Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Ne add fel a reményt, csak az alany összes hajtását, meginduló rügyét folyamatosan tördeld, csípd ki. Míg el nem barnul, szárad az oltócsap addig bizakodhatsz.
Szia Gyula! Nekem most másodéves a Magdalénám.Úgy beindult,hogy most kb.1 méteres.Sajnos az idén még nem hozott mutatóba fürtöt,de alig várom,hogy jövőre megkóstoljam,és megerősítsem,vagy megcáfoljam amit írtál róla.Ha tényleg nem jó,akkor ásó bácsi elrendezi a dolgát.A feltett képek a Magdalénát mutatják?Mert ahhoz túl nagy bogyóknak tünnek/mert a magnélküliek általában apróbb szeműek/.
Ali-bá:Megjelentek az első biztató zöld levelecskék néhány zöldbe fás oltáson.Van amelyiken csak a rügy zöldül.Sajnos a japánok egyenlőre nem akarnak beindulni.Lehet,hogy elkéstem az oltással velük.Túl sokáig vártam,hogy önállóan kigyökeresedjenek.
Egy kicsit megkéstem a válasszal egyébb teendőim végett. Tiszacsernyőben lakom tehát sík vidôken. A talaj agyagos,de mint írtam a többi csemegeszőlőmnek ez abszolut,de nem árt. Vígan elvan ugyanebben a sorban a Helikon szépe,a Vosztorg a Moldova is. Igaz a Fanny nem hajtott ki és elpusztult. Kora tavasszal minden szőlő aljára szórtam Mpk-át egy marékkal,de ezt megtettem régebben is.
Szőlőszem: Miért voltak az elvárásaim nagyok a Magdolna szőlővel szemben?
Talán,mert azt hittem,hogy nagy hatalmas fürtjei lesznek ennek a magnélküli szőlőnek és az íze is finom lessz. Számomra "nesze semmi fogd meg jól" ez a szőlő. Remek marketing fogás a kínálatban lévő kertész újság részéről ahogy beharangozták:az első kék magnélküli csemegeszőlő amely toleráns a leggyakoribb betegségekkel szemben és amely ízletes és finom is egyben.
Toleránsnak toleráns,de nekem akkor sem ízlik. Talán majd egy késői időben valamelyik topiktársamnak is lessz tapasztalata eme becses szőlővel és neki majd talán más lessz a véleménye.
ali-bá , nekem is van mind kettő , az eszter a kerek bogyós a néró nak kissé megnyult a bogyója , nálam a néró érik valamivel korábban, a levél hullatást még nem igazán figyeltem.
Megjegyzés:Az egyik,hanem a legnagyobb lengyel szőlő nemesítő.Talán a nálunk nagyra tartott szőlő
nemesítőhöz,Bakonyi Károlyhoz lehet hasonlítani.Több mint ötven fajta regisztrált szőlőfajta fűződik a nevéhez.Köztük a Méz nevű szőlő fajta,ami méz ízű.Hatalmas csemegeszőlő fajtagyüjteménye van,nagy része fóliaházban.Ugyanakkor közel 1500 fajta szőlőről pontos leírást vezet.Mindezt teszi ott,ahol a szőlő-
termesztésre nem igazán alkalmas az éghajlat.Igazán csodálatra méltó személyiség.
A Csokoládé szőlőfajtát az ő tiszteletére ültettem.
Egy másik,a csokoládé névre hallgató szőlőfajta:
CSOKOLÁDÉ:/PG-12,Maradona Red,Tayfi Ustojcivij/.Ukrán fajta.Szülők:Katta Kurgan x Kirovabadszkíj ctolovoj
Antej Magaracsa.Érési idő:130-145 nap./szept.köz./.Fürt:hengeres,gyakran szárnyas,700-1200gr.közepesen laza.Bogyó:28-31 x 23-24 mm.átlag 9,1 gr.sötétvörös,harmónikus ízű.Bőre feszes,húsa húsos,zamatos,ropogós.Erőteljes növekedésű.Betegség ellenállás az átlagosnál jobb.Botrytis ellenállás igen jó.Fagyállóság -23 C.
Fajtagytól szeretném megkérdezni hogy kaphatnék-e vesszőt az alábbi két fajtából!Izjuminka és a talisman.Nagyon tetszenek főleg az első minden héten ránézek a képre amit feltettél.
Tudom nem éppen egy csemege kérdés/kérés, de talán tudtok segíteni.
Valakinek nem ismerős ez a vitorla?
Fehér bor szőlő, a fürtje nagy, vállas, tömött. Erős növekedésű, kései érésű.
