Keresés

Részletes keresés

vegyigyümi10 Creative Commons License 2014.08.10 0 0 511

Az is lehet,de melyik magnélküli,lila fajtának van még ilyen jellegzetes,hengeres bogyója?Van olyan leírás(pl.akiktől rendeltem)amelyik azt mondja,hogy a bogyó gömbölyű.Akkor?

Tényleg kéne már egy korrekt leírás gyűjtemény!

Előzmény: Beer Monster (509)
vegyigyümi10 Creative Commons License 2014.08.10 0 0 510

Majd rakok fel arról is képet,de már egy hete eszem.

Másik lehetőség,nálam Kalifornia van.:)

Előzmény: Beer Monster (508)
Beer Monster Creative Commons License 2014.08.10 0 0 509

"Egyikünknek nem crimsonja van"

úgy érted, legalább az egyikőtöknek... ;) Szörnyű állapotok uralkodhatnak kereskedésekben, iskolákban, ha ilyen sokan panaszkodnak arra, hogy más fajtákat kapnak. Megint elő kéne keresni azt a Faiskola topicot.

Előzmény: vegyigyümi10 (507)
Beer Monster Creative Commons License 2014.08.10 0 0 508

Én úgy tudom ám, hogy a Sugraone sem egy korai fajta...

Előzmény: vegyigyümi10 (499)
vegyigyümi10 Creative Commons License 2014.08.10 0 0 507

A thompsont nem tudom,nálam tömöttek a fürtök.

Crimson:Egyikünknek nem crimsonja van,hacsak nincs többféle..:)

Majd teszek fel erről is képet.

Előzmény: Jani71 (503)
vegyigyümi10 Creative Commons License 2014.08.10 0 0 506

A thomsont a crimson-nal együtt Vereséktől vettem,2-2 tövet.A crimson az totálisan egyértelmű.hengeres,magnélküli,lila bogyó,már elkezdett színesedni.Tavaly másodvirágzásból volt rajta 2 kis fürt,beszínesedtek,de már beérni nem bírtak.Idén lesz rajta.A "thomson"-nál a bogyóméret nem egyöntetű,de a zöme 5 g körüli, a többi kisebb."2012.tavasszal ültettem őket.

Itália:4 tövet rendeltem,ebből 3 egyforma,1 esetében a bogyó hegyesedik,más alakja van,de az is valami kései lesz.A 3 egyforma szerintem itália lesz,legalábbis remélem.Írtam,hogy a zsendülés a 3 tövön kb.2-3 kisebb fürtöt érint csak,a többi messze még a zsendüléstől,de majd teszek fel képet.Illetve egy szemet megkóstoltam,mert már sárgult,szerintem itália.

Előzmény: szölőszem (502)
szölőszem Creative Commons License 2014.08.10 0 0 505

DABOUKI /Barbaroui,Khalili,Salti/:

Örmény fajta.Szülők ismeretlenek.érési idő:szept.közepe.Fürt:nagy,hosszú,hengeres,vállas.Közepesen tömött.Fürt 400 gr,de akár 1 kg.is lehet.Bogyó:sárgászöld,kerek,vagy kissé ovális,húsos,lédús,

semleges ízű.Bogyó kb.4-6 gr.Gombás betegségekre nem fogékony.Rezisztens.Bőven terem,megbízható,

értékes fajta.Fagyállóság -18C.

szölőszem Creative Commons License 2014.08.10 0 0 504

Délkelet:Köszönöm a segítségedet!Az Ukrán beszerzés most áll.majd őszre újra próbálkozom.Egyébként

most a tavasszal nem a Nyikolaj Visnevskitől szereztem vesszőket.Őt már elfelejtettem.Egy másik

személlyel kerültem kapcsolatba.Ők nagyon korrektek.Angolul leveleztünk.Tőle vettem a japán fajtákat.

