Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2009.03.14 0 0 5288
Elhiszem, de én még savas Biankával nem találkoztam, pedig régóta ismerem.
Milyen a fürtje? Mert felénk sokan hajlamosak a Biankát és az Eger2-t összekeverni, annyira hasonlítanak. Az Eger2 valóban képes kemény savakat termelni.
Előzmény: sandro5555 (5287)
sandro5555 Creative Commons License 2009.03.14 0 0 5287

Nálam 17 tő van és rohadt savas a bianca.

Előzmény: Törölt nick (5286)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.14 0 0 5286
Biztos, hogy az Bianka? Mert a Bianka minden, csak nem durván savas. Főleg túlérett állapotban, ezért 18 foknál le kell szedni, mert fölötte meredeken zuhan a savassága. Tavaly 21 fokosan szedtük és 3,5 g/l volt a savtartalma...
Előzmény: sandro5555 (5283)
RAMBO Creative Commons License 2009.03.13 0 0 5285
Vegyél az OBIban marhatrágya komposztot, ha csak pár tőkéhez kell.
Előzmény: etilalkohol (5280)
jacsoj Creative Commons License 2009.03.13 0 0 5284
Hiszen ezek az előnyei.
Előzmény: sandro5555 (5283)
sandro5555 Creative Commons License 2009.03.13 0 0 5283
Tisztelt alkohol a bianca szöllőnek nagyon törékeny szára van,ugyanakkor rohadt nagyott hajt 2-3 rügynél hosszabbra hagyni nem érdemes a vesszőt viszont.Csakfelfelé akar nőni.Előbb próbáld ki 2-3 növénnyel.Nálam lugasban van kb 1,5 m a jó,állandóan kötözni kell ,permetezni nem kell ,fagy elől betakargatni nem kell,nagyon durván savas ,gazos szárú.Csodák nincsenek .
Előzmény: etilalkohol (5280)
taormina1 Creative Commons License 2009.03.13 0 0 5282
Hát...én kívánnam ide azt a SZAR melót..
Előzmény: zsebpiszok0510 (5279)
jacsoj Creative Commons License 2009.03.13 0 0 5281
Talán legjobbnak tünik a bakhátas művelési mód, a bakhátak keresztbe a lejtővel.
A legolcsóbb emiatt a karós támasz lehet, kb. 1 m távolságra a tőkéket minden irányba. A Bianca bakműveléssel is sokat terem.
Telepítés előtt mindenképpen ajánlatos szerves trágyát mélyen beleforgatni a talajba, legjobbkor ősszel lett volna, és ősszel kellett volna adni kálium-foszfor műtrágyákat is.
Szerves trágyát nem üzletben kell venni.
Előzmény: etilalkohol (5280)
etilalkohol Creative Commons License 2009.03.13 0 0 5280
Sziasztok!
Bianka szőlőt szeretnék telepíteni’ most tavasszal (kb. 35 méter hosszú és 9 méter széles területre (kiskert), D-K fekvésű és kb. 30-35 fokos meredekségű, hosszában lejt, talaja löszös agyag), kérdések:
Milyen sor és tőtávval ültessem őket? – támrendszerben és művelésmódban nyitott vagyok (Guyot ajánlott), a terület adottságai csak kézi művelést tesznek lehetővé.
Talajjavításhoz milyen konkrét (üzletben beszerezhető) szerves ill. műtrágya készítményt tudtok ajánlani?
Előre is köszi, etil…
zsebpiszok0510 Creative Commons License 2009.03.12 0 0 5279

