Feleségem ultimátumot adott nekem, hogyha most már nem építek azonnal-de-rögtön egy terepasztalt mert nagyon óhajtana villanyvasutazni (amiért mellesleg egy jó ideje nyúz már) akkor rettenetes dolgok fognak történni, amiket én nem óhajtottam megtudni, hogy micsodák, inkább építettem egyet.:-) Szeretném ha ez egy olyan topik lenne, ahol képes beszámolókkal, építési leírásokkal, ötletekkel, trükkökkel ismertetnénk meg egymást és jómagam szívesen olvasnék, néznék meg hasonló építési leírásokat mint amibe én fogtam.
Most ismerkedem a vasútmodellezéssel, és mindjárt kérni szeretnék. Elkezdünk építeni egy terepasztalt a fiammal, de a terv nem igazán megfelelő. Ötleteket kérnék a terület jobb kihasználása végett, vagy konkrét terveket. Az asztal mérete 120*250 Esetleg címeket ahol tervek vannak. Sok jó ötletet találtam már itt, sok mindent megtudtam pl az emelkedőkről, ezért amit én terveztem az nem jó.
Most megfogtál, képet nem tudok ajánlani nagy hirtelen. Mondjuk ilyen Vácnál, vagy Szabadbattyánnál a vonal. Annyi kép van az interneten, hogy nagy vállalkozás ha ez alapján keresel. A valóságot szolgahű módon lemásolni, amúgy sem túl érdekes. Szerintem csinálj egy vázlatot magadnak és nosza vágj bele. A "tett halála az okoskodás", vagy hogyis van ez az idézet. Az ember építés közben tanul. Én két diorámafélét készítettem eddig. Tanulságnak jó volt.
Én Ferrero-Rocher dobozzal kezdtem... H0-ás Piko BR89 mozdony és egy vízdarú Roco 2,5 -ös sínen pont belefért..:-)))) Persze zúzottkő ágyazatot is kapott...
A kör alakú emelkedő esetén az a lényeg,hogy a sikör átmérője meghaladja a 70cm-t,mert akkor a hossza (2rxPi)azaz 0.7x3.14,ami kb 220cm.Így a max. 5%-os szabályt figyelembe véve az egy körön belüli emelkedés 10-11cm lehet,ami elég!Üdv: Gábor
Csináltam magamnak rengeteg hasonlót, de kicsiket. Egy mozdony fér beléjük. Van egy alja a történetnek ,azon van a sín, és egy ilyen kis üvegbúrát lehet rátenni. Aztán elkezdtem csicsázni: az akvárium felső hosszú éleibe fehér erősfényű SMD LED-eket ragasztottam. A függőleges éleinél a rézszálakat lehoztam, így azok nme látszódnak. Az aljára, ahol a sín is van, érintkezőt tettem oda, ahol az akvárium élei felfekszenek, illetve érintkezőket tettem azokra is...
Így kaptam egy felülről megvilágított minivitrint, aminek levehető a teteje, mégsincs vezetékkel összekötve a két rész. Megspékeltem egy potméterrel is, így a fényerő állítható.
Zseniálisan nézett ki, mindenkinek megakadt a szeme az asztal sarkán álló, kivilágított mozdonyon... Készült pár darab, mondván, hogy majd felpakolok a börzére néhányat, de aztán nem lett továbbfejelsztve a koncepció... :)
1m sínhosszon lehet max 3, de inkább 2,5cm-t emelni. Ha csak ekkor helyed van, akkor csinálj inkább egy szegmensekből összeállított rendszert, amit játék idejére összeraksz.
Vagy kisebb építési nagyságban kell gondolkodni.
A kép alapján továbbra is fenntartom, hogy a wintrack-nek van igaza, ez nem fog rendesen kijönni.
1250mm hosszon 100mm emelkedés nálam 80 ezrelékes lejtőt/emelkedőt eredményez, ami egy kissé húzósnak tűnik, de javíts ki légyszíves ha rosszul számoltam ....:-)))