Nálunk az egyik ezüstfenyőn fészkel feketerigó, kb 2m magasságban. Már kikeltek a fiókák, a teraszunkról látni, ahogy tátognak.
Van egy kis kerti tavunk, abban imádnak lubickolni, és nem is túl félősek, nem zavarta őket, hogy ott ültem 2 méterre.
Kedves szalka,
most, hogy jön a nyár az itató nagyon jó. Már most, ha locsolok rögvest megérkeznek a rigók. Egyszer hagytam kint egy tálkában vizet, felfedezték és éktelen pancsolásba kezdtek. Ha bevált, csiálhatsz egy kis tavat is.
Helló Szalka! Szóval te madárrezervátumot szeretnél a kertedből. Nagyon helyes. A madarak mindig megtalálják, ami nekik kell. Tudnak röpülni is, megkeresik. Mikor jön a fagy, a hó akkor kell igazán rólunk gondoskodni. Nagy melegben talán hasznos egy itató. DE ÚGY HELYEZD EL, HOGY A MACSKÁK NE FÉRJENEK HOZZÁ. Például egy tüskés ággal vedd körül, hogy ne tudjanak felmenni. Elég ehhez egy kis kivájt kő, valamelyik könyvben láttam egy ilyet és igazán hangulatos volt. Persze, ha még ez árnyékos és nem zajos helyen van, ahol nem járkáltok még bátrabban fognak odamenni a kis madarkák. A napraforgó, köles, cukorcirok ültetése nagyon jó a madaraknak. Ezt tapasztalatból tudom. Kiszórtam a madaraknak egy csomót, a többit felakasztottam száradni a házfalán egy szögre másfél óra alatt úgy megették, hogy csak a szálak maradtak. A frissen ásott földön is folyton keresgélnek, legalábbis a mi kertünkben.
Caryota:
Nem tudod veletlenul (vagy nem tudsz olyan konyvet , ami az altalad emliett novenyekrol is ir) , hogy ezek a novenyek pontosan mikor hozzak a bogyotermest?
Mert most tervezem meg csak a kertet es ugy szeretnem, hogy ugy osszevalogatni a novenyeket, hogy nyartol keso oszik mindig legyen legalabb egy noveny a kertben aminek van bogyoja. A katalogusokban en mindig csak tujakat, kulonbozo viragokat lattam es azok leirasait. Valahogy en meg kicsit "vadabb" termeszetesebb kertet szeretnek, nem olyan mut.
szigmo:
Az eteto lejegyezve osszel megprobalom :-)
pireisz:
Ezek szerint az orgonanak nemcsak hogy jo illata van es szep, hanem hasznos is, tehat meg veletlenul se kihagyni a novenyek kozul:-)
Meg valami az pici itatato meretu to az hulyeseg, vagy sem? Igazabol felek, hogy beposhad a vize, ha nem cserelem, es lehet inkabb pici talkaban kene vizet kint tartani, csak arra nem biztos, hogy odarepulnek . Vagy ez butasag ugy ahogy van, nem is kell nekik viz?
Helló Szalka! Én olvastam valahol, hogy olyan méretű lyukat kell csinálni, amibe a veréb nem fér be. Csak az a baj, hogy nem emlékszem a pontos méretekre.
A fakopáncsoknak kissé megtört diót (héjastul)szoktunk zsinegre felfűzni, kis akrobatamutatvánnyal hozzájutnak. A ciniknek lopótökbe teszünk napraforgómagot, és az ablakunkban is van etető (a verebek csak nagyon ritkán merészkednek oda), ezt gyakran látogatják a szén- és kék cinegéken kívül a csuszkák, vörösbegyek, zöldikék (ha nagyon nagy a hó), meggyvágók. A rigóknak, szajkóknak tésztát szoktam főzni.
Bogyós növények természetesen jók, ha vannak (fagyal, kökény, berkenye, galagonya, vadrózsa, madárbirs, tiszafa, magyal, lonc stb), bodzából egyébként vannak díszváltozatok is (fehér tarka, ill. bordó levelű).
