Keresés

Részletes keresés

Sanci07 Creative Commons License 2014.07.30 0 0 453

Egyszerű a külömbség!A peronoszpóránál van olajfolt a lisztharmatnál nincs.Igaz ha a peronoszpóra kivirágzik mindkét esetben a levél fonákján szürkés fehér bevonat található de csak a peronoszpóránál van a levél színén a penésszel szemben sárga olajfolt.Bogyók vizsgálatánál a lisztharmat szinte az egész felületen fehéres bevonatú,a peronoszpóránál pedig legfeljebb a kocsány körül van fehér kivirágzás.Peronoszpórás bogyó elvágva barnás,a lisztharmatos pedig zöld,majd idővel kireped.Permetszert érésben lévő szőlőnél quadris-thiovit jetet javaslom,a később érőknél pedig eclair-thiovit jet.Remélem tudtam segíteni!Képpel nem szolgálhatok én eddig még mindent megúsztam és remélem így is marad!

Előzmény: gaszkonyi (452)
gaszkonyi Creative Commons License 2014.07.30 0 0 452

Üdv nektek..  Szeretnék egyértelmű választ kapni , peronoszpóra és a lisztharmat meghatározásában..

Megnézem itt a képeket  jellegzetességeket és mikor azonosítanám teljes a bizonytalanság.

Mik a tuti ismérvek?   Nekem is vannak kezdődő tünetek...

Ha tutira akarok menni  akkor keverhetőek a szerek ???

De még akkor is itt van az Évi , mert már lehet szemezgetni néhányat...

De jó lenne egy egyértelmű kiadós válasz  :) :)  köszi

Beer Monster Creative Commons License 2014.07.28 0 0 451

Vazz, így a peronoszpóra meg a lisztharmat se betegség, hanem egy színesmoszat meg egy tömlősgomba. Igazad van, a betegség a 'Phyilloxera-fertőzöttség'.

Előzmény: juhosttt (448)
pinotnoir777 Creative Commons License 2014.07.28 0 0 450

Kedves Szőlőszem!

Köszönöm válaszod és majd ha jártál a birtokon, kíváncsian várom a fejleményeket. A másik, olvastam amit a Lívia fajtáról írtál. Nagyon felcsigázott, amellett a feleségemet is így hívják, így szeretnék kérni pár oltócsapot/vesszőt, amit előre is megköszönök. Mailcímem: balint@losonci.hu. Akár pár palack borral is meghálálnám:)

Előzmény: szölőszem (434)
pinotnoir777 Creative Commons License 2014.07.28 0 0 449

Én a teljesen kezelésmentes szőlők állapotára vagyok elsősorban kíváncsi, de természetesen az is releváns info, hogy azonos kezelés mellett melyik fajta hogyan áll.

Előzmény: Beer Monster (435)
juhosttt Creative Commons License 2014.07.28 0 0 448

A filoxéra nem betegség, hanem egy élősködő (tetű).

Előzmény: Beer Monster (446)
SzGazdaMA Creative Commons License 2014.07.28 0 0 447

kersa48

Az általam írtak alátámasztására megpróbálok képet küldeni az Eszterről.

Eszter: a kék mellette az éppen színesedő Kósa

Hát a Te szőlőd ezek alapján szinte biztos, hogy nem Eszter. Még egy adalék. Az Eszter nálam június 30.-án !!! kezdett el színesedni.

Beer Monster

A harmadik betegség a szürkerothadás (botrytis)

Szerintem Szölőszem is erre gondol.

Beer Monster Creative Commons License 2014.07.28 0 0 446

Kedves szőlőszem,

Amikor azt írod, hogy mindhárom betegségnek jól ellenáll, ott feltételezem, hogy a peronosporára és a lisztharmatra gondolsz. De mi lenne a harmadik, a filloxera? Ez nem oltvány ebben az esetben, hanem saját gyökerén termesztik ill. termeszted?

Előzmény: szölőszem (443)
SzGazdaMA Creative Commons License 2014.07.28 0 0 445

Szölőszem

Köszönöm a válaszod és az ígéreted. A megadott időben jelentkezni fogok a kért vesszőkért.

Csak ne rakj fel már több fajtát, mert a magamfajta ember könnyen elcsábítható egy újabb fajtára. A viccet félretéve. Mindig érdeklődve várom az új fajták bemutatását. Ez a V 25/20 se semmi.

