E topik témája: Egyedül a Biblia, amely mind az Ó-, mind az Újszövetséget magába foglalja.
Felekezet mentesen csak a Bibliáról, illetve a Bibliában foglaltakról:
- Eredete
- Tartalma
- Értelmezése
- Ige magyarázatok
Kiknek lett nyitva ez a topik?
1. Azoknak, akiket érdekel a Biblia.
2. Azoknak, akiknek őszinte tudásvágyból fakadó kérdéseik vannak a Bibliával kapcsolatban.
3. Azoknak, akik nem megcáfolni akarják mindenáron a Biblia létjogosultságát, hanem tanulni, és épülni szándékoznak általa.
4. Azoknak, akik nem más írások, és nem a teljes Biblia szövegkörnyezetéből kiragadott részek alapján, hanem a Biblia egészét figyelembe véve értelmezik magát a Bibliát.
5. Azoknak, akik hajlandóak saját, de téves nézeteiket józan és logikus érvek hatására hátuk mögé dobni.
6. Azoknak, akik szelíd, egymást tisztelő hangnemben, egymás épülésére meg kívánják osztani a Bibliával kapcsolatos tudásukat. ("Amit akartok azért, hogy az emberek ti veletek cselekedjenek, mindazt ti is úgy cselekedjétek azokkal…" Mt. 7:12)
7. Azoknak, akik a másik embert is embernek tartják...
1Az éneklőmesternek a neginóthra, a seminith szerint; Dávid zsoltára.
4Lelkem is igen megháborodott, és te, oh Uram, míglen? 5Térj vissza Uram, mentsd ki lelkemet, segíts meg engem kegyelmedért; 6Mert nincs emlékezés rólad a halálban, a seolban kicsoda dicsőít téged? (Zsolt 37,19;34,6.7.11; Jób 5,20)
8Szemem a bánattól elbágyadt, megvénhedett minden szorongatóm miatt. (Zsolt 31,10; Jób 17,6) 9Távozzatok tőlem mind, ti bűnt cselekedők, mert meghallgatja az Úr az én siralmam szavát. (Zsolt 101,7.8;Zsolt 3,4-6) 10Meghallgatja az Úr az én könyörgésemet, elfogadja az Úr az én imádságomat. (Zsolt 10,17) 11Megszégyenül majd és igen megháborodik minden ellenségem; meghátrálnak és megszégyenülnek hirtelen. (Zsolt 35,4;40,15)
9 Leselkedik a rejtekhelyen, leselkedik, mint az oroszlán az ő barlangjában, hogy elragadja a szegényt; elragadja a szegényt, mihelyt hálójába foghatja azt. (Zsolt 37,32;9,19)
7 Áldott az a férfi, a ki az Úrban bízik, és a kinek bizodalma az Úr; (Zsolt 125,1; Ésa 40,31) 8 Mert olyanná lesz, mint a víz mellé ültetett fa, a mely a folyó felé bocsátja gyökereit, és nem fél, ha hőség következik, és a levele zöld marad; és a száraz esztendőben nem retteg, sem a gyümölcsözéstől meg nem szűnik. (Zsolt 1,3)
2 Én Uram Istenem, benned bízom; oltalmazz meg engem minden üldözőmtől, és szabadíts meg engem, 3 Hogy szét ne tépje, mint az oroszlán az én lelkemet, szét ne szaggassa, ha nincsen szabadító. (Zsolt 10,9) 4 Én Uram Istenem, ha cselekedtem ezt, ha hamisság van az én kezeimben. (Zsolt 33,20; Jób 36,7) 5 Ha gonoszszal fizettem jó emberemnek, és háborgattam ok nélkül való ellenségemet: (Jób 31,7.8) 6 Akkor ellenség üldözze lelkemet s érje el és tapodja földre az én életemet, és sujtsa porba az én dicsőségemet. Szela. (Zsid 1,14; Zsolt 91,11; Máté 18,10) 7 Kelj fel, Uram, haragodban, emelkedjél fel ellenségeim dühe ellen; serkenj fel mellettem, te, a ki parancsoltál ítéletet! (Zsolt 44,24;142,8) 8 És népek gyülekezete vegyen téged körül, és felettök térj vissza a magasságba. (Zsolt 31,24;5Móz 28,1-13; Jer 17,7.8) 9 Az Úr ítéli meg a népeket. Bírálj meg engem Uram, az én igazságom és ártatlanságom szerint! (1Móz 18,25; Zsolt 18,21-25)
