Keresés

Részletes keresés

juhosttt Creative Commons License 2014.07.12 0 0 361

Hát amiket feltettél eddig abból kb 10-12 db érdekelne, de bunkó se akarok lenni, ezért választottam ezt a 2 fajták hosszas variálás után.

Még annyit hadd kérdezzek már meg, hogy honnan sikerült ilyen ritka fajtákra szert tenned? Magyarországról, v külföldről? (bár a magyar fajták elég logikusnak tűnnek h magyarból, de honnan lelhető fel?)

Előzmény: szölőszem (355)
szölőszem Creative Commons License 2014.07.12 0 0 360

CSÍKSZÉPVÍZ ALBA:/Muscat frumosa,Frumosa alba/:

Moldáv fajta.Szülők:Guzal kara X SV/Seyve Villard/20.473.Érési idő:135-145 nap

/szept.közepe/.Fürt:közepesen laza,hengeres,kúpos350-600 gr.Bogyó:26 x 24 mm.

6-8 gr.zöldes sárga színű.Érezhetően muskotályos ízű.Cukor:16-17%,sav:6-8 gr/l.

Betegség ellenállás átlag feletti.Fagyállóság:-25 C.

Saját tapasztalat:Nagyon értékes fajta.Íze kiváló,betegség ellenállás nagyon magas.

Minden évben egyenletesen terem.

juhosttt Creative Commons License 2014.07.12 0 0 359

A direkt termők 0 permetezéssel is elvannak, főleg ha az időszakos zöld munkákat elvégzik. Nekünk volt egy távoli kert, évente párszor jutottunk el oda. A szőlő 1-2 évente volt metszve, (rendes tavaszi metszés), és mégis termett bőven és nem betegedett le. Volt izabella, delaware, és valami borszőlő, ami nagyon savas, érdekes ízű. Nem festőszőlő, de nagyon erőteljes színe volt. A fajtáját nem tudom.

Előzmény: Mukibá (358)
Mukibá Creative Commons License 2014.07.12 0 0 358

Üdv én még 1 szeri permetezésről nem hallottam ,az nagyon kevés szüleim és annak szülei 3 szor permeteztek egy évben de nem ilyen uj tipusu oltvány szőlőket direkt termőket rézgáliccal de ugy mondták júliusban mindenki befejezte a permetezést.szerintem a nemesités nem a szőlő kevesebb permetezéséért irányult mert a permetszer lobbi hatalmas üzlet ,ezért nincsenek csak fél reziztens szőlők ,mert valamilyen betegség ellen csak kell permetezni.

Előzmény: sti100 (356)
juhosttt Creative Commons License 2014.07.12 0 0 357

Akkor alakíts ki szellős tőkeformát. Ha a sorok túl zsúfoltak, válj meg esetleg minden 2. sortól.

A gyümölcsfáknak is meg van a maga nehézségük, ha ott se szerzel egy kis elméleti és gyakorlati tudást, azzal is lesznek nehézségeid.

Mégis mit metszel minden alkalommal a szőlőn?

Én is szoktam hajtásválogatást végezni, de azt csak 1x általában.

Szoktam tetejelni, levelezni, hónaljazni, hajtást igazítani. De ezeknek megvan a maga ideje. A legtöbb a hajtás igazítás, azt kell a leggyakrabban. A többit 1-2-3 alkalommal csak.

Ha nagyon nem fekszik a permetelés, akkor valami direkt termővel ültesd be. :/

Előzmény: sti100 (356)
sti100 Creative Commons License 2014.07.12 0 0 356

muskotályos fehér bornak kell.

alapvetően most is csemegével van tele- ami alkalmas bornak is.

az 1-2 permetezés az nem gond, a sok a gond.

arra már rájöttem nem juliusban 40 fokban fogok oltani, arra gondoltam a téli metszés ágait már most le egyeztetem valakivel.

báttyám terve áttérni gyümölcsfára- azzal kevés a gond.

elmondom az összes gyümim haldoklik elkapott valamit.

ehez képest megváltás lenne ha a meredek szakaszon ahol most nincs termés- évente csak 1x kellene fújni, meg metszeni- mert most ugye metszek is minden alkalommal.

