Keresés

Részletes keresés

Sanci07 Creative Commons License 2014.06.29 0 0 331

Én soha nem teszek hozzá semmit mégsem volt gond a három év alatt.Ellenben a quadrishoz én is teszek thiovit jetet.Figyelmedbe ajánlom még az ECLAIRT ez is elég jó kis cucc,de ha járvány van ehez is mehet a kén.A TIMURT is köszönöm.

Előzmény: szölőszem (330)
szölőszem Creative Commons License 2014.06.29 0 0 330

Sanci07:Köszönöm a tanácsot a Cabrioval kapcsolatban.Azt az infót kaptam,hogy még kénnel rá kell erősíteni,hogy biztosabb legyen a védelem.

Természetesen a Timurt is beírtam a kockás füzetembe még régebben.Nem csak egy félét kérhetsz,hanem többet is,csak ne vidd túlzásba/mert csak egy tőkém van mindegyik fajtából/,és a készletem véges.

Sanci07 Creative Commons License 2014.06.29 0 0 329

Én három éve használom a CABRIO TOP nevű permetszert,nálam magasan viszi a prímet.A legjobbnak tartom mind közül nekem nagyon bejött. 20g kell tíz literhez,és tökéletes a védelem.Egy kérdés tőlem is,a TIMURnál is beírtál a kockás füzetbe vagy csak egy fajtát szabad kérni?! Tisztelettel Sanci.

Előzmény: szölőszem (326)
szölőszem Creative Commons License 2014.06.29 0 0 328

Mukibá:Természetesen tudok adni Líviát.Ha lesz gyökeres abból, ha nem akkor sima vesszőt.A Lívia szerintem van olyan jó mint a Pölöskei.A bogyó héja nem olyan vastag

mint a Pölöskei muskotályé,ízre legalább olyan jó/persze ez relatív,mert csak az én véleményem/,és nagyon dekoratív.

szölőszem Creative Commons License 2014.06.29 0 0 327

CONCORD:USA fajta.Nemesítő:Epraim Bull 1849.Szülők ismeretlenek.Érési idő:okt.eleje.Fürt:közepes méretű,közepesen tömött.Közepes,vagy erős növekedésű

saját gyökerén is jól terem.Filoxéra rezisztens.Bogyó:kék színű,kerek,közepes méretű.Bőre vastag,ellenálló.Íze kissé labrusca.Amerikában és Kanadában igen elterjedt.Használják szőlőlének,zselének,desszert bornak,csemegeszőlőnek.

Betegségeknek nagyon ellenáll.Rezisztens fajta.Fagyállóság nagyon magas.

szölőszem Creative Commons License 2014.06.29 0 0 326

budai2: A Palatína Nem egy nagyfürtű fajta.Fürtsulya 250-500 gr,vagy kisebb.

Én nem félszálvesszőre,vagy szálvesszőre metszem,hanem 5 rügyes hosszúcsapraúgy,hogy a hajtásválogatással várok addig,amíg a fürt mérete /hossza/ jól megmutatkozik.Ekkor a negyedik,vagy ötödik hajtást meghagyom,a többit lepattintom.A legalsó hajtást is meghagyom a jövő évi termő vesszőnek.Egy vesszőn két,vagy maximum három hajtást hagyok meg.A Palatína hajlamos az erős hónalj-

hajtások növelésére,így többször is kell hónaljazni./két levélre/.Évek óta így csinálom.

A te Palatínád valószínű rossz klón ha évek óta kevés és apró fürtöket nevel.

Javaslom a Palatína-Prím fajtát,amit a Csemegeszőlő index fórum269-270-171 sz.

hozzászólásomban találsz.