12 Isten igaz biró; és olyan Isten, a ki mindennap haragszik. 13 Ha meg nem tér a gonosz, kardját élesíti, kézívét felvonja és felkészíti azt. (5Móz 32,41; Siral 2,4) 14 Halálos eszközöket fordít reá, és megtüzesíti nyilait. 15 Ímé, álnoksággal vajúdik a gonosz, hamisságot fogan és hazugságot szül. (Jób 15,35; Ésa 59,4)
1 Az éneklőmesternek; Dávidé. Az Úrban bízom; hogy mondhatjátok az én lelkemnek: fuss a ti hegyetekre, mint a madár?! (1Sám 16,19)
2 Mert ímé, a gonoszok megvonják az íjat, ráillesztették nyilukat az idegre, hogy a sötétségben az igaz szívűekre lövöldözzenek. (Zsolt 37,14) 3 Mikor a fundamentumok is elrontattak, mit cselekedett az igaz? 4 Az Úr az ő szent templomában, az Úr trónja az egekben; az ő szemei látják, szemöldökei megpróbálják az emberek fiait. (Hab 2,20;Ésa 66,1)
7 Mert az Úr igaz; igazságot szeret, az igazak látják az ő orcáját. (5Móz 10,17;Zsolt 33,18)
1 Az éneklőmesternek a sosannimra, Kóráh fiainak tanítása; ének a szerelmetesről. (1Krón 25,1;26,1) 2 Fölbuzog szívem szép beszédre. Mondom: művem a királynak szól. Nyelvem gyors írónak tolla. (Zsolt 125,1) 3 Szebb, szebb vagy az ember fiainál, kedvesség ömledez ajakidon, azért áldott meg az Isten örökké. 4 Kösd derekadra kardodat vitéz! Dicsőségedet és ékességedet. (Péld 18,10) 5 És ékességedben haladj diadallal az igazságért, a szelidségért és jogért, és rettenetesre tanítson meg téged a te jobb kezed. 6 Nyilaid élesek; népek hullanak alád; a király ellenségeinek szívében. (Zsolt 22,10.11) 7 Trónod oh Isten örökkévaló; igazságnak pálczája a te királyságodnak pálczája. (Zsid 1,8) 8 Szereted az igazságot, gyűlölöd a gonoszságot, azért kent fel Isten, a te Istened öröm olajával társaid fölé. (Zsid 1,9) 9 Mirrha, áloe, kácziaillatú minden öltözeted; elefántcsont palotából zeneszóval vidámítnak téged. 10 Királyok leányai a te ékességeid; jobb kezed felől királyné áll ofiri aranyban. 11 Halld csak leány, nézd csak; hajtsd ide füledet! Feledd el népedet és az atyád házát. (Zsolt 64,6.7)
14 Csupa ékesség a király leánya bent, vont aranyból van a ruhája. 15 Hímes öltözetben viszik a királyhoz, szűzek vonulnak utána, az ő társnői; néked hozzák őket.
1 Ekkor láttam, hogy a tengerből egy vadállat bukkan fel. Tíz szarva volt és hét feje, szarvain tíz korona, fején meg istenkáromló név. 2 A vadállat, amelyet láttam, hasonlított a párduchoz, lába mint a medvéé, szája pedig az oroszlán szája. A sárkány neki adta erejét és trónját, nagy hatalmával együtt. 3 Az egyik feje mintha halálra lett volna sebezve, de halálos sebe meggyógyult. Az egész föld csodálta a vadállatot. 4 Leborultak a sárkány előtt, hogy hatalmat adott a vadállatnak. Leborultak a vadállat előtt is, és így imádták: „Ki fogható a vadállathoz, ki tudja vele fölvenni a harcot?” 5 Gőgös, káromló szája volt, és hatalmat kapott, hogy negyvenkét hónapig jártassa. 6 Káromlásra nyitotta száját az Isten ellen, káromolta a nevét, hajlékát és az ég lakóit. 7 Hatalmat kapott, hogy megtámadja a szenteket és győzelmet arasson. Hatalma kiterjedt minden törzsre, népre, nyelvre és nemzetre.