Ma szar meló volt!
taormina1 Creative Commons License 2009.03.09 0 0 5278
Olló van, több is; nekem is jut, hogy végre megtanuljam és magam is boldoguljak.
Szólj bármikor!
Előzmény: RAMBO (5277)
RAMBO Creative Commons License 2009.03.09 0 0 5277
Rendicsek, még nem tudom, hogyan alakul a hétvégém, és a napjaim, mert ebben a szar időben nem tudom mikor tudok lemenni Dörgicsére. Ott van ugyanis az ollóm. Még nem vagyunk elkésve, szólok, ha ráérek.
Előzmény: taormina1 (5275)
aszokfa Creative Commons License 2009.03.09 0 0 5276
Tiszteletteljes üdvözletem mindenkinek! :-) Azt hiszem kilenc éve is lehet, hogy erre jártam. Látom tf1 még itt van, Zoli is, és ossza az észt. Az jó is, ne tartson meg semmit. Hadd tanuljak! :-) Aki nem ismer; ma már igen kicsi szőlőterületem van és Cirfandli a kedvenc szőlőm.
taormina1 Creative Commons License 2009.03.09 0 0 5275
Szia RAMBO, írtam!
Vagy teljesen visszavonultál? nem tudom, jó-e még a címed, de nagyon szeretnélek meginvitálni egy kis hangulatos szölömetszésre itt a hegy alján, hogy befejezhesd tavaly elkezdett örökéletü müved, ami nagyon jól sikerült!
Üdv
Tao
Előzmény: RAMBO (5258)
fílen Creative Commons License 2009.02.26 0 0 5274
Üdv mindenkinek először írok a topikra, én is szőlőt termelek de csak csemegét és most telepítek 1 hektárt viszont szükségem lenne 500db teréz sima vesszőre. Ha valakinek esetleg van és metszés után tudná nélkülözni kérem írja meg nagyon sokat segítene sós!!!
lalá Creative Commons License 2009.02.22 0 0 5273
-Vagy a vignoble-ra, coteaux plantés avec vigne-re, vendange-olni, récolte-olni, cueilette de raisin-elni a raisin-t. (hihi)
Előzmény: Ferig (5257)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.19 0 0 5272
Ugyan.
Nálunk egy 5 méteres szélfútta homokbuckát is hegynek hívnak.
Előzmény: tangua (5270)
tangua Creative Commons License 2009.02.19 0 0 5271
Ezt viszont tényleg csak a poén kedvéért ajánlom megnézni:

http://www.falusi-turizmus.com/szolohegy.php
tangua Creative Commons License 2009.02.19 0 0 5270
Kisalföldi szülőfalumban a hegy szó (földrajzi értelembeni hegy nem lévén) egyenest a szőlőhegyet jelenti. Az emberek nem a „hegyre”, hanem a „hegybe” mennek, ha ott akad dolguk. Hegynek nevezik a (szőlő)hegyen belül az egyes ingatlanokat is, így szülőfalum nyelve szerint teljesen értelmes a „két hegyem is van a hegyben, mert megvettem a hegyszomszéd hegyét” mondat. A „hegyetlen ember” szánandó figura, mert a más borát issza.
Előzmény: Törölt nick (5263)
BZoltan Creative Commons License 2009.02.19 0 0 5269
Ha elolvastad akkor nyilván érted, hogy miért lehet hegyi bor az alföldi bor is.

Gondolom felétek is hegyközségek vannak...
Előzmény: Törölt nick (5266)
BZoltan Creative Commons License 2009.02.19 0 0 5268
haggyámán békén ezzel a hülyeséggel... ez az internet, nem pedig a cégbíróság

- zoli
Előzmény: Törölt nick (5267)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.19 0 0 5267
Ja, és a kisbetűs név a tiszteletlenség jele.
Előzmény: Törölt nick (5266)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.19 0 0 5266
Elolvastam
Előzmény: BZoltan (5265)
BZoltan Creative Commons License 2009.02.19 0 0 5265
feri,

Olvasd el a vonatkozó hozzászólást az előzményeivel meg a rá írt válaszokkal együtt. Tanulságos.
Előzmény: Törölt nick (5263)
BZoltan Creative Commons License 2009.02.19 0 0 5264
Igen, emlékszem arra a beszélgetésre. Meg arra is amit a mesterrel folytattunk anno a pincénél. Nagyon sokmindenben alapvetőn meghatározta a véleményemet amit tőle hallottam.

