>Egyrészt, és ez nagyon fontos, a garázs, mint külön tulajdon (akércsak egy lakás),
>arányosan részesedik a közös költségből. Úgy kell elképzelni, mintha a garázsosok >egy "nagy családként", egyetlen, közös, ezertöbbszáz négyzetméteres "lakással" >rendelkeznének. Ez így nyilvánvalóan közösköltség-köteles.
Szerintem van egy lényeges pont ebben az eszmefuttatásban. A garázs NEM lakás céljára szolgáló helyiség és használatához nem szükséges közös területeket igénybe venni. Ezt a legkönnyebb akkor megérteni, ha olyan gk-beálló tulajdonosra
gondolunk, aki mondjuk nem lakástulajdonos a házban és a gk-bejárón keresztül közlekedik gyalog is.
Aki meg a házban lakik és gk-beálló tulajdonos, az tulajdonképpen kétszer fizet minden közös szolgáltatásért. Hogy en nem igazságos, az biztos.
Mi csak véletlenül kukkantottunk be a garázsba, mert ugye elvileg nem jó oda a kulcsunk. Az feltűnt, hogy valami hiba volt a kivitelezéskor, mert a C bejáratánál újra osztották a csíkokat, és a kijárónál levő korlát így pont az ajtó nyílása elötti térbe esik. Kicsik a csíkok, de - amennyira Bécsben láttam - nem nagyon kicsi. HOgy kinek hol a választék, az egyéni. Mondjuk anyám a régi garázsunkba szinte beugrott a kocsival, pedig kb 10-10 cm volt kétoldalt a tükrüknék Gondolom, a szerződésben megvan a méret.
A biztosítást elsőnek kötöttem meg, és a múlt héten kaptam meg postán a kötvényt.
A postaládákon azért nincsenek nevek, mert elromlott a cimkegyártó gépük. Ma odaapplikálok egy sajátot - már kinyomtattam.
A WC-ben lévő cementet az AL garanciális munkatársa (fél tízre beszéltük meg - percre pontosan ott volt) egy csavarhúzóval megoldotta. Kettőt döfött bele, a cement szépen szétzilálódott és nyomtalanul ki lehetett szedni.
A jövő héttől várhatóak az alvállalkozók gépészeti- és villamos ügyekben.
A garázs közös költsége két dologból áll (jómagam sokadik nekifutásra értettem meg, és még mindig nem vagyok benne biztos, hogy jól).
Egyrészt, és ez nagyon fontos, a garázs, mint külön tulajdon (akércsak egy lakás), arányosan részesedik a közös költségből. Úgy kell elképzelni, mintha a garázsosok egy "nagy családként", egyetlen, közös, ezertöbbszáz négyzetméteres "lakással" rendelkeznének. Ez így nyilvánvalóan közösköltség-köteles.
Ezt megfejeli a garázs fenntartása, rezsije, világításostól, szellőztetésestől, karbantartásostól stb, no, meg takarításostól. "Természetesen" ez utóbbit is a közös képviselet biztosítja, de ezt úgy kell felfogni, mintha a lakásunkban is ők vállalnák a takarítást. Ezekért mind fizetni kell, ezért annyi az amennyi.
Persze el lehetne gondolkodni azon is, hogy a pl. nem kérünk garázstakarítást, meg karbantartást - hiszen a lakásainkét is saját hatáskörben szokás intézni - de nem tudom, ez akárcsak rövid távon is jóra vezetne-e.
De ne legyünk indokolatlanul idealisták: hetvenegynéhány garázstulajdonos az életben soha semmiben nem jutna közös nevezőre. Szóval, azt hiszem, minden marad a jelenlegi állapotban.
Megkapta már valaki a biztosítási kötvényt? Kiküldik vagy be kell menni az AL-hez?
A kerti ágyások szegélyén dolgoztak a héten. Én úgy láttam, hogy elég igénytelenül rakták össze eredetileg, sőt mintha kötőanyagot sem raktak volna a kövek közé.
