Keresés

Részletes keresés

taptapo Creative Commons License 2008.08.21 0 0 390

Kedves Keltető!

A keltető szerkezetek szellőző nyílásait nem szabad "bedugni". Az élethez oxigén kell, az első perctől fogva!

A hőmérsékletnél tévesztő lehet, ha a hőmérőt és az érzékelőt, nem megfelelő mgasságban illetve nem  két tojás közé teszed.

Erről mindig pontosan meg kell győződni, mert a tojások nagysága is befolyásolja, hogy milyen magasságra állítod őket.

A 37,5 fok nem paikamérlegű, ettől 1-2 tizeddel nem baj az eltérés, DE felfelé és nem lefelé!! Tehát 37,6-37,7 nél még nyugodt lehetsz.

Előzmény: Bfg10k_ (384)
taptapo Creative Commons License 2008.08.21 0 0 389

Kedves keltető!

A berakott tojásokat az első négy napban nem kell forgatni !!! Ekkor indulnak a hajszálerek, melyek a mozgatástól, könnyen megsérülnek. Ha a természetben megfigyeled a kotló testtartását, az első időszakban még a fejét is lehúzza, annyira mozdulatlanul ül. Ekkor valóban nagyon fontos az egyenletes meleg.

A páratartalommal szintén óvatosan kell bánni, a tyúkfélék nem igényelnek magas páratartalmat, hisz a tyúk soha nem megy fürödni és nedves tollal a tojásokra visszaölni. Ezt csak a viziszárnysok teszik.

A magas páratartalom nagyobb, de gyenge csibék keléséhez vezet, melyek idő előtt ütik ki a tojást, és a fertőzés veszélye is nagyob!!

A keltetőkönyvben a megfelelő keltetőtipushoz meg van adva a páratartalom nagysága is !

Előzmény: Fegyver zoli (387)
taptapo Creative Commons License 2008.08.21 0 0 388

Üdv a keltetőknek!

A keltetési technológiához, szeretnék annyit hozzáfűzni, hogy a keltetőhelyiségben a

hungarocell keltetőnél meg kell legyen a min. húsz celsiusfok. A hűtéskor nem a terem hőmérésékletéből kell kiindulni, hanem abból mennyi idősek a berakott tojások. Tehát a 10 napja berakott tojást 10 percig kell hűteni.

Előzmény: Woodduck (174)
Fegyver zoli Creative Commons License 2008.08.21 0 0 387
Üdv:csatlakozom fapeter válaszához kb énis ezt tudom javasolni .
Forgatásról anyit könyvben igy van irva nekem autómata forgat igy kisem próbáltam hogy 4 napig ne forgasak. az biztos!!! a forgatásal rontaninemfogsz de elenkező esetben anál inkáb lehetséges !!!

Pára tartalom :én pont ezért javasoltam a én forgatási modszeremet mer ugy akár 80-85% ig is felmegy mert a ruhábol joban párolog és ahogy forog mindig nedves a ruha ha töb%-kell több ruhát teszek be bár enyi nemis kell de mintt mondtam csökenteni könyeb mint növelni mert neked nemfog nagyob edény beférni az aljára esetleg próbáld meg ara a keskeny magaslatra teni .

Ui:egy könyv beszerzése 2000-4000ft szt megéri!!!!
Továbra is azt tudom javasolni én gépeim egyszerű megépiteni, olcsó, beváltak,!!!?!?!
Előzmény: Bfg10k_ (383)
Woodduck Creative Commons License 2008.08.21 0 0 386

A párologtató tartályod feletti részről (pl a tálcatartóról) lógass le egy vászondarabaot úgy, hogy beleérjen a vízbe.

A vászon felszívja a vizet, így megnő a párologtató felület, ezzel együtt a páratartalom is.

Üdv.

fapeter Creative Commons License 2008.08.20 0 0 385

Szia!

Ha végig tartod a 37.5 fok hőmérsékletet, az is tökéletesen megfelel,

a páratartalommal viszont variálni kell!

Az előkeltetés ideje alatt, 50-60% körüli megfelel,

A bújtatáskot 70-75%-ot szoktam tartani.

Ha az összes szellőzőt el kellett zárni, az még pár napig elmegy, de aztán, mindenképp kell valami szellőztetés!

Esetleg növelni kell a párologtató felületét!