Előzmény: szölőszem (349)
szölőszem Creative Commons License 2014.07.11 0 0 355

Juhosttt:A Vostorgot nem annyira keresik,pedig ahogy korábban írtam egy nagyon "srapabíró"szőlőfajta,ami itt a dél-Alföldön már aug.elején beérik.Érdekes,hogy ugyanez a fajta É-Dunántúlon csak aug.20 körül érik.Ebből a fajtából és a Horthy M-né ből is tudok majd küldeni neked gyökerest vagy simát.Természetesen ingyen.

/csak a postaköltség terhel/.Cserébe nem kérek,mert nincs helyem már.Csak úgy tudok új fajtát ültetni,ha valamelyiket kiselejtezem.

A Horthy Miklósnéról annyit kell korrigálnom,hogy nem Kocsis Pál nemesítette,hanem

Mathiász János.Sajnos az idén Őt is megcsapta a lisztharmat szele egy kicsit,tehát amit leírtam róla korábban hogy betegség ellenállása az átlag felett,az a lisztharmatra nem vonatkozik.

Figyelmedbe ajánlom még az Árkádiát,ami szerintem egy elég jó fajta korai,és a betegségeket is jól tűri.

Tavaly ültettem egy rózsaszín változatát,úgy hívják,hogy Árkádia rozova.

A vosztorgnak is van rózsaszín változata Vostorg kraszníj.Nálam tavaly rosszul termékenyült a virágzáskori hideg,szeles idő miatt,ezért nincs róla fényképem,és tapasztalatom.Az idén viszont nagyon jól indult.

Az Éva nálam nem hozta a formáját.Már hatodik éves.Tavaly hozott először egy kis fürtöt.Valószínű,hogy rossz klón.Fajtagy írt róla bővebben tőle kérhetsz vesszőt.

Szerinte sem egy bőtermő fajta.

Az oltványosokra visszatérve szerintem ahhoz nem kell állami engedély,hogy milyen fajtákat forgalmazzanak.Ahhoz viszont kell,ha valaki szőlő-vagy faiskolát akar létesíteni,és ezt szigorúan ellenörzik is/vírusmentesség miatt/.

Több olyan hazai szőlőiskolát tudok,aki nagyon sok külföldi fajtát árul,de ezek nem a

tetszetős,nagybogyójú,muskotályos modern,új fajták

Most jut eszembe,hogy szíves figyelmedbe ajánlom még a Nagyezsda AZOS fajtát

amitről már korábban írtam.

juhosttt Creative Commons License 2014.07.11 0 0 354

Én csak azt nem értem,hogy az oltványosok mért nem érdekeltek a jó fajták elterjesztésében?

Szaporításra egy csomó engedély kell. Úgy tudom állami. Szóval ha szaporítani akarod, engedélyeztetni kellene. Azt elbírálják aztán majd lehet terjeszteni. Persze ez bonyolultabb, de nagyjából ez a szitu. Csomó mindennek meg kell felelni, egyszerűen könnyebb a már bejáratott fajtákat eladogatni.

Előzmény: szölőszem (352)
Beer Monster Creative Commons License 2014.07.11 0 0 353

Egyéb területeken szerzett tapasztalat felvet bennem egy kérdést. Hogy esetleg nem olyan "szemléletű" szereplők uralják-e a piacot, hogy "minek ide szakember, ez egy üzleti vállalkozás?!"...

Előzmény: szölőszem (352)
szölőszem Creative Commons License 2014.07.11 0 0 352

Sz GazdaMa:Az e-mailt nem kaptam meg,mert az e-mail címem az előző beírásom miatt nem publikus.Talán a télen,vagy jövőre tervezek nyitni egy web-oldalt,ahol minden elérhetőségem és lakcímem rajta lesz,addig kis türelmet kérek.

Ezen a weboldalon tervezek leírni minden olyan csemegeszőlő fajtát/fényképpel/ami

nálam megtalálható,sőt ezenfelül olyat is,ami nekem nincs meg,de érdemesnek tartok

bemutatni.

Ugyanazt tudom elmondani amit az előzőekbem leírtam akinek itt a fórumban megígértem,küldök Líviát,gyökereset,vagy simát.De aki ezután szeretne Líviát,az már bizonytalan.