Egyébként nekem úgy tűnik, hogy a ház még mindig nincs kész:
- dolgoznak a tetőkerten
- az emeltszám és a házszám csak egy papírra van felirva az üvegajtókon
Lesz normális kivitelű házszám és emeletszámozás? Hogyhogy még nincs? Vicc!
- a B lépcsőházban csomó postaládán nincs név, kb. ugyanabban az
állapotban vannak két hete
Jó lenne valami tájékoztatás arról, hogy milyen munkák zajlanak még a házon és miért.
Kutya ügyben egyetértek veletek, ebnek nincs helye a tetőkertben.
Gratulálni szeretnék az AL-tervező párosnak a nyerészkedési célból szinte használhatatlanul keskenyre tervezett-készített gépkocsi beállókért. Örülnék ha megmutatnák, hogy két Polski Fiatnál nagyobb méretű autó hogyan tud normálisan beállni egymás mellé anélkül, hogy egymásnak vagy valamelyik oszlopnak mennének.
Aki gk-beálló vásárlásán gondolkodik, mindenképpen kérjen próbaparkolási lehetőséget, nehogy 2 - 2,5 milla kifizetése után érje meglepetés.
A 3800 Ft-os gk-beálló közös költség meg egyenesen felháborító. Miért kell a gk-beálló tulajdonosoknak a garázstakarítás-világítás, stb.-n felül a lépcsőházvilágításért, lépcsőháztakarításért, liftért fizetni, amikor ezt egyszrer már lakástulajdonosként fizetniük kell? Gyenge volt az AFM képviselője matekból és nem tudodott egy korrekt összeget kiszámolni ami a garázzsal kapcsolatos tényleges költségeket tartalmazza? Így kb. a fele összeg jönne ki.
Nálunk, a Centerházban is ugyanez a helyzet. Az egyik lakó frissen birtokbavett lakásában a lámpájában! gyűlt össze víz! Arra lett figyelmes, hogy mikor bekapcsolta a fürdőszoba-lámpát, az "ciccegő hangot hallatott". Kisült, hogy nemcsak a lámpa úszik belülről a vízben, de a plafon is vízfoltos, és a fürdőszoba-csempe is vízköves. Aztán az is kiderült, hogy nemcsak azon az emeleten van ilyen gond. De hogy ez Nálatok is felmerült... Ez khm... érdekes.
Dehogy bíráltalak. Nem az háborított fel, hogy megosztottad velünk az, amit tapasztaltál, hanem az maga, amit a kutyatulajdonos lakótárs és hű ebe elkövetett. Magam is felháborítónak tartom a történteket, és mindenképpen megakadályozandónak tartom a jövőre nézve. Mint évek óta a környéken lakó ember, éppen arra kívántam kitérni, hogy a háztól néhány percnyi járóföldre két kutyafuttató is található, így elvárnám, hogy a kutyatulajdonosok ott intéztessék négylábú társaikkal a dolgaikat.
Más: kamerák. Az üzletkötőnktől származó info szerint a kamerák képét egy távoli szerveren rögzítik, és kb. két hétig visszamenőleg nézhető vissza, amennyiben azt valamilyen probléma indokolja.
Még egy kis kutyakaki - kicsit másképpen: az eltakarítást nem tartom egyenértékűnek azzal, mintha oda sem kerülne a "dolog". Vélhetően kicsi gyermekek is előfordulnak majd közöttünk, és nem mindegy, hogy a tiszta (na, jó, városi szmoggal szennyezett), vagy már kutyakakit is látott fűbe huppan Pampers Ultra Up and Down Biturbo ExtraDry pelusával kipárnázot kicsi popsija.
Jah, egyébként nagyon jó, hogy még alig költöztünk be, de már bontják a kerti szegélyt, továbbá ma hallottam, hogy a C lépcsőház egyes szintjeinek falán ma estére aranyos vízbeázások és csepegések jelentek meg. Éljen a minőség!