3 Hangos imádságom jusson eléd, Királyom és Istenem! Hiszen hozzád könyörgök, 4 Uram, virradatkor már hallod kiáltozásomat, már reggel eléd tárom kérésemet és várok. 5 Te nem olyan Isten vagy, akinek az álnokság tetszik. A rossznak nincs maradása előtted, 6 az elvakultak nem állhatnak meg színed előtt. A gonosztevőket gyűlölöd mind, 7 és megsemmisíted a képmutatókat. A véres kezű, az álnok ember irtózatos az Úr szemében. 8 De én kegyelmed bőségéből házadba léphetek, és szent templomod előtt leborulhatok félelmeddel telve.10 Szájukban nincs igazság, szívükben gonoszat forralnak. Torkuk nyitott sír, nyelvük hízelgésre hajlik. 11 Büntesd meg őket érte, Istenem, hadd essenek saját csapdájukba! Számtalan gonoszságuk miatt taszítsd el őket, mivel ellened szegültek. 12 De örüljenek azok, akik hozzád menekülnek, ujjongjanak mindörökké! Oltalmazd őket s add, hogy benned leljék örömüket, akik tisztelik nevedet!
1 Jézus Krisztus kinyilatkoztatása, amelyet azért adott neki az Isten, hogy szolgáinak megmutasson mindent, aminek csakhamar be kell következnie. Elküldte angyalát, így adta tudtul szolgájának, Jánosnak, 2 aki tanúskodik Isten Igéjéről és Jézus Krisztus tanúságtételéről: mindenről, amit látott. 3 Boldog, aki olvassa és aki hallgatja ezeket a prófétai szavakat, és meg is tartja, ami bennük meg van írva, mert az idő közel van.
I. LEVÉL AZ ÁZSIAI EGYHÁZAKNAK Címzés.
4 János a hét ázsiai egyháznak. Kegyelem és békesség nektek attól, aki van, aki volt és aki el jő, meg a hét lélektől, aki trónja előtt áll, 5 és Jézus Krisztustól, a hűséges tanútól, a halottak elsőszülöttétől és a föld királyainak fejedelmétől! 6 Ő szeret minket, vérével megváltott bűneinktől, s Atyjának, az Istennek országává és papjaivá tett bennünket. Övé a dicsőség és a hatalom örökkön-örökké! Ámen.
A bevezető látomás.
10 Az Úr napján elragadtatásba estem. Hátam mögül, mint valami harsona, 11 megszólalt egy hang: „Amit látsz, írd le egy könyvbe, és küldd el a hét egyháznak: Efezusba, Szmirnába, Pergamonba, Tiatírába, Szárdeszbe, Filadelfiába és Laodiceába.” 12 Erre megfordultam, hogy megnézzem, mely hang szól hozzám. Amint odafordultam, hét arany gyertyatartót láttam, 13 a gyertyatartók közt pedig az Emberfiához hasonlót. Bokáig érő ruhát viselt, aranyöv övezte mellét. 14 Feje és haja fehér volt, mint a hófehér gyapjú, szeme, mint a lobogó tűz, 15 tavába, mint a kohóban izzó sárgaréz, hangja, mint a nagy vizek zúgása.
János megbízatása.
20 A hét csillagnak, amit a jobbomban láttál, és a hét arany gyertyatartónak ez a titka: a hét csillag a hét egyház angyala, a hét gyertyatartó meg a hét egyház.”
3 Ti emberek, meddig marad kemény a szívetek? Miért szeretitek, ami haszontalan, miért törekedtek álnokságra?5 Rettegjetek hát és kerüljétek a bűnt! Vegyétek ezt jól fontolóra szívetekben! Nyugovóra térvén teremtsetek csendet és elmélkedjetek! 6 Hozzatok méltó áldozatot, és bízzatok az Úrban! . 9 Lefekszem hát és békében alszom, hiszen te biztonságot adsz nekem, Uram!
2 Mennyien szorongatnak, Uram, Mennyien fordulnak ellenem! De te, Uram, azért védőpajzsom vagy, te vagy dicsőségem, csüggedt fejem fölemeled. 5 Hangos szóval kiáltottam az Úrhoz, s ő meghallgatott szent hegyéről.7 Nem félek a nép ezreitől, ha ellenségesen körülvesznek. 8 Kelj föl, Uram, adj szabadulást, Istenem! Hiszen minden ellenségemet arcul verted, és a leselkedők fogait kitörted.
2 A föld királyai fölkelnek, nagyjai összeesküsznek az Úr ellen és Fölkentje ellen: 3 „Törjük össze bilincsüket, tépjük szét rabláncukat!” 4 Aki az égben lakik, az mosolyog rajtuk, kineveti őket az Úr. 5 De egyszer majd haraggal fordul feléjük, és kemény szót intéz hozzájuk:8 Kérd tőlem, és örökségül adom neked a népeket, birtokodul a föld határait. 9 Vasvesszővel verheted őket, és mint a cserépedényt, összetörheted.” 10 Nos, királyok, térjetek észre, föld urai, hadd intselek benneteket!