A Kodrianka egy új fajta, sokan nem ismerik.Nálam tavaly termett először.Akkor volt

3 éves a tőke.Már tavaly ritkítani kellett a fürtöket.Az idén rengeteg van rajta,

gyönyörű fürtökkel.Úgy tűnik,hogy nagyon jól ellenáll a betegségeknek./eddig 2 x

permeteztem bordói lé +kén/sárga kupakos/,és egyszer a mult héten Cabriol-al./

A háromszori permetezés az összes állományra vonatkozik.A mult héten azt írtam,hogy nincs benne betegség.ezt kissé korrigálom.A hazai oltványosoktól beszerzett fajtákban/Guzal kara,Husszajne,Muscat adda,Albert Royal,Emperor/

megjelent a lisztharmat,néhány levélen,és a gyengén kötött apró bogyókon.

A nem "hazai" beszerzésű fajtákon még mutatóban sincs semmilyen betegség.

Érdekes!Nem?Ezek közül is kimagaslóan jók az orosz ukrán és moldáv fajták.

Én csak azt nem értem,hogy az oltványosok mért nem érdekeltek a jó fajták elterjesztésében?Mindig csak egy két új fajtával bővítenék a választékot.

Ki tud erre választ adni?

juhosttt Creative Commons License 2014.07.11 0 0 351

Ja cserébe az árát tudom adni, vagy fekete rizling (német bor szőlő) vesszőt (talán gyökerest, de ezt csak ősszel tudom h mennyire sikeres a dugvány).

Előzmény: juhosttt (350)
juhosttt Creative Commons License 2014.07.11 0 0 350

Hali!

Nem tudom mennyire vagy vostrog terén terhelt, de ha nem gond kérnék belőle 1-2 vesszőt és a horty miklósnéból is, ha van felesleged.

Az évával mi a baj? Mért akarod lecserélni anitára? Én pont az évára próbálok szert tenni :)

Előzmény: szölőszem (213)
szölőszem Creative Commons License 2014.07.11 0 0 349

Sti 100:Az e-mail címem azért nem publikus,mert csak hétvégén vagyok számítógép

közelben,hétközben egy távolabbi településen "dédelgetem" a szőlőimet.Kb.20-30

levelező partnerem van + a külföldiek.Így a hétvégém eléggé leterhelt.Azt meg nem akarom,hogy ne válaszoljak az e-mailokra,mert az beképzeltségnek,inkorrektségnek

tűnne.

Azt írod:"mi lenne ha párat átoltanék,és jövőre tovább oltom".Szerintem ezzel az idén már elkéstél.Nem vagyok az oltásban túlzottan járatos,talán Ali-bát kérdezd

ez ügyben.A zöldbe fás oltást is már be kellett fejezni,mert a vesszője nem érik be.

A hagyományost meg tavasszal szokták elvégezni.Mint már írtam max.1 db. gyökeres

Líviát tudok adni,de az sem biztos,mert az eredést még nem néztem meg.Akkor csak

sima vesszőt tudok adni ősszel,vagy tavasszal.Az a baj, hogy nagy a "sorbanállás",

viszont csak egy tőkém van belőle,abból pedig nem sok vessző nyerhető.

Amit leírtál a szőlő területedről az egy alföldi ember számára egészen elképesztő.

/olyan meredek,hogy állva szeded a gazt/.Ez az egész dolog több kérdést is felvet:

Mért akarsz ilyen nagy mennyiségben csemegeszőlőt termeszteni?Talán értékesíteni akarod?A saját fogyasztásra túl soknak tűnik.Ha bort akarsz szűrni,mért nem borszőlőben  gondolkodsz?

Nem tudom,hogy az öreg tőkéid saját gyökerűek,vagy alanyra lettek oltva.Ha át akarod oltani,nem mindegy hogy milyen az "alap"Pl.ha a Csaba gyöngyébe akarsz átoltani egy másik fajtát/ami nem egy erős növekedési erényű/,nem ugyanazt az eredményt kapod,mintha egy erős növekedési erényűbe oltod/pl.Palatína/,vagy alanyba.

Végezetül az a legnagyobb probléma hogy nem ott laksz,ahol a szőlő van.A Pölöskei,meg a Lívia sem teljesen rezi szerintem olyan szőlő nem nagyon van,amit

egyszer-kétszer ne kellene megvédeni.Ha nem vagy a közelben,nem tudod mikor van az egyszer-kétszer.

juhosttt Creative Commons License 2014.07.10 0 0 348

Lehet nem ártana hatóanyag váltás! Pl a kén (olcsóbb?) könnyen beszerezhető... Én baracknál jártam pórul. Most hatóanyag váltás után tök jó minden!