A keltetős könyv beszerzését én is ajánlom, sok kérdésre választ kaphatsz!

Bfg10k_ Creative Commons License 2008.08.20 0 0 384
Szellőztetni (hűteni) kell az első naptól? Most telt le az első (nulladik?) nap. Eddig nem szellőztettük, nem forgattuk a hőmérséklet hajszál pontosan 37.5 C fokon lett tartva. Érdekes, hogy azt írta, hogy a 0. naptól forgatni kell, van aki azt tanácsolta a munkahelyemen, hogy az első 4 napban ne forgassam. Most akkor lehet forgatni? Így most a terv az, hogy reggel forgatok egyet rajtuk.
Bfg10k_ Creative Commons License 2008.08.20 0 0 383
Üdvözletem!
Köszönöm Zoltán! Jelenleg 37,5 C fok hőmérséklet van a keltetőben 69% párával. Sajnos egyenlőre nem tudtam feljebb vinni, az összes szellőző nyílás eltömítésével sikerült ezt is elérni.
Üdv:
Bfg10k
Előzmény: Fegyver zoli (382)
Fegyver zoli Creative Commons License 2008.08.20 0 0 382
ÜDV: FOGATNI EGYBŐL KELL 2-Ó-ÁN KÉNT ELVILEG !!!!!DE REGEL és ESTE is még megfelelő"?!?!
1-3 nap 37.8,pára70%
4-14 - 37.6, 60%
15-18- 37.2 60%
20-21, 36,9 75%
szárítás 37.1 65%
ez egy háztáji fajtáé picit más fajta eltérés lehet de nemojan fontos .
Bár én javaslak egy keltetős könyv beszerzését!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Előzmény: Bfg10k_ (381)
Bfg10k_ Creative Commons License 2008.08.20 0 0 381
Üdvözletem!
Nem találom sehol a keltetési hőmérsékleteket/páratartalmat, forgatást, pedig biztos van sok helyen leírva. Megtenné valaki, hogy leírja nekünk, hogy légkeveréses keltetőben milyen hőmérsékleten kell keltetni? Jelenleg 37.5 C-os hőmérsékleten van.
A páratartalom érdekelne még engem, illetve az, hogy mikor kell elkezdeni forgatni és mikor kell abbahagyni? Gondolom az első pár napban és az utolsó pár napban nem kell.
Köszönettel: Bfg10k
Bfg10k_ Creative Commons License 2008.08.19 0 0 380
Üdvözletem!
Való igaz, hogy eddig tényleg csak kompresszoros hűtőgépeket szedtem szét. Tudom, hogy van még jópár hűtési mód. Csodálkozom, hogy az egyre divatosabb Peltier elemet senki nem említette. Ismerem az ammóniás hűtést. A munkahelyen, ahol dolgozom 3 db 75 kilowattos + 1db 135 kilowattos motor hajtja a kompresszorokat a megfelelő hűtéshez. (ammóniás)
Az email címemet használom csak tegnap már lehet, hogy nem volt időm megnézni.

Ma este betettem 35 db tyúktojást a keltetőgépbe. Holnap meg kapok 10 db törpetyúk tojást. Nem is csúszott sokat az első próba után az éles bevetése. Azóta már kitaláltam, hogy a télen mire fogom használni. Nagyon szeretem a kovászos uborkát. Úgyhogy kipróbálom, hogy sikerül-e megcsinálni keltetővel.
Üdv:
Bfg10k
Előzmény: fapeter (363)
csotti Creative Commons License 2008.08.19 0 0 379
Ja, akkor OKÉ!
Holnap akkor rendelek egy higanyosat!

Ma ránéztem a sütőnkre, és észrevettem valamit: sütő (villanyos)=keltetőgép.
van benne légkeverés, hőfokszabályzó, tálcál, ablak.... stb., tehát minden ami a keltetőgéphez kell.
(tudom hogy arról van szó, hogy készítsünk magunknak keltetőt, csak úgy érdekesség képpen íertam le)

Üdv.
Előzmény: fapeter (372)
fapeter Creative Commons License 2008.08.19 0 0 378

Bfg10k_!

Használod az itt regisztrált mailcímed?

egymásik ügyben kerestelek levélben...

