Feleségem ultimátumot adott nekem, hogyha most már nem építek azonnal-de-rögtön egy terepasztalt mert nagyon óhajtana villanyvasutazni (amiért mellesleg egy jó ideje nyúz már) akkor rettenetes dolgok fognak történni, amiket én nem óhajtottam megtudni, hogy micsodák, inkább építettem egyet.:-) Szeretném ha ez egy olyan topik lenne, ahol képes beszámolókkal, építési leírásokkal, ötletekkel, trükkökkel ismertetnénk meg egymást és jómagam szívesen olvasnék, néznék meg hasonló építési leírásokat mint amibe én fogtam.
Én kipróbáltam, de nem vált be. Nem igazán ragad hozzá a faragasztó, így aztán viszonylag kis erőfeszítés árán fel lehet bontani a vágányzatot az ágyazat leragasztása után is. Meg aztán túl puha is, könnyű a pályából hullámvasutat készíteni. Akkor már jobb a polifoam. Amit célszerű egyébként szigetelőanyagokat árusító szaküzletben venni, sokkal olcsóbb mint ha sportszernek veszed:-)
Bocs hogy közbe szólok, de van a parafánál olcsóbb megoldás a parketta alátét XPS. Tekercsben árúlják, 1,2- 2 -2,2 mm vastagságban, a legdrágább 380 Ft/négyzetméter. Két rétegben alkalmazva, különböző szélességben vágva, a töltés dőlése is jól beállítható. Jó hangszigetelő. Én ezzel próbálom majd ki a terepasztal építést, még nem próbáltam, mind ez csak elmélet. Remélem a gyakorlatban is beválik majd.?
Csak a közelmúltban szereztem tudomást a külön terepasztalos fórum létezéséről -- eddig a "vasútmodellezés" topikot követten igazán. Valszeg nagy az átfedés a két fórum látogatói között, azért itt is elhelyezem az új fotóim ajánlását:
Fásítás-füvesítés után készült fotók, Battka Mester fáinak felhasználásával, itt:
Sűrű bocs, ha valakit - akaratlanul - félrevezettem volna : a szóban forgó parafás tábla
csak az egyik oldalon borított parafával.
A méret : 40x30 cm és az ár : 779 Ft viszont stimmel.
Még várakozó állásponton vagyok : először megpróbálom polifoam-mal, illetve gumi-, habszivacs szalaggal - ha nem lesz jó, akkor viszont veszek egy ilyen tablicskút - nekem még így (egyoldalasan) is megéri...
Nah a lényeg olyan bolt kellett, ahol kapok (tegnap) és ezt sikerült is nagyjából mindenki 1 m2 árat ír én 2db ot vettem, és nem a töltéshez, hanem peronhoz és egyéb terepekhez fog kelleni... Sajna sokmindenhez alkalmazkodnom kell, mert vágánycsrével indult a projekt most lett belőle egy kis bővítés is , de sajna a vágány töltés megemelés kicsi lehet csak ~1 - 1,5 mm (ennek okai vannak) így a vágány alá két réteg vékony karton került...
A töltéshez kipróbáltam egy új dolgot (folyami homok) nekem tetszik mert szemcsésebb mint a sima homok de nem olyan nagy mint a kövek 0,2-0,3mm.
Nah majd teszek fel képeket, hogy miből mi lett....
a miből arról most is találtam... ezek régi telefonos képek de majd csinálok még
Szerintem felejtsd el ezt a parafa témát és vegyél 0,5 cm vastag polifoamot! Méterre árulják szerszámboltokba. Kicsit magasabb lesz a töltésed, mint azt a méretarány megkívánja, de nem szembetűnő. Nyílt pályán ilyen képet mutat:
Én is épp a múlt hétennéztem körül, nálunk (Győr) a Praktikerben van 3 mm-s cirka 1 m2 2990,-Ft, a Baumaxban 2 mm-es van 4000,-Ft-ért cirka 2 m2, a Bricostore-ben nem néztem még.
Hasonló beszerzési gondokkal küszködöm : errefelé csak egy helyen van 3 cm széles parafa-szalag méterenként 990 Ft-ért (!) - ami egyébként szvsz keskeny. :(
DE ! Kapaszkodjatok meg : az In...sp-ban lehet kapni parafa-borítású falitáblát : a 30x40 cm-es 700 és 800 Ft közöttl van (keretezve-peremezve, plusz még 4 db színes"rögzítőtű" is jár hozzá...)
Ráadásul mindkét oldala parafával borított.
(Mondjuk a vastagságát nem tudom, mert a tábla kb. 6 mm vastag, de a peremezés miatt nem tudni, milyen vastag rajta a parafa réteg ).
Irtózom attól, hogy romboljak, de lehet, hogy rá fogok kényszerülni, hogy vegyek egy ilyet, a 30 cm szélességből kijön hat megfelelő csík - ráadásul mindkét oldalon.
Nah most hogy haza értem már csak egy kis építkezés nem maradhatott ki!
Ugye jól ártágtuk ezt a LED-es témát és gondoltam egyet, hogy az utcai világítás és az állomás világítását magam fogom megoldani, mert ledöbbentem az árakon amiket láttam.
Így esett a választás az auhagen nem világító lámpáira és a többit a képeken láthatjátok...
Azon kívül a többi oszlop azt még édesapám szerezte (telefonosok használták valami jelölésre) ... karton csőnek nevezném. Amik régóta álltak csupaszon. aztán ezek is kicsinosulnak (még lekell festeni őket;újra) A kialakítás minden esetben ugyanaz...a kétkarút ki is kellett próbálni ;)
Ja és a LED-et nem méretezték túl 2*1,2*0,8mm
A épület világítása ami szintén átalakul LED-esre, csak a hitetlenkedőknek, hogy milyen a színe és tényleg 125°.