Keresés

Részletes keresés

RAMBO Creative Commons License 2009.01.06 0 0 5128
Olyat még nem ittam.
Előzmény: szaki_pali (5123)
zsebpiszok0510 Creative Commons License 2009.01.06 0 0 5127
Próbáld ki a néró,teréz,eszter fajtákat.a favorit is nagyon jó csak nagyon lisztharmat érzékeny.
Remélem nem is lesz nagyon hideg,bár én a vesszőket lehúztam.
AndrisP Creative Commons License 2009.01.06 0 0 5126

Kiskunságon, barna homokra szeretnék csemegeszőlőt telepíteni, kb egy hektáron. 

Hálás lennék, ha javasolnátok pár fajtát, hogy milyet lenne érdemes. Szeretném, ha keveset kellene permetezni, de eléggé rezisztens lenne. Úgy tervezem, hogy érésidő szerint három fajtát telepítek.

Most van harmad hektár Pannóniám Lenz Moseren, de azt hiszem, lenne jobb fajta is, esetleg jobb művelési móddal.

Köszönöm előre is.

Törölt nick Creative Commons License 2009.01.06 0 0 5125
Annyira hideg nincs még.
Előzmény: atrego (5118)
scsaba1 Creative Commons License 2009.01.06 0 0 5124
Ahogy Feriq mondta, ha jól fel van kupacolva, akkor nem lesz baja. Új ültetést meg egyébként is fel kell csirkézni. Mert ha enyhe és száraz a tél, akkor meg van az esélye, hogy a nemes viszaszárad, és nem hajt ki.

Délszaki szőlőkön meg egyébként sem árt hagyni biztosítócsapot, a biztonság kedvéért.
Előzmény: groowe (5120)
szaki_pali Creative Commons License 2009.01.06 0 0 5123
még nem, de az idei termést brutálisan megtizedelte a lisztharmat meg a jég!

most a kemencével vigasztalódom!
Előzmény: RAMBO (5122)
RAMBO Creative Commons License 2009.01.06 0 0 5122
Szeva! Már azt hittem, eladtad a szőlőd.
Előzmény: szaki_pali (5121)
szaki_pali Creative Commons License 2009.01.06 0 0 5121
kicsit pihiztem
Előzmény: Ferig (5117)
groowe Creative Commons License 2009.01.05 0 0 5120
Atrego én is ettől félek.mármint attól,hogy kifagynak az ősszel ültetett szőlőtőkéim,aminek nem örülnék.egy vagyon volt és nem beszélve az utánnajárásról.
Előzmény: atrego (5118)
Ferig Creative Commons License 2009.01.05 0 0 5119
Ha jól felkupacoltad földdel több eséllyel indulnak. Remélhetőleg atkáknak, szőlőmoly báboknak és más áttelelőknek is "befagy a popsisuk", nemcsak a miénk.
Előzmény: atrego (5118)
atrego Creative Commons License 2009.01.05 0 0 5118
na,most lehet,hogy kifagy a sok különleges délszaki szőlőm....
Ferig Creative Commons License 2009.01.05 0 0 5117
Hát Te meg merre jártál? BUÉK!
Előzmény: szaki_pali (5115)
Ferig Creative Commons License 2009.01.05 0 0 5116
-10 fok, szélcsendben. Jól jönne egy kis forraltbor. Valami extra recept?
szaki_pali Creative Commons License 2009.01.05 0 0 5115
Szevasztok !

mindenkinek BÚÉK!
atrego Creative Commons License 2008.12.29 0 0 5114
Kellemes Ünnepeket!
groowe Creative Commons License 2008.12.24 0 0 5113
Kellemes Karácsonyi Ünnepeket szeretnék minden topiktársnak kívánni  !
Ferig Creative Commons License 2008.12.24 0 0 5112

Boldog Karácsonyt! :-)

 

Törölt nick Creative Commons License 2008.12.24 0 0 5111
Citromsavas vizről is hallottam ilyen célra
Előzmény: RAMBO (5110)
RAMBO Creative Commons License 2008.12.23 0 0 5110
Nem tudom, én is próbáltam a kénes vízzel feltöltést, és büdösnek éreztem utána a hordót. A kénlap után nem érzem annak. De hát ... mindenki maga tudja, mit csinál.
GENOM_66 Creative Commons License 2008.12.23 0 0 5109

A száraz pincében szerintem is jó megoldás a kénessavas vízzel feltöltött tárolás. Szerintem itt garantáltan nem okozhat gondot a kénessav (ill. a belőle képződő kénsav) faroncsoló hatása, hiszen itt egy nagyon híg oldatról van szó, szemben a hordó aljában összegyűlt max. néhány  10 ml. csurgalékvízben feloldódó SO2 esetében. Ez több nagyságrenddel nagyobb koncentrációt eredményezhet!

