Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
SzgazdaMa :A V 25/20 ból tudok adni,remélhetőleg gyökerest.A Líviát nem tudom megígérni biztosan,mert már nagyon sokan kértek.Talán simavesszőt igen.Térjünk rá vissza novemberben.
Továbbra is állítom,hogy nálam az itthon /hazánkban/ beszerezhető fajták minden szempontból rosszabbul
teljesítenek,mint a külföldi fajták/persze itt is van egy-két kivétel/.Nálam ami a hazai beszerzésű fajtákat illeti,folyamatosan jól teljesít:Esther,Néró,Kozma Pálné,Palatína,Pannónia kincse,Attila,Árkádia,Vostorg,
Dabouki,Suvenír,Dunaw,Red globe,Vénusz,Rizomat.Az újabb magyar fajtákat most itt nem említem/Anita,
Sarolta,Anna,stb./
Pinotnoir777:Osztom Kulicz véleményét a rezisztens fajtákkal kapcsolatban.Szerintem nem sokan vannak,
akik legalább egyszer kétszer ne permeteznének.Így nem tudhatjuk,hogy a rezisztensek permetezés nélkül mennyire rezisztensek.Van egy francia szőlőfajta a Seyve Villard melynek számmal nevezett egyedei nagyon
ellenállóak a gombás betegségekkel szemben.Ezt a tulajdonságát számos nemesítő felhasználta.Pl.a nemrég leírt V 25/20 /Regina/ egyik szülője is Seyve Villard /SV-12375/,Vagya Teréz egyik szülője is SV.Innen a rezisztenciája.Ezért érdemes a szülőket is figyelni,mert sokat elárul a fajtáról.
Én a rezisztencián csupán annyit értek, hogy az illető szőlőfaj ellenálló bizonyos betegségekkel szemben. Nincsenek illúzióim, ebben az évben a Palatina, Teréz, Pölöskei, stb. tehát a rezisztensnek mondott szőlők is valószínűleg megfertőződtek volna permetezés nélkül. Az idei azonban egy rendkívüli év, enyhe tél, csapadéközön, meleg, minden a betegségeknek kedvez.
A Conegliáno készen van:
Bogyómérete igen eltérő és lehetnének lazábbak a fürtök, viszont tényleg korai.
Továbbra is tartom, hogy rezisztensek esetén csak úgy van értelme fertőzöttségről beszélni, hogy tudjuk, részesül-e növényvédelemben, mivel ezeket sokhelyen egyáltalán nem permetezik.
Lehet, hogy írtad valahol, én nem találtam, nem emlékszem rá.
Egyszerű a külömbség!A peronoszpóránál van olajfolt a lisztharmatnál nincs.Igaz ha a peronoszpóra kivirágzik mindkét esetben a levél fonákján szürkés fehér bevonat található de csak a peronoszpóránál van a levél színén a penésszel szemben sárga olajfolt.Bogyók vizsgálatánál a lisztharmat szinte az egész felületen fehéres bevonatú,a peronoszpóránál pedig legfeljebb a kocsány körül van fehér kivirágzás.Peronoszpórás bogyó elvágva barnás,a lisztharmatos pedig zöld,majd idővel kireped.Permetszert érésben lévő szőlőnél quadris-thiovit jetet javaslom,a később érőknél pedig eclair-thiovit jet.Remélem tudtam segíteni!Képpel nem szolgálhatok én eddig még mindent megúsztam és remélem így is marad!
Vazz, így a peronoszpóra meg a lisztharmat se betegség, hanem egy színesmoszat meg egy tömlősgomba. Igazad van, a betegség a 'Phyilloxera-fertőzöttség'.
Köszönöm válaszod és majd ha jártál a birtokon, kíváncsian várom a fejleményeket. A másik, olvastam amit a Lívia fajtáról írtál. Nagyon felcsigázott, amellett a feleségemet is így hívják, így szeretnék kérni pár oltócsapot/vesszőt, amit előre is megköszönök. Mailcímem: balint@losonci.hu. Akár pár palack borral is meghálálnám:)
Én a teljesen kezelésmentes szőlők állapotára vagyok elsősorban kíváncsi, de természetesen az is releváns info, hogy azonos kezelés mellett melyik fajta hogyan áll.
