Keresés

Részletes keresés

fapeter Creative Commons License 2008.09.09 0 0 419

Hi!

Milyen kapcsolásod van a tirisztoros(??) dologhoz?

40-50 tojásos kis fürjkeltető, tényleg kicsi lesz, azt tényleg meg lehet oldani

tisztán hungarocell lapokból.

Tüzépeken lehet venni 50mm vastag "építkezési hőszigetelő" lapokat,

ha állólevegős rendszerrel csinálod, aranyos kis asztali gép lehet belőle :-)

A forgatás medig lehetne a görgetőkeretes autómatikus megoldás is.

Sok sikert az elektronikus kapcsolóhoz!

Előzmény: Bfg10k_ (418)
Bfg10k_ Creative Commons License 2008.09.09 0 0 418
Üdvözletem!
Most lettem túl 9 db 12 órás műszakon. Végre van kis időm. Meghozták az alkatrészeket a tirisztoros kapcsolóhoz. Még nem tudom, hogy lesz-e egyáltalán bújtató. Fürjkeltetésre alkalmas kis masinát én is tervezek csinálni. csak én kicsi dobozba hungarocellből. Kb. 40-50 db-os lenne.
Üdv:
Bfg10k
Előzmény: fapeter (417)
fapeter Creative Commons License 2008.09.02 0 0 417

Szia!

Így már értem.

Én a magam részéről nem alkalmazom a külömböző koru tojások keltetését,

mivel nekem nincs külön bújtatóm.

Ha űgyis építesz a bújtatáshoz egy másik gépet,

miért kell szétkapcsolni a tálcákat, hogy ne forgasson?

a bonyolultság / elromlási valószínűség szerintem nem egyenesen arányos.

természetesen, ha az alkatrészek számára gondolsz, akkor lehet valószínűsége,

de, egy elemlámpában is kiég az izzó, oxidos lesz a kontakt ...

a PID szabályzóban is a relé ragadt össze.

A kezdeti kudarcok miatt nem kell elkeseredni, ( :-) )

Ki kell dolgozni az optimális megoldást!

Én most fogok egy csak fürjkeltetésre alkalmas gépet építeni,

szintén hűtőből.

Előzmény: Bfg10k_ (416)
Bfg10k_ Creative Commons License 2008.09.02 0 0 416
Üdvözletem!
Konkrétan a szabályozás módjára és a forgatás módjára gondoltam. Az álló hűtőszekrénnyel nincs gond. A hőfokszabályozást és a forgatást tartom most komoly hibaforrásnak. Minnél bonyolultabb, attól félek, hogy annál nagyobb esély van a meghibásodásra. Van egy rajzom keltető hőfokszabályozóra. Régi de jó kis áramkör nem is kell bele csak néhány alkatrész kb. 12-14. IC nincs benne csak két tranzisztor meg egy NTC ellenállás illetve egy tirisztor. Sajnos, hogy hamarabb nem volt meg ez a rajz, mert ezzel csináltam volna meg. Nincs 500 Ft az alkatrészköltség szerintem. A forgatás meg sok helyet foglal el (billegős módszer). Ráadásul, ha később raknék be tojásokat, akkor nem tudom megoldani csak egy bújtató segítségével, mert különböző időkben kellene leállítani a forgatást és minden tálca egyszerre forog. Egy másik módon oldanám meg, méghozzá a tálcák külön rákapcsolhatók lennének egy laposvasra a hűtő hátulján így nem feltétlenül kell egyszerre az összes tálcán forgatni.
A laposvasnak lenne egy meghajtás készítve, hogy egyszerre járjon ki be. A terv megvan. alul felül menetes tengely lenne ami egyszerre forogna egy lánchajtás miatt. Egy-egy anyacsavar mozogna rajtuk, amit egy laposvas köt össze (hegesztéssel). A tálcákon egy betonvas háló végezné a forgatást (billegtetést) Itt ez a háló kiszedhető a tálcából és egyszerre bújtatóként is funkcionálhatna (ha nem lenne benne olyan magas pára, ami a tojásoknak meg kell). A betonvashálókról kinyúlik egy pálca a hűtő hátuljába, ami egy stifttel rákapcsolható a laposvasra. Meghajtás ablaktörlő motorral végálláskapcsolók segítségével.
Kb. ennyi, de mivel már meg van építve és így is tetszik ezért nem lesz átalakítva.
Üdv:
Bfg10k
Előzmény: fapeter (415)
fapeter Creative Commons License 2008.09.01 0 0 415

Így, hogy megismertem a keltetőgép működését utólag már én sem így készíteném el a keltetőmet.

