Keresés

Részletes keresés

szölőszem Creative Commons License 2014.08.06 0 0 483

Kramcsák István: Szia! Nem tudtam az e-mail címed megnézni,mert a rendszer hibát jelez/vagy én voltam béna/.Ali -bánál hagytam üzenetet. Üdv. Szőlőszem

Beer Monster Creative Commons License 2014.08.06 0 0 482

Ezek szerint akkor nem teljesen "egypetéjűek".

Előzmény: conegliano (481)
conegliano Creative Commons License 2014.08.05 0 0 481

Seibel 5279.

Feri szőlő.   más néven 

Seibel állította elő a S. 788 és az S. 29 keresztezéséveL Franciaországban Auróra néven ismerik. Hazánkban Orosz Ferenc kisvarsányi szőlész terjesztette el, tőle származik általánosan használt magyar neve, a "Feri szőlő". Az országban sokhelyütt fellelhető volt, de főleg a Nyírségben termesztették.
Tőkéje középerős növekedésű. Levele kicsi vagy közepes nagyságú, ötszögletű, ép
vagy karéjos. Felülete sima, szövete vékony, fonáka csupasz. A levél széle durván fűrészes.
Fürtje kicsi, hengeres, közepesen tömött vagy laza. Bogyói kicsik, lapított
gömb alakúak, aranysárga színűek, éretten piros árnyalatúak. Héja vékony, húsa nyálkás,
jellegtelen, labruscaíztől mentes.
Igen korai érésű. A szárazságot és a téli fagyot jól tűri, gombás betegségekre alig
érzékeny. Filoxéra-ellenálló képessége is jó. Bogyója nem rothad, de könnyen pereg.
Virágzáskor kényes, gyakran rosszul kötődik. Ettől füiggetlenül rendszeresen bőven
terem. Bora jellegtelen, vékony, lágy, gyenge minőségű. Termését étkezési szőlőként
is használják.Beérési mustfok :22

Seibel 5409

Seibel nemesítette aS. 876 és az S. 452 keresztezéséveL Franciaországban a "La Gloriede
Seibel" (Seibel dicsősége) nevet kapta. Spitzer Emő oltványkereskedő hozatta
be és terjesztette el Magyarországon. Mátraalján "lber francia" néven termesztették.
Tőkéje erős növekedésű. Levele középnagy, kerekded, alig tagolt. Felülete hólyagos,
szövete erős, fonákaszinte teljesen csupasz. Fogai egyenlőtlenek, rövidek. Fürtje
középnagy, hengeres vagy kissé vállas, igen tömött. Bogyói középnagyok, gömbölyűek,
fehéreszöld színűek, kifejezetten lédúsak, mellékíztől mentesek.
Szeptember első felében érik jó cukorfokkaL Nem rothadékony, más gombás betegségekre
sem hajlamos, gyakorlatilag permetezés nélkül termeszthető. Jól tűri a filoxérát,
ezért saját gyökéren is termeszthető. Rövidcsapra metszve is bőven terem. Bora vékony,
alkoholban gazdag, nem labrusca jellegű, de némi vad íz felfedezhető benne.

 

Előzmény: Beer Monster (478)
Beer Monster Creative Commons License 2014.08.05 0 0 480

Na ide tettem még fel róla képet:

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=131237974&t=9100475

 

 

Előzmény: Kramcsák István (476)
juhosttt Creative Commons License 2014.08.05 0 0 479

Mathiász jánosné muskotály Aug. 5-én.

 

Beer Monster Creative Commons License 2014.08.05 0 0 478

Köszönöm! Pontosan ez volt az egyik gyanúm. Az alapján még inkább, amit gyaszkonyi írt, neki ezek szerint az "ikertestvére" az Iber francia (más néven La Glorie de Seibel/Seibel 5409) is megvan.

 

A fölső három képre mondod, ugye? Közben észrevettem, hogy két külön fajtáról tettem be képet.

 

Direkttermő. Nagyon édes. Éretten könnyen szedhetők le a bogyók, a pergés azért nem jellemző.

Az Iber franciától miben különbözik? A kettő közül hogyan jövök rá, hogy ez a Feri (Aurore) vagy az Iber?


Másrészt nálam most kedz érni, de a különböző leírások szerint aug 20-szep 15 között érik csak.

Előzmény: Kramcsák István (476)
Kramcsák István Creative Commons License 2014.08.05 0 0 477

szőlőszem.  Tokajhegyaljáról meg szeretném nézni a szőlőidet , ha nem zavarnánk 20 -a környékén?  ha rábeszélném alibá-t is egy kis eszmecserére. az email címem nyilvános . kösz a választ.