1 Boldog ember, aki nem indul a gonoszok tanácsa nyomán, aki nem jár a bűnösök útján és nem vegyül a csúfot űzők közé. 2 Aki örömét leli Isten törvényében, s parancsairól elmélkedik nappal és éjjel. 3 Olyan, mint a víz partjára ültetett fa, amely kellő időben gyümölcsöt terem, és levelei nem hervadnak. Siker koronázza minden tettét.
1 Mert minden főpap emberek közül választatván, emberekért rendeltetik az Isten előtt való dolgokban, hogy ajándékokat és áldozatokat vigyen a bűnökért, (1Móz 48,21;1Móz 47,9) 2 A ki képes együtt érezni a tudatlanokkal és tévelygőkkel, mivelhogy maga is körül van véve gyarlósággal. (4Móz 15,24) 3 És ezért köteles, miképpen a népért, azon képen önmagáért is áldozni a bűnökért. (3Móz 16,6-16) 4 És senki sem veszi magának e tisztességet, hanem a kit Isten hív el, miként Áront is. (2Móz 28,1) 5 Hasonlóképen Krisztus sem maga dicsőítette meg magát azzal, hogy főpap lett, hanem az, a ki így szólott hozzá: Én Fiam vagy te, ma szűltelek téged. (Zsolt 2,7) 6 Miképen másutt is mondja: Te örökké való pap vagy, Melkisédek rendje szerint. (Zsolt 110,4) 7 Ki az ő testének napjaiban könyörgésekkel és esedezésekkel, erős kiáltás és könyhullatás közben járult ahhoz, a ki képes megszabadítani őt a halálból, és meghallgattatott az ő istenfélelméért, (Mát 26,39;27,46;Luk 22,42-44) 8 Ámbár Fiú, megtanulta azokból, a miket szenvedett, az engedelmességet; (Mát 3,17; Fil 2,6-8) 9 És tökéletességre jutván, örök idvesség szerzője lett mindazokra nézve, a kik neki engedelmeskednek, (1Móz 48,13-20) 10 Neveztetvén az Istentől Melkisédek rendje szerint való főpapnak. (1Móz 14,18-20; Zsolt 110,4)11 A kiről nekünk sok és nehezen megmagyarázható mondani valónk van, mivel restek lettetek a hallásra. (2Móz 2,2;2Móz 1,22) 12 Mert noha ez idő szerint tanítóknak kellene lennetek, ismét arra van szükségetek, hogy az Isten beszédeinek kezdő elemeire tanítson valaki titeket; és olyanok lettetek, a kiknek tejre van szükségetek és nem kemény eledelre. (1Kor 3,1-3.1Pét;2,2) 13 Mert mindaz, a ki tejjel él, járatlan az igazságnak beszédiben, mivelhogy kiskorú: (Zsid 2,25;Zsid 2,10) 14 Az érettkorúaknak pedig kemény eledel való, mint a kiknek mivoltuknál fogva gyakorlottak az érzékeik a jó és rossz között való különbségtételre. (Zsid 2,17;22,4;Zsid 21,2.10; Gal 4,26; Zsid 11,10;12,22;13,14)
1 Megint tanítani kezdett a tó partján. Nagy tömeg gyűlt köré, ezért bárkába szállt, így ő a tavon volt, az egész tömeg meg szemközt a tó partján a földre telepedett.
A magvető.
3 „Halljátok! Íme, kiment a magvető vetni. . 6 De aztán, hogy forrón sütött a nap, kiszáradtak, mert nem eresztettek mélyre gyökeret. 7 Voltak szemek, amelyek bogáncsok közé hullottak. Amint a bogáncsok megnőttek, elfojtották, ezért nem hoztak termést. 10 Amikor egyedül maradt, tanítványai a tizenkettővel együtt megkérdezték, mi a példabeszédek értelme ? 11 Ezt felelte nekik: „Megkaptátok az Isten országa titkát, a kívülállók azonban mindent példabeszédben kapnak, 12 hogy: Nézzenek, de ne lássanak, halljanak, de ne értsenek, nehogy megtérjenek, s bocsánatot nyerjenek.”
A magvető példabeszéd magyarázata.