Itt konkrétan mire gondolsz?

Előzmény: Bfg10k_ (414)
Bfg10k_ Creative Commons License 2008.09.01 0 0 414
Üdvözletem!
Csatlakozom az előttem szólóhoz. Így, hogy megismertem a keltetőgép működését utólag már én sem így készíteném el a keltetőmet. A hűtőszekrény döntését nem alkalmaznám 1 db hűtő esetében, és nem is tervezem nagyobb kapacitással a keltetést. Az étermembrános hőfokszabályzót csak itt láttam, de azok alapján amiket itt írnak róla nem lehet rossz és olcsó is. Szintén szeretném, ha maradna és sok házi készítésű keltető elkészületében lehetne a kezdők segítségére. Bárhogy is lesz, mindenképpen megköszönöm a tanácsokat, ötleteket!
Üdv:
Bfg10k
Előzmény: Fegyver zoli (412)
fapeter Creative Commons License 2008.08.31 0 0 413

Kedves Fegyver zoli!

Sajnos nem értem ezt a hozzászólásodat!

Pont arról szól a topic, hogy mindenki megosztja a saját gondjait, tapasztalatait

a keltetőjével, keltetőjének építésével kapcsolatban a topic-olvasók között!

Nem kell azon besérülni, ha valaki nem az általad dicsőített megoldást választja,

hiszen mindenki a saját keltetőjét építi.

Az étermembrános megoldás az egyszerűsége miatt nekem is nagyon tetszik,

az egész hűtő döntése szintén nagyon jó ötlet.

Én a magam részéről szeretném ha (nem csak olvasóként) velünk maradnál, és

továbbra is megosztanád tapasztalataidat a topic olvasóival!

Köszönöm!

Előzmény: Fegyver zoli (412)
Fegyver zoli Creative Commons License 2008.08.31 0 0 412
ÜDV: Na ez aztán meglesz bonyolítva. szerintem.!?!?!?
viszlát én kiszállok az oldalból.
Előzmény: Bfg10k_ (410)
fapeter Creative Commons License 2008.08.31 0 0 411

Szia!

Örülök, hogy segíthettem a rajzzal.

Az optocsatolós-triacos megoldás szinte teljesen egyenértékű a szilárdtestrelével,

ha ajánlhatok kész megoldást, akkor az én javaslatom:

MOC3020-al

És, ezt be is építhetnéd a PID kontrollerbe! (akkor nem foglal külön helyet.

egy megfelelően választott triac pedig nem is igényel külön hűtőfelületet.

Előzmény: Bfg10k_ (410)
Bfg10k_ Creative Commons License 2008.08.31 0 0 410
Üdvözletem!
Elkészült az automata forgató. Kicsit körülményes volt utólag a végállás kapcsolókat felszerelni, de nagy gond nem volt. Ablaktörlőmotor adja a forgatóerőt, Videómagnó trafója a tápot, piaci időkapcsoló meg az időzítésért felelős. (mechanikus pöckökkel állítható körbeforgós 230V~-ról üzemelő olcsó vacak, amiben pont 2 óra a legkisebb állítható időtartam) Az időkapcsolóba csak egy adapter van bedugva ami egy relét kapcsol.
Ezúttal is köszönöm Fapeternek a rajzot, amiszerint a relét és a végálláskapcsolókat bekötöttem. Tervben van az elektronika is, ha legközelebb olyan helyen járok, ahonnan az IC-t be tudom szerezni.
A fűtés még nincs kész, mert egyenlőre nincs tirisztorom és optocsatolóm. A Hőfokszabályozóból viszont kivettem a relét és átkötöttem, hogy a relé helyén a 12V jöjjön ki ami egyébként a relét vezérelné. Ez a 12V fogja hajtani a tirisztoros áramkört.
Üdv:
Bfg10k
tomkay Creative Commons License 2008.08.30 0 0 409

Üdv mindenkinek!

Már régen írtam be ide,de olvasni olvastalak benneteket.Csak nem nagyon tudtam hozzázólni ezekhez a finom beállításokhoz.

Azt szeretném kérdezni:hogy mi a véleményetek egy hajszárító befúvásos keltetőről.