Visszatérve arra, hogy miért nem terjednek el nálunk gyorsabban az új fajták változatlanul azt mondom. A legtöbb szaporítóanyag termelő nem rendelkezik a szaporításhoz szükséges törzsültetvénnyel, hanem vásárolja a szaporítóanyagot.  Az új fajták elterjedése folyamatos törzsültetvény felszámolást és újak létrehozását jelenti. Nemcsak az újakat kell tehát létrehozni hanem a régi fajtákból álló törzsültetvényt fel kell számolni. Ha új fajták vannak a régiekből már nem kell a szaporítóanyag.

budai2 Creative Commons License 2014.07.28 0 0 444

Attikáˇban én is érdekelt vagyok, mert idén késő tavasszal ültettem egyet.
Rossz helyre, mert csak részleges napot kap és ennek megfelelően gyengén fejlődik.

Legbővebb információt egy orosz nyelvű oldalon http://vinograd.info/sorta/bessemyannye/attika.html
találtam.

az ott levő szöveget google fordítóval lefordítottam és némileg lektoráltam, de a fordítás helyességében így sem vagyok teljesen biztos.

(Alphonse Lavallée x Sultana Fekete)
[Görögország, Michos Vassilos, Weininstitut Athén, 1979]
Szinonimák: Attica sidlis, Attika magtalan, Attiki
Attica (Attica) - magtalan szőlő korai érésű. Kidolgozta V. Mihos az Athéni Bor-intézetben.  (Görögország). Az oroszországi  Novocserkaszkban  augusztus közepén érik.  A rügyfakadástól a  teljes érésig 118-120 nap szükséges.  Növekedése átlag feletti. Fürtök nagyon nagyok, akár 30 cm hosszú, 0,6-0,9 kg, sűrű, nagy bogyó, súlya 4-5 g, ovális vagy hosszúkás, 25 mm x 19 mm, lila. Gyümölcshús kemény, ropogós, kellemes, semleges ízű. A héja egy kicsit vaskos, de anélkül, hogy íze fanyar lenne. Cukortartalma az érés során 16-18 ° Brix, savtartalma <5%. Érési idő nagyon korán, érik az első július Spanyolországban, Franciaországban - augusztus elején. Termésmennyisége (25 és 30 tonna / hektár). Szőlő kis súlyveszteséggel jól tárolható,   rothadás nélkül. Gombás barnulás jelenik meg a második héten. Magas szállíthatóság. Nem igényel kezelést gibberellinek. Erős növekedésű alanyra oltandó. az elterjedt alanyokkal jól összefér. Magas hozamú, ezért termésszabályozásra van szükség.
 Használata friss fogyasztásra.
 A fajta  a VITIS VINIFERA fajták szintjén ellenálló botrytisra, más gombás betegségekre. Téli takarást igényel.

szölőszem Creative Commons License 2014.07.28 0 0 443

V 25/20 :  /Regina,Augustin,Pleven ustojcivij,Fenomen/:

Bolgár fajta.Szülők:Pleven X SV 12375.Érési idő:110-120 nap.Fürt:400-700gr.kúpos,hengeres,laza.

Bogyó:27 x 22 mm.5-6 gr.Szine világos sárga,napos oldalon szalmasárga.Kissé ropogós.Íze harmónikus.

Cukor:19-21%,sav:6-7 gr./l.Igen magas termékenységű.Betegség ellenállás nagyon magas.

Fagyállóság:-23 C.

Saját tapasztalat:Nagyon értékes fajta.Szinte teljesen rezisztens mindhárom betegség tipusra.Bogyója

nem reped,darazsak nem bántják,sokáig a tőkén hagyható.Minden évben megbízhatóan és sokat terem.

szölőszem Creative Commons License 2014.07.28 0 0 442

Délkelet /411/:Az ukrajnai szőlőbeszerzés most áll.Majd őszre ujra próbálkozom.Köszönöm a felkínált segítséget!Majd küldök e-mailt ez ügyben.

budai2 Creative Commons License 2014.07.27 0 0 441

megpróbáltam informálódni a conegliano fajtáról, de szinte semmit (és az is ellentmondásos)  nem találtam.

Egy német oldal szerint több változat is van, van olyan is, amelyik egyik szülőjének a hárslevelűt jelölik meg.

Még arra is ellentmondásos infok vannak, hogy ki és hol nemesítette.

Engem persze alapvetően az érdekel, hogy mennyire ellenálló, mennyi a permetezésigénye. De erről aztán végképp semmi nincs.

budai2 Creative Commons License 2014.07.27 0 0 440

Gödöllő Kerepes környékén Lehet csipegetni a Néro-t.

A faiskolák kinálati leírása szerint az Eszter korábban érne, mint a Néro, de ez idén nálunk nem igaz.