14 A magvető a tanítást veti. 16 Ugyanígy, akikben köves talajra hull a mag, amikor hallják a tanítást, szívesen fogadják, 17 de nem ver bennük gyökeret, mert csak a pillanatnak élnek.Ezért ha szorongatás vagy üldözés éri őket az ige miatt, hamarosan megbotránkoznak.
A lámpás.
21 Ezután így folytatta: „Vajon azért gyújtanak lámpát, hogy a véka vagy az ágy alá rejtsék? Nem azért, hogy a lámpatartóra tegyék? 23 Akinek van füle a hallásra, hallja meg!”
A mérték.
24 Azután így szólt: „Figyeljetek arra, amit hallotok! Amilyen mértékkel mértek, olyannal mérnek majd nektek is, sőt adnak is hozzá.
2 Példabeszédekben tanította őket sok mindenre, és tanításában ezt mondta nekik:
4 Amint vetett, némely szem történetesen az útszélre hullott. Jöttek a madarak és felcsipegették. 5 Más szemek köves talajra hullottak, itt nem volt elég a föld. Csakhamar kikeltek, mert nem kerültek mélyre a földbe.
13 Aztán így folytatta: „Nem értitek ezt a példabeszédet. Hogy értitek meg akkor majd az összes példabeszédet?
20 Végül, akikben jó földbe hull, azok hallják a tanítást, magukévá is teszik, és az egyik harminc-, a másik hatvan-, a harmadik százszoros termést hoz.
22 Mert nincs elrejtve semmi, amire fény ne derülne, és nincs titok, amely nyilvánosságra ne jutna.
a kit az emberek közül senki nem látott, sem nem láthat.” (János I. levele1. fejezet.5)
15 Ezt a kellő időben megmutatja a boldog és egyedüli uralkodó, a Királyok Királya és Urak Ura, 16 aki egyedül halhatatlan, aki megközelíthetetlen fényességben lakik, akit senki nem látott, s nem is láthat; övé a dicsőség és az örök hatalom. (Timóteusnak írt I. levél6. fejezet.15,16.)
9 Nem tudjátok, hogy a gonoszok nem öröklik Isten országát? Ne ámítsátok magatokat! Sem tisztátalan, sem bálványimádó, sem házasságtörő, sem kéjenc, sem kicsapongó, 10 sem tolvaj, sem kapzsi, sem részeges, sem átkozódó, sem rabló nem örökli Isten országát.(Korintusiaknak írt I. levél6. fejezet: 9,10,)
14 Benne nyertük el a megváltást, bűneink bocsánatát. 15 Ő a láthatatlan Isten képmása, minden teremtmény első szülötte.16 Mert benne teremtett mindent a mennyben és a földön: a láthatókat és a láthatatlanokat, a trónusokat, uralmakat, fejedelemségeket és hatalmasságokat. Mindent általa és érte teremtetett. 17 Ő előbb van mindennél, és minden benne áll fenn. 18 Ő a testnek, az Egyháznak a feje. Ő a kezdet, az elsőszülött a halottak közül, hogy övé legyen az elsőbbség mindenben. ( Kolosszeieknek írt levél1. fejezet: 14-18)
Hogyha nem a semmiből ered az egész látható világ, akkor mégis honnan van ?
1 A hit a remélt dolgok biztosítéka, a nem látható dolgok bizonyítéka.
3 A hitből ismerjük meg, hogy a világot az Isten szava alkotta,
9 Perbe szállhat-e alkotójával a cserép a föld cserepei közül ?
11 Ezt mondja az Úr, Izrael Szentje és Teremtője: „Rátok tartozik-e, hogy gyermekeim jövője felől kérdezzetek, vagy hogy meghatározzátok: mit tegyen a kezem ? 12 Nézzétek: én alkottam a földet, és én teremtettem az embert is, aki lakja. Az én kezem terjesztette ki az egeket, és én sorakoztattam fel minden seregüket. (Izajás könyve45. fejezet: 9, 11,12. )
Isten csodálatos nagysága
Isten kinyilatkoztatja magáról azt is, hogy az Ő útjait és értelmét nem lehet felérni. 13 Ki adott tanácsot az Úr lelkének, és mint tanácsadó, ki látta el útmutatással ? 14 Kit kért meg rá, hogy ossza meg vele a bölcsességet, ki tanította meg a helyes útra, és ki mutatta meg neki az okosság ösvényét ?(Izajás könyve40. fejezet:13,14. )
" Ne féljetek azoktól, akik a testet ölik meg, a lelket pedig meg nem ölhetik, hanem azt féljétek inkább, aki mind a lelket, mind a testet elvesztheti a gyehennában." Máté 10:28.
