Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
A végén kezdem, a Mayer szuper jó, rengeteget terem és kiváló íze van.
Az ausztrálok közül én a piros termésűt kóstoltam. Számomra nagyon finom az aromájú volt, simán kikanalazva.
Kicsit a Tahiti lime-hoz hasonlít az íze, de még aromásabb és kevésbé savanyú. Szerintem tökéletes gyümi.
A kaviár gömbök kellemesen fogyaszthatóvá teszik.
A piros 2018-ban nem hozott termést, csak nagyra nőtt. A zölden rengeteg termés van. Kettőt levettem, vártam néhány napot, besárgult, de kesernyésen savanyú, és még a kaviár gömbök sem alakultak ki. Tehát túl korán szedtem le.
Szépek. Mesélnél valamit az ausztrálról (íze, felhasználása, benyomásaid)?
Én is szüreteltem két fajta, nálam eddig még sosem volt citrust. Az egyik egy 2018-as beszerzésű kis Meyer, ami termett, beérlelt 5 darabot, (30 centis növény,) a másik egy 2017 tavaszi beszerzésű Korzikai cédrát (C.Medica Corsican vagy de Corse), ami szintén igen bőtermőnek ígérkezik az idei termés alapján. A termése teljesen "citromos", semmi cédrátos nincs benne: vékony héj (reszelve felhasználható), savanyú lé, kevés mag.
A Meyerek kicsik, de első termésnek nagyon szépek, a cédrátok is "első termések", várhatóan nagyobbak és cédrátosabbak lesznek idővel.
Neked és bombabának is igaza van, de apránként változik a helyzet.
Tényleg úgy indult, hogy kaptam ajándékba két citrom fácskát, amelyek azóta is az ablakban vannak a szobában. Amikor megkaptam, vettem citrus földet a gazdaboltban és átültettem mindkettőt.
Évekkel ezelőtt a lányom hatására elültettem a (vásárolt) felhasznált citromok magjait.
Tavaly 70%.ban elkészült a téli tárolási lehetőség is, idén ha bejönnek a hidegek, már ott telelnek, remélem már az átoltott magoncok is.
Tehát a hobbiból lassan-lassan tovább léphetek.
Rengeteget tanultam a fórumból, most idén hasznosításra kerülhetnek az itt olvasottak.
Köszi, megpróbálom a szárítást. Bár nem látom nagyon vizesnek a talajt (ujjammal is "néztem"), de lehet estére melegebbe viszem és lazítok rajta, hogy szikkadjon. Sajna a telelőben most magas a páratartalom (mondjuk csak ennek a növénynek sajna).
Sziasztok! Lenne egy kérdésem. Az egyik dugvány meyerem (Lidlből, kb. 25 centis) nemrég elszórta az összes levelét. Magamnak köszönhetem, picit megdőlt a kanna... Nem aggódtam, vizet azóta nem kap, volt is melegebb, így a gyökérzet szerintem kiheveri, annyira ki tud száradni. Gondoltam, így ellesz télen, aztán majd hajt tavasszal. Na de ez a drága most kezdett hajtani! A hideg miatt (4-8 fok van a telelőben) nagyon lassan, de most már szemmel láthatóak a levélkezdemények és virágbimbók... Gondolom, persze "kínjában" állt neki, de most mit tegyek vele? Hagyjam ahol van, világos hűvösben, vagy... ? A tél java még hátra van, így szerintem minden tartalékát feléli, mire jó idő és megfelelő fény lesz a hajtáshoz.
Vagy esetleg esélyes, hogy megáll? (Másik citromnál ami bimbózni kezdett novemberben, szemmel láthatóan leállt a folyamat, pici bimbók maradtak rajta).
Megfontoltam a több vizet kívánó 2 citrusommal kapcsolatos véleményeteket, és kaptak egy kicsit több vizet. Ma megnéztem a termések alakulását, csodásan kihúzták magukat.
A többi citrus még mindig nem kér vizet, szépen sárgulnak a termései a Meyernek, Buddhanak, citromoknak, a Sweetienek, stb.
Én ezt a teleltetőben történő visszafogott, vagy egyáltalán nem típusú öntözést úgy gondolom, hogy jó néhány hét kell a teleltetőbe kerülés után az öntözés fokozott, erőteljes csökkentésére.
Legyen egy átmenet, a szabadban bőven történő és a teleltetőben alig-alig öntözés között.
Már csak azért is, mert még mindig nincs kemény hideg kint és a teleltetőben (legalábbis nálam) nem süllyed le kellően a hőmérséklet.
Köszönöm, hogy reagáltál a kérdésemre. Nem feltételeztem rossz szándékot, de a vélemények eltérhetnek, és ez a hely alkalmas ezek megbeszélésére.
Az biztos, hogy nem szoktattam fokozatosan a szárazsághoz a növényeket, de nem is volt átáztatva a talajuk a bepakoláskor.
Hőmérsékleti sokk nem érte őket, egyik sem hullatta/hullatja a levelét.
Ilyen alacsony téli hőmérsékletnél igen keskeny a határ a kevés és a már sok között, a cédrátok különösen érzékenyek a sokra, pillanatok alatt képesek akár tönkremenni is.
Több citrus van tele fejlődő, kemény állapotú terméssel, amik teljesen jól vannak,valamiért azoknak sikerült átállniuk a téli üzemre.
Minden teleltetés egy újabb kísérlet, újabb tapasztalatokkal.
"Ez igaz a többi 20+-ra is, amik még annyi vizet sem kapnak, mint az említettek"
Én ezt írtam:
"Talán egy picit több öntözést kívánnának most is mint a többi,"
A hangsúly a picit több-ön van! Nem elárasztásra gondoltam én sem. :)
Ha egy növény bőséges vízellátáshoz van szoktatva, ennek megfelelően fejleszti ki a gyökér és lombrendszerét és ha szárazabb időszak köszönt rá, a belső víztartalékait igyekszik felhasználni. Amelyik növénynek nincs raktározó gyökere, gumója, stb, az a termésből kénytelen kivonni a vizet, hogy életben tudjon maradni és ha ez nem elég, csak utána kezdi el a lombját csökkenteni. Ennek az a magyarázata, hogy az aszalódó gyümölcsben előbb érnek be a magok így az utódokról is gondoskodik a saját túlélése mellett. (Ha magtalan egy gyümölcs, az csak a gyarló ember nemesítésének a következménye de attól a genetikai "túlélési kód" még működik benne.)
Persze teleltetésnél hűvösebb van, kisebb valamivel a párologtatás, de a párologtató felület (lomb) mennyisége ugyanannyi maradt. Azt, hogy mennyire volt fokozatos az öntözés csökkentése csak Te tudod, de én arra gondolok, hogy viszonylag hirtelen leálltál a locsolással és ezt ez a 2 növényed nem tolerálja. Főleg ahogy írod, hogy nyáron ezeket a többinél is jobban öntözted...
Igaz én csak egy öreg mezőgazdász vagyok és a citrusokról nem sokat tanultam, de ha az összes többi növény így működik, akkor ezek sem lehetnek annyira kivételek - szerintem.
De ez csak az én véleményem és nem akarok rosszat senkinek, így mindenki úgy csinálja ahogy akarja és jónak látja!