A közelben kell lennie egy folyamatosan működő nagyteljesítményű rádióadónak ( Solt, Miskolc, jellemően hosszú- közép- vagy rövidhullámon ). Vagy egy nagyfeszültségű ( >100 kV ) távvezetéknek kell átmennie a kert felett. Vagy folyamatosan rádiótelefonálni kell az antenna mellett. Vagy valami hasonló. Csak úgy a préri közepén nem megy.
Szia ! Elmondom amit használok kinai 10m pecabot tart egy szál vezetéket amit a tövénél kihangolok egy LC tagos hangolóval ellensúlynak egy 4m vezeték a hidegponton plussz egy sátorcövek földelésnek . Így kitudom hangolni 80m- 10m sávig .
Ha 11m-re szeretnék egy jó vertikált akkor egy J antennát éptenék .
Model No.HC-200S SMA UHF 350~520Mhz DIAMOND DUAL BAN
350 to 520MHz / Gain: 2.15dBi / Max. power rating: 10W / Impedance: 50ohms VSWR: Less than 1.5 : 1 / Length: 19.2cm / Weight : 27g Connector: SMAP / Type: 1/4λ
300.000.0000 (m/sec) / 446.000.000 (hz) = 0,6726mt per semplificare si può anche scrivere che la lunghezza d'onda è uguale a 300 / frequenza(Mhz) infatti 300 / 446 = 0,6726mt.
Quindi per far risuonare l' antenna alla frequenza di 446MHz, si dovra' avere uno stilo lungo 67,26cm.
Nel caso si scelga uno stilo "1/2 d'onda" lo stilo dovrà essere esattamente la metà quindi 33,63cm oppure si potra' optare anche per uno stilo "1/4 d'onda" quindi di 16,81cm.
Köszi a válaszodat! A kép csalóka egy kicsit, ugyanis ez az antenna árboc legalább kétszer akkora mint én, tehát olyan ~4 méter. Egy kopasz, vékony vascsőre mászni azért nem olyan egyszerű feladat. Egyik ismerősöm javasolta, hogy szerezzek be szögvasat és bilincsekkel rögzítsem egyre fentebb őket. Lehet ez lesz akkor a járható út. Testalkatom, a 72 kg-ommal lehetővé teszi szerintem ezt a manővert, bár tényleg nem lenen szerencsés eldőlni árbocostul. :D
Valóban a mindigtv-re gondoltam, bár éna digitv jelzőt a digitális földfelszíni adásra használtam, de jogos a felvetésed... :)
UI: ha a felső antennákat nem éred el,akkor addig csupaszísd le az árbócot amíg eléred,majd a padlástérben fellazítva a bilincset engedd lejjebb az árbócot,nemárt ha ezt ketten csináljátok!Így aszódit is könnyebb lez felszerelni.Majd árbóc vissza kitól és bilincsek meghúzva!
A kép alapján szerintem nem lesz nehéz dolgod,csak a cserepekre vigyázz nem árt ha van 2-3 tartalék!:)
Igaz nem tudom milyen termetű vagy,de ha átlagos (esetleg kis pocak) akkor két cserépléc közt szedj ki 4-5 cserepet és ott kitudsz bújni a tetőre.Mivel csak a bal felső antenna marad,így sorban lentről kezd leszedni az antennákat.A legalsót azt még lehet a gerincre ülve is eléred,a fentebbieket pedig úgy hogy állsz a gerincen és egyik lábaddal átkulcsolod az árbócot.Elötte azért kicsit rángasd meg az árbócot,nehogy nebírjon el:)A leszerelt antennákat akár egy kötélen is szépen leengedheted a tető aljához,vagy ami befér beadhatod valakinek a résen ahol kimásztál.Látom fennt a balfelső antenna segédkonzolon van és vele szemben is van egy segédkonzol.Az aszódi féle 2sávost szerintem a szemben lévő segédkonzolra lenne legcélszerűbb feltenni,így aránylag kilenne egyensúlyozva az árbóc.Persze ehhez kellene rátenni egy függőleges darabot.Viszont ha nem tudsz vagy nem akarsz vele szenvedni felteheted a főárbóc csúcsára is az aszódi antennát.Nem látom a képen,de ha nincs akkor az árbóc földlését feltétlen épísd ki tetőn kivüli vezetéssel!Digi TV-hez nem parabola kell?Inkább MindigTV-zni akarsz nem?
Ezzel egyrészt nem vagyunk olyan viszonyban hogy ezt megtegyük, másrészt már 4-5 napja fent van az antenna, és a routeremben nincs nyoma a próbálkozásnak, xal valaki mással vannak megeggyezve a jelek szerint :)))
Valaki meg tudja mondani, ez milyen antenna? Az a kérdésem, hogy mire szolgál? Rádió antenna, vagy irányított wifi antenna, vagy tv antenna? Vagy mi a tosz lehet ez?
