Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
A thomsont a crimson-nal együtt Vereséktől vettem,2-2 tövet.A crimson az totálisan egyértelmű.hengeres,magnélküli,lila bogyó,már elkezdett színesedni.Tavaly másodvirágzásból volt rajta 2 kis fürt,beszínesedtek,de már beérni nem bírtak.Idén lesz rajta.A "thomson"-nál a bogyóméret nem egyöntetű,de a zöme 5 g körüli, a többi kisebb."2012.tavasszal ültettem őket.
Itália:4 tövet rendeltem,ebből 3 egyforma,1 esetében a bogyó hegyesedik,más alakja van,de az is valami kései lesz.A 3 egyforma szerintem itália lesz,legalábbis remélem.Írtam,hogy a zsendülés a 3 tövön kb.2-3 kisebb fürtöt érint csak,a többi messze még a zsendüléstől,de majd teszek fel képet.Illetve egy szemet megkóstoltam,mert már sárgult,szerintem itália.
Örmény fajta.Szülők ismeretlenek.érési idő:szept.közepe.Fürt:nagy,hosszú,hengeres,vállas.Közepesen tömött.Fürt 400 gr,de akár 1 kg.is lehet.Bogyó:sárgászöld,kerek,vagy kissé ovális,húsos,lédús,
semleges ízű.Bogyó kb.4-6 gr.Gombás betegségekre nem fogékony.Rezisztens.Bőven terem,megbízható,
Nekem van két tőke Thompsonom. Ha jól emlékszem, nem volt ilyen problémám az első termés megjelenési idejét illetően. Ha terem, megmutatom és megmérem a fürtöt, bogyókat. 2011-ben mutattam a két tárgyalt fajtával kapcsolatban fényképeket.
Meg a tárgyalt Itáliáról is (annak idején november közepén voltak ilyen állapotok).
A szőlőim egy részét én is Vereséknél vettem (kétszer is jártam Abasáron).
Vegyigyümi10:Azt kérdezném,hogy a Thomsont hol vetted?Én Verestől vettem a Crimsonnal együtt.
Nekem nem jött be.Egyre inkább az a meggyőződésem,hogy fajta és fajta között is nagy külömbségek vannak.Pl."Gyula" írta korábban,hogy neki sem terem még az öt éves Crimsonja,és Thompsonja.
Mekkora bogyója van a Thompsonnak?Állítólag 2-3 grammnál nem nagyobb szokott lenni a növekedési
hormonnal/gibberlin/ nem kezelt bogyó.
Az Itáliára visszatérve nem véletlen megint nem azt kaptad,amit megrendeltél?Nálam az Itália még nem is zsendül.Tegyél fel róla képet a levéllel együtt.
Én is tudom,hogy az egyik legkésőbbi,nyilván csak ő nincs ezzel tisztában.Érdekes, 3 tő itáliám van,amik teljesen egyformák.2 tövön van 1-2 zsendülő fürt a többi fürt az teljesen zöld.Nem tudom mennyi kell neki,de amint érik,teszek fel róla képet,eloszlatva a kétségeket.De találtam színesedő bogyókat a moldován is.
Ne haragudj, igazán nem akarok kötözködni, de nem másra gondoltál az Itália helyett? Nekem ez az első számú kedvencem, de az késő ősszel érik tudomásom szerint. Elnézést a közbekotyogásért, nem is nekem írtál, csak erre felkaptam a fejem egy pillanatra.
Köszönöm a méltató szavakat,de a szőlőé az érdem.A "thompson"-t nem bántam meg,pedig már fentem a kést,hogy átoltom.Kicsit a fürtjei megbetegedtek, köszönhetően a júliusi 240mm esőnek és fülledt melegnek.
Meg annak,hogy a második zöldmunkát nem bírtam elvégezni.
Csak érdekességként,5 napja lecsíptem 1 szem érett itáliát,szigorúan csak az azonosítás végett,ha jó idő lesz,2 hét múlva lesz érett fürt-szerintem.Nálad,hogy áll?
Zsendül a crimson is,a sugraone pedig fogyasztható(egyik kedvencem).