Igazából nem derült ki számomra, hogy tulajdonképpen bírálsz vagy egyetértesz a véleményemmel.
Én nem azt mondom, hogy a kutyatulajdonos a kutyáját úton útfélen sz..assa, hiszen azért jelölnek ki kutyafuttatókat az utcán, hogy odavégezzen bizonyos dolgokat szegény eb. Egyébként szerintem egy minimális intelligenciával, civilizáltsággal és kulturáltsággal rendelkező kutyatulajdonosnak, aki több millióért vesz egy nagyon szép új lakást, nem kellene magyarázni. Kutyakaki téma részemről lezárva.
Más:
A kameraképeket digitálisan rögzítik, s szükség esetén vissza lehet nézni. Nem hiszem, hogy bárki is a Kedves Lakók kerti magánéletére utazna a kamerafelvételekkel. Szerintem azért ne kössünk bele még az élő fába is.
Jelnetem a kert megtekintve! Ahogy elnéztük az automata öntöző csöveit fektethették le mert emlékeim szerint a virágágyásokban eddig nem teergődzött egy fekete slag szerüség most meg van!
A kamerák meg csak azért érdekelnének mert hát ugyi személyiségi jogosk is vannak a világon! És a saját tulajdonomban (igaz csak rész) már had tudjam, hogy a rólam készült felvételeken ki röhög és meddig! Hogyan van biztosítva pl. az idegenkézbe kerülés ellen!
Mert nem azért de leghet, hogy nem szívesen látnám viszon az interneten, mondjuk az első közös szilvezterezésünket, mondjuk a kertben felvéve! :-)
Hát ma, ha haza érünk a Vésőbe, megtekintem a kertet, mit mvészkedtek a kerttel. (még kétlakiak vagyunk) Azt nem igérem, hogy képet is csinálunk róla...mert addigra valószinűleg tök sötét lesz....
Dehogy Ikonház a neve! Az csak a beceneve. A hivatalos papírokon Vésőház Társasház a becsületes neve (hacsak át nem nevezték). Kivéve, ahol pl. Horvát Háznak nevezik (asszem a korábbi közgyűlési határozatok egyikében)
A házkezelő szerint a kamerák rögzítik a képeket, nem figyeli senki. A liftben nekünk nem elég a térerő (20as).
Tegnap délután valamit csináltak a kertben a füvet határoló kőfallal.
A házat IKON háznak hívják és nem Slivernek :))) Sajnos vagy szerencsére. Szerencsére - mert remélhetőleg senki nem ugrik ki az ablakon, sajnos - mert így nem tudom a monitoromon kukkolni Sharon Stonet. De még csak a konditeremben sem futhatok össze vele :(((
Úgy tudom, a kamerák képét az AL egyik központi helyére vezetik. Nem csak a mi házunkban, az Origoban és valószínűleg a többiben is van. Hogy élőben nézik vagy rögzítik - nem tudom.
A liftben lévő kamera szerintem nem vesz - az optika nem a lift belsejébe irányul. Bár most más irányba néz, mint beköltözéskor, tehát valamikor mozgatták.
Szerintem ezt a lift felügyelete irányítja távvezérléssel. Igy meg tudják nézni mi a gond, ha valaki segélyt hív. A liftben a mobilom néha elkezd kattogni, ami csalhatatlan jele, hogy más mobil is van a közelben. Valószínűleg itt is egy mobiltelefonon keresztül történik a felügyelet, programozás mint sok más liftkezelőnél.
A Véső utca eleji négyemeltesekben UPC van. Most az ügyfélszolgálatos azt mondta, hogy már továbbították a kérést a beruházási osztálynak. Ők felmérik lehetséges-e. Amikor mondtam, hogy beedte magát a T-COM, akkor kapásból azt mondta, hogy valszeg nem jönnek. Leghamarabb jövő héten lesz válasz.