Egy kérdésem lenne T. fórumozókhoz :Ismeri-e,vagy használja-e valaki a CABRIO

TOP nevű permetszert? Univerzális felszívódó és kontakt szer,véd peronosz, lisztharmat,és szürkerothadás ellen.Én most permeteztem vele először,így nincs meg róla tapasztalatom.II kategóriás szer.

csipesz1960 Creative Commons License 2014.06.29 0 0 325

KÖSZÖNÖM

Jani71 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 324

RAMBO blogján látható képek alapján Mn-hiánynak, esetleg Mg-hiánynak (Kwizda) gondolnám (de utóbbiról sok képet láthatsz a gugli segítségével).

Aztán persze fene tudja... :-)

Előzmény: csipesz1960 (322)
juhosttt Creative Commons License 2014.06.25 0 0 323

Nem peronosz az tuti, de valamilyen tápanyag hiány. Ha csak nem adagoltál valamiből többet a kelleténél. Én idén eljátszottam, hogy pár tőke kapott magnéziumot, na hát most pont a magnézium túladagolás tünetei vannak... Tavaly több nitrogént kapott mint kéne, így idén rosszabb volt a rügyek termékenysége is. De mindenből tanul az ember.... A homokon is lehet jó szőlőt termelni, csak nem kell agyon terhelni.

Előzmény: csipesz1960 (322)
csipesz1960 Creative Commons License 2014.06.25 0 0 322

Sziasztok.

Egy olyan kérdésem lenne hogy ti szerintetek mi baja lehet a szőlőnek? A levele mint látjátok a levél besárgul. Szerintetek ez peronoszpóra betegség vagy valami más? Volt aki azt mondta hogy gyenge a föld minősége és péti sózni kéne.

Előre is köszönöm!

zsebpiszok0510 Creative Commons License 2014.06.21 0 0 321

Vertimec

2-szer lefújtam a fát és mind eltűnt.

Előzmény: Mukibá (320)
Mukibá Creative Commons License 2014.06.21 0 0 320

üdv, Mivel sikerült eltüntetned a bolhákat a körte fádról ,én apaccsal próbáltam de ,még mindig maradt rajta.

Előzmény: zsebpiszok0510 (319)
zsebpiszok0510 Creative Commons License 2014.06.20 0 0 319

Köszi!Szerencsére nincs még baj,de rá vagyok készülve.Minden évben van lisztharmat.Darazsak nekem is voltak,de a körtefákról eltűntek a levélbolhák,azóta nincs darázs.de azoknak mindegy volt milyen szőlőt ehettek.

Sanci07 Creative Commons License 2014.06.16 0 0 318

SYSTHANE DUPLO-KARATHÁN tökéletes páros!A karathán végett 25 fok felett ne használd.

Előzmény: zsebpiszok0510 (313)
Jani71 Creative Commons License 2014.06.16 0 0 317

Szia! Mindenképpen III. kat. készítményt szeretnél?

Ha hozzájutsz, akkor a Folicur Solo nem lenne jó (II. kat.)?

Mukibá Creative Commons License 2014.06.16 0 0 316

A napokban hallottam reklámozni a  DINALI  nevü uj szert lisztharmat ellen ez  is felszivódó majd megnézem milyen árban van és kipróbálom ,nekem is van favoritom vagy 10 12 tőke de mire megérne a darazsak mind le eszik ,gondolkodom a cseréjén.Ez az utólsó éve szerintem.

Mukibá Creative Commons License 2014.06.16 0 0 315

Tisztelettel üdvözöllek ,ha lehet én is ,vennék ,vagy kérnék tőled gyökereset vagy dugványnak vesszőt. ha van olyan finom mint a pölöskei muskotály akkor csinálnék egy gyönyörü pergolát belőle.

Előzmény: szölőszem (309)
Mukibá Creative Commons License 2014.06.16 0 0 314

Üdv A karatánnal vigyázz mert 20 fok felett égethet, én lisztharmatra topas-t használok10lityibe 5ml -t.

zsebpiszok0510 Creative Commons License 2014.06.16 0 0 313

Lisztharmatra tudtok ajánlani valami jó szert?Favoritból van pár tőkém,nagyon finom,de szinte minden évben leeszi a lisztharmat.Arra már rájöttem,hogy a kén kevés.Az idén karathán-nal illetve falcon-nal próbálkozok.

