Ferig remélem, nem bántószándékot/okoskodást/ olvastál a hozászolásomban,mert akkor elnézést kérek.
Természetesen lehet/kell/ is pótolni a ként.Jól írtad,hogy száraz pincékben kell alkalmazni.Sajnos nálam ez volt a gond,és nekem ezért kellet váltanom. Amit még elfelejtettem,hogy amióta így tárolom a hordókat,nem forrázok,csak hideg vizes öblítés és kész(régi borosgazdák szokták mondani,hogy csak a rossz hordót kell forrázni:).
Azért vagyunk itt a fórumon, hogy egymás tapasztalataiból okuljunk; a jót átvegyük, a rosszat ezzel szemben kritizáljuk.
Nagyon jó, hogy bejelentkeztél, mert a hordókezelést illetően erősen megoszlik a társaság véleménye. Két merőben eltérő álláspont látszik körvonalazódni, nevezetesen:
A hordó lehetőleg száraz legyen, mielőtt a kénlapot begyújtjuk, nehogy kénessav (esetleg kénsav) keletkezzen.
Ezzel szemben Te "tele"töltöd a hordót vízzel és "folyékony ként", azaz kénessavat teszel bele.
A "folyékony ként" vagyis kénessav törzsoldatot borok, mustok kénessavszintjének beállítására használjuk, amit időről-időre pótolni szoktunk, mert ez a fránya kénessav nagyon bomlékony, elfogy a borból. Szerintem ezt a rossz szokását vízben sem felejti el, annál is inkább, miután a bor ~75 %-a is víz. Mindezek után én a helyedben a horbóban nemcsak a vizet pótolnám, hanem a kénessavat is, mert a vízzel csak felhigítod az amúgyis fogyó töménységét.
Mellesleg "van ebben a módszerben valami", megfontolásra érdemes, főleg száraz pincékben, ahol a hordók kiszáradása gondot jelent.
Én már régóta, vízzel tárolóm a hordókat. 100 liter vízbe,1 liter 5%-os folyékony kén.Pótolni, csak a vizet szükséges,és így a következő szüretig, elvan tárolva a hordód.
A költségekről.
1 liter kén 187ft.1m3 víz 250ft(ez természetesen változó,nálunk ennyi)nem hinném,hogy ez akkora összeg,hogy ne lehessen bevállalni.Szüret ellőtt pedig bor szivattyúval ki szívatom a vizet(nekem elég 10m tömlő és mehet a szabadba). Nekem ez a módszer bevált.Szomszédunkba, Szlovéniában ez természetes,hogy így tárolják a hordókat.
Tapasztalataim szerint a régi öregek nagyon sok jó dolgot megőriztek, megtanultak tapasztalatból, de egy csomó tévhitet is átörökítettek, amit meg nekünk kellene eloszlatnunk.
Ezzel a módszerrel vannak fenntartásaim. Kisebb űrtartalmú hordóknál (max. 50-100 liter) el tudom képzelni, de nagyobbaknál költségesebbnek, körülményesebb-nek gondolom, mint a "száraz kénezést".
Először is pl. egy 250 literes hordóhoz kell ~250 liter tiszta (iható) víz (nem ciszterna víz, mert az általában nem tiszta), aztán be kell állítanod egy adott hatóanyag töménységet ( de milyet?) és azt lehetőleg az egész év folyamán tartanod kell, azaz rendszeresen kell ellenőrizned megvan-e a hatékony töménység, szükség esetén meg pótolnod kell a hiányt. Azután, ha jön a szüret mit kezdesz, cc. 1 m3 kénessavas vízzel, ha történetesen 4 db 250 literes hordódban is ilyen víz van.
Mellesleg mi lehet a hatóanyag? Vízben feloldott kéndioxid azaz kénessav, és milyen legyen a töménysége...?
Ha kezetekben tartatok egy üres poharat és megkérdeztek valakit, hogy mondja meg mi van benne, az emberek többsége azt fogja mondani, hogy semmi, azaz üres.
Ez nyilvánvalóan nem igaz, mert tele van, tele van levegővel csak nem látjuk, mivel a levegő színtelen (no meg mivel a pohárhoz már eleve folyadékot képzelünk).
Ne legyenek illózióitok, a rendesen kimosott, kicsöpögtetett horbóban még bőven van víz. Attól, hogy mozgóképes víz nincs már (nem csöpög a hordó), még ott van a dongák kapillárisaiba beszívódott víz, a dongák falán a nem mozgóképes vízfilm és maga a vízpára a hordó levegőjében. Tehát kénessav mindenképpen fog keletkezni.
A mi leheletünkben is van vízpára, ami az év nagy részében tényleg nem látszik, de télen, amikor a kilélegzett pára a hideg hatására rögtön kicsapódik, egyértelműen bizonyított.
Jó példa a hordóbeli vízpárára, a gondolom már többetek által megtapasztalt esemény; nappali melegben kimosott hordó már nem, vagy alig csepeg, aztán reggelre még bőven folyik ki víz a hordóból. Ennek az a magyarázata, hogy éjszaka leesett a hőmérséklet és a hordó levegőjében lévő vízpára egy része kicsapódott és szabadvízként távozott a hordóból.