Akik fizikailag meg tudják ölni az ember testét, a lelkét nem tudják ezáltal megölni. Egy megtért, víztől és Szent Szellemtől újjászületett embert fizikailag megölnek, a teste meghal, de a lelke és szelleme örökké élni fog, és Jézus visszajövetelekor a testét is visszakapja.
Amikor az ember lelke és szelleme kilép a testéből, vagyis leveti a testet, attól ő még ugyanúgy ember marad. A lelket és szellemet viszont meg lehet ölni - ahogy az Édenben is megtörtént -, méghozzá a bűn öli meg.
Ha halott szellemmel és lélekkel költözik el az ember a földi életéből, akkor örök kárhozat vár rá.
Ha élő szellemmel és lélekkel, akkor pedig örök élet vár rá. Amilyen állapotban van a szellemünk és lelkünk a biológiai halál beálltakor, az dönt el mindent.
1 Mert minden főpapot az emberek közül választanak, és arra rendelik, hogy az Isten tiszteletében képviselje az embereket, ajándékokat és áldozatot mutasson be a bűnökért, 2 mint olyan valaki, aki megértő tud lenni a tudatlanok és a tévelygők iránt, hiszen őrá is gyöngeség nehezedik. 3 Ezért a népért is, saját vétkeiért is áldozatot kell bemutatnia.4 A tisztséget magától senki sem vállalhatja, csak akit az Isten meghív, mint Áront.5 Így Krisztus sem önmagát emelte főpapi méltóságra, hanem az, aki így szólt hozzá: „A Fiam vagy, ma szültelek.” 6 Másutt meg ezt mondja: „Pap vagy mindörökké Melkizedek rendje szerint.” 7 Földi életében hangosan kiáltozva, könnyek között imádkozott s könyörgött ahhoz, aki meg tudta menteni a haláltól, és hódolatáért meghallgatásra talált. 8 Annak ellenére, hogy ő volt a Fiú, a szenvedésből engedelmességet tanult.9 Műve befejeztével pedig örök üdvösséget szerzett azoknak, akik engedelmeskednek neki, 10 mert az Isten őt hirdette ki főpapnak, Melkizedek rendje szerint.
III. KRISZTUS FŐPAPSÁGÁNAK ELŐKÉPEI ÉS JEGYEI
Buzdítás a tökéletességre.
11 Erről még sok mondanivalónk volna, de nehéz nektek kifejteni, mert közömbösen hallgatjátok. 12 Ha az időt tekintjük, már tanítóknak kellene lennetek, s mégis arra szorultok, hogy az isteni tanítás elemeire oktassanak benneteket. Tejre van szükségetek, nem szilárd ételre. 13 Aki tejen él, járatlan az igaz tanításban, hiszen még kisgyerek. 14 A tökéletesnek viszont, aki gyakorlattal megfelelő érzéket szerzett a jó és a rossz megkülönböztetésére, szilárd eledel való.
Mózes idején elég volt betű szerint betartani, és az ember nyugodt lehetett, mégis szükség volt Jézus váltságáldozatára, hiszen törvénye nem szívükben volt, hanem egy kőtáblára vésve. Ezen nem érdemelt jóság alatt, valóban, meg lettetek mentve hit által; és ez nem tőletek van, Isten ajándéka ez. ( Efezusiaknak írt levél2. fejezet : 8 )
Hallottátok, hogy megmondatott a régieknek: Ne paráználkodjál! Én pedig azt mondom néktek, hogy valaki asszonyra tekint gonosz kívánságnak okáért, immár paráználkodott azzal az ő szívében.(Rómaiaknak írt levél5. fejezet :27-28 )
Újszövetségre lépek Izrael házával és Júda házával. Íme, jönnek napok mondja az Úr. Ez lesz a szövetség, a melyet e napok után az Izráel házával kötök,azt mondja az Úr:Törvényemet az ő belsejükbe helyezem, és az ő szívükbe írom be, és Istenükké leszek, ők pedig népemmé lesznek. (Jeremiás könyve:31. fejezet: 33,) (Zsidóknak írt levél : 8. fejezet: 9, )
4 Azon a napon, amikor az Úristen a földet és az eget megalkotta, 5 még nem volt a földön semmiféle vad bozót, és nem nőtt semmiféle mezei növény, mert az Úristen még nem adott esőt a földnek, s nem volt ember sem, hogy a földet művelje. 6 Egyszer pára szállt fel a földről és megáztatta a föld egész felszínét. 7 Akkor az Úristen megalkotta az embert a föld porából és orrába lehelte az élet leheletét. Így lett az ember élőlénnyé. 8 Az Úristen kertet telepített Édenben, keleten, és oda helyezte az embert, akit teremtett.
