Magam a száraz tárolásra esküszöm. Forrázás, hidegvizes öblítés, kiszáritás és utána rendszeres kénezés.
Én is hallottam és ismerem, azt a módszert, hogy a hordó aljában tárolnak egy kevés bort, de azt gondolom ez a módozat az előnyei mellett (kevésbé száradnak ki a hordó dongák), azt a veszélyt magával hordja, hogy ha valami baleset folytán megcsiccsen az alján tárolt bor, az nagyobb gondot okozhat.
Azért kell kiszárítani, mert különben a benne található vízzel a keletkező kén-dioxid kénessavat képez, az pedig kénsavvá oxidálódik, ami viszont képes hosszabb távon a faanyagot, illetve általában a szerves anyagokat elroncsolni.
Állítólag a kádároknak legtöbbször a legalsó 1-2 dongát kell cserélniük, javítaniuk, pont a miatt, hogy itt gyűlik össze a maradék, ki nem csöpögött víz és az abból képződött kénsav.
Jelenleg én is kénlapozom a hordókat. Viszont korábban írtam, hogy hallottam egy módszerről, miszerint lehet kénes vizzel telitöltve is tárolni. Így nem kell használat előtt áztatni és rendszeresen kénezgetni. Sajnos még mindig nem próbáltam ki, de majd most! Ha már újra előjött a hordótéma: valaki azóta szerzett vele tapasztalatokat?
Kb 75l-es hordoba teszek 3-4l bort. És lekénezem. Nem én találtam ki a módszert egy idős bácsitol hallotam a módszeröl. Kiszárítani azért szárítom ki mert azt hallotam vizes hordót nem szabad kénezni. De ezt már ne kérdezd meg miért mert ezt én se tudom.
A meddig használható egy hordó? kérdést szeretném tovább boncolgatni.
Nekem is van néhány hordóm 20 és 70 év közöttiek. Ezzel kapcsolatban nekem is gyakori dilemmám, hogy az idősebbeket meddig hasznéljam, illetve igéretesnek tűnő tételt merjek-e beléjük tenni.
Nálamnál hozzáértőbbeket többször faggattam ez ügyben - vegyes képet tapasztaltam. Például egyszer Szepsy Istvánnal beszélgettve kérdeztem a véleményét az öreg hordó kérdésben: elmosolyodott, és cseréljem le volt a kategorikus válasz. Vagy más oldalról megközelítve többször olvastam borok értékelésekor, leírásakor, hogy érezhető rajta az "öreg-hordó íz" negatívum. Olyan magyarázattal is találkoztam már, hogy egy több évtizedes előéletnél bármi akár véletlen hordókezelési hiba stb. előfordulhatott, amit szagra nem is érezhetünk már, ugyanakkor a benne érlelődő borból kiérezhető lehet.
Amióta én használom a hordóimat, jól kezeltek. Azt hogy előtte hogyan?? azt legalábbis remélem, hogy jól, de ki tudja... Biztos ami biztos a két legújabbat használom csak (az acéktartályok mellett), a régebbiekben pedig az utóprésmustot erjesztem, érlelem.
Én kimosom a hordót kiszárítom és 3-4l bort öntök a hordóba és utána lekénezem. és a kénezést havonta megismétlem. Szüret előtt csak hideg vizel kell kimosni a hordót. Nálam ez jött be.
Egy gondos gazda folyamatosan kezelgeti a hordóját... nem hagyja kiszáradni, festegeti az abroncsait, időnként lekeni diópáccal, belül rendesen kimossa, rendszeresen begyújt egy-egy kénlapot... stb.
Mit tesz még vele, hogy megőrizze az állagát?
pl. Hogyan kezelitek az első fejtések után kiürült hordókat a következő szüretig?
Szerintem ameddig működik a hordó és jó a bor amit benne csinálsz addig használd bátran. Időnként nyilván egy jó kádárral érdemes kitisztíttatni és átnézetni.