 

Viszont lenne egy kérdésem: kell-e a kénessavas vízzel feltöltött hordónál a pH-t csökkenteni pl. citromsavval? Ugyanis az aszeptikus hatás itt a disszociáció mértékétől függ, az pedig a pH-tól (a savas pH az előnyös). Ugyanakkor a teletöltött hordók H2SO3 tartalma elég csekély, a pH értéke szerintem ehhez így kevéssé savas.

Kinek mi a véleménye, tapasztalata ezzel?

Tiamat# Creative Commons License 2008.12.23 0 0 5108
A hordókat teljesen tele töltőm(a dugó eléri a vizet).
Azért annyira nem hideg a pincém,hogy belefagy a víz:)
Holnap megyek a hegyre,és kiszeretnék próbálni,egy mérési módszert.Ha bevált akkor majd megírom.

Boldog karácsonyt kívánok, minden kedves fórum olvasónak!
Előzmény: Ferig (5107)
Ferig Creative Commons License 2008.12.23 0 0 5107

Egy-két gondolat még eszembe jutott:

  1. Teletöltöd-e a hordót vízzel? Meddig töltöd?
  2. Télen nem tartasz-e attól, hogy a víz belefagy a hordóba és esetleg szétnyomja?
  3. Valószínűleg a megfelelő savtöménységet pH-méréssel (indikátor papírral)  ellenőrizni tudnád, miután a kénessavval savas pH-t hozol létre a hordóban.

 

Más:

A kénessavtól óckodóknak ajánlok egy cikket tanulmányozásra:

http://www.mezohir.hu/2006-10/006.html?tag

 

Előzmény: Tiamat# (5106)
Tiamat# Creative Commons License 2008.12.22 0 0 5106
Ferig remélem, nem bántószándékot/okoskodást/ olvastál a hozászolásomban,mert akkor elnézést kérek.

Természetesen lehet/kell/ is pótolni a ként.Jól írtad,hogy száraz pincékben kell alkalmazni.Sajnos nálam ez volt a gond,és nekem ezért kellet váltanom.
Amit még elfelejtettem,hogy amióta így tárolom a hordókat,nem forrázok,csak hideg vizes öblítés és kész(régi borosgazdák szokták mondani,hogy csak a rossz hordót kell forrázni:).
Előzmény: Ferig (5105)
Ferig Creative Commons License 2008.12.22 0 0 5105

Azért vagyunk itt a fórumon, hogy egymás tapasztalataiból okuljunk; a jót átvegyük, a rosszat ezzel szemben kritizáljuk.

 

Nagyon jó, hogy bejelentkeztél, mert a hordókezelést illetően erősen megoszlik a társaság véleménye. Két merőben eltérő álláspont látszik körvonalazódni, nevezetesen:

  1. A hordó lehetőleg száraz legyen, mielőtt a kénlapot begyújtjuk, nehogy kénessav (esetleg kénsav) keletkezzen.
  2. Ezzel szemben Te "tele"töltöd a hordót vízzel és "folyékony ként", azaz kénessavat teszel bele.

A "folyékony ként" vagyis kénessav törzsoldatot borok, mustok kénessavszintjének beállítására használjuk, amit időről-időre pótolni szoktunk, mert ez a fránya kénessav nagyon bomlékony, elfogy a borból. Szerintem ezt a rossz szokását vízben sem felejti el, annál is inkább, miután a bor ~75 %-a is víz.  Mindezek után én a helyedben a horbóban nemcsak a vizet pótolnám, hanem a kénessavat is, mert a vízzel csak felhigítod az amúgyis fogyó töménységét.

Mellesleg "van ebben a módszerben valami", megfontolásra érdemes, főleg száraz pincékben, ahol a hordók kiszáradása gondot jelent.