2. Szabad akarat !. Új törvényt hoztak, a földre ! Kígyó = bukott angyalók, lúcifer
1 .A kígyó ravaszabb volt a föld minden állatánál, amit az Úristen teremtett.Ezt mondta az asszonynak: „Valóba n mondta Isten, hogy nem ehettek a kert v alamennyi fájáról?”2 Az asszony így válaszolt a kígyónak: „A kert fáinak gyümölcséből ehetünk. 3 Isten csak a kert közepén álló fa gyümölcséről mondta:Ne egyetek belőle, ne érintsétek, nehogy meghaljatok.” 4 Erre a kígyó így beszélt az asszonyhoz: „Semmi esetre sem fogtok meghalni.5 Isten jól tudja, hogy amely napon abból esztek, szemetek felnyílik, olyanok lesztek, mint az istenek, akik ismerik a jót és a rosszat.”6 Az asszony látta, hogy a fa élvezhető, tekintetre szép, és csábít a tudás megszerzésére. Vett tehát gyümölcséből, megette, adott férjének, aki vele volt, és az is evett belőle.
11 De ő így szólt: „Ki adta tudtodra, hogy meztelen vagy? Ettél a fáról, amelyről megtiltottam, hogy egyél?” 13 Az Úristen megkérdezte az asszonyt: „Mit tettél?” Az asszony így felelt:
„A kígyó vezetett félre, azért ettem.” Ember = ÁDÁM ÉS ÉVA = Szabad akarat !.
Ti a szellem által vagytok vezetve, akkor nem vagytok a törvény alatt.
Keresztények azok, akik Istennek cselekvő ereje vagy szelleme által vezettetnekösszhangban az ő Igéjével. Ők az újszövetség alatt, a meg nem érdemelt Isteni jóság alatt vannak. ( Pál apostolnak a galátziabeliekhez írt levele5. fejezet:13-23.)
Istennek szelleme az ő népében elég hatalmas arra,hogy az igazságnak ezt a törvényes gyümölcsét megteremjék. Ezek árnyékai az eljövendő dolgoknak és azok az eljövendő dolgok Krisztusra vonatkoznak és az ő szolgálatára és országára.Elismerik a Törvényt, mint árnyékait az eljövendő jó dolgoknak, és látják hogy Krisztus Jézus eljött, mint egy főpapja azon jó dolgoknak melyeknek be kell következni. ( Pál a kolossébeliekhez írt levele2. fejezet:17.) (A zsidókhoz írt levél10. fejezet :1, 9:11)
Jelképek és a Törvénynek árnyékai egy igen fontos része Isten Igéjének, és tanulmányozni kell azt, hogy helyesen felismerje előre Istennek szándékait, az ő Krisztusát illetőleg. A Zsidókhoz írott teljes könyveihletett bizonyíték erre. Ennélfogva a Keresztényeknek joguk van idézni a régi törvényszövetségből és a Tízparancsolatból, épen úgy, mint Pálnak. volt joga idézni a Tízparancsolatból, hogy bizonyítékkal megerősítse, amiket irt.
Most pedig a Krisztus Jézusban ti, akik egykor távol voltatok, közelvallókká lettetek a Krisztus vére által. Mert ő a mi békességünk, aki eggyé tette mind a két nemzetséget és lerontotta a közbevetett választófalat. Az ő teste által eltörölte a gyűlölködést, a parancsolatoknak tételeivel, a Törvénnyel együtt, hogy így egyesítsen két népet, Zsidókat és Pogányokat. Pál apostol így irt a Rómában élő keresztényeknek: Ti nem vagytok a törvény alatt, hanem a érdemelt jóság alatt. Zsidókból lett keresztényeknek így irt. Mert az előbbi parancsolat félre lett téve, mert erőtlen és haszontalan. Mert a Törvény által semmi nem lett tökéletessé, de beáll egy jobb reménység, mely által közeledünk Istenhez. (Zsidóknak írt levél7. fejezet: 18,19)
Ne gondoljátok, hogy én azért jöttem, hogy a Törvényt elrontsamvagy a Prófétákat, hanem hogy betöltsem, mert bizony mondom nektek, amíg a menny és a föld elmúlik, de a legkisebb betűje vagy egyetlen pontocska el nem múlik a Törvényből, amíg minden be nem teljesedik..Valaki azért csak egyet is megront e legkisebb parancsolatok közül, és úgy tanítja az embereket, annak legkevesebb közössége lesz a mennynek országával. Aki pedig cselekszi és tanítja azokat, az nagynak hivatik és közössége lesz a mennyek országával. (Máté evangéliuma5. fejezet: 17-19.)