Egy kedves ismerősöm évekig keltetett ilyennel.

Tegnap néztem meg ami maradt belőle: volt a hajszáritó belseje beborítva ami fujta a meleg levegőt.Össze volt kötve egy bolyler hőfokszabályzójával és egy relé volt benne.Ez neki tökéletesen működött.A bolyler egyik érzékelője a tálcák között lévő egyik tartóra volt erősítve a másik érzékelő is ebben a magasságban egy hőmérőre kötve, ami ki volt vezetve a házon kívül.Három tálca volt benne.

Ez elég egyszerű megoldás és tetszik is nekem.

Érdekelne a véleményetek!

Fegyver zoli Creative Commons License 2008.08.29 0 0 408
ÜDV:jó poén . de tényleg ha kettőt teszel belőle és egyiket rá állítod a másikra akkor vészjelzőként működik de megint hang-sújozom szerintem romolhatatlanok !!!!!!
Előzmény: Bfg10k_ (407)
Bfg10k_ Creative Commons License 2008.08.28 0 0 407
A túlfűtést az enyémmel is meg lehet oldani. Csak meg kellett várni az 5. napot és simán ment neki a túlfűtés. :-)
Előzmény: subigalamb (406)
subigalamb Creative Commons License 2008.08.28 0 0 406
szerintem is biztonságosabb az étermembrános .Kevesebb a hiba lehetőség.A túlfűtést is meglehet vele oldani.
Előzmény: Fegyver zoli (400)
Bfg10k_ Creative Commons License 2008.08.27 0 0 405
Üdvözletem!
Köszönöm az együttérzést! A feleségem nagyon sajnálta a leendő csibéket. Feltörtük az összes tojást és megnéztük, hogy amíg nem ment tönkre, minden rendben volt-e.
Nagyjából felében voltak kb. 1 cm -es nagyságú csibekezdemények. A tojásokkal is baj volt, mert a miénk egyáltalán nem volt szemes, meg Anyósom testvéréé is csak kb fele arányban, illetve Anyósom anyjáé is. Eyedül Anyósom tyúkjainak tojása volt 100%-ig szemes. Záp tojás nem volt sok, azt hiszem 2 vagy 3, de ezt betudtam annak, hogy régebbi lehetett a tojás. Ami nem volt szemes és záp azok szépek voltak, látszott, hogy nem indult meg semmilyen folyamat bennük. kb. 15 csibe lett volna a 35 tojásból, ha minden rendben lett volna. illetve, ha szemes tojások lettek volna akkor talán 32-33 csibe lett volna, ami nem is lett volna rossz.
Találtam egy kapcsolást amit 12V-ról lehet vezérelni. Egy optocsatoló kapcsolgat egy triacot. Szerintem ez közel olyan jó megoldás, mint a szilárdtest relé ( azt hiszem, hogy a szilárdtest relé is így működik, csak drágább)
A forgatón is gondolkodtam. A trafó megvan, a motor megvan, végálláskapcsolók megvannak. Csak egyenirányítóm nincs ekkora áramra. Úgy melegszik a 6 Amperes Graetz, hogy kiolvadna a nyákból, ha hagynám. Régi Dacia ablaktörlőmotor. Nem tudom, hogy mennyi áramot vesz fel, de szerintem nem többet, mint 10 A-t. Már csak azért sem, mert egy régi videómagnóból van a trafó ami szerintem az 50W-ot sem üti meg. A forgatás ideje alatt bírni fogja a trafó, nem melegszik számottevően. Utána úgyis lesz 2 órája, hogy pihenjen.
Az étermembrános hőfokszabályozást átgondoltam, de ha már beleöltem a pénzt ebbe a digitális vacakba, akkor már ezzel kellene megcsinálnom, mert az asszony kitekeri a nyakamat, hogy fölöslegesen vettük meg :-)
Üdvözlettel:
Bfg10k
fapeter Creative Commons License 2008.08.26 0 0 404

Szia!

a PID, egy arányos integráló-differenciáló szabályzás, ami azt jelenti,

hogy a mindenkori hőmérsékletkülömbség határozza meg,

az aktuális átlagos fűtőteljesítményt

Mikrokapcsoló ugyanúgy elromolhat,

abban is rugó billenti át a kontaktot egyik állapotából a másikba.

ez ha kezdéskor átnézed sem derül ki!

