Keresés

Részletes keresés

szölőszem Creative Commons License 2014.07.27 0 0 434

Pinotnoir 777 /427/:Az utóbbi 10 napban nem voltam a "birtokon",mert elutaztam,holnap megyek ki és már

alig várom hogy láthassam,történt-e velük valami/pl.jégverés/.Leghamarább egy hét mulva tudok neked beszámolni,hogy a betegség ellenállás hogyan alakult.

Az ATTICA görög fajtáról nincs tapasztalatom.Tervezem a beszerzését,mert gyüjtöm a magnélkülieket.

Magyarországon beszerezhető fajta.Ha akarod,pontos fajtaleírást tudok küldeni róla.

Borszőlő fajtákkal én nem foglalkozom.Az általad említett fajtákról már hallottam.Különösen a német fajták

igéretesek rezisztencia szempontjából/Regent,Solaris/

szölőszem Creative Commons License 2014.07.27 0 0 433

Ali bá: A Bornemissza Gergely 8-ról sajnos nincs információm.Annyit tudok,hogy Egerben nemesítették,új rezisztens szőlőfajták nemesítési "terméke",mint pl. a Bornemissza 15/Néró/.

Ha bővebb információra van szükséged,írj a Corvinus Egyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetbe

/Eger/,hátha válaszolnak a kérdésedre.

Juhosttt /386/: "ebből a nagyon nagyszemű fajtából nem tudnál adni merő véletlenségből vesszőt?"

Nem tudok adni,mert most a tavasszal kaptam 1db. simavesszőt,amit sikerült kigyökeresíteni.Leghamarabb

4 év mulva tudom meg,hogy egyáltalán az a fajta -e ami a leírásában szerepel,vagy átvágtak.

SzGazdaMa /402/:Megerősítem,hogy fogok tudni adni Lívia és Kodrianka  vesszőt.Érdeklődj újra november

elején.

Az úl csemegeszőlő fajtákra visszatérve szerintem azért nem terjed el a jó külföldi fajta,mert meg kellene venni a szaporítási jogot/jogdíjat/,ami nem kis pénz.Egyszerűbb a régi fajtákat forgalmazni,amelyiken már nincs jogdíj/Afuz Ali,Muscat adda,Suvenír,Ítália,Moldova,Saszla,Árkádia,Vostorg, és még sorolhatnák 50-60

fajtát.Ezek között alig van korszerűnek mondott fajta.Mi a korszerű fajta?Először is tetszetős kinézetű legyen/mert a vevő a szemével vásárol/,aztán laza fürt szerkezetű legyen,aztán minél nagyobb bogyójú legyen.Lehetőleg rózsaszín,vagy szalmasárga.Lehetőleg muskotályos,vagy magnélküli,de legalább édes legyen.Lehetőleg fél-rezisztens,vagy rezisztens legyen.Ezeknek a követelményekkel a mai magyar kínálat még köszönő viszonyban sincs.

Én csak azt nem értem,hogy pl.Szlovákiában ,Ausztriában,Szerbiában,Csehországban,Romániában,Moldovában,Ukrajnában mért tudják megvenni a szaporítási jogot,vagy legalább a forgalmazási jogot?Igaz,az új fajták nem 5-600 forintba kerülnek,hanem10-20 Euróba.Biztosan sokan áldoznának rá még ennyi pénzt is.

Ali-bá Creative Commons License 2014.07.27 0 0 432

Ugye az első képről van szó? Én úgy látom a fürt alsó részén lévő csüngő szemeken, hogy kétszer olyan nagy a hossza, mint amekkora keresztbe. (Amelyik szemet a végéről nézzük az kereknek tűnik a fotón.) Persze Te látod, fogod közelről. Várjunk néhány hetet, aztán meglátjuk mi lesz belőle.

Előzmény: kersa48 (431)
kersa48 Creative Commons License 2014.07.27 0 0 431

Úgy gondolom,hogy valami sántít. Van Néróm is, kb. 2-3-évvel idősebb, színesedik, hosszúkás szemű, ez pedig nem hosszúkás szemű ,de nagyon messze áll a színesedéshez.

Előzmény: Ali-bá (430)
Ali-bá Creative Commons License 2014.07.27 0 0 430

Én is úgy gondolom, hogy  "ebből az Eszterből" hosszúkás szemű Néró lesz. A Néró már nálam is teljesen beszínesedett, nem ilyen zöld. Pici jég itt is volt, de csak elvétve talált el néhány szem szőlőt. Sose legyen nagyobb!