Előzmény: szölőszem (470)
Kramcsák István Creative Commons License 2014.08.05 0 0 476

beer-.szerintem Feri szőlő , ha az allábbiakkal egyezik:  aránylag vékony veszők,  korán érik , nagyon édes, sav nélkül,  kissé pereg éretten, /direkt termő./

Előzmény: Beer Monster (460)
Kulicz Creative Commons License 2014.08.04 0 0 475

Csatlakozom az előttem szólóhoz, tényleg gyönyörűek. Én nem dicsekedhetek ilyen tőkékkel, de ez a két fajta szerintem szerényebb tőkéken is szép.

 

Idősebb Cardinal ernyőm:

 

 

Tavalyi oltás, jövőre jöhet a terhelés:

 

 

Itt még látszik az oltások helye:

 

 

Egyik idősebb Pannonia kincse tőkém, kétkarú kordonon:

 

 

És az utánpótlás, szintén tavalyi oltás, de ez erős volt és elhajthattam:

 

Előzmény: szölőszem (469)
Sanci07 Creative Commons License 2014.08.03 0 0 474

Életemben nem láttam ilyen szép Kardinált,de a Krasotka ami nálad van az is csodálatos.Egyszerűen imádom a rózsaszínű szőlőket annak minden árnyalatát!Leírást esetleg tennél hozzá?Egyébként gratulálok a szőlődhöz gyönyörű!

Előzmény: szölőszem (469)
juhosttt Creative Commons License 2014.08.03 0 0 473

 

 

A 2 közt is alig van különbség. A 3. levélen már látszik a sajátosság, de a vitorla végén még nem nagyon. Persze a vitorlák mutatnak egyediséget, ezért kell többet vizsgálni.

 

 

Pár könyv ajánló:

 

Tóth Imre - Pernesz György - Szőlőfajták

Dr. Hajdu Edit - Magyar szőlőfajták

 

Képpel bőséges leírással vannak a fajták itt.

Első körben szűkítsd a kört pár sajátos infó alapján.

Pl.: levél alakja, növekedési erény, pontusi fajta-e (azok rövid csapon bőven teremnek és feltörekvő hajtásrendszerük van, gyalog művelésre is alkalmas.), a vitorla színe, szőrözöttsége, a levél fonákának színe, szőrözöttsége, a vitorla nyílt zárt, félig nyitott, a levél szélének alakja, a kacsképződés folytonos, vagy váltakozó.

 

Ezek aránylag könnyen megállapíthatóak még laikus szemmel is. Innentől kezdheted a fehér szőlőket nézegetni, és ha minden stimmel akkor megvan a fajta.

Előzmény: Beer Monster (471)
gaszkonyi Creative Commons License 2014.08.03 0 0 472

Úgy értettem nekem is vannak ismeretlenek és két egyforma kinézetűt se tudok megkülönböztetni..Teljesen egyformák.    Ízre viszont mások..

 

Nem foglalkozom ezekkel               ..Vannak 3 évesek, gyökeres , megjelölt eredettel névvel, azok némelyike megmutatta a termést..Jövő évben már remélem  teljesítenek rendesen..

 

Én kiscsoportos vagyok itt és csak olvasgatok és tanulok...

Előzmény: Beer Monster (471)
Beer Monster Creative Commons License 2014.08.02 0 0 471

"Semmi látható különbség.."

 

Már ez is információ, egy gyanúmat például megerősíti. Kerítek róla növekvő hajtást, és akkor összehasonlíthatjuk.

Előzmény: gaszkonyi (462)
szölőszem Creative Commons License 2014.08.02 0 0 470

  Bielij Kokl. Érik szeptemberben,de akkor is ilyen zöld marad

szölőszem Creative Commons License 2014.08.02 0 0 469

Ugyanaz,csak Kardinál /54 éves tőke/

szölőszem Creative Commons License 2014.08.02 0 0 468

  84 éves szőlősgazda ismerősöm 54 éves tőkéje/Pannónia kincse/

szölőszem Creative Commons License 2014.08.02 0 0 467

Szőlőskertem egyik "utcája" /3 évesek/

juhosttt Creative Commons License 2014.08.02 0 0 466

Ez pedig az állítólagos hamburgi muskotály:

 

 

Kisebb terhelést is kapott emellett idén minden szőlőm korábban is érik, így remélem a darazsak előtt is kóstolhatok ért állapotban.

 

Amúgy az pontusi fajta? 

 

szölőszem Creative Commons License 2014.08.02 0 0 465

Ugyanaz mint előbb

szölőszem Creative Commons License 2014.08.02 0 0 464

   Krasotka félérésben

szölőszem Creative Commons License 2014.08.02 0 0 463

Hogy én is dicsekedjek:   Kodrianka félérésben

gaszkonyi Creative Commons License 2014.08.02 0 0 462

Látszólag ugyan ilyen fajta van kettő.. De.

Mégis ízre különböznek..  Semmi látható különbség..

Nem is kutatom a családfát érnek  és finomak..