Szerintetek meddig lehet használni egy hordót azaz el tud e használódni egy hordó? Kb hány év lehet. Annak ellenére, hogy egyéb hibája nincs a hordónak csak az hogy idős.
korszaka válogatja, hogy mi a korszerű. Volt amikor az volt a korszerű ami sokat terem és nem túl érzékeny, manapság meg az ami illeszkedik a globális trendekhez. De ezzel együtt vannak szubkultúrák amikben a korszerűség a saját divatjukat jelenti.
igen,ezt én is észre vettem.azt hittem hogy vmit alapból rontottam el,mert egész nyáron csak kb 10-15 cm-t eredt meg,míg az irsai olivér meg olyat nőtt,hogy csak lestem .
Gondolom, nem Cabernet, Merlot, Shiraz, Chardonnay.... Mert most ezek a "divatos" fajták. A hagyományos fajtákat termelni már olyan maradi.... :-/ Nemrég olvastam egy olyan idiótának a cikkét, aki lecserélné Tokajban a Furmintot és a Hárslevelűt Sauvignon Blancra...
én kb 2 éve ismertem meg ezt a fajtát,apósom hozott egy vödörnyit. akkor kedveltem meg.neki hegyoldalban van,tűző napon,és nem panaszkodik rá,hogy problémás lenne,irsai olivér,saszla,pannonia kincse mellett tartja,és azt mondta semmivel nem problémásabb,bár ő is azt említette hogy az esőt nem szereti,mert attól reped a hélya.úgyhogy majd kíváncsi leszek, hogy én mire jutok vele,mennyire lesz kényes nálam,mert ültettem én is 4 tőkét homokos talajra,kettő oltottat (mindkettő oltottat direkt máshonnan szereztem be),és kettő vesszőt meg csak úgy ledugtam.kíváncsi leszek,hogy hogy fejlődik majd a 2-2 tőke,illetve amit apósom adott és amit vettem azok között lesz-e vmi eltérés színben,ízben,bogyó méretben,fürt méretben stb.
Nálam olyan helyen van,ahol az eső nem éri,a nap pedig tűzi/eresz alatt/Ott csodás,még úgy is,ha csak hébe -hóba permetezem./mert a peronoszpóra nem csípi a szárazságot/Máshol permetezve is szétrothad a Cardinal
Szerintem arra godolhatott a szerző inkább, hogy ritkán tetszetős. Nem mindíg kötődik jól, hajlamos apró, "madárkás" bogyókat is kötni. Rosszabb fekvésben rothadásra baromi érzékeny (meg mindenre), így a rothadó bogyókat ki kell vágni a fürtből (vagy az egész fürtöt :))
Én már megszabadultam tőle, de minden évben megnézhetem, ahogy a kertszomszédunknak lerohad a fele, ahogy megjönek az augusztus végi esők. Ő piacozna vele... :D
Én még az ízét sem szeretem. Van a bogyónak egy jellegzetes mellékíze.
Évek óta használom és nagyon meg vagyok vele elégedve. A szakirodalom szerint lehet ősszel és tavasszal is kiszórni(én tavasszal szoktam). Elég pár centis földet ráhúzni, gyakorlatilag egy gereblyézés is megteszi. Ezt én úgy oldom meg(mivel felénk szokás betakarni a szőlőt), hogy a barázdába szórom az anyagot, aztán nyitáskor ráhúzom a földet.
Ezek a cuccok (Bactosol, Terra-Vita, Cofauna), a makro- és mikroelemeken túl egy rahedli talajlakó baktériumot, hasznos sugárgombát stb. is tartalmaznak. Olyan talajokon jó használni, ahol gyér a talajélet. Tulajdonképpen ezzel, a tápanyagvisszapótláson túl, be is oltod a talajodat. A talajoltás pedig emelkedő hőmérséklet mellett hatékonyabb, így szvsz. tavasszal.
Mindenképpen be kell forgatni, mert ha kinthagyot, a benne lévő értékes nitrogén eltávozik, ill. az "oltás" is úgy hatékony, ha a talajt oltod, és nem a talaj tetejét.