 

Előzmény: Tiamat# (5104)
Tiamat# Creative Commons License 2008.12.22 0 0 5104
Én már régóta, vízzel tárolóm a hordókat.
100 liter vízbe,1 liter 5%-os folyékony kén.Pótolni, csak a vizet szükséges,és így a következő szüretig, elvan tárolva a hordód.

A költségekről.

1 liter kén 187ft.1m3 víz 250ft(ez természetesen változó,nálunk ennyi)nem hinném,hogy ez akkora összeg,hogy ne lehessen bevállalni.Szüret ellőtt pedig bor szivattyúval ki szívatom a vizet(nekem elég 10m tömlő és mehet a szabadba).
Nekem ez a módszer bevált.Szomszédunkba, Szlovéniában ez természetes,hogy így tárolják a hordókat.
Előzmény: Ferig (5102)
Ferig Creative Commons License 2008.12.20 0 0 5103
Tapasztalataim szerint a régi öregek nagyon sok jó dolgot megőriztek, megtanultak tapasztalatból, de egy csomó tévhitet is átörökítettek, amit meg nekünk kellene eloszlatnunk.
Előzmény: alfi13 (5099)
Ferig Creative Commons License 2008.12.20 0 0 5102

Ezzel a módszerrel vannak fenntartásaim. Kisebb űrtartalmú hordóknál (max. 50-100 liter) el tudom képzelni, de nagyobbaknál költségesebbnek, körülményesebb-nek gondolom, mint a "száraz kénezést".

 

Először is pl. egy 250 literes hordóhoz kell ~250 liter tiszta (iható) víz (nem ciszterna víz, mert az általában nem tiszta), aztán be kell állítanod egy adott hatóanyag töménységet ( de milyet?) és azt lehetőleg az egész év folyamán tartanod kell, azaz rendszeresen kell ellenőrizned megvan-e a hatékony töménység, szükség esetén meg pótolnod kell a hiányt. Azután, ha jön a szüret mit kezdesz, cc. 1 m3 kénessavas vízzel, ha történetesen 4 db 250 literes hordódban is ilyen víz van.

Mellesleg mi lehet a hatóanyag? Vízben feloldott kéndioxid azaz kénessav, és milyen legyen a töménysége...?

 

 

Előzmény: cippur (5096)
Ferig Creative Commons License 2008.12.20 0 0 5101

Ha kezetekben tartatok egy üres poharat és megkérdeztek valakit, hogy mondja meg mi van benne, az emberek többsége azt fogja mondani, hogy semmi, azaz üres.

Ez nyilvánvalóan nem igaz, mert tele van, tele van levegővel csak nem látjuk, mivel a levegő színtelen (no meg mivel a pohárhoz már eleve folyadékot képzelünk).

 

Ne legyenek illózióitok, a rendesen kimosott, kicsöpögtetett horbóban még bőven van víz. Attól, hogy mozgóképes víz nincs már (nem csöpög a hordó), még ott van a dongák kapillárisaiba beszívódott víz, a  dongák falán a nem mozgóképes vízfilm és maga a vízpára  a hordó levegőjében. Tehát kénessav mindenképpen fog keletkezni.

 

A mi leheletünkben is van vízpára, ami az év nagy részében tényleg nem látszik, de télen, amikor a kilélegzett pára a hideg hatására rögtön kicsapódik, egyértelműen bizonyított.

Jó példa a hordóbeli vízpárára, a gondolom már többetek által megtapasztalt esemény; nappali melegben kimosott hordó már nem, vagy alig csepeg, aztán reggelre még bőven folyik ki víz a hordóból. Ennek az a magyarázata, hogy éjszaka leesett a hőmérséklet és a  hordó levegőjében lévő vízpára egy része kicsapódott és szabadvízként távozott a hordóból. 

alfi13 Creative Commons License 2008.12.20 0 0 5100
Az én pincém sajnos nem tul mélyen van ezért szerintem egy kicsit szárazabb a levegője és azért jobb ez a nedves tárolás. A bor meghibásodása ellen meg a havonta ismétlődő mérsékelt kénezéssel védekezek.
Előzmény: Zalancelot (5098)
alfi13 Creative Commons License 2008.12.20 0 0 5099
A régi öregek valószinüleg tapasztalati uton jöttek rá erre, hogy vizes hordót nem szabad kénezni.
Előzmény: GENOM_66 (5097)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!