Ez egy picit leegyszerusito szemleletmod, nem CSAK ez a problemam van. Sajnos :) Viszont most itt eppen errol volt szo. A tobbirol irni talan offtopik lenne...
Gondolom Jablkonak is van mas gondja is az eletben. De ebben a topikban nem fogja oket kitargyalni (esetleg mas topikban sem). Ez a topik viszont pont errol szol. Tudhatnad, hiszen TE nyitottad...
Na én kívánom, hogy halálodig soha más problémád ne legyen, mint az, hogy amit épp megszel honnan származik és mi van benne. Komolyan.
Meg jablkonak is, hogy más problémája se legyen, mint hogy miylen arányban fogyassza a gabona, magvak, zöldség, gyümölcs összeállitást, hogy abból maglegyen minden amit ő úgy vél, hogy elegendő neki.
Ha nem is támogatja, legalább dolgozzon ki olyan programot, amivel megtanítja a termelőknek, hogy hogyan termeljenek vegyszerek nélkül. Szerintem ez lenne (ez kéne hogy legyen) a normális és ideális. Nyugaton szerintem nagyobb hagyománya van ennek, de remélhetőleg szép lassan ide is begyűrűzik. (bár itt nem elsősorban az génmanipulálgató USA-ra gondolok :( )
Én is próbálok az alapélelmiszerekből jót venni: gyümölcs, zöldség, gabona, magvak.
Khm, szerintem egy piacgazdasagban ne az allam tamogassa a biotermesztest (az allam az egyedulallo anyakat tamogassa es a vakokat meg a beteg gyereket neveloket meg a tsunami aldozatokat), hanem a fogyaszto. Ha TE megveszed es en megveszem, az mar 2 fogyasztoval tobb akinek erdemes termelni es ha tobbet termelnek belole, az ara is lemegy mindennek. Szerintem.
En a vegyszertol jobban tartok mint a tulfinomitastol. Bar mondjuk nekem lehetosegem is van ra h mindenbol biot vegyek, szoval nem osztom az eszt ezugyben. De ha nagyon meg kellene neznem mire adok ki penzt, akkor az alapelelmiszerekbol vennek biot. Lisztbol, kenyerbol (ha nem magam sutnem), krumplibol es tejbol (veganok ez utobbi tetelt kihuzhatjak ;) ) A tobbi mar talan extra.
Ha teljes orlesut eszik valaki, akkor az bio legyen, mert a vegyszeres gabonanak a hejan marad a vegyszer 90%-a es a teljesorlesu kenyerben az mind benne van. Ha nem bio kenyeret eszik az ember, akkor jobb a finomlisztbol keszult, mert abban kevesebb a vegyszer.
Az én családomban is volt disznóvágás és a nagyszüleim szép kort értek meg. (nagypapám 83 évesen halt meg, nagymamám most 80 éves)
Szerényen éltek, ez is nagyon fontos. Télen almát ettek.
Sokszor a túlzott fogyasztás okozza a legtöbb bajt. Nagyon sok olyan családot látni, akik aztán mindent felvásárolnak, ami van a boltban, tehát pénz az van, csak mire költik...
Anyukámnak is mondtam: ne vegyél fehér kenyeret, hanem teljes kiőrlésűt.
Jaj, hogy az milyen drága. Mondom neki: egy héten 1x egyél húst és már állati eredetű dolgot, meglátod, mennyi pénzed marad! Most már kezd átrendeződni az értékrendje. Hosszú távon a finomított dolgok megbetegítenek, aztán veheted a gyógyszereket (VAGY: áttérhetsz az egészséges táplálkozásra. Sohasem késő.).
Tehát a döntés a kezünkben van.
Én pl. délelőtt csak gyümölcsöt eszem. Mondjuk 5 almát: kb. 200 Ft.
Csak délben eszem gabonát (a saláta mellé): 3 szelet teljes kiőrlésű kenyér: kb. 100 Ft. Most csak pár példát írtam.
Ne viccelj, amíg a családomban van olyan, aki azért nem vesz teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret, mert abból negyed kiló kerül annyiba, mint a fehérből egy vekni, meg azért párizsit esznek reggelire, mert sajtra nem telik, addig ne beszéljünk már korlátlan lehetőségekről. Ez nem egyedi eset, most olyan példát hoztam föl, ami az adott településen még csak nem is a rosszabbik esetek közé tartozik. Az Alföld falvainak nagy részében télen levágják a disznót, aztán azon élnek, mert így a leggazdaságosabb, és ha egészséges táplálkozásról kezdenél beszélni, körberöhögnének, vagy nem is értenék, mit akarsz.