Örülök, hogy téged eddig elkerült a Technika ördöge! :-)

Előzmény: Fegyver zoli (403)
Fegyver zoli Creative Commons License 2008.08.26 0 0 403
Halihó nemtudom mtjelent hogy PID nálam 220v ra van kötve sima áramkör kapcsoló és fütőpatron nálam átlagban 6 gép müködik kb 5-6 hónapon keresztül egyfojtában ha kezdéskor átnézem akor gondnélkül müködnek!!!!!!énis használtat teszek bele!!!"Ami el tud romlani, az el is romlik." ez igy mondják nálam még nem romlotak el!!!!!!
Előzmény: fapeter (402)
fapeter Creative Commons License 2008.08.26 0 0 402

Szia!

Ha egy mikrokapcsoló is PID módban kapcsolgatna, gyorsan elhasználná az is

a maga "kapcsolási ciklusait".   :-)

Mivel Bfg10k_ PID vezérlője eleve használt volt,

sajnos ezt nem lehetett bekalkulálni :-(

Ami el tud romlani, az el is romlik.

Ezért illik egymást kiváltó megoldásokat alkalmazni.

Előzmény: Fegyver zoli (400)
fapeter Creative Commons License 2008.08.26 0 0 401

Szia!

Sajnálom!!

Én azt hittem, higy egy PID szabályzónak félvezetős kimenete van.

Mikor a doksiját néztem, nem is foglalkoztam a "kapcsolós" részével, csak a paraméterezését tanulmányoztam. :-(

Relé nem nagyon szereti (mivel véges kapcsolási ciklust tud)

a folyamatos ketyegést!

Nálam is szilárdtest-relé kapcsolgatja a fűtést.

Miről érdekel rajz igazából?

Előzmény: Bfg10k_ (399)
Fegyver zoli Creative Commons License 2008.08.25 0 0 400
Üdv:Nagyon sajnálom a dolgot !!!már gondolom unalmas hogy töbször irtam de nem irhatok mást mint ujra !!! éter membrános szinte el sem tud romlani mert nincsis ami el romolhatna !!! 1-kapcsoló+a membrán a membrán hacsak kinem jukad amire eséj nincs a kapcsoló szint ugy alig romblandó én enyitt tenék hozá!?!?!?
Előzmény: Bfg10k_ (399)
Bfg10k_ Creative Commons License 2008.08.25 0 0 399
Kikapcsoltam. A relé elkezdett halkabban kattogni és olyankor a fűtés folyamatosan rajta volt. Nem volt értelme tovább járatni. Én most nem állok neki relét cserélni. Nem is biztos, hogy van olyan relém ami jó a szabályozóba. Én többet relével biztos, hogy nem fogok keltetni. a relé bemenetét ki fogom vezetni és azzal (12V-) fogom kapcsolni a kapcsolóáramkört, amit még nem tudom, hogy mi lesz, gondolom, hogy tirisztoros lenne a legüzembiztosabb. Esetleg egy szilárdtest relé. Van valakinek valami egyszerű rajza? Köszönöm!
Bfg10k_ Creative Commons License 2008.08.25 0 0 398
Üdvözletem!
Na azt hiszem, hogy ennyi volt a keltetés. Tegnap 23:00-kor még minden rendben volt, ma 01:30-kor pedig 54 C fokos volt a keltető levegője. A hőfokszabályozó reléje nem volt behúzva mégis fűtött. Kiszellőztettem és minden oké, szépen kapcsol. Beragadhatott az érintkezője. Gondolom, hogy tovább már nem érdemes bekapcsolva hagynom a gépet, mert szerintem ezt a tojások nem élhették túl. Van valami vélemény? Érdemes bekapcsolva tartani? Mi lehetett a gond? Nincs egyéb kimenet ezen a vacak hőfokszabályozón csak 2 relé kimenet. Ha a reléről optocsatolóval vagy szilárdtestrelével vagy tirisztoros kapcsolóval vezérelném a fűtést az jobb lenne?
Most örülök, hogy nem tettem tele a gépet.
Üdv: Bfg10k
fapeter Creative Commons License 2008.08.24 0 0 397

Szia!

a 60-65% megfelelő az előkeltetéshez,

remélem, jól vizsgázik a berendezés!

3-4 nap múlva, már lámpázhatod a tojásokat! :-D

Ha a tenyészanyag jó volt, talán nem szabadul fel sok hely a lámpázás után...

