Üdvözletem! Kijavítottam néhány hibát az éjjel, amik még maradtak, de így is van bőven, illetve új mindíg van. Bekötöttem sorban az izzókkal egy diódát. Így nem kapnak akkora feszültséget, valószínűleg nehezebben égnek ki. Ezzel viszont elég kevés a fűtőteljesítmény, de még éppen elég, de ha mégis kiég az egyik izzó, akkor már nem biztos, hogy tartani tudja a hőmérsékletet. Végülis ezt könnyű ellenőrízni. A másik gond a nagy hőfok különbség. Úgy néz ki, hogy ez is megoldódott. Betettem a mikrohullámú sütő ventillátorját fent középre, hogy lefele fújja a levegőt. Ezzel mindenütt egyforma lett a hőmérséklet. A baj, hogy, ha tele lesz tojással, nem biztos, hogy ugyanígy átkeveri, de mégnagyobb baj, hogy elég jól melegszik. Pillanatnyilag még a páratartalom híja maradt ma estére. Üdv: Bfg10k
Kicsit le maradtam mert sok a meló ,szabadidő meg semmi.Most végig olvastam mindent.Hát ti nagyon haladtok.Lehet le kéne számolni a munkahelyemről,mert igy nem tudlak követni benneteket.:)
Bfg10k:Gratulálok és sok sikert kívánok!!!
Már azért kicsit haladtam.Szereztem egy dobozt.De nem hűtő hanem fagyasztó,kicsit más a belseje.Lemez tálcái vannak elég jól rögzítve.
Majd holnap lefényképezem és felrakom ide.Kiváncsi vagyok a véleményetekre mert lehet hogy ugy is lehetne hagyni és arra mehetnének a tojást tartó tálcák.
Ugy szeretném elkezdeni az építést,hogy elősször minden megszerzek ésakkor menne folyamatosan a munka.(gondolom)
Bocsánat, rosszul láttam, ellenállásnak néztem, de már látom, hogy 220 V 40W -os fűtőbetét. Végülis ellenállás kompatibilis eszköz :-) 1322 Ohmos ellenállást gondolom elég nehéz kapni 40W-osban. Ellenállás huzalból meg lehet csinálni? Esetleg lehet még olyat kapni elektró boltban? Régen lehetett.
A hőfokszabályozási gondom megoldódott. Ma bevittem a melóhelyre a PID szabályozó programozási útmutatóját. Áttanulmányoztam és sikerült úgy beállítanom, hogy a hiszterézis 0,1 ºC alatt van. Gyakorlatilag nem is látszik a hőmérőn változás. Első probléma: Pislognak a fűtőizzók, mint a karácsonyi kirakat. Aggódom, hogy az izzók ezt nem fogják sokáig elviselni. Egy soros diódára gondoltam, így 110 V (az egyik hullámban) a fűtőfeszültsége. Így lassabban fűtene, de biztosan tovább bírnák az izzók. Van erről valakinek véleménye? Láttam itt a Fegyver Zoltán képei között ellenállást. Vajon több ilyen 40W-os ellenállással lehetne fűteni? Másik probléma: Felkötöttem bele 4 db pontos hőmérőt 10 cm-es magasságkülönbséggel, így majdnem az aljától a tetejéig tudom mérni a hőmérsékletet egyszerre. A gon az, hogy a legalsó tojástól a legfelsőig 2 ºC különbség van. Úgy sejtem, hogy nagyon gyenge a levegő keringetés. Valószínűleg tennem kell még bele néhány ventillátort. Hogy fúvassam a levegőt? Az izzók felül vannak. Oldalra fúvassam, vagy lefelé az izzókról vagy csak az egyik oldalról lefelé, hogy cirkuláció induljon be? Jobb lenne, ha a fűtésem az aljában lenne és onnan fúvatnám felfele? Köszönöm! Üdvözlettel: Bfg10k
A képen látható étermembránom van ingyen adom, h a valakit érdekel régen volt keltetőm ilyet használtam .Ventillátor motorom is van állítolag ipari magnóból való, de elnyűhetetlen.
Halihó pontosan nemtudom miröl beszélgetek " hiszterézis"on-off üzemmódban van, nem pid-ben." de ha mondhatok valamit ha nem elégséges a lég keverés akor is ezt csinálja vagy esetleg tul nagy a fütöszál elég kb 150-200w.
Nemlehet sok képet egyszere ezért vetem külön tehát a kapcsoló is pofonegyszerű a mikrokapcsoló 1-2 polusához kell kötni a fütőszáltól jövő vezetéket. amugy az étermebrán meleg hatására kitágul mikrokapcsolót benyomja és nem tud a áram áthaladni de ha hulnikezd a levegő kapcsolótol el távolodik és áram áthaladhatrajta enyi ! képek itvanak remélem segitenek tartója sima lapos vasból van egy 5-ös menetel membránon is 5-ös a menet én Ágaston István tol rendelem Kistermelők lapjában hirdetimagát
ÜDV. a fejfogatásom nagyon egyzserű csak fel van drotozva alul csavar de jó erősen nekem egyszer le eset gondolhatod milet 650-tojásbol. kelés előtiek voltak !!!!!