Lehet, csak annyi a probléma, hogy a tavalyi kedvező és a menetrendettartó termés elbizakodottá tett és túlterheltem mindkét Eszter tőkémet.

Előzmény: Beer Monster (436)
Kramcsák István Creative Commons License 2014.07.27 0 0 439

kersa, véleményem szerint nem egy fajta a képen látható szőlő,, a felső képen  pölöskei, . hoszú fürtü / ez sárga marad. nem jártál rosszul vele többet ér az eszter nél vagy a  néró-nál. a jégverte formájában hasonlít  a z eszter re. de ha nem színesedik az sem az nálam mind kettő már kék szinű.

Előzmény: kersa48 (428)
délkelet Creative Commons License 2014.07.27 0 0 438

Nálam a Kozma Pálnét és a Nérót már lehet eszegetni, de még egy keveset kell, hogy érjenek. A Favorit még nem jó, a tavalyi ültetésű Cardinal első kis fürje már szépen színesedik.

Előzmény: Beer Monster (436)
SzGazdaMA Creative Commons License 2014.07.27 0 0 437

kersa48:

Majdnem 100%, hogy az általad küldött fényképen levő szőlő nem Eszter.

Szerintem nincs Magyarországon olyan hely ahol az Eszter ne kezdett volna el már színesedni. A képen látható szőlő pedig még nagyon zöld. Nem beszélve arról, hogy sem a fürt alakja sem a bogyó alakja de még a levelek sem emlékeztetnek az Eszterre, melynek bogyói nem annyira hosszúak mint a képen látható szőlőé de nem is teljesen gömbölyűek. Szóval szerintem az a szőlő legkorábban egy szeptemberben érő fajta lesz.

Felszerettem volna tenni egy képet az Eszterről éppen ma csináltam de sajnos nem lehet, mert túl nagy a fájl. Talán majd holnap.

Beer Monster Creative Commons License 2014.07.27 0 0 436

Az Eszter már érik nálad?

Milyen fajták érnek már különböző országrészekben?

Előzmény: xyzw (429)
Beer Monster Creative Commons License 2014.07.27 0 0 435

Sok helyen még szakszerű növényvédelem mellett is felütötte a fejét a lisztharmat. Kérdés, hogy mire vonatkozik a kérdés... védelem nélkül is fertőzésmentes fajtákra, avagy a permetezett állományból a tünetmentesekre.

Előzmény: pinotnoir777 (427)
szölőszem Creative Commons License 2014.07.27 0 0 434

Pinotnoir 777 /427/:Az utóbbi 10 napban nem voltam a "birtokon",mert elutaztam,holnap megyek ki és már

alig várom hogy láthassam,történt-e velük valami/pl.jégverés/.Leghamarább egy hét mulva tudok neked beszámolni,hogy a betegség ellenállás hogyan alakult.

Az ATTICA görög fajtáról nincs tapasztalatom.Tervezem a beszerzését,mert gyüjtöm a magnélkülieket.

Magyarországon beszerezhető fajta.Ha akarod,pontos fajtaleírást tudok küldeni róla.

Borszőlő fajtákkal én nem foglalkozom.Az általad említett fajtákról már hallottam.Különösen a német fajták

igéretesek rezisztencia szempontjából/Regent,Solaris/

szölőszem Creative Commons License 2014.07.27 0 0 433

Ali bá: A Bornemissza Gergely 8-ról sajnos nincs információm.Annyit tudok,hogy Egerben nemesítették,új rezisztens szőlőfajták nemesítési "terméke",mint pl. a Bornemissza 15/Néró/.

Ha bővebb információra van szükséged,írj a Corvinus Egyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetbe

/Eger/,hátha válaszolnak a kérdésedre.

Juhosttt /386/: "ebből a nagyon nagyszemű fajtából nem tudnál adni merő véletlenségből vesszőt?"

Nem tudok adni,mert most a tavasszal kaptam 1db. simavesszőt,amit sikerült kigyökeresíteni.Leghamarabb

4 év mulva tudom meg,hogy egyáltalán az a fajta -e ami a leírásában szerepel,vagy átvágtak.

SzGazdaMa /402/:Megerősítem,hogy fogok tudni adni Lívia és Kodrianka  vesszőt.Érdeklődj újra november

elején.

