Keresés

Részletes keresés

zsebpiszok0510 Creative Commons License 2014.07.24 0 0 420

Kiskőrösi vagyok,de Kecskeméten dolgozok a reptéren.Itt sokan vannak Szabolcsból.

Könyvből már nekem is sikerült beazonosítani fajtát :).

Előzmény: juhosttt (393)
Ali-bá Creative Commons License 2014.07.23 0 0 419

Az alá alá bújik a szemfüles rigó, még a seregély is.

(Itt nézelődj : http://www.kirakat.hu/arak/MADA/Madarhalo )

Előzmény: Falusi1 (418)
Falusi1 Creative Commons License 2014.07.23 0 0 418

Most épp egy fakeretre feszített szúnyoghálót tettem rá és várom az eredményt, de pontosan mi is az a madárháló?

Előzmény: Ali-bá (417)
Ali-bá Creative Commons License 2014.07.23 0 0 417

Talán még madárhálót is?

Előzmény: Falusi1 (414)
Kulicz Creative Commons License 2014.07.23 0 0 416

És itt az Eszter, nem hozott igazán szép fürtöket idén sem.

Mondjuk elég száraz helyen van, lehet, hogy az a baj.

Kulicz Creative Commons License 2014.07.23 0 0 415

Talán ezek jobban sikerülnek:

Egyik kedvenc tőkém:

Fali lugasom felső része:

A tetejét hálóznom kell a madarak ellen, de ez is kevés.

Falusi1 Creative Commons License 2014.07.23 0 0 414

Sok szerencsét, de a teljes sikerben azért ne legyél biztos. Nekem a csaba gyöngyét minden évben a fekete rigók eszik meg, pedig már rengeteg fortélyt bevetettem.

Előzmény: Kulicz (413)
Kulicz Creative Commons License 2014.07.22 0 0 413

Nálam is voltak kirágott rügyek, nem is tudom hogyan lehetne a bundásbogár ellen védekezni? Ha valakinek van ebben tapasztalata, megírhatná. Nos, a Csabagyöngyém hozta szokásos formáját, beteg lett, nem bírta a sok csapadékot és a madarak úgy szétszedték, hogy a darazsaknak semmi sem maradt. Na jó, azért én is csipegettem. Ez ám a kihívás, nem a rezisztens szőlők! Jövőre csak azért is megvédem, már négy tőkém van belőle, mert szeretem.

Előzmény: Sanci07 (412)
Sanci07 Creative Commons License 2014.07.22 0 0 412

Nagyon szép a coneglianod,sajnos nekem nem sikerült mert tavasszal valami kirágta a rügyet.Egy fürtöm lett egy kihajtott mellékrügyön az is kicsi.Mi történt a csabagyöngyével,beteg lett,vagy nem bírta a sok csapadékot?

Előzmény: Kulicz (409)
délkelet Creative Commons License 2014.07.21 0 0 411

Szia szőlőszem!

Ha nincs lényegi előrelépés az ukrajnai szőlőrendelés ügyében, akkor írj légy szíves az e-mailemre (jelige: egy fontos láncszem)

Üdv.

Előzmény: szölőszem (121)
juhosttt Creative Commons License 2014.07.21 0 0 410

http://forum.index.hu/Topic/showTopicList?t=9216974&la=129371848   nyitottam neki egy topicot, azt mondták hülyeség... De itt legalább csak azt kell leírni melyik oltvány iskolából mit kért és mit kapott. :)

Előzmény: Beer Monster (405)
Kulicz Creative Commons License 2014.07.21 0 0 409

Hát ez gyönyörű. Nekem is van Csabagyöngyém, így néz ki:

Sajnos a háló sem védi meg a madaraktól. Talán a Kozma Pálné jobban sikerül:

A Conegliánó második termése, én úgy érzem ez egy jó korai szőlő lehet.

Az Esztert elfelejtettem lefényképezni, valaki írta, hogy madárkás, vagyis rosszul termékenyül, jelentem nálam is. Ennek ellenére nem mondtam le róla, mint korai szőlőről. Természetesen a Csaba gyöngyéről sem.

Előzmény: Sanci07 (406)
izgaga Creative Commons License 2014.07.21 0 0 408

kulicz:

Nekem is van Coneglianom, szépen kékülget, szerintem még kell neki min. 3 hét.

De Csabagyöngye sincs kész.

Persze kérdés, mi marad a lisztharmat miatt.

üdv. izgaga

Előzmény: Sanci07 (406)
vegyigyümi10 Creative Commons License 2014.07.21 0 0 407

Jó ötlet,szeptemberig kiderül hány fajtával is vertek át,sajnos már most több, mint amire számítottam.Egy-két tő még talán beleférne,de annál jóval több lesz.