Előzmény: zsebpiszok0510 (347)
zsebpiszok0510 Creative Commons License 2014.07.10 0 0 347

Kezd előjönni a lisztharmat.Karathan+Falcon,6-7 naponta permetezés ellenére.Favoriton,narancsízűn,ezerjón,zalagyöngyén.

Előzmény: Sanci07 (318)
sti100 Creative Commons License 2014.07.07 0 0 346

mi lenne ha párat átoltanék- és abból jövőre tovább oltom. nem akarom az egész telekt át oltani! 6 ágyás van abbol 2t oltok át 1 et beültetek 1et meg kitakaríytok. vagyis 2500/6 400 m2 1 parcella. 1 parcellát oltok pölösre- 1et livire ha lesz valaki kedves és ad vesszőket.  a legmeredekebb az biztos cserés- a lankásabbra gondoltam másikat tenni. pl a livit. ott elég nekem pár vessző majd arrol azt cserélem továb ami jövőre is gyengén ad.

Előzmény: szölőszem (341)
sti100 Creative Commons License 2014.07.07 0 0 345

"mennyire fogékony  betegségre a Csabagyöngye?"

őszinte leszek : azt se tudom melyik tőke az! :D

össze vissza pótolták a hiányt- kihaltakat.

ritkán jutok ki a telekre: mit a mesében!  értsd: 210 km re van tőlem.

jó esetben 2 havionta jutok ki 1 hétre. idén igyekeztem 3 hétre szorítani az utat. 

tavaly az augusztusi kimenetelemkor már semmi nem volt a telken!!!!

elötte havonta fújtam meg- rohadt sokat dolgoztam- nem azért mert fasza kertész vagyok- hanem mert a telek magasabb mint hiosszú :D  álva gazolok olyan meredek :D   felsétálni a motoros permetezővel ~35 kg 3 hetente -- hát....  kell a rezisztens!

2 éven belül próbálok oda költözni- de jelenleg nem tehetem meg hogy hobbinak vagy bárminek éljek. legutóbb már az gondot okozott hogy jövök haza annyira futottam kia  pénzből :D

hamarosan odaköltözök, és fogom tudni hol mi van- azok hogy teremnek....

addig maradok tisztelettel. és várom a segítő tanácsokat és pölöskei vagy livia vesszőket átoltani.

Előzmény: Beer Monster (342)
SzGazdaMA Creative Commons License 2014.07.07 0 0 344

Én leginkább a Pölöskeit javaslom ha nem akarsz nagyon nagyon minőségi bort. Nálam évek óta permetezés nélkül is kiválóan terem és ami nem mellékes csemegének is kiváló. És ami számodra fontos muskotályos ízű bort ad.

Előzmény: sti100 (339)
SzGazdaMA Creative Commons License 2014.07.07 0 0 343

Kedves Szölőszem!

Új fórumozó révén  korábban a fórumra szerettem volna írni, de ott nem jelent meg a levelem. Az a gyanúm hogy akaratomon kívül egyenesen Neked küldtem el. Ha ez így lett volna elnézést kérek, de nem ez volt a szándékom.

Két dolgot szeretnék kérni Tőled:

Visszajelzést arról, hogy az előzőleg írt levelemet megkaptad. Ez azért is fontos lenne, hogy még egyszer ne forduljon ehhez hasonló eset elő.

A másik, a kérésem megismétlése lenne.

Amennyiben módodban áll küldeni a tél folyamán szeretnék kérni az általad ismertetett két fajtából 3-4 szemes oltóvesszőt fajtánként. Egyik fajta a Lívia lenne. Pont egy ilyen szőlőre vágytam mindig (korai, ellenálló, finom, sokáig a tőkén tartható), de Magyarországon ehhez hasonlót eddig nem tudtam beszerezni. Ezt nagyon, nagyon szeretném. A másik a Kodrianka lenne. Erre talán nincs akkora "kereslet" a fórumtársak részéről.

Természetesen minden ezzel kapcsolatos költséget térítek.