Az úl csemegeszőlő fajtákra visszatérve szerintem azért nem terjed el a jó külföldi fajta,mert meg kellene venni a szaporítási jogot/jogdíjat/,ami nem kis pénz.Egyszerűbb a régi fajtákat forgalmazni,amelyiken már nincs jogdíj/Afuz Ali,Muscat adda,Suvenír,Ítália,Moldova,Saszla,Árkádia,Vostorg, és még sorolhatnák 50-60

fajtát.Ezek között alig van korszerűnek mondott fajta.Mi a korszerű fajta?Először is tetszetős kinézetű legyen/mert a vevő a szemével vásárol/,aztán laza fürt szerkezetű legyen,aztán minél nagyobb bogyójú legyen.Lehetőleg rózsaszín,vagy szalmasárga.Lehetőleg muskotályos,vagy magnélküli,de legalább édes legyen.Lehetőleg fél-rezisztens,vagy rezisztens legyen.Ezeknek a követelményekkel a mai magyar kínálat még köszönő viszonyban sincs.

Én csak azt nem értem,hogy pl.Szlovákiában ,Ausztriában,Szerbiában,Csehországban,Romániában,Moldovában,Ukrajnában mért tudják megvenni a szaporítási jogot,vagy legalább a forgalmazási jogot?Igaz,az új fajták nem 5-600 forintba kerülnek,hanem10-20 Euróba.Biztosan sokan áldoznának rá még ennyi pénzt is.

Ali-bá Creative Commons License 2014.07.27 0 0 432

Ugye az első képről van szó? Én úgy látom a fürt alsó részén lévő csüngő szemeken, hogy kétszer olyan nagy a hossza, mint amekkora keresztbe. (Amelyik szemet a végéről nézzük az kereknek tűnik a fotón.) Persze Te látod, fogod közelről. Várjunk néhány hetet, aztán meglátjuk mi lesz belőle.

Előzmény: kersa48 (431)
kersa48 Creative Commons License 2014.07.27 0 0 431

Úgy gondolom,hogy valami sántít. Van Néróm is, kb. 2-3-évvel idősebb, színesedik, hosszúkás szemű, ez pedig nem hosszúkás szemű ,de nagyon messze áll a színesedéshez.

Előzmény: Ali-bá (430)
Ali-bá Creative Commons License 2014.07.27 0 0 430

Én is úgy gondolom, hogy  "ebből az Eszterből" hosszúkás szemű Néró lesz. A Néró már nálam is teljesen beszínesedett, nem ilyen zöld. Pici jég itt is volt, de csak elvétve talált el néhány szem szőlőt. Sose legyen nagyobb!

xyzw Creative Commons License 2014.07.27 0 0 429

Hát, én kezdő vagyok, de szerintem kevered a két szőlőt. Szerintem ez a Néró és az Eszter az, amelyik már érik. Eleve, az Eszter előbb érik.

kersa48 Creative Commons License 2014.07.27 0 0 428

Véleményeteket kérném, ebből az Eszterből lesz kerek szemű Eszter, mint a jelzett képen? Megjegyzem, felénk később van minden, a Néró kb. egy hete kezdett el színesedni, az Eszteren még ma sem láttam kékülő szemeket!                                                                                                                                                                                                               

Volt jégverés is, így néz ki a jég vert tőke!

Előzmény: Kulicz (416)
pinotnoir777 Creative Commons License 2014.07.27 0 0 427

Kedves Szőlőszem!

Azt szeretném megkérdezni, hogy ebben a kiemelten lisztharmatos évben melyek azok a fajták, amelyek ilyen nehéz körülmények közt is teljesen tünetmentesek? Amit erről pár hete írtál, az áll még?

Attika fajáról van esetleg tapasztalatod?

Még azt szeretném kérdezni, hogy rezisztens borszőlőkről van esetleg tapasztalatod? A vörösök közül a Regentről, a fehérek közül a Solarisról, Muskarisról, Pannonija-ról (ez szerb), Orionról olvastam jókat. A labruskamentes íz is fontos lenne.

Előzmény: szölőszem (382)
Beer Monster Creative Commons License 2014.07.24 0 0 426

Almát??

Előzmény: vegyigyümi10 (425)
vegyigyümi10 Creative Commons License 2014.07.24 0 0 425

Szomszédnál néhány seregély volt belegabalyodva a madárhálóba,úgy kellett levágni róluk,főleg a lábukra volt rácsavarodva,voltak dögök is.

Egyébként,a seregély hálón keresztül is csipkedi a fürtöt,ha hozzáfér,ill.kis lyukakon is képes bemenni a háló alá,ilyenkor tekeri magára.A raschelba szerintem nehezebben akad bele.

A seregély nálunk a körtét és az almát is leszüreteli.

Előzmény: Kulicz (423)
Beer Monster Creative Commons License 2014.07.24 0 0 424

Ez végülis nem meglepő, hiszen csak ez a két fajta érik júliusban.

Előzmény: Kulicz (423)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!