Gondolom reklamálás esetén újabb oltványokat küldenének,de a 3 évet nem tudja megfizetni,ill.arra sincs garancia,hogy következő alkalommal mit küld.Arról nem beszélve,hogy nem szeretnék új telepítést,tehát csak az átoltás jöhetne szóba,ami vagy sikerül vagy nem.

Előzmény: Beer Monster (405)
Sanci07 Creative Commons License 2014.07.21 0 0 406

Nekem van Conegliano de még nem érett,nem tudja megelőzni a kis kedvencemet a Csabagyöngyét:

Előzmény: Kulicz (399)
Beer Monster Creative Commons License 2014.07.21 0 0 405

A szomszédom is erre panaszkodik, amire ti, hogy össze-vissza kapta a fajtákat. Javaslom, hogy gyűjtsük össze (név szerint is), hogy melyik kereskedésekből, valamint hogy melyik iskolákból származnak az ilyen oltványok. Könnyen kiderülhet, hogy valahol összefutnak a szálak.

Ali-bá Creative Commons License 2014.07.20 0 0 404

Ne haragudj a poénkodásért. A kiegészítésekkel mostmár biztos, hogy mindenkinek sikerül megkülönböztetni őket. (Én egyszerre ültettem mind a kettőt és elfelejtettem, hogy melyik melyik. Aztán évekig lestem köztük a különbséget. Lassan jöttem rá a megoldásra.)

Előzmény: SzGazdaMA (403)
SzGazdaMA Creative Commons License 2014.07.20 0 0 403

Bocsi Ali-bá

Pontosítva a hibás mondatot.

"Az Eszter sűrűbb lombozatot nevel és a levelei sokkal nagyobbak mint a Néróé."

Még egy adalék a megkülönböztetéshez.

Az Eszter szerintem általában rosszabbul termékenyül ezért a fürtökben sok a madárkás bogyó vagy az egészen kicsi zölden megmaradó "szemek".

Előzmény: Ali-bá (401)
SzGazdaMA Creative Commons License 2014.07.20 0 0 402

Szőlőszem,

Köszönöm válaszodat, amelyből sok mindent megtudtam, de azt nem, hogy kaphatok-e a Líviából és a Kodriankából 3-4 szemes oltóvesszőket. Nekem vékony vessző is jó lenne, ami már sem gyökereztetésre sem ékoltásra nem alkalmas. Én ugyanis sokszor nem ékoltást csinálok, hanem kellő vastagságú oltóvessző híján héj alá oltást. (természetesen zöldre fásat)

Köszönöm a Kodriankáról írt saját tapasztalatodat. Ezek azt bizonyítják, hogy az általad bemutatott fajtákból jól választottam. (volna)

Különben egyetértek Veled azzal kapcsolatban, hogy az egyes külföldi fajták nehezen terjednek el. A magyarok még csak csak de a külföldiek. Az igazsághoz persze az is hozzá tartozik, hogy egy dolog a faiskolák kínálata és egy másik dolog a kereslet, ami szerintem elég konzervatív. Csak két példa. Elszörnyülködöm a faiskolákban járva azon, hogy még mindig a Germesdorfi cseresznyét keresik akkor, amikor mind minőségben mind termőképességben már jobb fajták léteznek. Vagy a Boglárka nevű szőlőfajtát még mindig keresik, holott egyetlen egy kedvező tulajdonsága sincs, amiért termeszteni kellene.

Persze ha jobban belegondolunk, akkor rájövünk arra, hogy a fajtaválaszték lecserélése igen lassú és költséges folyamat. Először is törzsültetvényeket kell létrehozni kellő számban, amik az oltványtermelőknek szolgáltatják a szaporító anyagot. Ezzel egy időben meg fel kellene számolni a régi törzsültetvényeket, merthogy azokra már nincs szükség. Itt a kereskedelmi célokat szolgáló törzsültetvényekre gondoltam nem pedig a kutatóintézetekben meglevőkre. Ez biztos, hogy nem érdeke a szaporítóanyagot termelőknek, mert ez óriási veszteséget okoz. Így hát maradnak a régi fajták. Hát ez van Magyarországon.

Ali-bá Creative Commons License 2014.07.20 0 0 401

"Az Eszter sűrű lombozatot nevel és a levelei sokkal nagyobbak mint az Eszteré."  Ezt hogy kell érteni? /Esetleg nem fordítva? :-) /

Előzmény: SzGazdaMA (398)
vegyigyümi10 Creative Commons License 2014.07.20 0 0 400

Érdekes,az a poén,hogy egymás mellett vannak teljes napon 2 tő néró,mellette csaba gyöngye,utána "eszter".Ma is kóstoltam,még egy hét a csabagyöngyének kell,addigra a néró is jó lesz.Ez az első termése mindegyiknek,lehet ez befolyásolja.Ha  a conegliano érik már,azzal is tuti átb..tak.