Fegyver zoli Creative Commons License 2008.08.19 0 0 377
Ja bocsi én ijen részletesen nem tudtam énis csak most olvasom a 363-as hsz-ot de legaláb tanulunk egymástol valami érdekeset.
Előzmény: fapeter (375)
Fegyver zoli Creative Commons License 2008.08.19 0 0 376
köszi a választ
Előzmény: fapeter (374)
fapeter Creative Commons License 2008.08.19 0 0 375

Ez bizony így van!

ezt a 363-as hsz-ban le is írtam,

subigalamb félretájékoztatja a fórum olvasóit!

Előzmény: Fegyver zoli (373)
fapeter Creative Commons License 2008.08.19 0 0 374

OK, az időt már értem! köszönöm!

az ellenállás plusz égő dologban az "égőt" GLIM lámpának hívják.

A fogyasztásmérő tényleg jó dolog, én is használom, mostanában is láttam, hogy hírdetik, 4000HUF -ért adják!

Előzmény: Fegyver zoli (369)
Fegyver zoli Creative Commons License 2008.08.19 0 0 373
ÜDV: csatlakozom az előtem szolóhoz mint irtam régen használták de csak kis hütőkben és aban nincs motor .
de aki irta a tudomásom szerint a motorosnál nem a motor hőt használják hanem kompresziót az egy nagyon jó kompleszor én kocsi+bicikli fujtatásra hacsnálom 10-15:bárt is tudnak.
Előzmény: Bfg10k_ (361)
fapeter Creative Commons License 2008.08.19 0 0 372

A melegvizes tesztet mindenképp javaslom!

A DT3-at pedig páratartalom mérésére ajánlottam.

a hőfokot azért célszerű higanyos hőmérővel mérni.

Szerintem nem törik össze, én már többször rendeltem tőlük!

Előzmény: csotti (368)
fapeter Creative Commons License 2008.08.19 0 0 371

Az attól függ, mennyire mér pontosan!

tizedeseket is mér?

az, hogy a mért közeg nem víz, hanem levegő, nem befolyásolja a mérést.

Előzmény: derajo (365)
fapeter Creative Commons License 2008.08.19 0 0 370

Ez így nem fedi a valóságot!!

:-(

Ha autós hűtőtáskát veszel, az most is abszorbciós!!

Lakókocsikban szintén ezt használják!

Előzmény: subigalamb (367)
Fegyver zoli Creative Commons License 2008.08.19 0 0 369
ÜDV:nem 15-20 perc szünet aztán kb 5 perc fütés de ez csak kb irom mert igazán sosem mértem csak mikor lámpázok igy tapasztaltam de ez csakm kb mindegyiken van egy viszajelző arol tudom mikor nem füt akor világit. ezek mint a fázisceruzában vanak elenálás+égő nemtudom mi a pontos neve.
De pontosaban azt tudom mondani mikor mértem öcsém vet egy mérőt csak bekellet dugni a konektorba és aba a gép dugaját ugy mértem 1.4 kw-ot/nap ez akor kb egy1000ft-volt 21-napra
ui:nem ide tartozik de az a mérő nagyon jó dolog bár mit meg lehet vele mérni akár 1-hónapig is méri hogy öszesen megyit fogyaszt az adot fogyasztó.
Előzmény: fapeter (359)
csotti Creative Commons License 2008.08.19 0 0 368
Heló!
Hát lázmérővel is, meg olyannal ami kintre való hőmérő!
Azt vettem amelyiket mondtad (digitális hőmérő DT3 +páratartalommérő)
Akkor megrendelek egy könyökhőmérőt , és reménykedek hogy nem törik össze.
Akkor majd meg csinálom a melegvizes tesztet!
üdv.

Előzmény: fapeter (364)
subigalamb Creative Commons License 2008.08.19 0 0 367

A régi gázos hütőgepekben ez melegitette fel a gázt ,nem volt bennük motor.

A meleg felszállása volt az elve.Tudtommal ilyent már nem gyártanak.A motorosnál a motor álltal termelt hőt hasznositja.

tomkay Creative Commons License 2008.08.19 0 0 366

Sziasztok!

Nekem most egy ilyet sikerült szerezni.

Mondjuk nem tudom mennyire lesz pontos a mérés.Majd összehasonlítom egy másikkal is.

derajo Creative Commons License 2008.08.19 -1 0 365
Sziasztok!