Tegyél ki olyan etetőt, amiből a veréb nem tud enni, csak pl, a cinke. Ezek olyanok amibe "alulról" tud a madár bemenni. Pl. Veszel egy agyag cserepet, marhafaggyút, különféle magokat (szotyi, cirok, stb.) a faggyút felolvasztod, a magokat belekevered, a cserépbe a lukon keresztül madzagot, drótot fűzöl, ezzel fogod később felakasztani, és beleöntöd a magos olvasztott faggyút. Amikor kezd megszilárdulni, beleszúrsz egy ágat. Ha teljesen szilárd, akkor akasztod fel a belefűzött akasztón keresztül, úgy hogy a cserép szája lefelé nézzen a beleszúrt ágacskával. Ehhez a verebek nem tudnak hozzáférni.
Most már egy kicsit késő, de jövőre tehetsz ki odúkat is.
Az első madárcsalogató nálunk a télire a tőkén hagyott számunkra ehetetlen borszőlő volt,- azóta már kiástam... Akkor olyan volt a tőkék alatt a hó mintha véres lenne, a rigók kb. egy hét alatt lecsupaszítottak vagy 50 tőke szőlőt.
Es telen mit raktok ki nekik pontosan? Es hogy eritek el, hogy a cimzetthez jusson a kaja? Mert mikor a szulim kertjeben nehany evben raktunk ki etetot semmi ertelme nem volt, mert csak a szemtelen verebek jartak ra es a tobbi madarat elzavartak.
Helló Szalka! Nálunk a kertben feketerigók vannak az orgonabokor tetején, ami kb. 5 méter magas és egy rózsa is fut a tetején. Mi ezért igaziból nem tettünk semmit, gondolom védett helynek találták a macskák elől, igaz télen szoktunk kirakni magokat nekik. Ha van tojásuk, akkor nem szeretik, ha ott bütykölök, mert elzavarnak.
Remelem ebben a topicban nemlesz off a dolog.
Hogyan lehet ravenni a madarakat, es mokusokat, hogy a kertedben megtelepedjenek? Alapvetoen nem verebre es galambra gondoltam a madarak alatt, hanem a posszatakra, fekete es egyeb rigokra , esetleg egy kerti rozsdafarkura, vorosbegyre, fakopacsra stb.
Gondolom egyreszt a teli etetes nagyon fontos. Hogyan, mikor, mivel etessunk , milyen etetobe rakjuk, hogy ne csak a verebeke legyen az egesz, hanem a megcelzott kozonsegnek is jusson belole?
A masik a novenyzet megtervezese. Gondolom egyresz olyan foleg bogyos novenyket - akar sovenynek akar csak ugy kell ultetni hozza. Milyet , mikre buknak a leginkabb. A bodzat a poszatak szeretik de az nem a legmutatosabb darab mas otlet.
Meg gondolom a madarknal nemi rendezetlenseg kell, es kezesse zavarni oket ezt hogyan lehet jol elerni.
Esetleg egy kerti pici to itatonak szukseges, vagy se?
Van valaki , akinel megtelepedtek ilyen kerti allatok? Szerettnem tudni, hogy miert es hogyan sikerult ezt elerni.
Szia Barnetto!
Nem tudom a fajtáját , ugy tenyérnyi , szép
piros csikok vannak a fején .
A nyarat a kerben tölti persze bezárva egy
üvegmedencébe. Kedvelem ... , nem hullajtja a
szőrét , és nem zajog ha éhes.
A papagájunk annál inkább, most egy feketerigó
udvarol neki , igy aztán megtanult rigóul és
ugy kiabál .
A mult évben mikor fecskéink voltak , azok
hangját utánozta.
Kifelejtettm a csomagból a kinai hagymát , na
egy másik alkalommal elküldöm.
Szia Onobody!
A teknősöd görög vagy ékszer?
Tavaly kaptam egy görög teknőst, nagyon jó volt, de nem mertem a telken hagyni. Hazahoztam, a lakásban egész éjjel kapart, így aztán továbbadtam, de onnan is elkóborolt.
Ma megkaptam a növényeket, köszi! A családom eldugta, volt szívük nézni, hogy lesem a postást, úgy vártam. Hétfőn megyek Vásárhelyre, csak kedden jövök haza, jövő héten küldöm, amit ígértem.
