Próbáld ki a néró,teréz,eszter fajtákat.a favorit is nagyon jó csak nagyon lisztharmat érzékeny. Remélem nem is lesz nagyon hideg,bár én a vesszőket lehúztam.
Kiskunságon, barna homokra szeretnék csemegeszőlőt telepíteni, kb egy hektáron.
Hálás lennék, ha javasolnátok pár fajtát, hogy milyet lenne érdemes. Szeretném, ha keveset kellene permetezni, de eléggé rezisztens lenne. Úgy tervezem, hogy érésidő szerint három fajtát telepítek.
Most van harmad hektár Pannóniám Lenz Moseren, de azt hiszem, lenne jobb fajta is, esetleg jobb művelési móddal.
Ahogy Feriq mondta, ha jól fel van kupacolva, akkor nem lesz baja. Új ültetést meg egyébként is fel kell csirkézni. Mert ha enyhe és száraz a tél, akkor meg van az esélye, hogy a nemes viszaszárad, és nem hajt ki.
Délszaki szőlőkön meg egyébként sem árt hagyni biztosítócsapot, a biztonság kedvéért.
Atrego én is ettől félek.mármint attól,hogy kifagynak az ősszel ültetett szőlőtőkéim,aminek nem örülnék.egy vagyon volt és nem beszélve az utánnajárásról.
Ha jól felkupacoltad földdel több eséllyel indulnak. Remélhetőleg atkáknak, szőlőmoly báboknak és más áttelelőknek is "befagy a popsisuk", nemcsak a miénk.
Nem tudom, én is próbáltam a kénes vízzel feltöltést, és büdösnek éreztem utána a hordót. A kénlap után nem érzem annak. De hát ... mindenki maga tudja, mit csinál.
A száraz pincében szerintem is jó megoldás a kénessavas vízzel feltöltött tárolás. Szerintem itt garantáltan nem okozhat gondot a kénessav (ill. a belőle képződő kénsav) faroncsoló hatása, hiszen itt egy nagyon híg oldatról van szó, szemben a hordó aljában összegyűlt max. néhány 10 ml. csurgalékvízben feloldódó SO2 esetében. Ez több nagyságrenddel nagyobb koncentrációt eredményezhet!
Viszont lenne egy kérdésem: kell-e a kénessavas vízzel feltöltött hordónál a pH-t csökkenteni pl. citromsavval? Ugyanis az aszeptikus hatás itt a disszociáció mértékétől függ, az pedig a pH-tól (a savas pH az előnyös). Ugyanakkor a teletöltött hordók H2SO3 tartalma elég csekély, a pH értéke szerintem ehhez így kevéssé savas.
A hordókat teljesen tele töltőm(a dugó eléri a vizet). Azért annyira nem hideg a pincém,hogy belefagy a víz:) Holnap megyek a hegyre,és kiszeretnék próbálni,egy mérési módszert.Ha bevált akkor majd megírom.
Boldog karácsonyt kívánok, minden kedves fórum olvasónak!
Ferig remélem, nem bántószándékot/okoskodást/ olvastál a hozászolásomban,mert akkor elnézést kérek.
Természetesen lehet/kell/ is pótolni a ként.Jól írtad,hogy száraz pincékben kell alkalmazni.Sajnos nálam ez volt a gond,és nekem ezért kellet váltanom. Amit még elfelejtettem,hogy amióta így tárolom a hordókat,nem forrázok,csak hideg vizes öblítés és kész(régi borosgazdák szokták mondani,hogy csak a rossz hordót kell forrázni:).
Azért vagyunk itt a fórumon, hogy egymás tapasztalataiból okuljunk; a jót átvegyük, a rosszat ezzel szemben kritizáljuk.
Nagyon jó, hogy bejelentkeztél, mert a hordókezelést illetően erősen megoszlik a társaság véleménye. Két merőben eltérő álláspont látszik körvonalazódni, nevezetesen:
A hordó lehetőleg száraz legyen, mielőtt a kénlapot begyújtjuk, nehogy kénessav (esetleg kénsav) keletkezzen.
Ezzel szemben Te "tele"töltöd a hordót vízzel és "folyékony ként", azaz kénessavat teszel bele.