Köszönöm a gyors választ,a leírás illik rá,kivéve az érés időt.Bár az idei év...Én is csak hengeres bogyójú képekkel találkoztam a thompson esetében,nálam tojásdad.Rengeteg volt rajta,2x tartottam zöld szüretet.2012 tavaszi telepítésűek most teremnek először,ez is befolyásolhatja őket abban,hogy hozzák a fajta jellemzőit?üdv.
Szia. Végül is nem fontos az e-mail, mert itt is nyugodtan le lehet írni röviden: van egy Ukrajnából származó ismerősöm, aki elvállalná, hogy lefordítja és elküldi a leveled, amennyiben igényt tartasz rá. Csak azért érdeklődtem Nálad ismét, mert szerettem volna vele tudatni, hogy szükség lesz-e a közreműködésére vagy sem.
Vegyigyümi: A Thomsonról most írtam,az majd csak szeptemberben érik.Az utolsó fotó/ami 2x van/,
szerintem Éva lehet.Augusztusban érik,nagy ovális bogyója van,betegségre kevésbé fogékony./azt írod,hogy egészséges/.Lehetne még Viktória is/román/,de az botrytisre fogékonyabb mint az Éva.
A Viktóriáról 213-as hozzászólásomban írtam,utánanézhetsz a fajtának.
Nálam a Palatina két héttel később érik, mint a Csaba gyöngye, ízre is egészen más. Az új szőlőiddel szerintem nem vertek át, gyönyörűek, legfeljebb nem azt kaptad, amit szerettél volna. Én a laza fürtöknek örülnék, ez a jó csemegeszőlők egyik követelménye. Szóval a képeiden kiváló fajták láthatóak, hamarosan kiderül mi is az igazi nevük, gratulálok.
Thompson Seedless: Eredete ismeretlen.Vitis vinifera.Az 1870-es években került be Amerikába.1878-ban
Williem Thompson kezdte el terjeszteni a keleti partról Kaliforniába Freso környékére a dugványokat.
A Thompson seedless azonos az ázsiai/kisázsiai/Sultana,Sultanina fajtával,amit a genetikai vizsgálat is megerősített.Erős növekedésű,levélszéle közepesen fűrészes.Fűrtje nagy,hengeres,vállas,350-450gr.
Közepesen tömött,vagy laza.Bogyó színe fehéres-zöldes-sárga.Teljes érésben világos sárga.Bőre vékony,de feszes,kissé ropogós.Magnélküli.Bogyó mérete max.21 mm.ovális,tojásdad,olykor kissé hengeres.Íze semleges,édes cukor 20 Brix fölött,sav:5-7 gr./l.Érési idő:Kaliforniában aug.köz.vége,
itt nálunk általában egy hónappal később.Betegség ellenállás átlagos.botrytisre kevésbé érzékeny.
Fagyállóság alacsony.
Megjegyzés:Az USA-ban a legelterjedtebb mazsola szőlő fajta,de csemegeszőlőként is fogyasztják.
A több száz,vagy több ezer hektáros ültetvényeken/Kalifornia/ nagyüzemi méretekben bogyó,és fürt
méret javítás céljából gibberlin-savval kezelik az ültetvényeket.Így érhető el a 21 mm./olykor nagyobb/
bogyóméret.
Magyarországra 10-15 évvel ezelőtt került be abasári törzsültetvénybe.A magyar szőlőoltvány termelők,és forgalmazók egy az egyben átvették az amerikai gibberlinnel kezelt szőlő fényképeit,mert olyan szépen mutattak.Senki sem vette a fáradtságot,hogy itthon lefényképezze,és azt tegye fel a fajta
mellé.Azért,mert akkor a kutya sem venné meg.