Jézus a hegyi beszédben megemlíti a Hatodik Parancsolatot az öldöklés ellen és a Hetedik Parancsolatot a paráznaság ellen, amelyeket a Tízparancsolat is tartalmaz.
Pál apostol megmutatja, hogy az igazságnak hatalma az újszövetség alatt nem az eltörölt Tízparancsolat, de Istennek szelleme, amely a keresztényeket átformálja Isten hasonlatosságára: Isten pedig a szellem; és ahol Isten szelleme, ott a szabadság.Mi pedig Isten dicsőségét mindnyájan fedetlen arcai szemlélvén, visszavetjük, mint tükörből Isten dicsőségét, átváltozva az ő képmására dicsőségről dicsőségre, úgy, mint Isten szellemétől. (Korintusiaknak írt II. levél3. fejezet: 5-18 )
Bibliai ige, ami világosan igazolja , Sátánkövetői és a bukott angyalok,félre vezetik Isten népét ! Miért ? Mert tudják hogy a Sátán hatalomnak vége lesz !
1 Akkor szól Jézus a sokaságnak és az ő tanítványainak, (Márk 12,38-40; Luk 11,39-52;20,45-47) 2 Mondván: Az írástudók és a farizeusok a Mózes székében ülnek: (Márk 14,17-26; Luk 22,14-23; Ján 13,21-26) 3 Annak okáért a mit parancsolnak néktek, mindazt megtartsátok és megcselekedjétek; de az ő cselekedeteik szerint ne cselekedjetek. Mert ők mondják, de nem cselekszik. (Malak 2,7.8) 4 Mert ők nehéz és elhordozhatatlan terheket kötöznek egybe, és az emberek vállaira vetik; de ők az ujjukkal sem akarják azokat illetni. (Luk 11,46) 5 Minden ő dolgaikat pedig csak azért cselekszik, hogy lássák őket az emberek: mert megszélesítik az ő homlok szíjaikat; és megnagyobbítják az ő köntöseik peremét; (2Móz 13,9.4Móz;15,38-39.5Móz;11,13-22; Mát 6,1) 6És szeretik a lakomákon a főhelyet, és a gyülekezetekben az elől ülést. (Márk 12,38.40; Luk 11,43) 7 És a piacokon való köszöntéseket, és hogy az emberek így hívják őket: Mester, Mester! (Márk 16,1-10; Luk 24,1-10; Ján 20,1-18) 8 Ti pedig ne hívassátok magatokat Mesternek, mert egy a ti Mesteretek, a Krisztus; ti pedig mindnyájan testvérek vagytok. (1Kor 11,23-25) 9 Atyátoknak se hívjatok senkit e földön; mert egy a ti Atyátok, a ki a mennyben van. (Csel 1,10) 10 Doktoroknak se hívassátok magatokat, mert egy a ti Doktorotok, a Krisztus. (2Móz 24,8; Jer 31,31; Zak 9,11) 11 Hanem a ki a nagyobb közöttetek, legyen a ti szolgátok. (Mát 20,26.27)
13 De jaj néktek képmutató írástudók és farizeusok, mert a mennyeknek országát bezárjátok az emberek előtt; mivelhogy ti nem mentek be, a kik be akarnának menni, azokat sem bocsátjátok be. (Luk 11,52)
16 Jaj néktek vak vezérek, a kik ezt mondjátok: Ha valaki a templomra esküszik, semmi az; de ha valaki a templom aranyára esküszik, tartozik az. (Mát 15,14)
2 Hanem az Úr törvényében van gyönyörűsége, és az ő törvényéről gondolkodik éjjel és nappal. (5Móz 17,19; Józs 1,8)
3 És olyan lesz, mint a folyóvizek mellé ültetett fa, a mely idejekorán megadja gyümölcsét, és levele nem hervad el; és minden munkájában jó szerencsés lészen. (Jer 17,8)