Nálam az utolsó hónap teljesen borús volt, és esett az eső. Az utolsó háten, szüret előtt 4 nappal szedtük le a fürtöt takaró leveleket. Viszont nyáron szinte végig kánikula volt, őszig kétszer esett az eső. Nekem nagyon alacsonyak lettek a savak, 5 körüliek.
Nálunk a savak teljsen rendben vannak. Persze laborvizsgálatot még nem csináltunk, de többszöri kóstolás alapján simán hozza a 06-07-es évek savszíntjét. A 07-esnél szerintem ösztetettebb és határozottabbak a savak, de nehéz összehasonljtani, mert lassabb most egy kicsit a fejlődés.
Te hogyan és mennyit leveleztél? Nálunk ez a jég részben megoldotta, de mi már évek óta nagyon óvatosak vagyunk a levelezéssel, pont azért, hogy ne főjön meg a gyümölcs még a szüret előtt, mert bár a napoztatás sűríti az anyagot, de érlelni nem érlel és savakat meg perzseli.
Csemegeszőlőből a legnagyobb kereslet a fehér fajtákra van, a rózsaszineket is el lehet adni, de kék szőlőt elég nehéz. Kéket csak akkor, ha van rá biztos felvásárlód. Valahogy nálunk a köztudatban az rögzült, hogy a csemegeszőlő csak fehér lehet, esetleg rózsaszín. Az Eszter és a Néró is kék bogyójú, házikertbe nagyon jók, de árútermelő ültetvénybe csak nagyon módjával, szvsz. (Rekeszek dekorálására, választékbővítésre.)
Az interspecifikus fajhibridekből (tehát amelyek ellenállóbbak a hagyományos kórokozókal szemben) legkorábban az Augusztusi muskotály (Palatina) érik aug. végén, jó években aug. 20-tól. Rózsaszín bogyója a Lidinek van.
Szeptember: Pölöskei muskotály, bár hibájának szokták felróni az aszályérzékenységét. Ill.az újabb fajták közül a Lilla vagy a Fanny.
Késői fajtának meg ott a Teréz, bár ennek is van egy rózsaszínes beütése.
De Kecskemét-Katonatelepnél ott a kutatóintézet, szerintem adnak szaktanácsot, hogy homokon melyik fajták teljesítenek jól, mert 1 ha szőlő telepítése nem tréfadolog szerintem.
az alsó 2 rügyig felkupacoltam az új szúlúket,sőt a biztonság kedvéért a régi töveket is felkupacoltam.csak ilyenkor mindig benne van az emberben a félsz,hogy mi lesz tavasszal.
Próbáld ki a néró,teréz,eszter fajtákat.a favorit is nagyon jó csak nagyon lisztharmat érzékeny. Remélem nem is lesz nagyon hideg,bár én a vesszőket lehúztam.
Kiskunságon, barna homokra szeretnék csemegeszőlőt telepíteni, kb egy hektáron.
Hálás lennék, ha javasolnátok pár fajtát, hogy milyet lenne érdemes. Szeretném, ha keveset kellene permetezni, de eléggé rezisztens lenne. Úgy tervezem, hogy érésidő szerint három fajtát telepítek.
Most van harmad hektár Pannóniám Lenz Moseren, de azt hiszem, lenne jobb fajta is, esetleg jobb művelési móddal.
Ahogy Feriq mondta, ha jól fel van kupacolva, akkor nem lesz baja. Új ültetést meg egyébként is fel kell csirkézni. Mert ha enyhe és száraz a tél, akkor meg van az esélye, hogy a nemes viszaszárad, és nem hajt ki.
Délszaki szőlőkön meg egyébként sem árt hagyni biztosítócsapot, a biztonság kedvéért.
Atrego én is ettől félek.mármint attól,hogy kifagynak az ősszel ültetett szőlőtőkéim,aminek nem örülnék.egy vagyon volt és nem beszélve az utánnajárásról.
Ha jól felkupacoltad földdel több eséllyel indulnak. Remélhetőleg atkáknak, szőlőmoly báboknak és más áttelelőknek is "befagy a popsisuk", nemcsak a miénk.
Nem tudom, én is próbáltam a kénes vízzel feltöltést, és büdösnek éreztem utána a hordót. A kénlap után nem érzem annak. De hát ... mindenki maga tudja, mit csinál.
A száraz pincében szerintem is jó megoldás a kénessavas vízzel feltöltött tárolás. Szerintem itt garantáltan nem okozhat gondot a kénessav (ill. a belőle képződő kénsav) faroncsoló hatása, hiszen itt egy nagyon híg oldatról van szó, szemben a hordó aljában összegyűlt max. néhány 10 ml. csurgalékvízben feloldódó SO2 esetében. Ez több nagyságrenddel nagyobb koncentrációt eredményezhet!
Viszont lenne egy kérdésem: kell-e a kénessavas vízzel feltöltött hordónál a pH-t csökkenteni pl. citromsavval? Ugyanis az aszeptikus hatás itt a disszociáció mértékétől függ, az pedig a pH-tól (a savas pH az előnyös). Ugyanakkor a teletöltött hordók H2SO3 tartalma elég csekély, a pH értéke szerintem ehhez így kevéssé savas.
A hordókat teljesen tele töltőm(a dugó eléri a vizet). Azért annyira nem hideg a pincém,hogy belefagy a víz:) Holnap megyek a hegyre,és kiszeretnék próbálni,egy mérési módszert.Ha bevált akkor majd megírom.
Boldog karácsonyt kívánok, minden kedves fórum olvasónak!