Sanci07 Creative Commons License 2014.06.15 0 0 312

Előre is nagyon köszönöm!Ezek az Ukrán szőlők úgy nézem nagyon kiválóak,milyen új fajtákat vettél?Nekem van Zaporozsec de még nem terem ez jó szerinted?Ja még annyit hogy a timurnál is beírtál?

Előzmény: szölőszem (311)
szölőszem Creative Commons License 2014.06.15 0 1 311

Sanci07:Beírtalak a kockás füzetembe /Lívia/.Ha lesz őszre gyökeres küldök,ha nem,akkor sima vesszőt mindenképpen.Az idén sikerült beszerezni Ukrajnából eredeti Líviát /úgy adták ráadásképpen,mert sok fajtát vásároltam,Már szépen meg is gyökeresedett./Kíváncsi leszek,hogy mennyire fog hasonlítani ahhoz,ami nekem már van.Ugyanis a meglévőt egy másik országból kaptam.

ARARÁTI /HACHABASH/:Örmény fajta.A szőlő őshazájából.Szülők ismeretlenek.Nagyon régi szőlőfajta.

Érési idő:158 nap/okt.eleje/.Igen erőteljes növekedésű.Fürt nagy,hengeres,tömött.Bogyó:zöldes-sárga

nagy,ovális,napos oldalán fényes borostyán színű.Bőre erős,bogyó húsos,szaftos.Jól szállítható,és eltartható.Betegségeknek jól ellenáll.Fagyállóság nem ismert.

Megjegyzés:Nekem is van a fajtából,de még nem terem.

Sanci07 Creative Commons License 2014.06.15 0 0 310

Tisztelt szölőszem.Nagyon tetszik nekem ez a LIVIA.Imádom a rózsaszínű vagy rózsaszín beütésű szőlőket.A nimrangot is a cirmossága végett ültettem,de nem jött be.Kérhetek tőled vesszőt vagy ha van gyökerest.Tudom hogy TIMURT már kértem,de ezt nagyon csipem,jó lenne a nimrang helyére.Beporozni nem tudtam mert minden csemegém bogyós a nimrang pedig csak most virágzik.Köszönöm a múltkori felvilágosítást is egyről még írhatnál ha tudsz ez pedig az ARARATI.

Előzmény: szölőszem (309)
szölőszem Creative Commons License 2014.06.15 0 0 309

LIVIA:Ukrán fajta.Szülők:Flamingó x Arkadia.Érési idő:105-110 nap/aug.első fele/.Fürt:nagy,akár 25 cm

is lehet,500-700 gr.kúpos,vállas,elágazó,közepesen laza.Bogyó:rózsaszín,28 x 20 mm.7-9 gr.húsos,szaftos,

muskotályos.Bogyóban 1-3 mag található,de nem zavaró.A fürt érés után sokáig/akár 30 napig is/ a tőkén hagyható.Cukor:17-22 %,sav6-7 gr/l.Virága hímnős,jól termékenyül.Bogyóját a darazsak nem bántják.

Saját gyökerén is jól terem.Betegség ellenállás magas.Elegendő a megelőző védekezés.Botrytis nem támadja.Fagyállóság:-21 C.

Megjegyzés:saját tapasztalatom szerint az egyik legértékesebb fajta.Igen tetszetős és nagy fürtje van.