Bfg10k_ Creative Commons License 2008.08.23 0 0 396
Üdvözletem!
A 4. nap is eltelt amióta a gépben vannak a tojások. Minden este 5 perc hűtés illetve 1-1 nyílás nyitása volt a szellőzésen. Jelenleg 3 furat alul, 3 felül van nyitva, a pára 65-68%-os. Holnap nyitok még 2 furatot, hogy 60-65%-on tudjam tartani a párát.
A keltetőhöz hozzá sem kellett nyúlni, mind a három hasznát 100W-os izzó szépen villog, az elektronika hibátlan, a ventillátorok működnek. Ha a kelési arány is jó lesz, akkor meg leszek elégedve a masinával. Ma meló közben nekifogtam a fürjtojásos tálcának is. 26mm belső átmérőjű PVC csövet szabtam el 17mm-es darabokra. Eddig 68 db lett leszabva, de, ha jól számoltam 144db db fürjtojás fog ráférni egy tálcára.
A csődarabokat FBS-el fogom egymáshoz és a tálcához ragasztani. A csövekbe pedig szépen bele lehet állítgatni hegyükkel lefelé a fürjtojásokat.
Üdv:
Bfg10k
fapeter Creative Commons License 2008.08.22 0 0 395

Sziasztok!

A hűtéssel nekem is voltak fenntartásaim,

ezért is kérdeztem, hogy jól értelmezem-e!

(lehet, hogy ez a módszer is kiválóan működik,

és persze mindenki a maga módszerét dícséri!)

A hozzászóló forgatási elmélete is lehet igaz,

de mivel sosem próbáltam, nem tudok mellette állást foglalni.

Én az első perctől forgatok, és 90% felett van a házityúk kelési eredménye,

ezért írtam, hogy a gyakorlat nem igazolta,

hogy az első 4 napban nem kell (szabad) forgatni!

De, ez így pont jó hiszen, ezekből a hozzászólásokból látszik,

hogy igazából nem is kell véresen komolyan venni a leírtakat, mindenki a saját feltételeihez, körülményeihez tudja igazítani a "saját" módszerét.

A vélemények ütköztetése teljesen korrekt, és eredményes dolog lehet, amíg civilizált kereteken belül maradunk! :-)

Írjuk le saját tapasztalatainkat.

Előzmény: Woodduck (394)
Woodduck Creative Commons License 2008.08.22 0 0 394

Üdv. Mindenkinek,

Ezzel a visszahűtés dologgal azért vitába szállnék (a nézetek ütköztetése előre viszi a kifejletet).

Nálam a hungarocell kotlóssal való keltetéskor a környezeti hőmérséklet soha nem volt 20 fok, mégis nagyon jó eredményeim voltak.

Gondoljunk bele, ha tavasszal keltetek és egy kicsit leesik a hőmérséklet akkor fűtsek be, hogy meglegyen a 20 fok? Ilyen hobbiszintű ügyködésnél, amit mi csinálunk ez kinek gazdaságos? (Persze aki ipar szerűen űzi a dolgot az máshogy áll hozzá).

Aztán Taptapo mondja, hogy figyeljük, mit csinál a kotlós. Szerintetek első nap 1 percre, a 15. nap 15 percre száll le a tojásról? Nem hinném.

A környezeti hőfok ingadozását a keltető hőfokszabályozásának ki kell korrigálnia, hidegebb időben többet fűt, egyébként nem működik megfelelően.

Tehát : én továbbra is maradok a korábban leírt jólbevált módszeremnél, kb annyi ideig hűtök, amennyi fok van a helyiségben ahol a keltető van.

Egyébiránt a keltetési paraméterekben ennek a tényezőnek talán nincs is olyan nagy szerepe, lehet ezt rugalmasan kezelni 1-2 perc ide-oda igazán nem jelent nagy különbséget az eredményességben.

Ami szerintem a jelentős az a hőfok és a páratartalom, valamint a folyamatos oxigénellátás ( szellőztetés).

A legeslegjelentősebb pedig a megfelelő tenyészanyag. Ebbe beleértem a tojóállomány minőségét, a megfelelő tyúk-kakas arány tartását, a tenyészállatok kondícióját. A keltetett tojások súlya, életkora, és a keltetésig történő tárolása, tárolási körülményei ( hőmérséklet, páratartalom, forgatás).

Húúú , most látom kicsit hosszú lett, bocsesz.

