Ha teszem azt, Klöden vagy Leipheimer holnap elveszítené minden megtakarított pénzét, és a versenyzésért sem kapnának egy fillért sem a jövőben, mondjuk a világgazdasági recesszió miatt, gyanítom akkor is kényelmesen megélnének csak merchandising tevékenységből... És még nem is Armstrongot vagy Contadort mondtam, szándékosan. Persze, hogy profik benne.
Ezzel szemben meglepődnék, ha teszem azt Kusztor Peti versenyzésből (mindennel együtt, ami hozzá kapcsolódik, így merchandisinggal is) meg tudna normálisan élni. Itthon 10-ből 9 ember azt se tudja, hogy kicsoda. Persze, hogy tanulja még, hogy kell viselkedni a rajongókkal, alig akad, aki drukkol neki...
Egyébként összességében valóban nagyon kellemes tapasztalataim vannak a profi bringásokkal kapcsolatban ilyen téren, 90%-ban nagyon készséges volt mindenki, akikkel összeakadtam a Touron. De azért tudnék nem egy ellenpéldát is mondani, Cancellara vagy Zubeldia például kifejezetten hidegek voltak, utóbbihoz is csak azért mentem oda, mert az egyik nagy kedvencem, de mondhatnám Flechát vagy Menchovot is, akik szintén elég távolságtartóak voltak. Mondjuk Txurruka, Mayo, de la Fuente, Voigt, Schleck, Tankink, Sastre, és még sorolhatnám meg vigyorogtak minden rajongóra, mint a vadalma, de ezt inkább emberi dolgoknak tudom be, nem a racionális megfontolásnak, miszerint rajongó = pénz. Nyilván mindenki betartja, ami a szerződésében van - így bizonyos szintig a merchandising tevékenységet is, csak van aki élvezi, ha nagy a felhajtás körülötte, van aki meg nehezen viseli. Ennyi.
Mindenféle érdekes átigazolási pletykák keringenek.
Az írják, hogy Vino másfelé is tekintget, állítólag a Katyúsával tárgyal. A hírek szerint pénteken részt vett egy 30 kilométeres túrán a Garda tó mellett, méghozzá Andrei Tchmil társaságában. Volt idejük elbeszélgetni. :-)
A másik érdekesség, hogy a pletykák szerint az Astana komoly formában érdeklődik az U23-as országúti világbajnok Fabio Duarte iránt. A konkurencia sem alszik, a Quick Step is szeretné a kolumbiai versenyzőt.
A Luxemburgi Differdange - Apiflo Vacances Kontinentális csapathoz igazolt. Differdange elég vegyes csapat, a hazai versenyzők mellett francia, svéd, dán német és olasz kerekesekből áll.
Úgy tűnik Benoit is levezet még egy kicsit a visszavonulása előtt.
Bettini , Bonen sztem elég nagy nevek és nem küldtek el minket melegebb éghajlatra, mikor Podersdorfban ott lógtunk a nyakukon. Gusev még neki is állt udvarolni fiatal topiktársaimnak. Nem beszélve az olasz bringásokról. De ugyanezt mondta el Szabi és Osi is mikor kint jártak a TdF-n.
Pénteken csomagot kaptam. A Vuelta óta megérkezett a nyereményem, dedikált autogramkártyák az Astana Vuelta-keretétől. Talán hosszú átfutási idő miatti kárpótlásul a többi 23 versenyző kártyáját is megkaptam, még Gusevét is. Ez aztán az ereklye :-).
Alberton hétfőn elvégzik azokat az apróbb javításokat, amire a szezonban nem volt idő. Megoperálják az orrsövényét, és lekapnak egy kis polipot a nyelőcsövéről. Minden jót a bajnoknak!
Contador vasárnap összetörte magát. Az ACP Criterium versenyen indult Madridban, melyet Llaneras tiszteletére rendeztek, Valverde, Samu Sanchez és Sastre is ott volt. Megúszta törés nélkül, de szépen lehorzsolta az arcát és a vállát...
Véleményem szerint Zeitsre nem lehet panasz, első éves profiként felvette a sebességet, dolgos és hasznos tagja volt a csapatnak.
