtt vissza kell vágjam,hogy beférjenek ,némelyik akkorát nő.

Ilyenkor a kicsiket is visszacsipkedem ,hogy következő évben bokrosodjanak.

woodruff

Előzmény: vinik táltos (26659)
helgaanyu Creative Commons License 2018.12.30 0 0 26661

Azért én megpróbálnám !!!!!😃

(A nagyobbat is . Hátha nem hagyna ki éveket, és egy db-nál többre is futná az erejéböl.....😉)

Előzmény: vinik táltos (26657)
vinik táltos Creative Commons License 2018.12.30 0 0 26660

Na, elírtam. Az idei kép a 26653.

Előzmény: vinik táltos (26659)
vinik táltos Creative Commons License 2018.12.30 0 0 26659

A  2018-as kép a 26656. hsz.

A fácskát 2015-ben kaptam, de 2016-ban érett be.

Nincs trükk.

Előzmény: woodruff (26658)
woodruff Creative Commons License 2018.12.29 0 0 26658

Láttuk a 2015-ös ,és a 2016.11 havi képeket.

Most tedd fel a 2018-ast is .

woodruff

Előzmény: vinik táltos (26656)
vinik táltos Creative Commons License 2018.12.28 0 0 26657

Nem volt otthon kisebb edény.  DD

Előzmény: helgaanyu (26655)
vinik táltos Creative Commons License 2018.12.28 0 0 26656

Úbbizony. Sőt, csak közel fele akkora, mint az első termése volt...

Ez az első termés, szüret előtt         Kettévágva. Egyébként igazi bio

Előzmény: almadaráló (26654)
helgaanyu Creative Commons License 2018.12.28 0 0 26655

Ilyen pici cserépben ez hatalmas eredmény !

Előzmény: vinik táltos (26653)
almadaráló Creative Commons License 2018.12.27 0 0 26654

Akkor ezt ,negatív iránybeli fejlődések híjják ?

woodruff

Előzmény: vinik táltos (26653)
vinik táltos Creative Commons License 2018.12.26 0 0 26653

2015-ben kaptam a lányomtól, akkor 2 db termést hozott.

Két év csend után ez évben egy szem citromot megtartott.

Kis meglepetés Karácsonyra...

Amita13 Creative Commons License 2018.12.19 0 0 26652

Köszi, megpróbálom a szárítást. Bár nem látom nagyon vizesnek a talajt (ujjammal is "néztem"), de lehet estére melegebbe viszem és lazítok rajta, hogy szikkadjon. Sajna a telelőben most magas a páratartalom (mondjuk csak ennek a növénynek sajna).

Előzmény: csoer (26651)
csoer Creative Commons License 2018.12.19 0 0 26651

A levélhullás még alapból nem nagy gond.

De, ha a cserép talaja nyirkos, akár enyhén vizes néhány cm mélyen, az már gond.

Melegebb helyre semmi esetre nem szabadna vinni.

A talaj felszínét mindenképpen jó néhány cm mélyen alaposan fellazítanám, a gyorsabb szikkadás végett, úgy, hogy a gyökerek ne sérüljenek.

Előzmény: Amita13 (26650)
Amita13 Creative Commons License 2018.12.19 0 0 26650

Sziasztok! Lenne egy kérdésem. Az egyik dugvány meyerem (Lidlből, kb. 25 centis) nemrég elszórta az összes levelét. Magamnak köszönhetem, picit megdőlt a kanna... Nem aggódtam, vizet azóta nem kap, volt is melegebb, így a gyökérzet szerintem kiheveri, annyira ki tud száradni. Gondoltam, így ellesz télen, aztán majd hajt tavasszal. Na de ez a drága most kezdett hajtani! A hideg miatt (4-8 fok van a telelőben) nagyon lassan, de most már szemmel láthatóak a levélkezdemények és virágbimbók... Gondolom, persze "kínjában" állt neki, de most mit tegyek vele? Hagyjam ahol van, világos hűvösben, vagy... ? A tél java még hátra van, így szerintem minden tartalékát feléli, mire jó idő és megfelelő fény lesz a hajtáshoz. 