Tanácsot szeretnék kérni tőletek antenna fel, illetve leszerelés ügyben. Adott egy csomó TV és rádió antenna egy elég magas ponton lévő elég magas árbocon. Az árboc egy sátortetőn van és ha jól láttam, akkor két helyen van rögzítve. Egyrészt az árboc talpa egy gerendán áll másrészt egy bilincs fogja feljebb egy másik gerendához. Szeretnék rendet tenni ezen az árbocon kicsit. A kép bal felső sarkában látható LOG-PER antennát szeretném fennt hagyni digiTV-zni, a többit le szeretném szedni, és a helyükre egy aszódi-féle kétsávost tennék. Kérdésem abban állna, hogy hogyan a legegyszerűbb ezt a le illetve felszerelést véghezvinni. Honnan érdemes közelíteni? Én másszak fel valami módon az antennaárbocra, vagy jobb ötlet valahogy leengedni azt? Hogyan szokás ezt okosan megoldani? A felmászással az egyetlen bajom, hogy nincs az árbocon semmi kapaszkodó, de minden megoldás érdekel!:)
De sajnos megint lehangoló /majdnem szó szerint :)))/ lesz a válaszom.
A párhuzamos rezgőkör rezonancia frekvencián nagy impedanciát képvisel - tehát azáltal rövidül az antenna, hogy a rezgőkör zár, kizárja a betáp pont felől nézve a rezgőkörön túli antenna szakaszt a táplálásból.
Namost: ha a rezgőkör rezonancia-frekvenciáját változtatod, akkor - a kiszámoltnál akár lejjeb, akár feljebb rezeg a rezgőkör - mindenképpen csökkenni fog az impedanciája, egyben markánsan induktív, vagy kapacitív lesz. A rezonancia feletti frekvenciákon a (soros) kondenzátor rövidít (a tekercs ugyebár ilyenkor "szakadás felé megy"), míg a rezonancia alatt a soros tekercs hosszabbít és a kondenzátor lesz egyre inkább "szakadássá".
A változtaható kondenzátor jó lehet a pontos rezonancia beállításához (pld. 7050 kHz a W3DZZ esetén). Ezután ki kell forrasztani, megméri és nagggggyon jó minőségű csillám, vagy kerámia kondenzátor(ok)kal helyettesíteni.
Miért? Egyrészt nagyon nehéz olyan forgót találni, ami több éven keresztül nagy igénybe vételnek kitéve (időjárás!) stabil marad.
Másrészt, s ez sem kevésbé fontos, nagy átütési szilárdságú kondenzátor kell az ilyen zárókörökbe. Több kV is előfordulhat - a használt teljesítmény függvényében -, hiszen a dipól végein feszültség maximum van!
Úgyhogy huzamos használatra nem javasolt a forgókondenzátor (de nem is kizárt).
Igen ez volt konkrétan a kérdésem. Nem igazán örülök a válaszodnak mert úgy gondoltam egyszerübb megépiteni amit kigondoltam.
Akkor meg kell keresnem a legjobb megoldást számomra és azt megépiteni. Természetese van egy jóbarátom akinek van müszere antenna épitéshez, és együt megkeresük a legjobbat.
Még kérdésem: Ha változtattható kondenzátort teszek be a rezgőkörbe akkor elméletileg lehet állitani (hangolni) a vezetéket?
Valószínűleg nem olvastad még aq linket, mert abban részben benne van a válasz (ami a rezonanciákat illeti a felsőbb sávokon - nem mindenhol félhullámú...).
Ami a mostani kérdésedet illeti: persze, hogy durván ki lehet számítani. Azonban ez igencsak bonyolult feladvány. Nemcsak rövidüléssel kell számolnod, hanem avval a tényezővel is, hogy egy rezgőkör tekercse a rezonancia frekvenciától egyre távolodva (lefelé) mekkora hosszabbító hatással rendelkezik és a kapacitása hogyan szól mindebbe bele....
Egysterre kéne számolni tudni a rezonanciákat, hosszakat és a talpponti impedancia, valamit az SWR menetét - ez három egyenlet minden amatőrsávra kiszámolva és ezután optimalizálva.
Nos erre ma kevesen képesek.
Vannak bizonyos segédeszközök, berendezések. Ezek jobbára elég drágák és használatuk is bizony "pilótavizsgát" (értsd: jelentős hozzáértést) követel többsávos antennák esetén.
Mindenképpen az utánépítést javaslom.
Alapelv: minél több sávon üzemképes egy antenna, annál nagyobb kompromisszumokra kényszerülsz! /Olyan nincs, hogy mindenhol kiváló!/
Néztem és számolgattam és nem minden esetbe jön ki a fél hullám. A kérdés továbbra is az hogy ha több trapot akarok bele tenni akkor mi a távolság? 3,5; 7,1; 10,1; 14,29; 21; 28; 50, Mhz trapokat hová milyen távolságba kell elhelyeznem.
Meg ez müködő antenna lenne? Kell számolnom rövidüléssel?
Dipol antennával kapcsolatban lenne kérdésem, konkrétan a többsávos (pl:W3DZZ) antennán elhelyezkedő trappok elhelyezésének összefögése. A trappok közötti távolságot vagy a petáplálási pont és a trap közötti távolságokat mi határozza meg, van e valami képlet vagy összefüggés.
Vagy csak egyszerüen felrakom, mérek-vágok, mérek-vágok?