Amúgy nem mentem innen el, csak ama "kutya letelt szolgálata" ismérvű nick beírásaira nem kívánok reagálni... remélem ő is betartja. Ennyi joga már egy topicnyitónak hadd legyen.
No ez az, mert számomra a "felelőtlen táplálkozás" ismeretlen fogalom.
És mivel számomra ismeretlen ne várd tőlem a meghatározást.
Én egy egyszerű lélek vagyok, és számomra a táplálkozás egyrászt azt jelenti, hogy táplálom a testem energiaigényét, másrészt - jó esetben mert megtehetem - élvezetet is nyujt.
Namármost vannak emberek, akiknek ez nem élvezet, hanem pénztárca kérdése. És ők azt hiszem túl sokan vannak ahhoz - még ebben az emberszívnél kisebb kicsiny hazában is - hogy holmi kizárólag a saját testükkel foglakozó leányzók, és a saját testükkel állandóan foglakozó középkorúak ilyen lekezelő jelzővel illessék őket.
Ez a felelőtlenül étkező nagyon elgondolkoztatott. Szerintetek nagyon sok ilyen ember van Magyarországon? Ha nem így lenne, akkor - húsevés ide vagy oda - már csak attól is sokkal jobb lenne az ország egészségügyi állapota. :(
Nem tudom, mi lesz! Izgalmas kérdés. Olvastam, hogy a vegetáriánus nők gyerekei kisebb súllyal születnek, így könnyebb a szülés és talán kevesebb a komplikáció.
Meg később lassabban lőnek, de a végén beérik társaikat. Azt is írta a könyv, hogy nem feltétlenül jó az, ha a (húsevő) gyerekek olyan nagyon gyorsan nőnek.
Én pl. tényleg remélem, hogy könnyebb a szülés, mert gondolkozom az otthon szülésen. Persze még van időm, de nem árt lélekben készülni. Épp ma lapoztam bele egy bioboltban az Otthon szültem című könyvbe. Megfogott. Van valakinek ilyen téren tapasztalata? (bár ez nem igazán a topikhoz tartozik...)
Az emberi értékek természetesen nem függnek a testsúlytól. Annak nagyon örülök, ha ilyen boldogok vagytok!
(Csak az jutott eszembe, hogy az én 7 éves fiam most 35 kiló, képzeld el, hogy nekifutásból az öledbe veti magát, vagy a párodéba...! Persze valószínű, hogy nektek kisebb termetű gyerekeitek lesznek.)
Hogy "végtelenül nehéz a megváltoztatására bírni másokat", az biztos. A testvérkém már a pszichiátrián is volt, de még ott, a kórházban is bebeszélte a pszichiáternek, hogy ő nem is anorexiás. A pszichiáter pedig közölte velünk, hogy valóban nem anorexiás, mert a tünetek ugyan arra utalnak, de anorexia csak tizenéves korban fordul elő. Jó, mi?
"Ezzel mit akartál mondani?" .... Reméltem, hogy nem kell mindenhová szmájlit tennem, hogy a helyzet tragikomikusságát érzékeltessem. Persze csak utólag tragikomikus - közben egy katasztrófa ... gondolom te is érzed. De azért is érdekelnek a táplálkozási szokások, mert nagyon erős preferenciák kötődnek hozzájuk, és valami végtelenül nehéz vállakozás a megváltoztatására bírni másokat - nem is tenném mással csak a gyerekemmel ha életveszély fenyegeti. Az emberek gyakran hihetetlenül szigorú vaslogikával (és szemellenzővel) képesek racionalizálni táplálkozási magatartásuk mikéntjét, ami nem is csoda, mert önképükkel, világhoz való viszonyukkal is összefügg, és nagyon erős kultúrális elvárások is befolyásolják. Legtöbbször nincs is szükség a megváltozásra, csak egészen szélsőséges esetekben - amikor már magát az egyént is zavarja, veszélyezteti ... de 50 éves kor felett ez is reménytelennek tűnik.
Szia Almácska! Én is voltam a 175 centimhez 52 kiló, és nem voltam anorexiás. Már megbeszéltük, hogy a megfelelő testsúly függ a testalkattól is. De azért ismerd el, hogy nem átlagos dolog, ha egy felnőtt férfi 56 kiló!