Ami alátámasztja ezt más oldalról, többször jártam ugy, hogy nagyon erős, jól sikerült oltást (zöldoltásnál)--szép erős vastag hajtása volt és a vessző is beérett, de ültetés után nagyon visszavágtam, nem eredt meg. A gyengébb igen... hosszabbat kellett volna hagynom. A logika ugyanaz.
Profi munka, tudják mit csinálnak. Tapasztaltam, hogy elpusztulhat, (vagy elsatnyul) egy erős tőke is, ha a zöldre fás oltás nem sikerül és nem hagyunk 1(!) hajtást biztosítéknak. Ha a megeredt oltás eléri a kb. 10 cm-es hosszt, eltávolítják. Néhány oltásnál én is így jártam el, erős alanynál ez nem jelenthet gondot, de majd kiderül egy hónap múlva.
Tavaly én is csináltam ilyen módon, de nem túl jó megoldás. Kisebb az eredés esélye, mert a konkurrencia elszívja a nedvességet. És ha meg is indul, sokkal gyengébben fejlődik, rosszabb esetben be sem érik a hajtás rendesen, mert csak pár mm-es vastag lesz. Idén csak 1 max. 2 oltást csináltam egy tőkére, és csak 1-2 erős, tartalék hajtást hagytam, amibe vagy oltok, ha nem eredt meg az első körben, vagy ki fogom törni, ha már láthatóan jó az eredés. Bár egy plusz hajtást szerintem még kibír egy oltás mellett a tőke rendesen nevelni - és akkor egy tőkén lehet két különböző fajta szőlő ;-)
Én nem áztattam (gondolom a zöld alany nedvesiti folyamtosan!!!) -igaz először csináltam, eredmény később-- s nem csupán a felső részbe, hanem lejebb is, ahol már látszódnak az elkülünülésnyomai. Tkp ahol épp olyan vastag volt. Bár néhányat oltottam ugy is, hogy csak az egyik oldalon szinelt. Csak nylon csikokkal tekertem be teljesen, csak a szemet hagytam ki (nem kentem semmivel). Igy sokkal gyorsabb volt. A kútban tárolt vesszőkből ápr 15-én tettem a jobbakat egyrügyesre darabolva a hűtő aljába--nem áztattam gombaölvel (nem volt penészes)--s egy két napja oltottam.
Már csináltam egy két zöldbe-zöld oltást is ( a java hátra van), de elég bizonytalan az eredés.Száraz meleg idő van nappal.
Első kérdésedre nem tudok neked konkrétumot, de azt mondja a szakirodalom, hogy egy-két napot célszerű áztatni a vesszőket.
A másodikról pedig: nekem is előjött tavaly, hogy mire kellően vastag lett az alany, annyira magasan volt zselés állagú, hogy végül héj alá oltást csináltam - mert a héját lent már adta.
De azóta azt is hallottam, hogy ha már nem teljesen zselés, hanem jól láthatóan kezdenek elkülönülni a különböző részek, akkor is lehet bele oltani, jó lesz az eredés. Én idén csináltam ilyet, de még nem tudom, milyen eredménye lesz.
Azt szeretnem kerdezni hogy valaki probalta e mar vagy tudja e hogy: -a zoldbe fasoltasnal ha nem aztatom az oltogaljat hogy megszivja magat vizzel mennyivel lessz kevesebb az eredesi szazalek.Mert a tavaji oltasaim eleg jok voltak akkor aztattam ,de nem csinaltam eggyaltalan ugy hogy ne aztassam.Nem szeretnek dolgozni hijaba azert kerdem hogyha nem aztatnam akko mi volna, estleg nem jonne meg egysem?A masik kerdes az volna hogy: -Tudjuk hogy az eredes ot jobb vagy ott lehetseges ahol meg zsenges az alany vagy lehet hogy ugy mondjak hogy nem diferencialodtak a bel faresz satobbi.honnet tudom hogy hol oltsak bele ahol biztosan megjojon ,tegyuk fel feljebb zsengeseb de ha nagyon fent oltok akkor baj lesz a vadalassal ,mi alapjan tudom meg hogy merik vagy rangsoroljak a vesszo eretseget vagyis az eretlenseget a mi esetunkben?
Dátumra nem lehet pontosan behatárólni. Én az elmult években mindig junius elseje után oltottam, mivel nálunk késésben van a természet. Az idén is elöre láthatolag csak akkorra fejlödik oda. Viszont lehet ha Nálad hamarabb lehet majd oltani.
De ha van elég vastag alany és megfelelő nemes, akkor kezdheted. Nálam még nincs...
Tapasztalatom, hogy a korábban kezdettek sikerültek jobban
Többet oltottam nem az előirt szerint--vitorla alatt közvetlenül s bele ugyancsak a vitorla alattról levágottat. Nem csiptem vissza--igaz igy jobban ki van téve a fonnydásnak, de ha sikerült--kevés!!--
akkor azok lettek a legszebbek. Logikus, mert nem a hónalj hajtásból kellett megvárni, hogy induljon...