Vagy esetleg esélyes, hogy megáll? (Másik citromnál ami bimbózni kezdett novemberben, szemmel láthatóan leállt a folyamat, pici bimbók maradtak rajta). 

bombaba Creative Commons License 2018.12.16 0 0 26649

Csak kihagytam, pedig nagyon koncentráltam: Köszönöm a tanácsaitokat :)

Előzmény: bombaba (26648)
bombaba Creative Commons License 2018.12.16 0 0 26648

Nobody, csoer!

Megfontoltam a több vizet kívánó 2 citrusommal kapcsolatos véleményeteket, és  kaptak egy kicsit több vizet. Ma megnéztem a termések alakulását, csodásan kihúzták magukat.

A többi citrus még mindig nem kér vizet, szépen sárgulnak a termései a Meyernek, Buddhanak, citromoknak, a Sweetienek, stb.

csoer Creative Commons License 2018.12.11 0 0 26647

Én ezt a teleltetőben történő visszafogott, vagy egyáltalán nem típusú öntözést úgy gondolom, hogy jó néhány hét kell a teleltetőbe kerülés után az öntözés fokozott, erőteljes csökkentésére.

Legyen egy átmenet, a szabadban bőven történő és a teleltetőben alig-alig öntözés között.

Már csak azért is, mert még mindig nincs kemény hideg kint és a teleltetőben (legalábbis nálam) nem süllyed le kellően a hőmérséklet.

Előzmény: bombaba (26644)
bombaba Creative Commons License 2018.12.11 0 0 26646

Köszönöm, hogy reagáltál a kérdésemre. Nem feltételeztem rossz szándékot, de a vélemények eltérhetnek, és ez a hely alkalmas ezek megbeszélésére.

Az biztos, hogy nem szoktattam fokozatosan a szárazsághoz a növényeket, de nem is volt átáztatva a talajuk a bepakoláskor.

Hőmérsékleti sokk nem érte őket, egyik sem hullatta/hullatja a levelét. 

Ilyen alacsony téli hőmérsékletnél igen keskeny a határ a kevés és a már sok között, a cédrátok különösen érzékenyek a sokra, pillanatok alatt képesek akár tönkremenni is.

Több citrus van tele fejlődő, kemény állapotú terméssel, amik teljesen jól vannak,valamiért azoknak sikerült átállniuk a téli üzemre.

Minden teleltetés egy újabb kísérlet, újabb tapasztalatokkal.

Köszönöm a választ, még egyszer.

Előzmény: Nobody1 (26645)
Nobody1 Creative Commons License 2018.12.11 0 0 26645

"Ez igaz a többi 20+-ra is, amik még annyi vizet sem kapnak, mint az említettek"

Én ezt írtam:

"Talán egy picit több öntözést kívánnának most is mint a többi,"

A hangsúly a picit több-ön van! Nem elárasztásra gondoltam én sem. :)

Ha egy növény bőséges vízellátáshoz van szoktatva, ennek megfelelően fejleszti ki a gyökér és lombrendszerét és ha szárazabb időszak köszönt rá, a belső víztartalékait igyekszik felhasználni. Amelyik növénynek nincs raktározó gyökere, gumója, stb, az a termésből kénytelen kivonni a vizet, hogy életben tudjon maradni és ha ez nem elég, csak utána kezdi el a lombját csökkenteni. Ennek az a magyarázata, hogy az aszalódó gyümölcsben előbb érnek be a magok így az utódokról is gondoskodik a saját túlélése mellett. (Ha magtalan egy gyümölcs, az csak a gyarló ember nemesítésének a következménye de attól a genetikai "túlélési kód" még működik benne.)

Persze teleltetésnél hűvösebb van, kisebb valamivel a párologtatás, de a párologtató felület (lomb) mennyisége ugyanannyi maradt. Azt, hogy mennyire volt fokozatos az öntözés csökkentése csak Te tudod, de én arra gondolok, hogy viszonylag hirtelen leálltál a locsolással és ezt ez a 2 növényed nem tolerálja. Főleg ahogy írod, hogy nyáron ezeket a többinél is jobban öntözted...

Igaz én csak egy öreg mezőgazdász vagyok és a citrusokról nem sokat tanultam, de ha az összes többi növény így működik, akkor ezek sem lehetnek annyira kivételek - szerintem.

De ez csak az én véleményem és nem akarok rosszat senkinek, így mindenki úgy csinálja ahogy akarja és jónak látja!

Előzmény: bombaba (26644)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!