Az már más kérdés,hogy a kapott sima vesszők közül nem mind hajtott ki.

Jani71 Creative Commons License 2014.08.10 0 0 503

Nekem van két tőke Thompsonom. Ha jól emlékszem, nem volt ilyen problémám az első termés megjelenési idejét illetően. Ha terem, megmutatom és megmérem a fürtöt, bogyókat. 2011-ben mutattam a két tárgyalt fajtával kapcsolatban fényképeket.

Meg a tárgyalt Itáliáról is (annak idején november közepén voltak ilyen állapotok).

A szőlőim egy részét én is Vereséknél vettem (kétszer is jártam Abasáron).

Előzmény: szölőszem (502)
szölőszem Creative Commons License 2014.08.10 0 0 502

Vegyigyümi10:Azt kérdezném,hogy a Thomsont hol vetted?Én Verestől vettem a Crimsonnal együtt.

Nekem nem jött be.Egyre inkább az a meggyőződésem,hogy fajta és fajta között is nagy külömbségek vannak.Pl."Gyula" írta korábban,hogy neki sem terem még az öt éves Crimsonja,és Thompsonja.

Mekkora bogyója van a Thompsonnak?Állítólag 2-3 grammnál nem nagyobb szokott lenni a növekedési

hormonnal/gibberlin/ nem kezelt bogyó.

Az Itáliára visszatérve nem véletlen megint nem azt kaptad,amit megrendeltél?Nálam az Itália még nem is zsendül.Tegyél fel róla képet a levéllel együtt.

vegyigyümi10 Creative Commons License 2014.08.10 0 0 501

Én is tudom,hogy az egyik legkésőbbi,nyilván csak ő nincs ezzel tisztában.Érdekes, 3 tő itáliám van,amik teljesen egyformák.2 tövön van 1-2 zsendülő fürt a többi fürt az teljesen zöld.Nem tudom mennyi kell neki,de amint érik,teszek fel róla képet,eloszlatva a kétségeket.De találtam színesedő bogyókat a moldován is.

Előzmény: délkelet (500)
délkelet Creative Commons License 2014.08.09 0 0 500

Ne haragudj, igazán nem akarok kötözködni, de nem másra gondoltál az Itália helyett? Nekem ez az első számú kedvencem, de az késő ősszel érik tudomásom szerint. Elnézést a közbekotyogásért, nem is nekem írtál, csak erre felkaptam a fejem egy pillanatra.

Előzmény: vegyigyümi10 (499)
vegyigyümi10 Creative Commons License 2014.08.09 0 0 499

Köszönöm a méltató szavakat,de a szőlőé az érdem.A "thompson"-t nem bántam meg,pedig már fentem a kést,hogy átoltom.Kicsit a fürtjei megbetegedtek, köszönhetően a júliusi 240mm esőnek és fülledt melegnek.

Meg annak,hogy a második zöldmunkát nem bírtam elvégezni.

Csak érdekességként,5 napja lecsíptem 1 szem érett itáliát,szigorúan csak az azonosítás végett,ha jó idő lesz,2 hét múlva lesz érett fürt-szerintem.Nálad,hogy áll?

Zsendül a crimson is,a sugraone pedig fogyasztható(egyik kedvencem).

Üdv.

Előzmény: Kulicz (491)
vegyigyümi10 Creative Commons License 2014.08.09 0 0 498

Köszönöm a gyors választ,a leírás illik rá,kivéve az érés időt.Bár az idei év...Én is csak hengeres bogyójú képekkel találkoztam a thompson esetében,nálam tojásdad.Rengeteg volt rajta,2x tartottam zöld szüretet.2012 tavaszi telepítésűek most teremnek először,ez is befolyásolhatja őket abban,hogy hozzák a fajta jellemzőit?üdv.