Igy akár most is... elvileg nem lesz a napokban túl forró. Borongós időben jobban sikerül.
Én tartogatom az alanyokat, zöldre fás oltáshoz (először fogom).
Érdemes megpróbálni, veszteni valód nincs. Ha vásárolsz egy oltvány csemegeszőlőt, az sok éves megfigyelés után kiválasztott és elterjedt alanyra van oltva, ami a legideálisabb. Növekedési erény, fagyérzékenység, betegségellenállóság, stb. Az alany fajtája beérési időt is befolyásolhatja. Ha az oltást egy Othello fajtával végzed, az nyilván nem a legjobb alany, de attól még, ha megered évekig jól teremhet. Nekem van Teréz oltásom Irsaira, Narancsízű, Favorit, Moldova, Cardinal kék borszőlőre és évek óta jól teremnek. Próbáld ki!
Othello szőlőbe is oltanék csemegeszőlőt, szerintetek érdemes? Szerintetek miben lesz esetleg másabb a nemes "működése" a normál alanyú oltványokhoz képest? Van esetleg saját tapasztalata erről valakinek?
Vagy 10 oltasom elszaradt pedig mar hajtottak ki es nem volt idom addig megmetszeni ugy levezzet hogy tiszta fekete volt es azt hiszem mind levakultak a szemek.Ha vadalom rendszeresen meg kifog hajtani?Vagy mit lehet vele csinalni?Kesobb kelet volna metszeni man ha ugy elkestem a metszesevel mikor nem levezik ugy?Vagy az oltotszolot mar nem lehet metszeni mikortu kihajt?
Nemrég olvastam egy cikket amiben újdonság volt nekem, hogy a szőlőt is lehet zölden héj alá oltani, és mivel mondtad Kulicz, hogy egybe esik a T szemzés a zöldbe fással ezért inkább a normál héj alá oltást próbálom meg mivel gyümölcsfáknál egész jól megy (10-ből 8-9 sikerül).
Idén még nem csináltam héj alá oltást, mert nekem sem adta le a héját a törzs. Chip-szemzéssel raktam be 14 tőkébe szemet, nagy részük kihajtott. Ha elérik a 10cm-es hosszúságot, sikerült. Azt tapasztaltam, hogy a fiatal tőkék jobban leadják a héjukat, de nyilván itt is a csapadék ellátottság a döntő, mint őszibaracknál az alvószemzésnél. Tehát nem rontottál el semmit, ennek az oltásmódnak az ideje megegyezik a zöldre fás oltáséval, május végéig még próbálkozhatsz. Később is, csak a hajtások beérése lesz esetleg kérdéses, ill. egy esetleges júniusi forróság károsíthatja az oltásokat.
Bár nem nekem szólt a kérdés, de tavaly máj. 26-án a jégeső utáni károsodott vesszők szépen kalluszosodtak.
Amikor a fürtök már kis bogyósok voltak, akkor gyűrűztem néhány tőkét, ezek is szépen kalluszosodtak. Ekkorra már nagyjából voltak érett zöld szemek, amelyeket be lehetett volna szemezni. Idén erre teszek kísérletet, hogy ekkor fogok szemezni.
Tőled szeretnék kérdezni a T szemzéses héj alá oltással kapcsolatban. Hétvégén megpróbáltam a lugasomat ezzel a módszerrel oltani de nem sikerült mivel nem adta fel a héját a szőlő. Mikor kell ezt a fajta oltást csinálni, vagy mit ronthattam el hogy nem ment?
Hasítékoltás, héj alá. Régebben tettem fel róla egy kiváló videót, ahol ezt nagyban csinálják. Idén csináltam chip szemzéssel is, törzsbe, később majd beszámolok róla. Most inkább a tavalyiakat figyelem, működik-e a dolog.
A megeredt oltásokból egy részüket 2-3 rügyre metszettem. Van, amelyik megrepedt és későn indul:
Ő nem repedt meg és hajt rendesen:
Az alábbiak alanya több éves jó erőben lévő tőke volt. Ezek olyan erős megeredt vesszőt hoztak, hogy még a hónaljhajtás is ceruzánál vastagabbra hízott. Kísérlet képen elhajtottam a karokat kétfelé, meglátjuk mi fog történni:
A forradás itt tökéletes, a jobb oldali a hónaljhajtás.
Hasonló a helyzet itt is, csak ez sima zöldre fás oltás:
Később majd beszámolok hogyan teljesítenek ezek az átoltott tőkék.
2014-es törzsbe oltásom. A forradás tökéletes, de maga a törzs idén tavasszal megrepedt.(a fehér szalagnál) Tavaly kb. 2m-es hajtást hozott, ezt 3 szemre metszettem. A képen csak a legerősebb hajtás látszik, de 3 van belőle. Jövőre kezdem elhajtani.