Előzmény: Kulicz (399)
Kulicz Creative Commons License 2014.07.20 0 0 399

Néró és Esther általában nem előzi a Csaba gyöngyét, én az utóbbit már egy hete eszegetem. Az lehet a megtévesztő, hogy a Néró és az Eszter kékszőlő és beszínesedtek, de ez nem jelenti, hogy a cukor és sav tartalmuk elérte a megfelelő szintet /megértek/

Sokat számít, hogy a tőkék mennyire vannak megterhelve, ill. milyen fekvésű. Egy túlterhelt Csaba gyöngye északi oldalon valóban későbben érhet a többinél.

Conegliánó nincs senkinek? Ő még érdekes lehet a koraiságával. Holnap teszek fel képeket.

Előzmény: vegyigyümi10 (395)
SzGazdaMA Creative Commons License 2014.07.20 0 0 398

Úgy van ahogy azt Ali-bá írja. A Néró hosszúkás szemű az Eszter inkább gömbölyű. A Néróban több a mag és nagyobb mint az Eszterben. A Néró savban gazdagabb (ezért is jó bornak) mint az Eszter. De amiről legjobban megkülönböztethetők egymástól. Az Eszter sűrű lombozatot nevel és a levelei sokkal nagyobbak mint az Eszteré. Ezen kívül az Eszter levelei őszön már korán gyönyörű vörösre színeződnek.

Előzmény: Ali-bá (394)
SzGazdaMA Creative Commons License 2014.07.20 0 0 397

Az Eszter színe nálam már elérte a kívánt szintet. Ennél sötétebb kék már nem lesz.

Érzésem szerint július 25.-én egy-két fürtöt már lehet róla szedni. Ez kb. egy héttel előbb van mint ahogy azt a leírásokban olvasható. A Néró legalább két héttel de inkább három héttel később fog érni. Csabagyöngyém nincs így arról nyilatkozni nem tudok, hogy megelőzné-e érésben az Esztert vagy sem. Lidi, Vénusz, Kósa még csak most kezd színesedni. Különben Buda környéki házi kertről van szó.

Előzmény: vegyigyümi10 (387)
Sanci07 Creative Commons License 2014.07.20 0 0 396

Akkor nem jó a csabagyöngyéd mert én ma hoztam haza 4-5 kilót,habzsolja az egész család.A néró nálam csak most színeződött,az eszternek is kell még idő szerintem kb két hét.

Előzmény: vegyigyümi10 (395)
vegyigyümi10 Creative Commons License 2014.07.20 0 0 395

Talán a kóstolásnál ki fog derülni,ma lehálóztam,hogy maradjon valami.Egy hete hatalmas seregélyrajt láttam,ha ezek kiszúrják,akkor gyorsan végeznek vele.Egyébként a Néró/Eszter beelőzi a csabagyöngyét,legalábbis minimum egy időbe fognak érni.

Előzmény: Ali-bá (394)
Ali-bá Creative Commons License 2014.07.20 0 0 394

A Néró hosszúkás, az Eszter kerek szemű.

Előzmény: vegyigyümi10 (387)
juhosttt Creative Commons License 2014.07.20 0 0 393

Igen az lennék. Gyulaháza nem éppen a szomszédban van, átmenőleg voltam ott 2-3x. Te hova valósi vagy? csak összejön pár fórumozó sz.sz.b megyéből is. :)

Hogy mekkora azt mire érted? A terület nagysága? Arra elő kell kutatni a helyrajzi számot és a földhivatalnál megmondják mekkora terület. (Előnyös, ha tudják kinek a nevén van hivatalosan a föld.)

A fajtáját illetőleg meg hát kutatni kell... Vannak amelyek feltűnően könnyen megállapíthatóak, (pl deleware, izabella, othello, noah, itália), De egyes fajtáknál (eszter vs néró) annyira kicsi a különbség, hogy elég nehéz kideríteni, de legalább 2 esélyes, nem számtalan.

Ezen kívül van a 3. lehetőség, amikor már minden általad fellelhető szőlős könyvet meglestél, és még sincs meg a fajtája, mert valamely tulajdonság nem mindig kilóg a sorból, ha már egy fajta gyanús lenne.

Előzmény: zsebpiszok0510 (392)
zsebpiszok0510 Creative Commons License 2014.07.20 0 0 392

Nyírcsaholyi vagy?Az egyik munkatársam gyulaházi.A szüleinek van szőlőjük,de nem tudta megmondani hogy mekkora és milyen fajta.

Előzmény: juhosttt (377)
délkelet Creative Commons License 2014.07.20 0 0 391

A szomszédomnak mindkét fajtából van, tavaly hasonlítgattuk egymáshoz őket. Akkor a vállöblök alapján egyértelműen megállapítható volt a fajtájuk. Ezt megerősítette még - ahogy írtad is - a kóstoláskori magok mérete, valamint az, hogy az Eszter több fürtjében is elég sok apró bogyó volt.

Előzmény: vegyigyümi10 (390)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!