Bogyója érezhetően muskotályos,vékony héjú,kissé ropogós.Igen édes/21%cukor/Sokáig minőség romlás nélkül a tőkén hagyható.Csak csupa jót tudok róla mondani.

borsika79 Creative Commons License 2014.06.12 0 0 308
Köszönöm szépen!
Előzmény: szölőszem (302)
juhosttt Creative Commons License 2014.06.09 0 0 307
Előzmény: Beer Monster (306)
Beer Monster Creative Commons License 2014.06.09 0 0 306

Tudnátok mondani egy jó könyvet szőlő témában? Nekem csak a Prohászka Ferenc: Szőlő és bor van meg, de az siralmas szakmai színvonal.

szölőszem Creative Commons License 2014.06.08 0 1 305

Sanci07:

THALLÓCZY LAJOS MUSKOTÁLY:Magyar fajta.Nemesítő:Mathiász János.Szülők:Royal Vineyard x Alexandriai muskotály.Érési idő:szeptember eleje.Erős növekedésű.Virága hímnős.Fürt:vállas,közepesen tömött.Átlag

200 gr.Bogyó:sárgás-fehér,25 x 21 mm.középvastag héjú,húsos,ropogós állományú,nagyon kellemes muskotályos zamatú.Igen bőtermő.Íze a Hamburgi muskotállyal vetekszik.Betegség ellenállása átlagos,

azonban rothadásra nagyon hajlamos.

TÜSKÉSPUPÚ ZAMATOS:Régi magyar szőlőfajta.Szülők ismeretlenek.A filoxéra vész előtt az egyik legelterjedtebb szőlőfajta volt.Érési idő:szept.vége.Erős növekedésű.Fürt:hengeres,vagy kicsit vállas,közepesen tömött,vagy laza,átlag 140 gr.Bogyó:20 x 16 mm,vastag héjú,húsos,ropogós,hamvas,kellemes ízű.Bogyója megérve is zöldes marad.Bogyóinak végén a bibeszál száraz maradványa "tüskét" képez,amiről a nevét kapta.Nagyon edzett fajta,fekvésre,talajra nem igényes.

Bogyói nem rothadnak,és sokáig eltarthatók.Hosszúmetszést igényel.

Erős növekedésének gyakran az az oka,hogy rosszul termékenyül,és ilyenkor tőkéje minden erejét a hajtásnövekedésre fordítja.

Megjegyzés:A Tüskéspupú zamatos szerepel a gyüjteményemben,mivel ősi magyar fajta.Talán jövőre már termést is hoz.Utána döntöm el,hogy marad-e?

Sanci07 Creative Commons License 2014.06.08 0 0 304

Szölőszemet kérdezném hogy nem-e tudsz valamit a Thallóczy Lajos muskotály és a Tüskéspúpú zamatosról.

szölőszem Creative Commons License 2014.06.07 0 0 303

HORTHY MIKLÓSNÉ:Magyar fajta.Nemesítő:Kocsis Pál.Szülők:Erzsébet királyné emléke x Cegléd szépe.

Érési idő:középérésű/szept.eleje-közepe./Fürt:300-500 gr.hengeres,laza.Bogyó:5-7 gr.vékony héjú,íze

harmónikus,színe egyöntetű rózsaszín.Bogyója nem reped.Betegség ellenállás az átlag felett.Lisztharmat

és botrytis nem bántja.Fagyállóság :nincs adat.

Megjegyzés:Még mindig annyira tabu téma a neve/szerintem nagyon méltatlanul/,hogy használható szakirodalom alig van róla.A leírás egy része saját tapasztalat.

A Csepregi Pál-Zilai Lajos:Szőlőfajtáink,ampelográfia című szakkönyv /1960/,még a nevét sem meri leírni.

Úgy írja H.M.-né.

Én már csak azért is a tiszteletéért ültettem.

szölőszem Creative Commons License 2014.06.07 0 0 302

borsika 79:Raktam el iskolába Csokoládét,de nem tudom hogyan fognak gyökeresedni.Ha lesz,tudok adni.

Egyébként a csokoládé ízt kissé fenntartással kell kezelni.A hívatalos leírásban csokoládé ízt írnak róla,nekem tavaly termett először.Szerintem a muskotályos íz volt a domináló inkább.

Jani 71:Köszönjük az információt a sárga fitoplazmáról.Eddig nálam nem jelentkezett az amerikai kabóca,de

permetezni fogok megelőzésképpen.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!