Amikor azt írod, hogy mindhárom betegségnek jól ellenáll, ott feltételezem, hogy a peronosporára és a lisztharmatra gondolsz. De mi lenne a harmadik, a filloxera? Ez nem oltvány ebben az esetben, hanem saját gyökerén termesztik ill. termeszted?
Köszönöm a válaszod és az ígéreted. A megadott időben jelentkezni fogok a kért vesszőkért.
Csak ne rakj fel már több fajtát, mert a magamfajta ember könnyen elcsábítható egy újabb fajtára. A viccet félretéve. Mindig érdeklődve várom az új fajták bemutatását. Ez a V 25/20 se semmi.
Visszatérve arra, hogy miért nem terjednek el nálunk gyorsabban az új fajták változatlanul azt mondom. A legtöbb szaporítóanyag termelő nem rendelkezik a szaporításhoz szükséges törzsültetvénnyel, hanem vásárolja a szaporítóanyagot. Az új fajták elterjedése folyamatos törzsültetvény felszámolást és újak létrehozását jelenti. Nemcsak az újakat kell tehát létrehozni hanem a régi fajtákból álló törzsültetvényt fel kell számolni. Ha új fajták vannak a régiekből már nem kell a szaporítóanyag.
Attikáˇban én is érdekelt vagyok, mert idén késő tavasszal ültettem egyet. Rossz helyre, mert csak részleges napot kap és ennek megfelelően gyengén fejlődik.
az ott levő szöveget google fordítóval lefordítottam és némileg lektoráltam, de a fordítás helyességében így sem vagyok teljesen biztos.
(Alphonse Lavallée x Sultana Fekete) [Görögország, Michos Vassilos, Weininstitut Athén, 1979] Szinonimák: Attica sidlis, Attika magtalan, Attiki Attica (Attica) - magtalan szőlő korai érésű. Kidolgozta V. Mihos az Athéni Bor-intézetben. (Görögország). Az oroszországi Novocserkaszkban augusztus közepén érik. A rügyfakadástól a teljes érésig 118-120 nap szükséges. Növekedése átlag feletti. Fürtök nagyon nagyok, akár 30 cm hosszú, 0,6-0,9 kg, sűrű, nagy bogyó, súlya 4-5 g, ovális vagy hosszúkás, 25 mm x 19 mm, lila. Gyümölcshús kemény, ropogós, kellemes, semleges ízű. A héja egy kicsit vaskos, de anélkül, hogy íze fanyar lenne. Cukortartalma az érés során 16-18 ° Brix, savtartalma <5%. Érési idő nagyon korán, érik az első július Spanyolországban, Franciaországban - augusztus elején. Termésmennyisége (25 és 30 tonna / hektár). Szőlő kis súlyveszteséggel jól tárolható, rothadás nélkül. Gombás barnulás jelenik meg a második héten. Magas szállíthatóság. Nem igényel kezelést gibberellinek. Erős növekedésű alanyra oltandó. az elterjedt alanyokkal jól összefér. Magas hozamú, ezért termésszabályozásra van szükség. Használata friss fogyasztásra. A fajta a VITIS VINIFERA fajták szintjén ellenálló botrytisra, más gombás betegségekre. Téli takarást igényel.
kersa, véleményem szerint nem egy fajta a képen látható szőlő,, a felső képen pölöskei, . hoszú fürtü / ez sárga marad. nem jártál rosszul vele többet ér az eszter nél vagy a néró-nál. a jégverte formájában hasonlít a z eszter re. de ha nem színesedik az sem az nálam mind kettő már kék szinű.
Nálam a Kozma Pálnét és a Nérót már lehet eszegetni, de még egy keveset kell, hogy érjenek. A Favorit még nem jó, a tavalyi ültetésű Cardinal első kis fürje már szépen színesedik.
Majdnem 100%, hogy az általad küldött fényképen levő szőlő nem Eszter.
Szerintem nincs Magyarországon olyan hely ahol az Eszter ne kezdett volna el már színesedni. A képen látható szőlő pedig még nagyon zöld. Nem beszélve arról, hogy sem a fürt alakja sem a bogyó alakja de még a levelek sem emlékeztetnek az Eszterre, melynek bogyói nem annyira hosszúak mint a képen látható szőlőé de nem is teljesen gömbölyűek. Szóval szerintem az a szőlő legkorábban egy szeptemberben érő fajta lesz.
Felszerettem volna tenni egy képet az Eszterről éppen ma csináltam de sajnos nem lehet, mert túl nagy a fájl. Talán majd holnap.