Ja, a kerttel kapcsolatosan hol lehet reklamálni? Máris sárgulnak és hullanak a levelek a fákról! :-)
Valaki tud arról, hogy most hogy már nincsenek biztonsági őrök hova futnak be a képek a kamerákból? A kamerák képei tárolva vannak? Ha igen akkor mennyi ideig, hol, milyen biztonsági intézkedések melett? Mert mint felfedeztem nem csak kültéri kamerák vannak, hanem pl. a liftben is ott kukucskál egy! És engem azért vlaahogy érdekelen, hogy még merre találhatók a házban kamerák!:-) Nem vagyok paranoiás csak nem szeretem ha a tudtom nélkül megfigyelnek!:-) Viszont ha már ilyen jól felszerelt házunk van jó lenne egy közösségi portál is valahol! Mire pl. a kamerák képei is felkerülhetnének online formában ha már vannak!:-) Meg még egy jó pár dologra jó lenne! Szerintem lenne ötlet mivel megtölni az IKONház portált!:-)
Mi is egyetértünk a büntivel a párommal együtt. Egyébként a Házirend szabájozza az állattartással kapcsolatos dolgokat. Most nem tudom pontosan idézni de az biztosan benne van, hogy az állat által okozott szenyeződés a gazdi kötelessége eltakarítani!
Nekem aztat mondotta a UPC-s ügyfélszolgálatos néni, hogy ha meg lesz a 50%+1 fő akkor nekünk kell kezdeményezni, hogy kijöjjenek felmérni! Én ebből azt vontam le, hogy addig egy lépést se tesznek!:-(
Ki kell kérni a képet. Ja, és büntetést kell kiszabni. Ha eddig nem volt a Házirendben, bele kell venni, és valami értelmes büntetést kiszabni. Pl. 10 ezer Ft, az már eléggé komoly, de még nem aránytalan. Ki azt is találni, hogyan lehet behajtani. Szerintem várható, hogy lesznek ellentétek a házban. A lényeg, hogy meg tudjuk oldani. Sajnálnám, ha azt is a Házirendbe kell foglalni, hogy nem pisilünk a sarokba...
Plusz a kutyatartóknak be kellene mutatni a közös képviselőnek a firegirtásról a papírokat. Legalább.
Én normál esetben nem tudnék ártani a légynek se, de azért a kutyás sztori kapcsán kinyílt a bicska a zsebemben. Én azt gondolom, hogy az az udvar (már csak ha a kialakítását nézem), nem kutyáknak épült. A környéken pedig vannak olyan helyek, amik kutyáknak épültek (ld. Carvi 1107). Ergó minimum két voks van (Kedvesemével együtt :) ), hogy a társasház tiltsa ki a kutyákat az udvarból. Mert a kutya nem olyan, hogy meg lehessen neki mondani, hogy figyu, ide most kijöhetsz, de nincs körbepisi/kaki... Más: UPC meg se mozdul, amíg a lakók 50%-a plusz 1 főtől meg nem kapja az aláírásokat? Mert akkor a lehető legrövidebb hűségnyilatkozattal, de tv-nek beköttetjük a KábelT (Kedvesem már lázong). Viszont ha belátható időn belül bekötik a UPC-t, akkor kivárjuk...
Van valakinek egy jó zoomos fényképezője? Le kell fényképezni az ürítő ebet a gazdájával együtt (lehetőleg sorozatfotó, ahol látszik, ha nem szedi össze), és kirakni a hirdetőtáblára az üveg mögé.
"A közös használatú helyiségek tisztasága érdekében a használók kötelesek a szennyeződést okozó magatartástól tartózkodni, a használó az általa okozott rendkívüli szennyeződést köteles megszűntetni."
Ezt talan ra lehet huzni a kutyas dolgokra is, bar szankciok nelkul nem hiszem, hogy sokat er...