Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Az izabella, meg az ilyen direkt termők sztem nem vehetők ide. Más fajta. Sztem az európai fajtákat kellene számításba venni.
Nekem nincsenek über rezi szőlőim, de amik vannak azokról írok ha nem baj.
Van egy fehér, gömbölyű bogyújó, ropogós fajta, a nevét nem tudom, de romlik mint az állat. Most érik, de még kellene 1 napsütéses hét kellene neki. Fejművelésű, de pár év és tűzrevaló lesz... Az ízese híres, akkor minek legyen.
Van egy másik fehér, gömbölyű szemű, a szem közepes méretű. A bogyón van egy pötty mint az olasz rizlingnek is. Sztem szeptember végére érik meg, még most is savanyú. Bár picit le is van terhelve, de ez a tőke 20+ éves és még sose volt rajta kielégítő termés, mert csak rövid csapra volt metszve. Bőlevű, csak hosszú csapon terem, rövid csapon alig van rajta valami, volt olyan év hogy 0 fürt volt rajta. Talán a saszlához hasonlítanám csak sokkal későbbi. Sztem ő is kap egy ásót, mert csak azért ne foglalja a helyet mert más fajta...
Saszla (piros és fehér): Nem rothad, viszont a fehér saszla lugason 1-2 szem ASZUSODIK. (ezeket jó ízzel csemegézem le). Piroson fejművelésben az új gyengébb levelek peronoszpórásodnak.
Narancs ízű: Na ő is aszusodna, csak fejművelésű tőkéken még beérni se nagyon tudott eddig... Van rajta 1-2 kiváló aszuszem, de van amikor csak savanyúra rothad. Elég szépen peronoszpórásodik, a A legtöbb tőkét leszüreteltem és felszívódóval permeteltem, mert nem fog a vessző se kellően beérni...
Mathiasz Jánosné muskotály: fejművelésben az új gyengébb levek peronoszpórásodtak, a kései érése végett kapott a felső lombozat rezet. (picit sztem túl van terhelve). 1 tőkéről elfelejtkeztem, a peronosz totál lesöpörte...
Itália: él és virul, jobban leterheltem mint tavaly, ebben a jó időben esélytelen hogy teljes érési állapotban egyek róla... De azért örüljünk neki hogy van.
Hamburgi muskotály: Már lassan ehető, nagyon el kell találni a terhelést, hogy együnk is belőle, de azért be is érjen. Peronosz szinte nincs rajta, nem rothad.
Bár nem csemege, de az ezerjó töppedten sztem nagyon jó csemegeszőlőnek is és a vastag héja miatt még akkor is vígan el van a tőkén, amikor a dér is megcsípi. Ha nem pereg le, esélyes aszusnak vagy jégbornak is.
Ami a lisztharmatot illeti, szőlőn nálam 1 fürtön volt, a mathiasz jánosné muskotályon, azt le is dobtam még időben. Azóta szőlőn nem véltem felfedezni.
Ami tanulságom van az idei évre:
A csemegéket fejművelésbe nem érdemes művelni, bár sztem ezzel nem mondtam újat. (Nem saját szőlő így művelés módot nem válthatok kedvemre.)
A lemosó nagyon hasznos volt, bár tavasszal mindenkire ferde szemmel néztek aki lemosózott.
"Ez az év nagy választóvonal volt a betegség ellenállás tekintetében,nemcsak nálam,másutt is."
Tennék egy javaslatot arra, hogy ki-ki a saját tapasztalatát erről fejtse ki. Különösen a rezisztensként ismert szőlőknél - milyen védelem, és jelentkezett-e betegség.
Kezdem:
ISABELLA: tizenéve nem permetezem, eddig tünetmentes - érni még csak egy hónap múlva fog.
Józsa Imre: "szeretnék fehéret,kéket,de ami a legfontosabb,hogy nagy,vagy óriás bogyói legyenek"
Pirosat nem szeretnél?Azt kell eldöntened,hogy az íze legyen jó,vagy a bogyója legyen nagy.Nekem az a véleményem,hogy a bogyó méret növekedésével arányosan csökken az élvezeti érték./Ízre gondolok/
Ez az un.supermarket effektus.Megveszed a nagybogyójú szőlőt a szupermarketban,hazaviszed,
megkóstolod,és nagy csalódás ér.De azért mostmár van néhány pozitív példa is.Csak ezek a fajták
nálunk még nem kaphatók.
A másik szempont ami talán a legfontosabb,a rezisztencia.Ha nem akarod nagyon sokszor permetezni a
szőlőt,akkor a Magyarországon kapható fajták közül a következő fajtákat javaslom,ami ízre is jó:
Árkádia,Vostorg,Suvenír,Pölöskei,Moldova,Teréz,Palatína.Ha pinket is akarsz:Dunaw,és Red globe.
Tapasztalat szerzés céljából javaslom átolvasni a szőlő,és a csemegeszőlő index fórumot.Rengeteg hasznos információhoz juthatsz,amit sehol másutt,még szakkönyvekben sem találsz meg.
Izgaga:Kérhetsz vesszőt,de azt javaslom,hogy a döntésed előtt olvasd el az eddig megjelent fajtáimat,és az őszig megjelenő fajtáimat a kommentekkel együtt.
Kulicz:" A sima vessző homokon nem jött be".Valószínű,hogy rossz fajtákkal próbálkoztál.Nekem az az elvem
hogy amelyik szőlőfajta nem tud megállni a saját "lábán" azt nem tartom meg./Nyilvánvaló ez csak homok-
talajra érvényes/.Az új fajtáim egy része saját "lábán"áll.Most még az idén azt fogom csinálni,hogy a 30
legellenállóbb és legfinomabb fajtákat fogom saját gyökerén elültetni a 30 betegségre nagyon hajlamos,vagy keveset termő fajták helyére.Amikor majd termőre fordulnak,össze tudom hasonlítani az
anyanövénnyel.