Előzmény: kersa48 (428)
xyzw Creative Commons License 2014.07.27 0 0 429

Hát, én kezdő vagyok, de szerintem kevered a két szőlőt. Szerintem ez a Néró és az Eszter az, amelyik már érik. Eleve, az Eszter előbb érik.

Előzmény: kersa48 (428)
kersa48 Creative Commons License 2014.07.27 0 0 428

Véleményeteket kérném, ebből az Eszterből lesz kerek szemű Eszter, mint a jelzett képen? Megjegyzem, felénk később van minden, a Néró kb. egy hete kezdett el színesedni, az Eszteren még ma sem láttam kékülő szemeket!                                                                                                                                                                                                               

Volt jégverés is, így néz ki a jég vert tőke!

Előzmény: Kulicz (416)
pinotnoir777 Creative Commons License 2014.07.27 0 0 427

Kedves Szőlőszem!

Azt szeretném megkérdezni, hogy ebben a kiemelten lisztharmatos évben melyek azok a fajták, amelyek ilyen nehéz körülmények közt is teljesen tünetmentesek? Amit erről pár hete írtál, az áll még?

Attika fajáról van esetleg tapasztalatod?

Még azt szeretném kérdezni, hogy rezisztens borszőlőkről van esetleg tapasztalatod? A vörösök közül a Regentről, a fehérek közül a Solarisról, Muskarisról, Pannonija-ról (ez szerb), Orionról olvastam jókat. A labruskamentes íz is fontos lenne.

Előzmény: szölőszem (382)
Beer Monster Creative Commons License 2014.07.24 0 0 426

Almát??

Előzmény: vegyigyümi10 (425)
vegyigyümi10 Creative Commons License 2014.07.24 0 0 425

Szomszédnál néhány seregély volt belegabalyodva a madárhálóba,úgy kellett levágni róluk,főleg a lábukra volt rácsavarodva,voltak dögök is.

Egyébként,a seregély hálón keresztül is csipkedi a fürtöt,ha hozzáfér,ill.kis lyukakon is képes bemenni a háló alá,ilyenkor tekeri magára.A raschelba szerintem nehezebben akad bele.

A seregély nálunk a körtét és az almát is leszüreteli.

Előzmény: Kulicz (423)
Beer Monster Creative Commons License 2014.07.24 0 0 424

Ez végülis nem meglepő, hiszen csak ez a két fajta érik júliusban.

Előzmény: Kulicz (423)
Kulicz Creative Commons License 2014.07.24 0 0 423

Szomszédomnál taroltak a seregélyek, még a leveleket is leszaggatták. Nálam csak a Csaba gyöngye és a Favorit károsodott /eddig/. Én Rasher hálót használok és fogalmam sincs milyen madarak csipkelődnek, mert még egy sem gabalyodott bele. Nálam rigó és veréb is szóba jöhet, mert a meggyemmel a feketerigó próbálkozott, azt láttam, majd behálóztam a négyből két fámat, próba képpen. Működik.

Előzmény: vegyigyümi10 (422)
vegyigyümi10 Creative Commons License 2014.07.24 0 0 422

Jó a madárháló,elég jól véd, ha megfelelően van felhelyezve,csak szegény madárkák könnyen belegabalyodnak.Néha nem árt leellenőrizni!

Előzmény: Ali-bá (419)
Falusi1 Creative Commons License 2014.07.24 0 0 421

Köszönöm a tippet.

Előzmény: Ali-bá (419)
zsebpiszok0510 Creative Commons License 2014.07.24 0 0 420

Kiskőrösi vagyok,de Kecskeméten dolgozok a reptéren.Itt sokan vannak Szabolcsból.

Könyvből már nekem is sikerült beazonosítani fajtát :).

Előzmény: juhosttt (393)
Ali-bá Creative Commons License 2014.07.23 0 0 419

Az alá alá bújik a szemfüles rigó, még a seregély is.

(Itt nézelődj : http://www.kirakat.hu/arak/MADA/Madarhalo )

Előzmény: Falusi1 (418)
Falusi1 Creative Commons License 2014.07.23 0 0 418

Most épp egy fakeretre feszített szúnyoghálót tettem rá és várom az eredményt, de pontosan mi is az a madárháló?

Előzmény: Ali-bá (417)
Ali-bá Creative Commons License 2014.07.23 0 0 417

Talán még madárhálót is?

Előzmény: Falusi1 (414)
Kulicz Creative Commons License 2014.07.23 0 0 416

És itt az Eszter, nem hozott igazán szép fürtöket idén sem.

Mondjuk elég száraz helyen van, lehet, hogy az a baj.