Én öt évi türelmi idő után vettem ki a gyüjteményemből,mert még nem hozott termést.Helyette a kismis
Azért tettem fel a fürtről képet,hogy tudjam thompson lehet-e,ha nem akkor ezzel is átvertek.Tehát akinek van ilyen, már valamennyire összetudja hasonlítani az elmondottakkal.Puha és kevés mag,kemény, ropogós,közepes-nagy bogyók,nagy fürtök.Erős növekedésű.Hátha.Köszi.
vegyigyümi,a levél képek a fürt mellet fontos lenne és a főbb jellemzők növekedés vesző színe, érés idő, mikor fakad ?stb egyszóval nagyon sok uj fajta hasonlít egymásra, a Dunav majd ha erősebb lesz a fa tömörebb lesz a fürt is, az első lehet akár magyar fajta ,nem találgatok a harmadik meg éva lesz? cuzy? vagy"szőlőszem "-nél látol hasonlót.tőle kérdezd meg.
A Néró és Csabagyöngye leérett,de jön a többi,csak a fajtáját nem ismerem néhánynak,ehhez szeretnék egy .kis segítséget.
Thompson-nak vettem,már majdnem érett,kemény ,ropogós,hatalmas fürt(a többi nagyobb,csak elég beteg),lédús,finom puha, nem zavaró kevés mag van benne.Az lenne?
Dunav,csak az a zavaró,hogy mindenhol tömött fürtűnek látni.
Nagyon nagy bogyó 40x25,puhább,még nem érett,nagy fürtök,ötletem sincs,viktória,teréz,és éva helyett is ezt a fajtát kaptam(teljesen egyformák),egyáltalán nem betegszik.Csak a mezei pocok és a madarak bántják hálón keresztül is.
Kramcsák István: Szia! Nem tudtam az e-mail címed megnézni,mert a rendszer hibát jelez/vagy én voltam béna/.Ali -bánál hagytam üzenetet. Üdv. Szőlőszem
Seibel állította elő a S. 788 és az S. 29 keresztezéséveL Franciaországban Auróra néven ismerik. Hazánkban Orosz Ferenc kisvarsányi szőlész terjesztette el, tőle származik általánosan használt magyar neve, a "Feri szőlő". Az országban sokhelyütt fellelhető volt, de főleg a Nyírségben termesztették. Tőkéje középerős növekedésű. Levele kicsi vagy közepes nagyságú, ötszögletű, ép vagy karéjos. Felülete sima, szövete vékony, fonáka csupasz. A levél széle durván fűrészes. Fürtje kicsi, hengeres, közepesen tömött vagy laza. Bogyói kicsik, lapított gömb alakúak, aranysárga színűek, éretten piros árnyalatúak. Héja vékony, húsa nyálkás, jellegtelen, labruscaíztől mentes. Igen korai érésű. A szárazságot és a téli fagyot jól tűri, gombás betegségekre alig érzékeny. Filoxéra-ellenálló képessége is jó. Bogyója nem rothad, de könnyen pereg. Virágzáskor kényes, gyakran rosszul kötődik. Ettől füiggetlenül rendszeresen bőven terem. Bora jellegtelen, vékony, lágy, gyenge minőségű. Termését étkezési szőlőként is használják.Beérési mustfok :22
Seibel 5409
Seibel nemesítette aS. 876 és az S. 452 keresztezéséveL Franciaországban a "La Gloriede Seibel" (Seibel dicsősége) nevet kapta. Spitzer Emő oltványkereskedő hozatta be és terjesztette el Magyarországon. Mátraalján "lber francia" néven termesztették. Tőkéje erős növekedésű. Levele középnagy, kerekded, alig tagolt. Felülete hólyagos, szövete erős, fonákaszinte teljesen csupasz. Fogai egyenlőtlenek, rövidek. Fürtje középnagy, hengeres vagy kissé vállas, igen tömött. Bogyói középnagyok, gömbölyűek, fehéreszöld színűek, kifejezetten lédúsak, mellékíztől mentesek. Szeptember első felében érik jó cukorfokkaL Nem rothadékony, más gombás betegségekre sem hajlamos, gyakorlatilag permetezés nélkül termeszthető. Jól tűri a filoxérát, ezért saját gyökéren is termeszthető. Rövidcsapra metszve is bőven terem. Bora vékony, alkoholban gazdag, nem labrusca jellegű, de némi vad íz felfedezhető benne.