Egyébként az iskolám az idén nagyon gyengén eredt meg.Az eredés kb.50%,a tavalyi 90% volt.
Beer Monster:Milyen védelemben részesült? A csemegeszőlőimet háromszor permeteztem:2x bió szerrel
/bordói lé+kén/,és egyszer felszívódóval/Cabriol top/.Ez az év nagy választóvonal volt a betegség ellenállás
tekintetében,nemcsak nálam,másutt is.Ebben az évben /az extrém időjárás miatt/ együtt jött elő minden olyan szőlőbetegség ami eddig egyszerre nem jelentkezett.A peronosz,a lisztharmat,a szürkerothadás,a fürtelhalás,a rossz termékenyülés,a bogyó repedés,a bogyó pergés,a később érés stb.
De mint ahogy írtátok is,nem mindenkinél jelentkeztek egyszerre ezek a problémák.Volt akinél alig volt
probléma.Sokat számított,hogy domboldalon volt a birtoka,/szellős helyen/,vagy zártkertben.Sokszor permetezett,vagy kevésszer,és mivel.Ami a legfontosabb:milyen volt a FAJTA?Nekem-mint ahogy már írtam is
az új korszerű fajták alig kapták el a betegségeket.A régi fajták szinte mindegyike.
Nekem a sima vessző homokon nem jött be, pedig évekig próbálkoztam vele. Iskoláztam a vesszőket, öntöztem-ápoltam, kiültettem és 4-5 év után mutatkozott csak valami. Ezek a tőkék ma is megvannak, de sokkal gyengébbek mint az oltványaim. Én inkább erősebb borszőlőimet oltogatom át május vége felé zöldre-fás oltással, a februárban begyűjtött és hűtőszekrényben tárolt oltóvesszőkkel. Ezeknek a postázása, cseréje is egyszerűbb, két-három rügyes csapokat kell borítékban feladni, nem félméteres vesszőket. Én így szeretnék majd csereberélni februárban.
Sanci 07: Leírás az Árkádia rozova-ról/rózsaszínű Árkádia/:
Orosz fajta.Szülők:Moldova X Cardinal.Korai érésű:115-125 nap.Fürt:700-900 gr.kúpos,szárnyas,laza.
Bogyó:28 X 25 mm.7-9 gr.ovális,tiszta világos rózsaszín.Íze harmónikus,lédús.Cukor:16-18 %,sav:6-7gr/l
Betegség ellenállás jó.Fagyállóság:-22.23 C.
Saját tapasztalat:Az enyém két éves,termést még nem hozott.A lisztharmatra érzékenyebb mint a
sima Árkádia.
ECS18:Örülök,hogy mosmár többen is vannak,akik "felfedezték" Richard Piateket a lengyel szőlőnemesítőt.A fajtái közül én a Czokoladowa/csokoládé/,és a Miodowa/Méz/ fajtáit ismerem.az előbbi
nekem is megvan.Milyen fajtákat hoztál tőle?Én jövőre tervezek kimenni hozzá.
Casamit 25:Én nem nagyon szoktam fajta azonosítással foglalkozni,mert ahhoz nagyon sok adatra van szükség,hogy biztonsággal rá lehessen mondani egy fajtára,hogy mi a neve.Sokkal több infó kellene.
Például:Mikor telepítették a szőlőt/így ki lehet zárni,vagy meg lehet erősíteni az új és régi fajtákat./
Mikor érik a szőlő?Milyen ízű? Az íz nagyon sokat elárul/semleges,muskotályos,róka íz,stb/Milyen színű?
Milyen a bogyó beltartalma?/lédús,kemény húsú kevés,vagy sokmagvú stb/.Aztán a levél mintázata,
erezete,öblei,fűrészesség,fonák színe,tapintása stb/A vitorla, a kacs,a hónaljhajtások gyakorisága.
Nem folytatom tovább.Ahhoz hogy jól beazonosítható legyen mindezeket tudni kéne.Száznál is több szőlő
Erről bővebben is írhatnál, sokunkat érdekelne. Melyek ezek a terjedőben lévő fajták? Gondolom több képet is készítettél, oszd meg velünk, igen megköszönnénk!
A fotókat ma, augusztus 22.-én készítettem. Eddig betegség nemigen támadta meg. Persze apum permetezi. Növekedését tekintve szerintem robusztus növekedésű. Edzett fajtának tűnik. A fürtjei és a levelei pedig szerintem brutálisan nagyok, de ez a fotókon is látszik ahogy mellé tettem a tenyerem. Idén 3. éves.
Szerintetek milyen szőlőfajta lehet ez? 3. éves, gyönyörű, de sajnos nem tudjuk a fajtáját. A termését idén fogjuk megkóstolni. Akitől kaptuk, az sem tudja milyen fajta, mert örökölte a házzal :) Aki tudna kérem segítsen a beazonosításban, köszönöm szépen :)
Elnézést kérek, a Telenor jóvoltából elment az internetem (mentségükre legyen mondva, hogy végre visszaállították, mert a Vodafone korábban még erre se volt képes). Nem volt jó a sorrend, azzal kellett volna kezdenem, ami rezisztens. De ki gondolta, hogy épp akkor üt be a ménkű. Gyorsan csak emlékezetből, amik azt hiszem mag nélküliek és rezisztensek, mielőtt megint valami gubanc lesz, akkor már ide véve a most szóba kerülteket:
Tisztelt szölőszem!Ez a rózsaszín árkádia engem lázba hozott soha nem is hallottam még róla!Írnál róla pár sort hogy megismertesd velünk?Előre is köszönöm Sanci.