Üdvözletem! Majd még meglátjuk. A télen lesz időm. Most meg jó ez. Végülis nem hiszem, hogy így is tele lesz rakva ez a keltető is. Ennyi csibére nincs szükségünk. Csak már úgy belejöttem a keltetőépítésbe :-) Az éjjel pihent a masina, mert féltem, hogy valami gond lesz. Vihart mondott erre az időjárásjelentés. (Baja mellett) A hőfokszabályozóval az a gond, hogy elég nagy a hiszterézise (kb. 1 C fok). Van önhangoló funkciója, azon is végigment és mégsem jó. A munkahelyemen azt mondták, hogy valószínűleg on-off üzemmódban van, nem pid-ben. Hát nem tudom, csináltam rajta egy gyári beállítások visszaállítását, akkor úgy tűnt, hogy végre pid-ben van, de a beállított 39 fokot magasan túlszárnyalta. 42 fokig ment fel. (biztos ment volna tovább is) Akkor megint egy önhangolást indítottam rajta, de most a felfűtött hűtővel próbálkoztam. (kiszellőztettem 39 C fokra). Ez sem jött be (most közel 2 C fokos lett a hiszterézis) A baj az, hogy vár.... visszahűl.... bekapcsol....fűt fűt fűt visszamelegszik. Kb. 1 percig nem fűt utána meg vagy fél percig folyamatosan fűt. Tényleg olyan, mintha on-off-ban menne. Pedig szerintem pid-ben van. Úgyhogy ma este nem lesz elindítva a tojásokkal. Üdvözletem: Bfg10k
Üdvözletem! Derajo: Köszönöm a gratulációt! Korai volt az öröm. A hőfokszabályozóval bajlódok 12 órás műszak után azzal a tudattal, hogy 7 lesz belőle zsinórban+ 1 pihenő, utána megint 3. Vígasztal kicsit, hogy az asszony hűtött be nekem 2 sört :-) Holnap már lenne az éles keltetés indítva, de valószínűleg el lesz néhány nappal tolva, mivel nem vagyok itthon, hogy figyeljem a hőfokot, a párát meg már nem is mondom. Nincs a környékemben sehol páramérő etalon. A kis műszerem meg olyan pontos mint a szegedi gyors. Amúgy máris egy új forgatón dolgozom, ami sokkal jobb lesz, mint ez a kerettel forgatós. Ha lesz valami konkrét megvalósítás akkor fényképekkel illusztrálva megosztom veletek. A lényege ismét Fapetertől származik. A múltkor küldött egy linket, ahol egy nagyon ígéretesnek tűnő forgatós tálcát láttam, amire kitaláltam egy háztáji megoldást. Sok munkával kevés pénzzel megvalósítható. Ha minden igaz, tavaszra a mostani forgató helyén lesz egy 6 tálcás kb. 400-500 tojás befogadására alkalmas jobb forgató. Ezzel együtt építenem kell egy bújtatót is. Azt hiszem, hogy már írtam, hogy a háza már megvan (175 literes hőtő) Üdv: Bfg10k
Hali a páratartalom alacsony de nekem 4 -páramérőböl csak ketővált be tehát azal is lepet gond jólene egy másikal kontrálni piacon duriba lehet olcsón venni csak figyelni kel mert nem csak páramérőt kel nézni valamibe bevan épitve órával vagy hőmérővel esetleg barométer!
Sziasztok. Igaz, hogy mostanába nem szóltam hozzá (nem is tudtam), de itt voltam végig és olvastam nap mint nap a fejleményeket. Megmondom őszintén egyszerűbbnek gondoltam. Tudom nektek az, de nekem az elektronika az "kínai". Mégegyszer gratulálok nagyon szuper lett a keltető.
Üdvözletem! Köszönöm szépen! Igen természetesen mérem egy pontos analóg hőmérővel. Az eddigi teszteredmények: A hőmérséklethiszterézis elég magas (0,6-1 C fok) A páratartalom nagyon alacsony (56%)
Van egy szobai digitális páratartalommérőm. Mennyire lehet az pontos? Ma már dolgoznom kell, nem leszek ennyit gépnél. Üdv: Bfg10k
Nagyon szépen köszönjük mindenkinek a segítséget, a kritikákat, tanácsokat, ötleteket! Be fogok számolni a fejleményekről. Üdvözöl mindenkit:
Károlyi Zoltán és kis segítsége Károlyi Vivien
Fegyver Zoltánnak üzenem, hogy a forgató nálam egyenlőre csak félautomata, előre hátra lehet dönteni a kereteket, amire a tojásostálcákat lehet rakni. Időzítő sima olcsó mechanikus időkapcsoló. Nekem olyan van, ami egy hétre állítható, a legkisebb állítási lehetőség szerencsére pont két óra. Ablaktörlő motor híján kézzel mozgatjuk egyenlőre. Képek vannak róla visszább.
