Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Én soha nem teszek hozzá semmit mégsem volt gond a három év alatt.Ellenben a quadrishoz én is teszek thiovit jetet.Figyelmedbe ajánlom még az ECLAIRT ez is elég jó kis cucc,de ha járvány van ehez is mehet a kén.A TIMURT is köszönöm.
Sanci07:Köszönöm a tanácsot a Cabrioval kapcsolatban.Azt az infót kaptam,hogy még kénnel rá kell erősíteni,hogy biztosabb legyen a védelem.
Természetesen a Timurt is beírtam a kockás füzetembe még régebben.Nem csak egy félét kérhetsz,hanem többet is,csak ne vidd túlzásba/mert csak egy tőkém van mindegyik fajtából/,és a készletem véges.
Én három éve használom a CABRIO TOP nevű permetszert,nálam magasan viszi a prímet.A legjobbnak tartom mind közül nekem nagyon bejött. 20g kell tíz literhez,és tökéletes a védelem.Egy kérdés tőlem is,a TIMURnál is beírtál a kockás füzetbe vagy csak egy fajtát szabad kérni?! Tisztelettel Sanci.
Mukibá:Természetesen tudok adni Líviát.Ha lesz gyökeres abból, ha nem akkor sima vesszőt.A Lívia szerintem van olyan jó mint a Pölöskei.A bogyó héja nem olyan vastag
mint a Pölöskei muskotályé,ízre legalább olyan jó/persze ez relatív,mert csak az én véleményem/,és nagyon dekoratív.
CONCORD:USA fajta.Nemesítő:Epraim Bull 1849.Szülők ismeretlenek.Érési idő:okt.eleje.Fürt:közepes méretű,közepesen tömött.Közepes,vagy erős növekedésű
saját gyökerén is jól terem.Filoxéra rezisztens.Bogyó:kék színű,kerek,közepes méretű.Bőre vastag,ellenálló.Íze kissé labrusca.Amerikában és Kanadában igen elterjedt.Használják szőlőlének,zselének,desszert bornak,csemegeszőlőnek.
Betegségeknek nagyon ellenáll.Rezisztens fajta.Fagyállóság nagyon magas.
budai2: A Palatína Nem egy nagyfürtű fajta.Fürtsulya 250-500 gr,vagy kisebb.
Én nem félszálvesszőre,vagy szálvesszőre metszem,hanem 5 rügyes hosszúcsapraúgy,hogy a hajtásválogatással várok addig,amíg a fürt mérete /hossza/ jól megmutatkozik.Ekkor a negyedik,vagy ötödik hajtást meghagyom,a többit lepattintom.A legalsó hajtást is meghagyom a jövő évi termő vesszőnek.Egy vesszőn két,vagy maximum három hajtást hagyok meg.A Palatína hajlamos az erős hónalj-
hajtások növelésére,így többször is kell hónaljazni./két levélre/.Évek óta így csinálom.
A te Palatínád valószínű rossz klón ha évek óta kevés és apró fürtöket nevel.
Javaslom a Palatína-Prím fajtát,amit a Csemegeszőlő index fórum269-270-171 sz.
hozzászólásomban találsz.
Egy kérdésem lenne T. fórumozókhoz :Ismeri-e,vagy használja-e valaki a CABRIO
TOP nevű permetszert? Univerzális felszívódó és kontakt szer,véd peronosz, lisztharmat,és szürkerothadás ellen.Én most permeteztem vele először,így nincs meg róla tapasztalatom.II kategóriás szer.
Nem peronosz az tuti, de valamilyen tápanyag hiány. Ha csak nem adagoltál valamiből többet a kelleténél. Én idén eljátszottam, hogy pár tőke kapott magnéziumot, na hát most pont a magnézium túladagolás tünetei vannak... Tavaly több nitrogént kapott mint kéne, így idén rosszabb volt a rügyek termékenysége is. De mindenből tanul az ember.... A homokon is lehet jó szőlőt termelni, csak nem kell agyon terhelni.
Egy olyan kérdésem lenne hogy ti szerintetek mi baja lehet a szőlőnek? A levele mint látjátok a levél besárgul. Szerintetek ez peronoszpóra betegség vagy valami más? Volt aki azt mondta hogy gyenge a föld minősége és péti sózni kéne.
Köszi!Szerencsére nincs még baj,de rá vagyok készülve.Minden évben van lisztharmat.Darazsak nekem is voltak,de a körtefákról eltűntek a levélbolhák,azóta nincs darázs.de azoknak mindegy volt milyen szőlőt ehettek.
A napokban hallottam reklámozni a DINALI nevü uj szert lisztharmat ellen ez is felszivódó majd megnézem milyen árban van és kipróbálom ,nekem is van favoritom vagy 10 12 tőke de mire megérne a darazsak mind le eszik ,gondolkodom a cseréjén.Ez az utólsó éve szerintem.
Tisztelettel üdvözöllek ,ha lehet én is ,vennék ,vagy kérnék tőled gyökereset vagy dugványnak vesszőt. ha van olyan finom mint a pölöskei muskotály akkor csinálnék egy gyönyörü pergolát belőle.
Lisztharmatra tudtok ajánlani valami jó szert?Favoritból van pár tőkém,nagyon finom,de szinte minden évben leeszi a lisztharmat.Arra már rájöttem,hogy a kén kevés.Az idén karathán-nal illetve falcon-nal próbálkozok.
Előre is nagyon köszönöm!Ezek az Ukrán szőlők úgy nézem nagyon kiválóak,milyen új fajtákat vettél?Nekem van Zaporozsec de még nem terem ez jó szerinted?Ja még annyit hogy a timurnál is beírtál?