Előzmény: fapeter (392)
Bfg10k_ Creative Commons License 2008.08.21 0 0 393
Üdvözletem!
Na most ezen nehezen igazodok ki. Lehet, hogy a 7x 12 óra munka utáni fröccs az oka :-) most 1 napot itthon leszek, úgyhogy máris elkezdtem az új forgatóról az okoskodást.
Közben megforgattam egyszer a tojásokat a második nap végén, hogy mindenkinek igaza legyen. Az aranyközép utat választottam. Sem nem azonnal, sem nem a 4. naptól. Illetve szellőztettem 5 percet. A visszamelegítés további 10 percet vett igénybe. Remélem nem károsodtak szegény önkéntes próbatojáskáim.
Tegnap elkezdtem gyűjteni a keltetőbe a fürjtojásokat is, gondolom, hogy ma ezért nem tojtak egy darabot sem :-(
A páratartalom 70% volt 20:00-kor, amikor hazaértem. Holnap beteszek pluszban ruhákat úgy, ahogy írtátok és kinyitok 2db szellőzőnyílást átellenes oldalon alul-felül, hogy legyen folyamatos friss levegő is.
Az új forgatómról előre csak annyit, hogy a legelső fakeretes tálca faltól falig, rajta egy 5 mm-es betonacél rácsszerűség, ami a forgatást elvégzi. A rácson egy nyúlvány kimegy a hűtő hátsó falán, ahol lesz függőlegesen egy laposvas, ami jár ki-be a forgatás ütemében, amire egy stifttel rá tudok csatlakozni, ha az adott tálcán szükséges a forgatás. Így már meg tudom oldani, hogy egyszerre különböző korú tojásokat rakhassak be és ki tudom választani, hogy melyik szinten legyen forgatás és melyiken ne.
Ennél van egyszerűbb is. Egy bújtatót kell építeni, amibe egy mozdulattal át tudom tenni azokat a kereteket, amin nincs szükség forgatásra. A hőmérséklet marad 37.5 C fok.
Köszönöm a sok hozzászólást a technológiával kapcsolatban!
Üdv:
Bfg10k
fapeter Creative Commons License 2008.08.21 0 0 392

Kedves taptapo!

Örülök, hogy ismét egy taggal bővűlt a topichoz szakmailag hozzászólók létszáma!

Amit a hajszálerek kialakulásáról, és a tojások forgatásáról írsz, elméletben igaz lehet, de a gyakorlat nem igazolja. Nálam is lassú a forgatás folyamata,

végállástól-végállásig kb 20-22 másodperc alatt fordul, ezalatt teszi meg a 90fokot.

Én is forgatok az első perctől kezdve, az, hogy az első 4 napban ne forgassak,

semmi nem indokolta.

Hűtés:

tehát a keltetőt célszerű 20 C fokos "teremben" üzemeltetni,

és 1 napos tojást 1 percig

10 naposat 10 percig

20 naposat 20 percig kell "hűteni"

Ja, elnézést a "tegezőviszonyért", - bár a hozzászólásod erre nem hatalmazott fel - örülnék, ha ez a viszony számodra is elfogadott lenne! :-) 

Előzmény: taptapo (388)
Fegyver zoli Creative Commons License 2008.08.21 0 0 391
ÜDV: NEMTUDOM te honan tanultad az én 2-fajta könyvemben igy irják +12-év tapasztaltábol irtam sérulés veszéj nálam nemálfent mivel kb 5perc alat fordítát
A KÖNYVET ÉNIS TÖBSZÖR JAVASOLTAM!!!
Előzmény: taptapo (389)
taptapo Creative Commons License 2008.08.21 0 0 390

Kedves Keltető!

A keltető szerkezetek szellőző nyílásait nem szabad "bedugni". Az élethez oxigén kell, az első perctől fogva!

A hőmérsékletnél tévesztő lehet, ha a hőmérőt és az érzékelőt, nem megfelelő mgasságban illetve nem  két tojás közé teszed.

Erről mindig pontosan meg kell győződni, mert a tojások nagysága is befolyásolja, hogy milyen magasságra állítod őket.

A 37,5 fok nem paikamérlegű, ettől 1-2 tizeddel nem baj az eltérés, DE felfelé és nem lefelé!! Tehát 37,6-37,7 nél még nyugodt lehetsz.

Előzmény: Bfg10k_ (384)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!