Előzmény: szölőszem (490)
délkelet Creative Commons License 2014.08.09 0 0 497

Szia. Végül is nem fontos az e-mail, mert itt is nyugodtan le lehet írni röviden: van egy Ukrajnából származó ismerősöm, aki elvállalná, hogy lefordítja és elküldi a leveled, amennyiben igényt tartasz rá. Csak azért érdeklődtem Nálad ismét, mert szerettem volna vele tudatni, hogy szükség lesz-e a közreműködésére vagy sem.

Előzmény: szölőszem (495)
Beer Monster Creative Commons License 2014.08.09 0 0 496

Hát ha töke van a menyasszonynak, azt azért nem alaptalanul érzi átverésnek...

Előzmény: Kulicz (491)
szölőszem Creative Commons License 2014.08.09 0 0 495

Szia Délkelket!Valamiért nem tudom az E-mail címed megnyitni,állandóan hibát jelez a gép.Egyébként

a 442-es hozzászólásom olvasd el. Üdv.Szőlőszem

Kramcsák István Creative Commons License 2014.08.09 0 0 494

Alibá.  arra az email címre ahonnan írtam nem jött levél. meg nézem hátha  elkavarodott,valamelyik fiókba.

Előzmény: Ali-bá (489)
délkelet Creative Commons License 2014.08.09 0 0 493

Szia, nem küldtél e-mailt, ugye nem felejtetted el?

Előzmény: szölőszem (492)
szölőszem Creative Commons License 2014.08.09 0 0 492

Vegyigyümi: A Thomsonról most írtam,az majd csak szeptemberben érik.Az utolsó fotó/ami 2x van/,

szerintem Éva lehet.Augusztusban érik,nagy ovális bogyója van,betegségre kevésbé fogékony./azt írod,hogy egészséges/.Lehetne még Viktória is/román/,de az botrytisre fogékonyabb mint az Éva.

A Viktóriáról 213-as hozzászólásomban írtam,utánanézhetsz a fajtának.

Kulicz Creative Commons License 2014.08.09 0 0 491

Nálam a Palatina két héttel később érik, mint a Csaba gyöngye, ízre is egészen más. Az új szőlőiddel szerintem nem vertek át, gyönyörűek, legfeljebb nem azt kaptad, amit szerettél volna. Én a laza fürtöknek örülnék, ez a jó csemegeszőlők egyik követelménye. Szóval a képeiden kiváló fajták láthatóak, hamarosan kiderül mi is az igazi nevük, gratulálok.  

Előzmény: vegyigyümi10 (488)
szölőszem Creative Commons License 2014.08.09 0 0 490

Thompson Seedless: Eredete ismeretlen.Vitis vinifera.Az 1870-es években került be Amerikába.1878-ban

Williem Thompson kezdte el terjeszteni a keleti partról Kaliforniába Freso környékére a dugványokat.

A Thompson seedless azonos az ázsiai/kisázsiai/Sultana,Sultanina fajtával,amit a genetikai vizsgálat is megerősített.Erős növekedésű,levélszéle közepesen fűrészes.Fűrtje nagy,hengeres,vállas,350-450gr.

Közepesen tömött,vagy laza.Bogyó színe fehéres-zöldes-sárga.Teljes érésben világos sárga.Bőre vékony,de feszes,kissé ropogós.Magnélküli.Bogyó mérete max.21 mm.ovális,tojásdad,olykor kissé hengeres.Íze semleges,édes cukor 20 Brix fölött,sav:5-7 gr./l.Érési idő:Kaliforniában aug.köz.vége,

itt nálunk általában egy hónappal később.Betegség ellenállás átlagos.botrytisre kevésbé érzékeny.

Fagyállóság alacsony.

Megjegyzés:Az USA-ban a legelterjedtebb mazsola szőlő fajta,de csemegeszőlőként is fogyasztják.

A több száz,vagy több ezer hektáros ültetvényeken/Kalifornia/ nagyüzemi méretekben bogyó,és fürt

méret javítás céljából gibberlin-savval kezelik az ültetvényeket.Így érhető el a 21 mm./olykor nagyobb/

bogyóméret.