Az én pincém sajnos nem tul mélyen van ezért szerintem egy kicsit szárazabb a levegője és azért jobb ez a nedves tárolás. A bor meghibásodása ellen meg a havonta ismétlődő mérsékelt kénezéssel védekezek.
Magam a száraz tárolásra esküszöm. Forrázás, hidegvizes öblítés, kiszáritás és utána rendszeres kénezés.
Én is hallottam és ismerem, azt a módszert, hogy a hordó aljában tárolnak egy kevés bort, de azt gondolom ez a módozat az előnyei mellett (kevésbé száradnak ki a hordó dongák), azt a veszélyt magával hordja, hogy ha valami baleset folytán megcsiccsen az alján tárolt bor, az nagyobb gondot okozhat.
Azért kell kiszárítani, mert különben a benne található vízzel a keletkező kén-dioxid kénessavat képez, az pedig kénsavvá oxidálódik, ami viszont képes hosszabb távon a faanyagot, illetve általában a szerves anyagokat elroncsolni.
Állítólag a kádároknak legtöbbször a legalsó 1-2 dongát kell cserélniük, javítaniuk, pont a miatt, hogy itt gyűlik össze a maradék, ki nem csöpögött víz és az abból képződött kénsav.
Jelenleg én is kénlapozom a hordókat. Viszont korábban írtam, hogy hallottam egy módszerről, miszerint lehet kénes vizzel telitöltve is tárolni. Így nem kell használat előtt áztatni és rendszeresen kénezgetni. Sajnos még mindig nem próbáltam ki, de majd most! Ha már újra előjött a hordótéma: valaki azóta szerzett vele tapasztalatokat?
Kb 75l-es hordoba teszek 3-4l bort. És lekénezem. Nem én találtam ki a módszert egy idős bácsitol hallotam a módszeröl. Kiszárítani azért szárítom ki mert azt hallotam vizes hordót nem szabad kénezni. De ezt már ne kérdezd meg miért mert ezt én se tudom.
A meddig használható egy hordó? kérdést szeretném tovább boncolgatni.
Nekem is van néhány hordóm 20 és 70 év közöttiek. Ezzel kapcsolatban nekem is gyakori dilemmám, hogy az idősebbeket meddig hasznéljam, illetve igéretesnek tűnő tételt merjek-e beléjük tenni.
Nálamnál hozzáértőbbeket többször faggattam ez ügyben - vegyes képet tapasztaltam. Például egyszer Szepsy Istvánnal beszélgettve kérdeztem a véleményét az öreg hordó kérdésben: elmosolyodott, és cseréljem le volt a kategorikus válasz. Vagy más oldalról megközelítve többször olvastam borok értékelésekor, leírásakor, hogy érezhető rajta az "öreg-hordó íz" negatívum. Olyan magyarázattal is találkoztam már, hogy egy több évtizedes előéletnél bármi akár véletlen hordókezelési hiba stb. előfordulhatott, amit szagra nem is érezhetünk már, ugyanakkor a benne érlelődő borból kiérezhető lehet.
Amióta én használom a hordóimat, jól kezeltek. Azt hogy előtte hogyan?? azt legalábbis remélem, hogy jól, de ki tudja... Biztos ami biztos a két legújabbat használom csak (az acéktartályok mellett), a régebbiekben pedig az utóprésmustot erjesztem, érlelem.
Én kimosom a hordót kiszárítom és 3-4l bort öntök a hordóba és utána lekénezem. és a kénezést havonta megismétlem. Szüret előtt csak hideg vizel kell kimosni a hordót. Nálam ez jött be.
Egy gondos gazda folyamatosan kezelgeti a hordóját... nem hagyja kiszáradni, festegeti az abroncsait, időnként lekeni diópáccal, belül rendesen kimossa, rendszeresen begyújt egy-egy kénlapot... stb.
Mit tesz még vele, hogy megőrizze az állagát?
pl. Hogyan kezelitek az első fejtések után kiürült hordókat a következő szüretig?
Szerintem ameddig működik a hordó és jó a bor amit benne csinálsz addig használd bátran. Időnként nyilván egy jó kádárral érdemes kitisztíttatni és átnézetni.
Szerintetek meddig lehet használni egy hordót azaz el tud e használódni egy hordó? Kb hány év lehet. Annak ellenére, hogy egyéb hibája nincs a hordónak csak az hogy idős.
korszaka válogatja, hogy mi a korszerű. Volt amikor az volt a korszerű ami sokat terem és nem túl érzékeny, manapság meg az ami illeszkedik a globális trendekhez. De ezzel együtt vannak szubkultúrák amikben a korszerűség a saját divatjukat jelenti.
igen,ezt én is észre vettem.azt hittem hogy vmit alapból rontottam el,mert egész nyáron csak kb 10-15 cm-t eredt meg,míg az irsai olivér meg olyat nőtt,hogy csak lestem .
Gondolom, nem Cabernet, Merlot, Shiraz, Chardonnay.... Mert most ezek a "divatos" fajták. A hagyományos fajtákat termelni már olyan maradi.... :-/ Nemrég olvastam egy olyan idiótának a cikkét, aki lecserélné Tokajban a Furmintot és a Hárslevelűt Sauvignon Blancra...