Keresés

Részletes keresés

szölőszem Creative Commons License 2014.08.02 0 0 465

Ugyanaz mint előbb

szölőszem Creative Commons License 2014.08.02 0 0 464

   Krasotka félérésben

szölőszem Creative Commons License 2014.08.02 0 0 463

Hogy én is dicsekedjek:   Kodrianka félérésben

gaszkonyi Creative Commons License 2014.08.02 0 0 462

Látszólag ugyan ilyen fajta van kettő.. De.

Mégis ízre különböznek..  Semmi látható különbség..

Nem is kutatom a családfát érnek  és finomak..

 

Viszont van egy kis büszkeségem a Dunav-om megmutatta  magát.. 2012 novemberben         telepedtek.

 

 

        .

Ízre még nem de látványra már finom...

 

Csak dicsekedtem kicsit :)

 

 

Előzmény: Beer Monster (460)
szölőszem Creative Commons License 2014.08.02 0 0 461

SzgazdaMa :A V 25/20 ból tudok adni,remélhetőleg gyökerest.A Líviát nem tudom megígérni biztosan,mert már nagyon sokan kértek.Talán simavesszőt igen.Térjünk rá vissza novemberben.

Továbbra is állítom,hogy nálam az itthon /hazánkban/ beszerezhető fajták minden szempontból rosszabbul

teljesítenek,mint a külföldi fajták/persze itt is van egy-két kivétel/.Nálam ami a hazai beszerzésű fajtákat illeti,folyamatosan jól teljesít:Esther,Néró,Kozma Pálné,Palatína,Pannónia kincse,Attila,Árkádia,Vostorg,

Coneglianó,Kardinal,Kosa,Japán izabella,Teréz,Téli muskotály,Moldova,itália,Hamburgi musk.Belüj orig.

Dabouki,Suvenír,Dunaw,Red globe,Vénusz,Rizomat.Az újabb magyar fajtákat most itt nem említem/Anita,

Sarolta,Anna,stb./

 

Pinotnoir777:Osztom Kulicz véleményét a rezisztens fajtákkal kapcsolatban.Szerintem nem sokan vannak,

akik legalább egyszer kétszer ne permeteznének.Így nem tudhatjuk,hogy a rezisztensek permetezés nélkül mennyire rezisztensek.Van egy francia szőlőfajta a Seyve Villard  melynek számmal nevezett egyedei nagyon

ellenállóak a gombás betegségekkel szemben.Ezt a tulajdonságát számos nemesítő felhasználta.Pl.a nemrég leírt V 25/20 /Regina/ egyik szülője is Seyve Villard /SV-12375/,Vagya Teréz egyik szülője is SV.Innen a rezisztenciája.Ezért érdemes a szülőket is figyelni,mert sokat elárul a fajtáról.

Beer Monster Creative Commons License 2014.08.01 0 0 460

Felismeri valaki?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beer Monster Creative Commons License 2014.07.31 0 0 459

Léteznek abszolút rezisztenciát mutató amerikai és ázsiai fajok, a mostani rezisztencianemesítések ezeknek a rezisztenciagénjeit még kombinálják is.

Előzmény: Kulicz (458)
Kulicz Creative Commons License 2014.07.31 0 0 458

Én a rezisztencián csupán annyit értek, hogy az illető szőlőfaj ellenálló bizonyos betegségekkel szemben. Nincsenek illúzióim, ebben az évben a Palatina, Teréz, Pölöskei, stb. tehát a rezisztensnek mondott szőlők is valószínűleg megfertőződtek volna permetezés nélkül. Az idei azonban egy rendkívüli év, enyhe tél, csapadéközön, meleg, minden a betegségeknek kedvez.

 

A Conegliáno készen van:

 

 

Bogyómérete igen eltérő és lehetnének lazábbak a fürtök, viszont tényleg korai.

 

 

A Narancsízűnek még kell vagy két hét.

 

 

Meg kell védeni a madaraktól.

 

 

Kozma Pálné, szerintem egy hét még kell neki:

 

Előzmény: Beer Monster (456)
Beer Monster Creative Commons License 2014.07.31 0 0 457

Majd írd meg légyszi, amikor már ehető, mert kíváncsi vagyok az érési időre. Melyik országrész?