Jó estét kívánok! Elkészült végre a csodamasina. Megy tesztüzemmódban. Eddig ment a hőfokszabályozó önhangoló folyamata, most fel fogom tölteni 38 C fokos vízzel és mérni fogom a párát reggel. Szombatra meg vannak rendelve a tojások.
Így néz ki a vízfeltöltő szerkesztmény. Felül egy tölcsér, a tölcsérre egy tömlő csatlakozik és alul belefolyik a vizestálcába.
Így néznek ki a szellőző furatok az oldalán. A másik oldalon is ilyen.
Az igaz, hogy jobb, ha minnél egyszerűbben megcsinálom. Ez csak egy extra dolog, szerintem úgyis ellenőrízni fogom szemmel is. Hátul lesz egy tölcsér fent és után tudom tölteni kívülről. Egy vékony tömlővel le lesz vezetve a tálcáig. Nekem először tervben volt egy időzített fűtésleállítás+szellőztetés, de most nem bonyolítom, napi egyszer mi is megtehetjük, hogy kinyitjuk az ajtót egy negyed órára. Elvileg, ha jól tudom, annyi percet kell szellőztetni, ahány C fok van. Közben kiderült, hogy nem küldtem el. Közben megcsináltam a tölcséres tömlős feltöltős eszközt. Kifúrtam a szellőző furatokat. Felül 4, alul 4 jobbról-balról, összesen 16 furat 13,5 mm átmérővel. Hozzákezdtem az elektronikának.
Üdv: örülök hogy sikerült és hogy tökéletesitedted bár szerintem nem-kel az a keocsoló mer 1-2 napig ugyis kibirja .bár én dolgozom és minden regel 3-kor!? ugyis tálcát cserélek mert cserélni kel a tálcát!!! job eredmény érdekében + amig rakozsgatom adig hülnek a tojások ez is szükséges és a vizet is föl töltöm igy minden napi rutin lett belőle és nem felejtem el . eböl az következik nemkel jelző!!! 1-2 l kel minden nap és semi gond "12év tapasztlatábol mondom" nem okoskodásbol mondom!!! meg minél egyszerüb anál keveseb a hiba lehetőség!!!
Olyan jól sikerült a párologtató tálcám, hogy meg kell, hogy mutassam :-) Nem nevetni! Maga a tálca a Fegyver Zoltán által javasolt ballon kettévágva. Ez valóban tökéletes. A módosítás rajta, hogy szintérzékelőt applikáltam bele. Az úszó egy kindertojás műanyag tojása. A tengely egy 65-ös szög, a szár, amin a tojás van és a ház egy öblítős doboz. Csajozós színe van, mindegy, ide elmegy. Egy automata mosógépből kibontott mikrokapcsolóra fogattam fel egy zománcozott rézdrótot, hogy hosszabb legyen az erőkar. A felfogatást sorkapoccsal oldottam meg. Ami tartja a kapcsolót, azt a hűtőből vágtam ki. A fagyasztó ajtaját tartotta. Jelzi, ha fogyóban a víz és jelzi, ha normális a szint.
HALI a vezérlésröl még anyit először csinálják meg a gépet. regel eldönti 45/foba jobra este balra már ez is megteszi ha már kisiparol beszélünk. amugy 2ó -ánként kel forgatni de ha napal ara jár és át dönti és az esték kimaradnak jó eredményt lehet el érni . atól fontosab a ventilátor hejzete hogy jól keringtese a levegőt nekem az emlitet keté vágot balon-on van rajta igy minden elfér az ajában ahol amugyis kiseb persze csináltam neki egy házat stilusosan eztis hűtőgép oldalábol vékony lemez de ép öszelehet hegaszteni van tetejeis igy az egyik oldalt sziv másikon fuj igy megvan a keringés a tálcák két zsélén 5-6 cm elvan hagyva igy akadájtalan a keringés. ja a fütőszál is hűtőböl valo kis 80l es ben szokot ijen leni 120/40w-os de van 80w-os is eböl 2-ö kell ezek a ugynevezet házban vanak .A mehankus kapcsoló a 3-ik sorközöt van ugy hogy mind az alatalévö és felete lévö höz se érjen hozá talán a képeken ládszik. én egy nap igy elkészitek egy gépet!!! evel a modszerel nincs a hűtő meg sértve könyen tisztitható ami nem hátrány ja ez mind egy sorkapocsal van be kötve tisztításkor könyű kiveni . A tálcák 3-as drót bol van hajtva karikák igy ezt is könyű tisztítani de ezt is kicsit macerás hegeszteni és ez csak ey fajta tojáshoz való.de van más fajtais ime