De ha valakinek van zenit, zengő, ezerjó, rajnai rizling szőlője, és tenne fel róla vitorla és levél mintát az is sokat segítene, mert netes képek alapján hasonlít rá, de vannak egyes adatok amelyek eltérnek.
A Suvenir a kék kecskecsöcsűvel könnyen összekeverhető (a Suvenir hamarabb érik, tavaly augusztus 20-a körül érett meg teljesen). Majd látni fogod, hogy kicsit hosszabb lesz a bogyó, tavaly termett először nálam, néhány kép róla: LINKLINK . Nálunk óriási sikert aratott (a benne lévő eléggé zavaró nagy mag ellenére is), néhány vesszőt ismerőseknek dugványoztam belőle. A Teréz szőlő szintén tavaly termett először: LINK , idén 2 rügyre lett lemetszve és 14 fürtöt számoltam rajta.
Még 2 hete permeteztem a szőlőket gomba ellen, az oltványok nem, de a tavalyi és az idei dugványok kicsit megperzselődtek (különösen a saszla), amely már kiheverte a sokkot.
Abaltuga (2014.05.12 08:49:22): ha tehetnéd egészítsd ki a sort még Csaba Gyöngye muskotállyal, valamint Hamburgi muskotállyal vagy Afuz Ali-val. A mathiász jné muskotályt nem ajánlom (majd csak később, ha több tapasztalatod lesz), mert iszonyú kényes. A mjné dugvány nem minden esetben növeszt talpgyökeret, az oltvány az alannyal néha összetűzésbe kerül.
Az a baj, hogy bár nekem mindegyik van, nem tudom melyik melyik. Az egyik hoszúkásabb bogyójú a másik kerekebb. Na a kerekebb az amelyik hamar elszinezi vörösre és korán lehullatja a levelét.
(Ha ennek alapján valaki felismeri hogy melyik az Eszter és melyik a Néró, kérem írja meg.)
kisannar, vezess oda áramot 42 volt, le szoktatni az oda vizelésről. én lúgra tippeltem, de ez a kutya téma , egyezik , ne permetez , drasztikusan nem szabad be avatkozni , közömbösíteni lehet a sót, eső vízzel locsolni, és hagyni , hogy kiheverje az égést ami a levélszéleken van. úgy járt a szőlőd mint a szovjet katona a tokaji pincében, borral kínálták, de neki pálinka keletet vónna ,a pince mester mondta pálinka nincs, de tiszta szesz amivel javították a borokat ,az van. mikor lenyelt egy kétdecist percekig nem jutott szóhoz, utána meg verte a mellét -hárásó, hárásó! így fogja kiheverni a kutya a hugyot is ,a szőlőd , esetleg föld csere is szóba jöhet a gyorsabb regenerálódásra.
Meg lehet enni, az íze kellemes, én szeretem, de ez inkább egy un festő borszőlő. A bogyói aprók, ahhoz képest igen nagy magvai vannak. Én csak akkor ültetném, ha bort is készítenék (nekem azért van).
Ha szép vörösbort (is) akarsz készíteni, a Turán fajtát ajánlanám. Nagyon korai érésű, kevés permetezéssel beéri, jól cukrosodik, szépen, vörösre színeződik a levélzete és nálam a legkorábban hullajtja a lombját.
1. Az egyik, hogy a lugasom egy szakasza pont az ablakom előtt van, ide eddig azért nem került tőke, hogy a napfényt ne vegye el. Az újabban esedékes nyári melegek ezt a koncepciót megdöntötték, kell az árnyék mégiscsak, de olyan szőlőt keresnék ide, ami viszont ősszel korán hullatja a levelét, mert októberben már nagyon kell a szobába a fény. Tudtok ebben tippeket mondani, nyilván mindenkinek vannak tapasztalatai az egymás közelébe ültetett fajtákról, hogy melyik marad a legtovább lombos, és melyik veszíti el hamarabb a lombját...
2. Mazsolakészítésről némi tapasztalattal rendelkezne itt valaki?
Sanci 07:Szerintem az idén még ne bántsd,hadd mutassa meg magát.Őszre csinálsz egy fajta-leírást róla képpel együtt,így a fórum többi látogatója is megismerheti a tapasztalataid alapján!
Most,amikor virágzik,keress neki egy jó porzót,ami van neked,mondjuk Rizomat,vagy
Guzal kara,vagy valamilyen orosz fajtát,szedd le a virágát ezeknek,és porozd be mesterségesen.
Köszönöm a leírást,ha ez így van hamar likvidálva lesz!Én egész más paraméterekkel vettem,egyedül az érés ideje stimmel.Ahogy a savtartalmat nézem simán lehetne bórszőlő!Azt hiszem szépen átoltom flórára mert az viszont nagyon bejött.