Előzmény: Kulicz (454)
Beer Monster Creative Commons License 2014.07.31 0 0 456

Továbbra is tartom, hogy rezisztensek esetén csak úgy van értelme fertőzöttségről beszélni, hogy tudjuk, részesül-e növényvédelemben, mivel ezeket sokhelyen egyáltalán nem permetezik.

Lehet, hogy írtad valahol, én nem találtam, nem emlékszem rá.

Előzmény: Kulicz (454)
gaszkonyi Creative Commons License 2014.07.31 0 0 455

Sanci 07.

 

Köszönöm a válaszodat .!

Kaptam néhány választ és azt gondolom egy életre megjegyzem őket...

Hiába nézegettem képeket a netten  de azt is láttam, hozzám hasonlóak csak kóvályognak az erőben...  :)  Evvel már nem lesz problémám  ....

 

Köszi ..Szép napot ..

 

Előzmény: Sanci07 (453)
Kulicz Creative Commons License 2014.07.31 0 0 454

A Palatinámat nem érintette a lisztharmat járvány, szépen alakul.

 

 

Egy hét és megérett.

 

 

A leírásban is elég jókat írnak róla, itt van, ha valakit érdekelne:

 

 

Sajnos csak nagyításban olvasható.

Sanci07 Creative Commons License 2014.07.30 0 0 453

Egyszerű a külömbség!A peronoszpóránál van olajfolt a lisztharmatnál nincs.Igaz ha a peronoszpóra kivirágzik mindkét esetben a levél fonákján szürkés fehér bevonat található de csak a peronoszpóránál van a levél színén a penésszel szemben sárga olajfolt.Bogyók vizsgálatánál a lisztharmat szinte az egész felületen fehéres bevonatú,a peronoszpóránál pedig legfeljebb a kocsány körül van fehér kivirágzás.Peronoszpórás bogyó elvágva barnás,a lisztharmatos pedig zöld,majd idővel kireped.Permetszert érésben lévő szőlőnél quadris-thiovit jetet javaslom,a később érőknél pedig eclair-thiovit jet.Remélem tudtam segíteni!Képpel nem szolgálhatok én eddig még mindent megúsztam és remélem így is marad!

Előzmény: gaszkonyi (452)
gaszkonyi Creative Commons License 2014.07.30 0 0 452

Üdv nektek..  Szeretnék egyértelmű választ kapni , peronoszpóra és a lisztharmat meghatározásában..

 

Megnézem itt a képeket  jellegzetességeket és mikor azonosítanám teljes a bizonytalanság.

 

 

 

Mik a tuti ismérvek?   Nekem is vannak kezdődő tünetek...

 

Ha tutira akarok menni  akkor keverhetőek a szerek ???

 

De még akkor is itt van az Évi , mert már lehet szemezgetni néhányat...

 

De jó lenne egy egyértelmű kiadós válasz  :) :)  köszi

 

 

Beer Monster Creative Commons License 2014.07.28 0 0 451

Vazz, így a peronoszpóra meg a lisztharmat se betegség, hanem egy színesmoszat meg egy tömlősgomba. Igazad van, a betegség a 'Phyilloxera-fertőzöttség'.

Előzmény: juhosttt (448)
pinotnoir777 Creative Commons License 2014.07.28 0 0 450

Kedves Szőlőszem!

 

Köszönöm válaszod és majd ha jártál a birtokon, kíváncsian várom a fejleményeket. A másik, olvastam amit a Lívia fajtáról írtál. Nagyon felcsigázott, amellett a feleségemet is így hívják, így szeretnék kérni pár oltócsapot/vesszőt, amit előre is megköszönök. Mailcímem: balint@losonci.hu. Akár pár palack borral is meghálálnám:)

Előzmény: szölőszem (434)
pinotnoir777 Creative Commons License 2014.07.28 0 0 449

Én a teljesen kezelésmentes szőlők állapotára vagyok elsősorban kíváncsi, de természetesen az is releváns info, hogy azonos kezelés mellett melyik fajta hogyan áll.

Előzmény: Beer Monster (435)
juhosttt Creative Commons License 2014.07.28 0 0 448

A filoxéra nem betegség, hanem egy élősködő (tetű).