Én örülnék neki ha a "szőlőhegynek" lenne egy ilyen valódi értelme, de szerintem egyelőre nagyon masszív kisebbségben lennék ha olyan értelemben használnám a szőlőhegy kifejezést mint ahogy Tóth úr javasolta.
Előzmény: GLEVENTE (5262)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.19 0 0 5263
És akinek nem hegyen van a szőlője?
Előzmény: GLEVENTE (5262)
GLEVENTE Creative Commons License 2009.02.19 0 0 5262
Annak idején szőlő(cske) papája javasolta a terroir kifejezés helyett a szőlőhegy elnevezés újbóli elterjesztését a másik fórumon (lásd: 31809).
Előzmény: BZoltan (5260)
BZoltan Creative Commons License 2009.02.18 0 0 5260
Nem tudom, hogy a magyarok hány százaléka ismeri és érti a terroir szó jelentését, de dolgozunk egy páran azon, hogy egyre többen legyenek az ilyenek.

Szerintem a terroir egy nemzetközileg elfogadott szó, hasonlóan sok másik a bor világában már megszokott szóhoz.

A magyar nyelv alapvetően befogadó nyelv... szavaink túlnyomó része idegen eredetű, a mezőgazdasági szavank pedig 99%-ban nem magyar (jellemzően, török, bolgár, szerb, etc) eredetűek.

A termőhely az szép szó, de többet is jelent és egyben kevesebbet is mint a terroir.

Szerintem érdemes megszokni ezt a szót.

Amit a végén írtál tréfából azok mind angol szavak :) a terroir pedig francia. Ez is jelzi, hogy nem egy angolmániás urizálásról van szó, hanem egy hagyományos borosnemzet egy kifejezésének a terjedéséről.
Előzmény: Ferig (5257)
BZoltan Creative Commons License 2009.02.18 0 0 5259
"Van egy köztes út, amikor a területről gyűjtenek élesztőgombát, és azzal oltják be a mustot. Ilyenkor irányított is az erjedés, meg a terroir is érvényesül."

a kérdés az az, hogy szükség van-e erre. Ugyanis ahogy írtam ez nem visz be idegen gombákat a borba, de nem is engedi a terroirra jellemző gombákat érvényesülni. Szóval azért ez is a terroir módosítása.

A terroir definíciója ebben a hosszú formában pedig lehet, hogy számdra sok volt. Uganakkor ebben a részletességben sehol nem láttam a neten.

"Egyébként jó sok ilyen vitatéma van:"

arra próbéltam kihegyezni az egész írást, hogy ezek nem vitatémák amikben meggyőződés szerint áll valaki vagy ezen vagy azon az oldalon. Ezek technológiás döntések amiket a termelő céljai és lehetőségei határoznak meg.

A "koncentrálást" hozamkorlátozással és a fordított ozmózist egy mondatban emlegetni pedig szerintem eretnekség :)
Előzmény: RAMBO (5258)
RAMBO Creative Commons License 2009.02.17 0 0 5258
Szia!

Tetszett a cikked második fele, a definiciós rész engem talán inkább zavart, mint érdekelt - ilyen terjedelemben. Ez sok volt.

A második fele tetszett, de kicsit azt is terjengősnek tartom. De a legjobban az élesztőgombákról szőtt gondolataidat értékeltem. Van egy köztes út, amikor a területről gyűjtenek élesztőgombát, és azzal oltják be a mustot. Ilyenkor irányított is az erjedés, meg a terroir is érvényesül.

Egyébként jó sok ilyen vitatéma van: a kén használata, a szűrés/nem szűrés vitája, a derítés/nem derítés vitája, a must flotálása/kénezéses ülepítése/természetes seprőn kiforralása, fajtaélesztő/természetes élesztő, cukorpótlás, savpótlás, tannincsere, koncentrálás terméskorlátozással/fordított ozmózissal/nem koncentrálás, stb.

(Amit írtam, jobbító szándékkal írtam, nem kötözködésképpen.)

Előzmény: BZoltan (5255)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!