Vinokurov továbbra is tagadja a kokszot, a De Telegraaf magazinnak adott interjújában egy meglehetős logikus okfejtést prezentált. Nem kívánok véleményt alkotni se pro se kontra, részemről elképzelhetőnek tartom az "úgyse mernek elkapni, hajrá azzal a vérrel" változatot éppúgy, mint a "Kazah nép hős fia elleni gaz összeesküvés" verziót.
Johan szerint Armstrong képes "nagy versenyt" nyerni és határozottan célozgatott a Girora. Ennek jegyében pontosította programot, nem lesz Amstel Gold, Liege-Bastogne-Liege és Vallon Nyíl. Úgy tűnik Bruyneel a szokott határozottságával terelgeti reális irányba a Főnök ambícióit, a sikeres Giro szereplésbe nem fér több macskakő-kujtorgás, mint a Ronde. E helyett inkább a Giro hegyeit kívánják közelebbről tanulmányozni a Romandiai kör és a Giro del Trentino égisze alatt. (utóbbin a komplett olasz élmezőny ott fog sasolni, az zicher)
A friss nyugdíjas Paolo Savoldelli is megszólalt Lance-ügyben,. méghozzá igencsak elismerőleg. Úgy tűnik, csak Johanra zabos, a Főnökre nem. :-)
A részletekért lásd: a Cyclingnews.com, Velo.hu és peloton.freeblog. hu mai bejegyzéseit, lusta vagyok linkeskedni. :-)
El is képzelem Albertot, a csészealj nagyságú, sötétbarna szemeivel, ahogy ártatlanul néz, a bíróra: "Nem tudom bíró úr, tudja van nekem ez a régi fejsebem. Hallhatnám újra a kérdést?"
A mester mindössze három hónapig volt profi (a Sem- France Loire csapatban), aztán egy bukás véget vetett a karrierjének. Másfél év kellett, hogy újra járni tudjon. Aztán fizikoterapeutának tanult és nem aprózta el ezt a melót se: Laurent Fignon személyes masszőre lett. Aztán a kis Catavana csapat sportigazgatója lett, és e minőségében ő volt Sean Kelly utolsó direktora. Utána a Française des Jeux-höz szegődött, majd egy év Mercury és jött is a Team Coast Züllével majd 2003-ban Ullrich-hal. A Touron már Bianchi néven mentek, és ekkor került Jan a legközelebb a győzelemhez. Alain ezen az egy Touron látta úgy, hogy Lance veszthet, de mint tudjuk képes volt összekapni magát. 2004-től három év CSC, végül Johan elcsábította.
Szép karrier, ki tudja mi lett volna a bukás nélkül. A két bátyja Guy és Joël jóval hosszabb versenyzői pályafutás után nem ilyen sikeres szakvezető. Bár Guy az Auber 93-at vezeti, és ezzel komoly része van a jövő francia bajnokainak nevelésében, Joël pedig a Tony névre hallgató gyermeke révén érdekelt ebben. :-)
Jesus Hernandezről van egy ripaort az újságból, amiből kiderül, hogy Contador földijeként, barátjaként, és edzőtársaként került be a csapatba. Az ifjú egy évig amatőr volt, mert a relax feloszlása után nem talált csapatot.
Ügyes fiú lehet. Mindamellett, hogy ő is Saiz tanítványként kezdte, ő is lehengerlő hatással van az igazságszolgáltatásra. Ha emlékeztek rá, Antonio Serrano bíró úr 2006-ban úgy indult neki az OP ügy kivizsgálásának, hogy mind az 58 érintett versenyzőt ki fogja hallgatni, még a külföldieket is. Arra kívánt rákérdezni, hogy szedtek doppingszert, ha igen a vádlottak valamelyike vette rá őket erre, és tapasztaltak-e valamiféle egészségügyi kárt.
A tiszteletre méltó Serrano bíró egy januári napon meghallgatta a két jó barátot, Contadort és Hernandezt, majd úgy eldobta a csákánynyelet, hogy még a fellebbviteli bíróság utasítására se volt hajlandó többé megkeresni. Mit összehordhatott neki ez a két hóhányó:-)