Előzmény: Beer Monster (446)
SzGazdaMA Creative Commons License 2014.07.28 0 0 447

kersa48

 

Az általam írtak alátámasztására megpróbálok képet küldeni az Eszterről.

 

Eszter: a kék mellette az éppen színesedő Kósa

 

 

Hát a Te szőlőd ezek alapján szinte biztos, hogy nem Eszter. Még egy adalék. Az Eszter nálam június 30.-án !!! kezdett el színesedni.

 

 

 

Beer Monster

 

A harmadik betegség a szürkerothadás (botrytis)

Szerintem Szölőszem is erre gondol.

Beer Monster Creative Commons License 2014.07.28 0 0 446

Kedves szőlőszem,

 

Amikor azt írod, hogy mindhárom betegségnek jól ellenáll, ott feltételezem, hogy a peronosporára és a lisztharmatra gondolsz. De mi lenne a harmadik, a filloxera? Ez nem oltvány ebben az esetben, hanem saját gyökerén termesztik ill. termeszted?

Előzmény: szölőszem (443)
SzGazdaMA Creative Commons License 2014.07.28 0 0 445

Szölőszem

Köszönöm a válaszod és az ígéreted. A megadott időben jelentkezni fogok a kért vesszőkért.

Csak ne rakj fel már több fajtát, mert a magamfajta ember könnyen elcsábítható egy újabb fajtára. A viccet félretéve. Mindig érdeklődve várom az új fajták bemutatását. Ez a V 25/20 se semmi.

Visszatérve arra, hogy miért nem terjednek el nálunk gyorsabban az új fajták változatlanul azt mondom. A legtöbb szaporítóanyag termelő nem rendelkezik a szaporításhoz szükséges törzsültetvénnyel, hanem vásárolja a szaporítóanyagot.  Az új fajták elterjedése folyamatos törzsültetvény felszámolást és újak létrehozását jelenti. Nemcsak az újakat kell tehát létrehozni hanem a régi fajtákból álló törzsültetvényt fel kell számolni. Ha új fajták vannak a régiekből már nem kell a szaporítóanyag.

budai2 Creative Commons License 2014.07.28 0 0 444

Attikáˇban én is érdekelt vagyok, mert idén késő tavasszal ültettem egyet.
Rossz helyre, mert csak részleges napot kap és ennek megfelelően gyengén fejlődik.

Legbővebb információt egy orosz nyelvű oldalon http://vinograd.info/sorta/bessemyannye/attika.html
találtam.

az ott levő szöveget google fordítóval lefordítottam és némileg lektoráltam, de a fordítás helyességében így sem vagyok teljesen biztos.

(Alphonse Lavallée x Sultana Fekete)
[Görögország, Michos Vassilos, Weininstitut Athén, 1979]
Szinonimák: Attica sidlis, Attika magtalan, Attiki
Attica (Attica) - magtalan szőlő korai érésű. Kidolgozta V. Mihos az Athéni Bor-intézetben.  (Görögország). Az oroszországi  Novocserkaszkban  augusztus közepén érik.  A rügyfakadástól a  teljes érésig 118-120 nap szükséges.  Növekedése átlag feletti. Fürtök nagyon nagyok, akár 30 cm hosszú, 0,6-0,9 kg, sűrű, nagy bogyó, súlya 4-5 g, ovális vagy hosszúkás, 25 mm x 19 mm, lila. Gyümölcshús kemény, ropogós, kellemes, semleges ízű. A héja egy kicsit vaskos, de anélkül, hogy íze fanyar lenne. Cukortartalma az érés során 16-18 ° Brix, savtartalma <5%. Érési idő nagyon korán, érik az első július Spanyolországban, Franciaországban - augusztus elején. Termésmennyisége (25 és 30 tonna / hektár). Szőlő kis súlyveszteséggel jól tárolható,   rothadás nélkül. Gombás barnulás jelenik meg a második héten. Magas szállíthatóság. Nem igényel kezelést gibberellinek. Erős növekedésű alanyra oltandó. az elterjedt alanyokkal jól összefér. Magas hozamú, ezért termésszabályozásra van szükség.
 Használata friss fogyasztásra.
 A fajta  a VITIS VINIFERA fajták szintjén ellenálló botrytisra, más gombás betegségekre. Téli takarást igényel.

szölőszem Creative Commons License 2014.07.28 0 0 443

 

V 25/20 :  /Regina,Augustin,Pleven ustojcivij,Fenomen/:

Bolgár fajta.Szülők:Pleven X SV 12375.Érési idő:110-120 nap.Fürt:400-700gr.kúpos,hengeres,laza.