Helló Szigmo! Most már jöhetnek a kedvencek történetei. Nekünk eddig tulajdonképpen három kutyánk volt eddig. Az első egy kis daxli-foxi keverék sajnos beteg lett és az orvosok nem tudtak vele mit kezdeni. A szívem leszakadt, mikor elaltatta, mert még az utolsó percben is azt hittem, hogy valamit kitalál és segít rajta. A második kutyánk ez helyett kellett sürgősen, még meg sem született, amikor már kértük. Alig vártuk, hogy hazavigyük - kis mindenféle keverék -akkora volt, mint egy zsemle és a szine is olyan, így lett Zsömi. A harmadikat a lányom találta, de sajnos be kellett adni a menhelyre, mert fel akartak bennünket jelenteni, hogy két kutyánk van. A Zsöminek egyszer 5 kiskutyája lett, nagyon nehéz volt nevelőszülőket keresni nekik. Egyszer egy néni becsöngetett, hogy nincs-e kiskutya, mert a Zsömi olyan jó ugatós fajta. Sok jó sztori van vele. Nálunk családtag.
Nekem két német juhászom van, egy nálam született - a mamája, életem első kutyája már nem él, 14 és fél évig volt velem, egyet pedig ajándékba kaptam, mikor az "öreget" el kellett altatni. Szerintem a keverékeknek - nagyon sok jó tulajdonságuk mellett - az a hátrányuk, hogy nem ismerjük a szüleiket, nem tudjuk hogy a kutya "miből van". Régen a parasztemberek megnézték a szomszéd kutyáját, ha jó volt, kértek tőle kölyköt, ma már ez nem mindig így működik, ezért kissé lutri a keverék választás. A tenyésztett ebeknél pedig a túltenyésztés a probléma, bár ez szerintem nem feltétlenül az értelmi képességek csökkenésében, inkább egyes tulajdonságaik torzulásában, és a betegségekre való nagyobb hajlamban jelentkezik.
A lótetű fiatalon is pont ugyanolyan (randa), mint kifejlett korában. Nincs az a "hagyományos" lárvaalakja, mint pl. a cserebogárnak, hanem úgy fejlődik, mint a tücsök (hivatalos neve lótücsök, repülni is tud!). Fiatalon kicsit világosabb a színe. A legkisebb, amivel találkoztam, kb 2 cm-es volt. És lassan kezdődik a vadászidény, nálunk rengeteg van belőlük (pfujjjj)...
Tudja valaki, hogyan lehet felismerni a lótetűt fiatal korában. Az a gyanum, hogy a cserebogárpajoron kívül az is van néhány a kertben, mert ásás közben egy furcsa, világos, áttetsző, soklábú valamit találtam. Ha egy van, lehet több is?
Szia Barnetto!
Idetaláltam... , mint már irtam máshol , azért
gondoltam keverék kutyára , mert ugyhallottam hogy
értelmesebbek mint a faj kutyák.
Persze lehet hogy csak szóbeszéd.
Van két macskánk is , ott például a fajtiszta (perzsa )
határozottan értelmesebb , ravaszabb, mint a
másik .
Lehet hogy csak babona az egész mindenesetre
kiprobáljuk .
Van még egy teknősbékánk Berci , és egy
papagájunk Gyöngyi.
Ezt a topikot a kert- és állatszeretők miatt nyitottam. Onobody kutyakeresése adta az ötletet, végül is sok kertnek és kertbarátnak tartozékai az állatok. Ha nem értetek egyet, akkor is itt írhatok csak 2 sornál többet néhai ebemről.
Szia Onobody!
Most megtudhatod, kinek milyen kutyája volt/van, és Ő (velem együtt) csak azt ajánlja. :-) Így is van ez jól.
Mikor a boxerünk volt, könyvből választottam fajtát. Elsősorban őrző kellett. (lakáson iroda) A másik, hogy a gyerekeim féltek a kutyától, nem lett volna jó egy morcos eb. Minden igényt kielégített, focizott, rajta aludtak (na nem az ágyban), senkit nem támadott heccből, de megérezte a gonosz szándékot, akkor morgott. Anyósom nem mert hangosan rászólni a gyerekekre, mert rögtön ott volt. Egyszer fájt a fogam és jajgattam magamban. Szegény kutya meg volt őrülve.
Szerintem a fajtatisztáknak egyértelműbbek lehetnek a fajta miatt is jellemző tulajdonságai a keverékkel szemben, de a keverékeket nem ismerem.
Ja, szerintem a házőrző kutya legyen nagyobb, mint egy macska, és ne lehessen csak úgy odébb lökni.
Na, nem folytatom. Most nincs semmilyen saját állatom, ez a bánatom.