Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Nekem a sima vessző homokon nem jött be, pedig évekig próbálkoztam vele. Iskoláztam a vesszőket, öntöztem-ápoltam, kiültettem és 4-5 év után mutatkozott csak valami. Ezek a tőkék ma is megvannak, de sokkal gyengébbek mint az oltványaim. Én inkább erősebb borszőlőimet oltogatom át május vége felé zöldre-fás oltással, a februárban begyűjtött és hűtőszekrényben tárolt oltóvesszőkkel. Ezeknek a postázása, cseréje is egyszerűbb, két-három rügyes csapokat kell borítékban feladni, nem félméteres vesszőket. Én így szeretnék majd csereberélni februárban.
Sanci 07: Leírás az Árkádia rozova-ról/rózsaszínű Árkádia/:
Orosz fajta.Szülők:Moldova X Cardinal.Korai érésű:115-125 nap.Fürt:700-900 gr.kúpos,szárnyas,laza.
Bogyó:28 X 25 mm.7-9 gr.ovális,tiszta világos rózsaszín.Íze harmónikus,lédús.Cukor:16-18 %,sav:6-7gr/l
Betegség ellenállás jó.Fagyállóság:-22.23 C.
Saját tapasztalat:Az enyém két éves,termést még nem hozott.A lisztharmatra érzékenyebb mint a
sima Árkádia.
ECS18:Örülök,hogy mosmár többen is vannak,akik "felfedezték" Richard Piateket a lengyel szőlőnemesítőt.A fajtái közül én a Czokoladowa/csokoládé/,és a Miodowa/Méz/ fajtáit ismerem.az előbbi
nekem is megvan.Milyen fajtákat hoztál tőle?Én jövőre tervezek kimenni hozzá.
Casamit 25:Én nem nagyon szoktam fajta azonosítással foglalkozni,mert ahhoz nagyon sok adatra van szükség,hogy biztonsággal rá lehessen mondani egy fajtára,hogy mi a neve.Sokkal több infó kellene.
Például:Mikor telepítették a szőlőt/így ki lehet zárni,vagy meg lehet erősíteni az új és régi fajtákat./
Mikor érik a szőlő?Milyen ízű? Az íz nagyon sokat elárul/semleges,muskotályos,róka íz,stb/Milyen színű?
Milyen a bogyó beltartalma?/lédús,kemény húsú kevés,vagy sokmagvú stb/.Aztán a levél mintázata,
erezete,öblei,fűrészesség,fonák színe,tapintása stb/A vitorla, a kacs,a hónaljhajtások gyakorisága.
Nem folytatom tovább.Ahhoz hogy jól beazonosítható legyen mindezeket tudni kéne.Száznál is több szőlő
Erről bővebben is írhatnál, sokunkat érdekelne. Melyek ezek a terjedőben lévő fajták? Gondolom több képet is készítettél, oszd meg velünk, igen megköszönnénk!
A fotókat ma, augusztus 22.-én készítettem. Eddig betegség nemigen támadta meg. Persze apum permetezi. Növekedését tekintve szerintem robusztus növekedésű. Edzett fajtának tűnik. A fürtjei és a levelei pedig szerintem brutálisan nagyok, de ez a fotókon is látszik ahogy mellé tettem a tenyerem. Idén 3. éves.
Szerintetek milyen szőlőfajta lehet ez? 3. éves, gyönyörű, de sajnos nem tudjuk a fajtáját. A termését idén fogjuk megkóstolni. Akitől kaptuk, az sem tudja milyen fajta, mert örökölte a házzal :) Aki tudna kérem segítsen a beazonosításban, köszönöm szépen :)
Elnézést kérek, a Telenor jóvoltából elment az internetem (mentségükre legyen mondva, hogy végre visszaállították, mert a Vodafone korábban még erre se volt képes). Nem volt jó a sorrend, azzal kellett volna kezdenem, ami rezisztens. De ki gondolta, hogy épp akkor üt be a ménkű. Gyorsan csak emlékezetből, amik azt hiszem mag nélküliek és rezisztensek, mielőtt megint valami gubanc lesz, akkor már ide véve a most szóba kerülteket:
Tisztelt szölőszem!Ez a rózsaszín árkádia engem lázba hozott soha nem is hallottam még róla!Írnál róla pár sort hogy megismertesd velünk?Előre is köszönöm Sanci.