Üdv egy lelkes amatőr szőlész

SzGazdaMA

332. hozzászólás

Előzmény: szölőszem (309)
Beer Monster Creative Commons License 2014.07.07 0 0 342

Egybként mennyire fogékony  betegségre a Csabagyöngye?

szölőszem Creative Commons License 2014.07.07 0 0 341

sti 100:Olvastam a problémádat a szőlő fórumon.A saszlán kívül szerintem egyik fajtád sem bőtermő.Szerintem olyan fajtákat kellene ültetned,melyek minden évben

"hozzák a formájukat".A Lívia muskotályos ugyan,de nem kapható a kereskedelemben.Egy-két vesszőből nagyon sok időbe telik,mire annyit tudnál szaporítani,hogy értékelhető mennyiségű bort nyerhetsz.Szerintem a muskotályos borszőlők között keresgélj.Üdv.Szőlőszem.

sti100 Creative Commons License 2014.07.06 0 0 340

mivel nem publikus az email cimed de az enyém az- megtennéd hogy emailben rámírsz?

sti100 Creative Commons License 2014.07.06 0 0 339

kedves szőlőszem.

muskotályos bornak mit ajánlanál édes rezisztenst?
pölöskeit szeretnék, de most látoknálad LIVIA t.
tudnál esetleg vesszőt is küldeni belőlük?
helyileg hol vagy?

Előzmény: szölőszem (328)
Mukibá Creative Commons License 2014.07.06 0 0 338

Köszönöm a beirást ,és figyelek továbbra is ,sajnos nálam már megjelent a shavit ellenére is a botricis cinerma ,szürke rothadás jele, igaz ez részint az én hibám ,mert 25 napig nem tudtam permetezni de már orvosoltam chorussal.

Előzmény: szölőszem (336)
szölőszem Creative Commons License 2014.07.05 0 0 337

SFERA:Ukrán fajta.Szülők:V 51-13 x Kardinal.Érési idő:130-145 nap.Fürt:hengeres,közepesen tömött.400-800 gr.Bogyó:kerek,átmérő 25-28 mm.

Bogyó szine zöldes-fehér.A gyümölcshús húsos,lédús,harmónikus ízű.Cukor:16-18%

sav:7-9 gr/l.Betegség ellenállás magas.Fagyállóság:-23 C.

Saját tapasztalat:a betegségeknek nagyon ellenáll,megbízható stabil fajta.Darazsak nem bántják,jól termékenyül.Rövid csapon is jól terem.

szölőszem Creative Commons License 2014.07.05 0 0 336

Köszönöm a Cabrio-val kapcsolatos véleményeteket és tapasztalataitokat.Én a mult héten permeteztem vele,a későbbi érésűeket pedig tegnap,a 35 napos várakozási időt bekalkulálva.Jelenleg semmilyen betegség nem mutatkozott,még nyomokban sem,pedig sok fajtám van eltérő rezisztenciákkal.

Muki-bá:beírtalak a kockás füzetembe,de figyeld a további fényképes fajtaleírásokat,mert még nagyon sok érdekes és értékes fajták vannak a tarsolyomban.

Hermod:Szerintem nagyon feladtad a leckét,nekem nincs róla fajtaleírásom,nagyon mélyre kell ásnom,de lehet hogy akkor sem találok semmit.Kiváncsian várom mások véleményét!

Hermod Creative Commons License 2014.07.03 0 0 335

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni két régi Mathiász fajtával kapcsolatban: Hock János és Árpád a honfoglaló.

Tavasszal kerültek hozzám, de nem találok róluk leírást.

Minden információnak örülök.

Mukibá Creative Commons License 2014.06.30 0 0 334

Jó  a cabrió top de kicsit drágább a shavith nál én ezzel nyomom.de most váltok cabrió topra mert már ilyenkor váltani szoktam aztán meg később vissza a shavith hoz mindig teszek még  lisztharmatra pluszt mert a lisztharmatban kicsit gyenge a shavith

Előzmény: SzGazdaMA (332)
Mukibá Creative Commons License 2014.06.30 0 0 333

Előre is köszönöm akkor majd  ha tudsz akkor jelzel.

Előzmény: szölőszem (328)
SzGazdaMA Creative Commons License 2014.06.30 0 0 332

A Cabrio-t nekem is ajánlották,mert hatékony, mindhárom betegséget kezeli valamint kontakt és felszívódó szer egyszerre. Én is erre fogok átállni mert már váltanom kell.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!