Sanci07:Beírtalak a kockás füzetembe /Lívia/.Ha lesz őszre gyökeres küldök,ha nem,akkor sima vesszőt mindenképpen.Az idén sikerült beszerezni Ukrajnából eredeti Líviát /úgy adták ráadásképpen,mert sok fajtát vásároltam,Már szépen meg is gyökeresedett./Kíváncsi leszek,hogy mennyire fog hasonlítani ahhoz,ami nekem már van.Ugyanis a meglévőt egy másik országból kaptam.
ARARÁTI /HACHABASH/:Örmény fajta.A szőlő őshazájából.Szülők ismeretlenek.Nagyon régi szőlőfajta.
Érési idő:158 nap/okt.eleje/.Igen erőteljes növekedésű.Fürt nagy,hengeres,tömött.Bogyó:zöldes-sárga
nagy,ovális,napos oldalán fényes borostyán színű.Bőre erős,bogyó húsos,szaftos.Jól szállítható,és eltartható.Betegségeknek jól ellenáll.Fagyállóság nem ismert.
Megjegyzés:Nekem is van a fajtából,de még nem terem.
Tisztelt szölőszem.Nagyon tetszik nekem ez a LIVIA.Imádom a rózsaszínű vagy rózsaszín beütésű szőlőket.A nimrangot is a cirmossága végett ültettem,de nem jött be.Kérhetek tőled vesszőt vagy ha van gyökerest.Tudom hogy TIMURT már kértem,de ezt nagyon csipem,jó lenne a nimrang helyére.Beporozni nem tudtam mert minden csemegém bogyós a nimrang pedig csak most virágzik.Köszönöm a múltkori felvilágosítást is egyről még írhatnál ha tudsz ez pedig az ARARATI.
LIVIA:Ukrán fajta.Szülők:Flamingó x Arkadia.Érési idő:105-110 nap/aug.első fele/.Fürt:nagy,akár 25 cm
is lehet,500-700 gr.kúpos,vállas,elágazó,közepesen laza.Bogyó:rózsaszín,28 x 20 mm.7-9 gr.húsos,szaftos,
muskotályos.Bogyóban 1-3 mag található,de nem zavaró.A fürt érés után sokáig/akár 30 napig is/ a tőkén hagyható.Cukor:17-22 %,sav6-7 gr/l.Virága hímnős,jól termékenyül.Bogyóját a darazsak nem bántják.
Saját gyökerén is jól terem.Betegség ellenállás magas.Elegendő a megelőző védekezés.Botrytis nem támadja.Fagyállóság:-21 C.
Megjegyzés:saját tapasztalatom szerint az egyik legértékesebb fajta.Igen tetszetős és nagy fürtje van.
Bogyója érezhetően muskotályos,vékony héjú,kissé ropogós.Igen édes/21%cukor/Sokáig minőség romlás nélkül a tőkén hagyható.Csak csupa jót tudok róla mondani.
THALLÓCZY LAJOS MUSKOTÁLY:Magyar fajta.Nemesítő:Mathiász János.Szülők:Royal Vineyard x Alexandriai muskotály.Érési idő:szeptember eleje.Erős növekedésű.Virága hímnős.Fürt:vállas,közepesen tömött.Átlag
200 gr.Bogyó:sárgás-fehér,25 x 21 mm.középvastag héjú,húsos,ropogós állományú,nagyon kellemes muskotályos zamatú.Igen bőtermő.Íze a Hamburgi muskotállyal vetekszik.Betegség ellenállása átlagos,
azonban rothadásra nagyon hajlamos.
TÜSKÉSPUPÚ ZAMATOS:Régi magyar szőlőfajta.Szülők ismeretlenek.A filoxéra vész előtt az egyik legelterjedtebb szőlőfajta volt.Érési idő:szept.vége.Erős növekedésű.Fürt:hengeres,vagy kicsit vállas,közepesen tömött,vagy laza,átlag 140 gr.Bogyó:20 x 16 mm,vastag héjú,húsos,ropogós,hamvas,kellemes ízű.Bogyója megérve is zöldes marad.Bogyóinak végén a bibeszál száraz maradványa "tüskét" képez,amiről a nevét kapta.Nagyon edzett fajta,fekvésre,talajra nem igényes.
Bogyói nem rothadnak,és sokáig eltarthatók.Hosszúmetszést igényel.
Erős növekedésének gyakran az az oka,hogy rosszul termékenyül,és ilyenkor tőkéje minden erejét a hajtásnövekedésre fordítja.
Megjegyzés:A Tüskéspupú zamatos szerepel a gyüjteményemben,mivel ősi magyar fajta.Talán jövőre már termést is hoz.Utána döntöm el,hogy marad-e?
harmónikus,színe egyöntetű rózsaszín.Bogyója nem reped.Betegség ellenállás az átlag felett.Lisztharmat
és botrytis nem bántja.Fagyállóság :nincs adat.
Megjegyzés:Még mindig annyira tabu téma a neve/szerintem nagyon méltatlanul/,hogy használható szakirodalom alig van róla.A leírás egy része saját tapasztalat.
A Csepregi Pál-Zilai Lajos:Szőlőfajtáink,ampelográfia című szakkönyv /1960/,még a nevét sem meri leírni.
borsika 79:Raktam el iskolába Csokoládét,de nem tudom hogyan fognak gyökeresedni.Ha lesz,tudok adni.
Egyébként a csokoládé ízt kissé fenntartással kell kezelni.A hívatalos leírásban csokoládé ízt írnak róla,nekem tavaly termett először.Szerintem a muskotályos íz volt a domináló inkább.
Jani 71:Köszönjük az információt a sárga fitoplazmáról.Eddig nálam nem jelentkezett az amerikai kabóca,de