Bogyó:27 x 22 mm.5-6 gr.Szine világos sárga,napos oldalon szalmasárga.Kissé ropogós.Íze harmónikus.

Cukor:19-21%,sav:6-7 gr./l.Igen magas termékenységű.Betegség ellenállás nagyon magas.

Fagyállóság:-23 C.

 

Saját tapasztalat:Nagyon értékes fajta.Szinte teljesen rezisztens mindhárom betegség tipusra.Bogyója

nem reped,darazsak nem bántják,sokáig a tőkén hagyható.Minden évben megbízhatóan és sokat terem.

szölőszem Creative Commons License 2014.07.28 0 0 442

Délkelet /411/:Az ukrajnai szőlőbeszerzés most áll.Majd őszre ujra próbálkozom.Köszönöm a felkínált segítséget!Majd küldök e-mailt ez ügyben.

budai2 Creative Commons License 2014.07.27 0 0 441

megpróbáltam informálódni a conegliano fajtáról, de szinte semmit (és az is ellentmondásos)  nem találtam.

Egy német oldal szerint több változat is van, van olyan is, amelyik egyik szülőjének a hárslevelűt jelölik meg.

Még arra is ellentmondásos infok vannak, hogy ki és hol nemesítette.

Engem persze alapvetően az érdekel, hogy mennyire ellenálló, mennyi a permetezésigénye. De erről aztán végképp semmi nincs.

budai2 Creative Commons License 2014.07.27 0 0 440

Gödöllő Kerepes környékén Lehet csipegetni a Néro-t.

A faiskolák kinálati leírása szerint az Eszter korábban érne, mint a Néro, de ez idén nálunk nem igaz.

Lehet, csak annyi a probléma, hogy a tavalyi kedvező és a menetrendettartó termés elbizakodottá tett és túlterheltem mindkét Eszter tőkémet.

Előzmény: Beer Monster (436)
Kramcsák István Creative Commons License 2014.07.27 0 0 439

kersa, véleményem szerint nem egy fajta a képen látható szőlő,, a felső képen  pölöskei, . hoszú fürtü / ez sárga marad. nem jártál rosszul vele többet ér az eszter nél vagy a  néró-nál. a jégverte formájában hasonlít  a z eszter re. de ha nem színesedik az sem az nálam mind kettő már kék szinű.

Előzmény: kersa48 (428)
délkelet Creative Commons License 2014.07.27 0 0 438

Nálam a Kozma Pálnét és a Nérót már lehet eszegetni, de még egy keveset kell, hogy érjenek. A Favorit még nem jó, a tavalyi ültetésű Cardinal első kis fürje már szépen színesedik.

Előzmény: Beer Monster (436)
SzGazdaMA Creative Commons License 2014.07.27 0 0 437

kersa48:

Majdnem 100%, hogy az általad küldött fényképen levő szőlő nem Eszter.

Szerintem nincs Magyarországon olyan hely ahol az Eszter ne kezdett volna el már színesedni. A képen látható szőlő pedig még nagyon zöld. Nem beszélve arról, hogy sem a fürt alakja sem a bogyó alakja de még a levelek sem emlékeztetnek az Eszterre, melynek bogyói nem annyira hosszúak mint a képen látható szőlőé de nem is teljesen gömbölyűek. Szóval szerintem az a szőlő legkorábban egy szeptemberben érő fajta lesz.

Felszerettem volna tenni egy képet az Eszterről éppen ma csináltam de sajnos nem lehet, mert túl nagy a fájl. Talán majd holnap.

Beer Monster Creative Commons License 2014.07.27 0 0 436

Az Eszter már érik nálad?

Milyen fajták érnek már különböző országrészekben?

Előzmény: xyzw (429)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!