Magyarországra 10-15 évvel ezelőtt került be abasári törzsültetvénybe.A magyar szőlőoltvány termelők,és forgalmazók egy az egyben átvették az amerikai gibberlinnel kezelt szőlő fényképeit,mert olyan szépen mutattak.Senki sem vette a fáradtságot,hogy itthon lefényképezze,és azt tegye fel a fajta

mellé.Azért,mert akkor a kutya sem venné meg.

Én öt évi türelmi idő után vettem ki a gyüjteményemből,mert még nem hozott termést.Helyette a kismis

lucsüsztijt fogom ültetni.

Ali-bá Creative Commons License 2014.08.09 0 0 489

Kaptál levelet tőlem? /Nem szőlő levélről van szó!/

Előzmény: Kramcsák István (485)
vegyigyümi10 Creative Commons License 2014.08.09 0 0 488

Aug.elejére,a Néróval egyszerre,bár egy kicsit elbizonytalanodtam a csabagyöngyével kapcsolatban.Mennyire hasonlít a palatinára ízben?

Előzmény: Beer Monster (486)
vegyigyümi10 Creative Commons License 2014.08.09 0 0 487

Azért tettem fel a fürtről képet,hogy tudjam thompson lehet-e,ha nem akkor ezzel is átvertek.Tehát akinek van ilyen, már valamennyire összetudja hasonlítani az elmondottakkal.Puha és kevés mag,kemény, ropogós,közepes-nagy bogyók,nagy fürtök.Erős növekedésű.Hátha.Köszi.

Előzmény: Kramcsák István (485)
Beer Monster Creative Commons License 2014.08.08 0 0 486

A Csabagyöngye csak mostanra érett le?

Előzmény: vegyigyümi10 (484)
Kramcsák István Creative Commons License 2014.08.08 0 0 485

vegyigyümi,a levél képek a fürt mellet  fontos lenne és a főbb jellemzők növekedés vesző színe, érés idő, mikor fakad ?stb egyszóval nagyon sok uj fajta hasonlít egymásra, a Dunav majd ha erősebb lesz a fa tömörebb  lesz a fürt is, az első lehet akár magyar fajta ,nem találgatok a harmadik  meg éva lesz?  cuzy? vagy"szőlőszem "-nél látol hasonlót.tőle kérdezd meg.

Előzmény: vegyigyümi10 (484)
vegyigyümi10 Creative Commons License 2014.08.08 0 0 484

Üdv!

Érik a szőlő,mindenki szüretel?

A Néró és Csabagyöngye leérett,de jön a többi,csak a fajtáját nem ismerem néhánynak,ehhez szeretnék egy .kis segítséget.

Thompson-nak vettem,már majdnem érett,kemény ,ropogós,hatalmas fürt(a többi nagyobb,csak elég beteg),lédús,finom puha, nem zavaró kevés mag van benne.Az lenne?

Dunav,csak az a zavaró,hogy mindenhol tömött fürtűnek látni.

Nagyon nagy bogyó 40x25,puhább,még nem érett,nagy fürtök,ötletem sincs,viktória,teréz,és éva helyett is ezt a fajtát kaptam(teljesen egyformák),egyáltalán nem betegszik.Csak a mezei pocok és a madarak bántják hálón keresztül is.

Tud valaki segíteni?

szölőszem Creative Commons License 2014.08.06 0 0 483

Kramcsák István: Szia! Nem tudtam az e-mail címed megnézni,mert a rendszer hibát jelez/vagy én voltam béna/.Ali -bánál hagytam üzenetet. Üdv. Szőlőszem

Beer Monster Creative Commons License 2014.08.06 0 0 482

Ezek szerint akkor nem teljesen "egypetéjűek".

Előzmény: conegliano (481)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!