A keltetőbe való hőmérésre jó az a fajta amit az akváriumba van? Igaz az vízben van és ott méri a víz hőfokát, de méri a levegőét is?
fapeter Creative Commons License 2008.08.18 0 0 364

Szia csotti!

Milyen hőmérőkkel mérted? (az hogy más, nekem nem elég)

Milyen hőmérőt vettél, ha nem keltetőhőmérőt??

A kombináltat?

Legalább egy könyökhőmérőt mindenképp szerezz be!

az keltetőbe való nagy valószínüséggel pontos is.

Ha már (szerinted) állandósult a hőfok, egy higanyos lázmérő is jó szolgálatot tehet,

a fűtési maximumok mérésére. Így látszik a rendszered hőtehetetlensége.

lázmérővel "kalibrálhatod" a könyökhőmérőt is.

egy pohárba engedsz kézmeleg(!!!) vizet és beleteszed a hőmérőket.

figyeled, amíg emelkedik a higanyszál... mikor megáll, leolvasod mindkettőt,

és eldöntöd, melyiknek hiszel! :-D

FONTOS: a lázmérőben csak felfelé megy a higanyszál,

ezért ha a víz hűl, a lázmérő akkor is ugyanazt mutatja!

pont ezért jó a fűtési maximum meghatározására!

Előzmény: csotti (362)
fapeter Creative Commons License 2008.08.18 0 0 363

Szia!

Az, hogy nem találkoztál fűtőpatronnal hűtőgépben, valószínüleg azt jelenti,

hogy eddig csak kompresszoros hűtőgépeket szedtél szét.

A fűtőpatronos gép az úgynevezett abszorbciós gépekhez tartozik!

Vannak hűtők, amik PB-gázzal működnek, azokban még fűtőpatron sincs! :-D

a NET-en rengeteg infót találsz külömböző hőelvonási eljárásokról.

kis ízelítő:

Az elpárolgott ammónia felfogása könnyen sikerül. Ugyanis a víz nagymértékben elnyeli. Már említettük, hogy 1 liter 0°C-ú víz 1300 liter ammóniagázt nyel el.
Ezért a
párolgó ammóniát tartalmazó edényt csővel összekötjük egy vizet tartalmazó edénnyel. Az ammóniagáz a víz fölé jut és a víz mohón elnyeli.
De ezt a
víz által elnyelt gázt újra vissza kell juttatni az első edénybe, mégpedig úgy, hogy abban az edényben újra cseppfolyós ammóniává legyen; újra párologhasson, újra hűthessen.
Ez így történik: a
vizet gázlánggal vagy elektromos árammal melegítjük. A meleg vízből elillan a gáz és a csövön át visszajut abba az edénybe, amelyből előbb elpárolgott. Ha a csövet is, meg ezt az edényt is vízvezetéki vízzel hűtjük, az ammóniagáz újra cseppfolyósodik.
Ott vagyunk tehát, ahol elkezdtük. A
cseppfolyós ammónia megint készen áll az első edényben arra, hogy elpárologtassuk és fagypont alá hűthessük vele a környezetet. Az elpárolgó gázt újra elnyeli a víz, és így tovább.

forrás:    http://hmika.freeweb.hu/Fizika/Html/Hutes.htm

csotti Creative Commons License 2008.08.18 0 0 362
Hát, csak egyet, de mértem más hőmérőkkel is, de azok mindig mást mutattak mint az. De tényleg lehet hogy pont az a jó amit vettem. Én is könyökhőmérőt akartam benne, csak küldtek e-mailt hogy, csak saját felelőségre küldik ki, mert lehet hogy összetörik!:S
szerinted összetörik, a szállítás alatt?
A közelünkben meg nem tudok olyan helyet ahol lehetne ilyet venni.
aha, akkor oké!
Előzmény: fapeter (360)
Bfg10k_ Creative Commons License 2008.08.18 0 0 361
Üdvözletem!
Lehet, hogy csak az én tapasztalatlanságom az oka, de én még életemben nem láttam hűtőszekrényben fűtőpatront. Kb. eddig vagy 5-6 hűtőszekrényt szedtem szét, de tényleg nem láttam egyikben sem. Nem is nagyon értem, hogy mire kellene bele. A motor indítására azt hiszem tekercses megoldás van benne, arra gondoltam, hogy esetleg ott lehet valahol benne.
Előzmény: Fegyver zoli (354)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!