A "folyékony ként" vagyis kénessav törzsoldatot borok, mustok kénessavszintjének beállítására használjuk, amit időről-időre pótolni szoktunk, mert ez a fránya kénessav nagyon bomlékony, elfogy a borból. Szerintem ezt a rossz szokását vízben sem felejti el, annál is inkább, miután a bor ~75 %-a is víz. Mindezek után én a helyedben a horbóban nemcsak a vizet pótolnám, hanem a kénessavat is, mert a vízzel csak felhigítod az amúgyis fogyó töménységét.
Mellesleg "van ebben a módszerben valami", megfontolásra érdemes, főleg száraz pincékben, ahol a hordók kiszáradása gondot jelent.
Én már régóta, vízzel tárolóm a hordókat. 100 liter vízbe,1 liter 5%-os folyékony kén.Pótolni, csak a vizet szükséges,és így a következő szüretig, elvan tárolva a hordód.
A költségekről.
1 liter kén 187ft.1m3 víz 250ft(ez természetesen változó,nálunk ennyi)nem hinném,hogy ez akkora összeg,hogy ne lehessen bevállalni.Szüret ellőtt pedig bor szivattyúval ki szívatom a vizet(nekem elég 10m tömlő és mehet a szabadba). Nekem ez a módszer bevált.Szomszédunkba, Szlovéniában ez természetes,hogy így tárolják a hordókat.
Tapasztalataim szerint a régi öregek nagyon sok jó dolgot megőriztek, megtanultak tapasztalatból, de egy csomó tévhitet is átörökítettek, amit meg nekünk kellene eloszlatnunk.
Ezzel a módszerrel vannak fenntartásaim. Kisebb űrtartalmú hordóknál (max. 50-100 liter) el tudom képzelni, de nagyobbaknál költségesebbnek, körülményesebb-nek gondolom, mint a "száraz kénezést".
Először is pl. egy 250 literes hordóhoz kell ~250 liter tiszta (iható) víz (nem ciszterna víz, mert az általában nem tiszta), aztán be kell állítanod egy adott hatóanyag töménységet ( de milyet?) és azt lehetőleg az egész év folyamán tartanod kell, azaz rendszeresen kell ellenőrizned megvan-e a hatékony töménység, szükség esetén meg pótolnod kell a hiányt. Azután, ha jön a szüret mit kezdesz, cc. 1 m3 kénessavas vízzel, ha történetesen 4 db 250 literes hordódban is ilyen víz van.
Mellesleg mi lehet a hatóanyag? Vízben feloldott kéndioxid azaz kénessav, és milyen legyen a töménysége...?
Ha kezetekben tartatok egy üres poharat és megkérdeztek valakit, hogy mondja meg mi van benne, az emberek többsége azt fogja mondani, hogy semmi, azaz üres.
Ez nyilvánvalóan nem igaz, mert tele van, tele van levegővel csak nem látjuk, mivel a levegő színtelen (no meg mivel a pohárhoz már eleve folyadékot képzelünk).
Ne legyenek illózióitok, a rendesen kimosott, kicsöpögtetett horbóban még bőven van víz. Attól, hogy mozgóképes víz nincs már (nem csöpög a hordó), még ott van a dongák kapillárisaiba beszívódott víz, a dongák falán a nem mozgóképes vízfilm és maga a vízpára a hordó levegőjében. Tehát kénessav mindenképpen fog keletkezni.
A mi leheletünkben is van vízpára, ami az év nagy részében tényleg nem látszik, de télen, amikor a kilélegzett pára a hideg hatására rögtön kicsapódik, egyértelműen bizonyított.
Jó példa a hordóbeli vízpárára, a gondolom már többetek által megtapasztalt esemény; nappali melegben kimosott hordó már nem, vagy alig csepeg, aztán reggelre még bőven folyik ki víz a hordóból. Ennek az a magyarázata, hogy éjszaka leesett a hőmérséklet és a hordó levegőjében lévő vízpára egy része kicsapódott és szabadvízként távozott a hordóból.
Az én pincém sajnos nem tul mélyen van ezért szerintem egy kicsit szárazabb a levegője és azért jobb ez a nedves tárolás. A bor meghibásodása ellen meg a havonta ismétlődő mérsékelt kénezéssel védekezek.