 

Viszont van egy kis büszkeségem a Dunav-om megmutatta  magát.. 2012 novemberben         telepedtek.

 

 

        .

Ízre még nem de látványra már finom...

 

Csak dicsekedtem kicsit :)

 

 

Előzmény: Beer Monster (460)
szölőszem Creative Commons License 2014.08.02 0 0 461

SzgazdaMa :A V 25/20 ból tudok adni,remélhetőleg gyökerest.A Líviát nem tudom megígérni biztosan,mert már nagyon sokan kértek.Talán simavesszőt igen.Térjünk rá vissza novemberben.

Továbbra is állítom,hogy nálam az itthon /hazánkban/ beszerezhető fajták minden szempontból rosszabbul

teljesítenek,mint a külföldi fajták/persze itt is van egy-két kivétel/.Nálam ami a hazai beszerzésű fajtákat illeti,folyamatosan jól teljesít:Esther,Néró,Kozma Pálné,Palatína,Pannónia kincse,Attila,Árkádia,Vostorg,

Coneglianó,Kardinal,Kosa,Japán izabella,Teréz,Téli muskotály,Moldova,itália,Hamburgi musk.Belüj orig.

Dabouki,Suvenír,Dunaw,Red globe,Vénusz,Rizomat.Az újabb magyar fajtákat most itt nem említem/Anita,

Sarolta,Anna,stb./

 

Pinotnoir777:Osztom Kulicz véleményét a rezisztens fajtákkal kapcsolatban.Szerintem nem sokan vannak,

akik legalább egyszer kétszer ne permeteznének.Így nem tudhatjuk,hogy a rezisztensek permetezés nélkül mennyire rezisztensek.Van egy francia szőlőfajta a Seyve Villard  melynek számmal nevezett egyedei nagyon

ellenállóak a gombás betegségekkel szemben.Ezt a tulajdonságát számos nemesítő felhasználta.Pl.a nemrég leírt V 25/20 /Regina/ egyik szülője is Seyve Villard /SV-12375/,Vagya Teréz egyik szülője is SV.Innen a rezisztenciája.Ezért érdemes a szülőket is figyelni,mert sokat elárul a fajtáról.

Beer Monster Creative Commons License 2014.08.01 0 0 460

Felismeri valaki?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beer Monster Creative Commons License 2014.07.31 0 0 459

Léteznek abszolút rezisztenciát mutató amerikai és ázsiai fajok, a mostani rezisztencianemesítések ezeknek a rezisztenciagénjeit még kombinálják is.

Előzmény: Kulicz (458)
Kulicz Creative Commons License 2014.07.31 0 0 458

Én a rezisztencián csupán annyit értek, hogy az illető szőlőfaj ellenálló bizonyos betegségekkel szemben. Nincsenek illúzióim, ebben az évben a Palatina, Teréz, Pölöskei, stb. tehát a rezisztensnek mondott szőlők is valószínűleg megfertőződtek volna permetezés nélkül. Az idei azonban egy rendkívüli év, enyhe tél, csapadéközön, meleg, minden a betegségeknek kedvez.

 

A Conegliáno készen van:

 

 

Bogyómérete igen eltérő és lehetnének lazábbak a fürtök, viszont tényleg korai.

 

 

A Narancsízűnek még kell vagy két hét.

 

 

Meg kell védeni a madaraktól.

 

 

Kozma Pálné, szerintem egy hét még kell neki:

 

Előzmény: Beer Monster (456)
Beer Monster Creative Commons License 2014.07.31 0 0 457

Majd írd meg légyszi, amikor már ehető, mert kíváncsi vagyok az érési időre. Melyik országrész?

Előzmény: Kulicz (454)
Beer Monster Creative Commons License 2014.07.31 0 0 456

Továbbra is tartom, hogy rezisztensek esetén csak úgy van értelme fertőzöttségről beszélni, hogy tudjuk, részesül-e növényvédelemben, mivel ezeket sokhelyen egyáltalán nem permetezik.

Lehet, hogy írtad valahol, én nem találtam, nem emlékszem rá.

Előzmény: Kulicz (454)
gaszkonyi Creative Commons License 2014.07.31 0 0 455

Sanci 07.

 

Köszönöm a válaszodat .!

Kaptam néhány választ és azt gondolom egy életre megjegyzem őket...

Hiába nézegettem képeket a netten  de azt is láttam, hozzám hasonlóak csak kóvályognak az erőben...  :)  Evvel már nem lesz problémám  ....

 

Köszi ..Szép napot ..

 

Előzmény: Sanci07 (453)
Kulicz Creative Commons License 2014.07.31 0 0 454

A Palatinámat nem érintette a lisztharmat járvány, szépen alakul.

 

 

Egy hét és megérett.

 

 

A leírásban is elég jókat írnak róla, itt van, ha valakit érdekelne:

 

 

Sajnos csak nagyításban olvasható.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!