Kulicz Creative Commons License 2014.07.23 0 0 415

Talán ezek jobban sikerülnek:

Egyik kedvenc tőkém:

Fali lugasom felső része:

A tetejét hálóznom kell a madarak ellen, de ez is kevés.

Falusi1 Creative Commons License 2014.07.23 0 0 414

Sok szerencsét, de a teljes sikerben azért ne legyél biztos. Nekem a csaba gyöngyét minden évben a fekete rigók eszik meg, pedig már rengeteg fortélyt bevetettem.

Előzmény: Kulicz (413)
Kulicz Creative Commons License 2014.07.22 0 0 413

Nálam is voltak kirágott rügyek, nem is tudom hogyan lehetne a bundásbogár ellen védekezni? Ha valakinek van ebben tapasztalata, megírhatná. Nos, a Csabagyöngyém hozta szokásos formáját, beteg lett, nem bírta a sok csapadékot és a madarak úgy szétszedték, hogy a darazsaknak semmi sem maradt. Na jó, azért én is csipegettem. Ez ám a kihívás, nem a rezisztens szőlők! Jövőre csak azért is megvédem, már négy tőkém van belőle, mert szeretem.

Előzmény: Sanci07 (412)
Sanci07 Creative Commons License 2014.07.22 0 0 412

Nagyon szép a coneglianod,sajnos nekem nem sikerült mert tavasszal valami kirágta a rügyet.Egy fürtöm lett egy kihajtott mellékrügyön az is kicsi.Mi történt a csabagyöngyével,beteg lett,vagy nem bírta a sok csapadékot?

Előzmény: Kulicz (409)
délkelet Creative Commons License 2014.07.21 0 0 411

Szia szőlőszem!

Ha nincs lényegi előrelépés az ukrajnai szőlőrendelés ügyében, akkor írj légy szíves az e-mailemre (jelige: egy fontos láncszem)

Üdv.

Előzmény: szölőszem (121)
juhosttt Creative Commons License 2014.07.21 0 0 410

http://forum.index.hu/Topic/showTopicList?t=9216974&la=129371848   nyitottam neki egy topicot, azt mondták hülyeség... De itt legalább csak azt kell leírni melyik oltvány iskolából mit kért és mit kapott. :)

Előzmény: Beer Monster (405)
Kulicz Creative Commons License 2014.07.21 0 0 409

Hát ez gyönyörű. Nekem is van Csabagyöngyém, így néz ki:

Sajnos a háló sem védi meg a madaraktól. Talán a Kozma Pálné jobban sikerül:

A Conegliánó második termése, én úgy érzem ez egy jó korai szőlő lehet.

Az Esztert elfelejtettem lefényképezni, valaki írta, hogy madárkás, vagyis rosszul termékenyül, jelentem nálam is. Ennek ellenére nem mondtam le róla, mint korai szőlőről. Természetesen a Csaba gyöngyéről sem.

Előzmény: Sanci07 (406)
izgaga Creative Commons License 2014.07.21 0 0 408

kulicz:

Nekem is van Coneglianom, szépen kékülget, szerintem még kell neki min. 3 hét.

De Csabagyöngye sincs kész.

Persze kérdés, mi marad a lisztharmat miatt.

üdv. izgaga

Előzmény: Sanci07 (406)
vegyigyümi10 Creative Commons License 2014.07.21 0 0 407

Jó ötlet,szeptemberig kiderül hány fajtával is vertek át,sajnos már most több, mint amire számítottam.Egy-két tő még talán beleférne,de annál jóval több lesz.

Gondolom reklamálás esetén újabb oltványokat küldenének,de a 3 évet nem tudja megfizetni,ill.arra sincs garancia,hogy következő alkalommal mit küld.Arról nem beszélve,hogy nem szeretnék új telepítést,tehát csak az átoltás jöhetne szóba,ami vagy sikerül vagy nem.

Előzmény: Beer Monster (405)
Sanci07 Creative Commons License 2014.07.21 0 0 406

Nekem van Conegliano de még nem érett,nem tudja megelőzni a kis kedvencemet a Csabagyöngyét:

Előzmény: Kulicz (399)
Beer Monster Creative Commons License 2014.07.21 0 0 405

A szomszédom is erre panaszkodik, amire ti, hogy össze-vissza kapta a fajtákat. Javaslom, hogy gyűjtsük össze (név szerint is), hogy melyik kereskedésekből, valamint hogy melyik iskolákból származnak az ilyen oltványok. Könnyen kiderülhet, hogy valahol összefutnak a szálak.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!