50 cm-nél mélyebbre ne rakj trágyát, mert csak lecementálódik, nem hasznosul. A kétféle trágyát vegyítheted, de arra figyelj, hogy amikor megbontasz egy zsákot, azt egy napon belül forgasd be, mert a nitrogéntartalmának 40%-át is képes elveszíteni ha csak áll a földre szórva.
Annyira összetaposni nem tudod, hogy tömörebb legyen, mint az ásás előtt - idővel úgyis tömörödik majd.
Csak ültetéskor kell locsolnod, most csak kimosnád belőle a trágyát. Minden gyökérmaradványt benne hagyhatsz, majd szépen belerothad.
Sziasztok! Köszönöm az eddigi infókat! Az oltványok szabad gyökeresek lesznek, konténerest' akkor veszek ha most nem sikerül a teljes területet előkészítenem a tavaszi ültetés időszakára (ezek nyáron is ültethetők tudtommal). Ha van kipróbált' oltványtermelő/kereskedő elérhetőségetek Abasár, Gyöngyös ill. környékéről (tudtommal ez a jónevű' terület esik hozzám legközelebb) azt szívesen várom... Megtörtént a próbaárok ásás (nem gyengén vagyok kipurcanva'): 8m*50cm*80cm pihenőkkel együtt 4 óra alatt teljesíthető azaz ha az időjárás is engedi akkor sikerülhet 7*8*3 tőkehelyet előkészítenem (se kézi földmunkás se Bobcates céget nem sikerült találnom (Verőce ill. Vác), de már nem is bánom). Rengeteg gilisztát, egy qkacot és két fekete bogarat találtam ásás során. Könnyebbnek tűnik derékilag egy teljes árkot kiásni (főleg, hogy majd egymásba forgatom őket), mint ültetőgödrözni. Megrendeltem 5 zsák Bactosolt és gondoltam még pluszban veszek Mabako istállótrágyát is ( ez érhető el a környék üzleteiben, http://www.mabako.hu/cegtortenet.html ). A fő kérdés, hogy technikailag hogyan keverjem a földbe? Elképzelés: Van egy üres árkom, elkezdem ásni a másik árkot rétegenként haladva lefele és a tartalmát fokozatosan átdobom bele, majd rétegenként rászórok a trágyákból és belegereblyézem.... Pár hülye kérdés: - Vegyítve használhatom a két trágyát, vagy inkább rétegezve, vagy a Bactosolt fentebbi rétegekbe a másikat lentebb? - Beleállhatok a feltöltés alatt álló gödörbe, vagy csak kívülről dolgozzam meg - vagy ha feltöltődött akkor tapossam meg (azaz tömörítsem a tetejét)? - Locsolással kell-e iszapolnom vagy azt majd csak ültetéskor? - Gyökérmaradványokat hagyhatok benne komposztnak' vagy szigorúan távolítsam el?
Üdv, etil....
ui: Kiiszom a borhűtő tartalmát és abban fogom tárolni az oltványokat felhasználásig:)
Szerintem 2 méteres sorközzel, és 1 méteres tőtávval ültetheted. Így 4 sorod lesz. Én a tavaszi ültetést többre értékelem, talán biztosabban látod az eredményt. Miért? Ősszel kell megforgatni, betrágyázni a talajt, a téli 4-5 havi csapadék beszívódik a talajba, a trágya tavaszra kezdi kifejteni a hatását. Az oltványokat, vesszőket ősszel kell beszerezni, a télen fagymentes helyen kell tárolni, és tavaszra kiderül, hogy melyik az életképes. Ősszel mindegyik életképesnek tűnik. Ősszel, ha nem kellően előkészített talajba, nem a kellő időben, és szeszélyes időjárási, talaj viszonyok között ülteted, (magyarul soha nem tudod, hogy ősszel az ültetéskor minden feltétel optimális-e), akkor az eredés bizonytalan. A tavaszi ültetéskor adott egy gondosan előkészített talaj, áttelelt, erős oltvány, vessző, és javuló időjárási feltételek. Fajtakiválasztáskor ajánlatos a környéken szétnézni a többi termő szőlőben, mert rengeteg tényező befolyásolja egy adott fajta termőképességét. Mindenképpen ajánlani tudnám az új, korszerű fajtákat, közülük például a Nérót. Több árusítóhelyen találsz fajtaleírást, keress Google!
Ez a konténeres (gyökeres) oltvány - lehet emberünk (és én is) a szabad gyökerűre gondolt, amit nagy tételben árulnak az oltványosok. Én négy éve mikor telepítettem 6 db 25 m-es sort abból 2-t kiásattam barátom kubikosaival lövészárok szerűen - a másik 4 sor csigás lyukfúróval készült. Látványosan erősebbek az árkos telepítés szőlőtövei; a melósok kész voltak vele egy nap alatt és ha jól emlékszem tán 5000 ftot adtam. Igaz ez őszi ásás volt - az árok aljára ment a gombakomposzt, rá vissza a föld, és tavasszal - ültetőfával csak kis luk befúrása a laza forgatott talajba. Ezt javaslom - jobb mint egymástól méterre gödröket ásni...
Sziasztok Segítségeteket szeretném kérni? Szeretnék telepíteni 7*30 m szőlőt kordon művelésbe, milyen sor és tőtávot javasoltok a talaj egy gyengébb homoktalaj? A támrendszernek Crapal támrendszert gondoltam, honnan lehetne beszerezni. A talajjavításhoz milyen módszert és milyen termékeket javasoltok? Az őszi vagy a tavaszi telepítés a kedvezőbb? Válaszotokat előre is köszönöm.
A terület meredeksége és egyéb adottságai miatt (keskeny és hosszú) traktoros mélyszántás nem lehetséges (max. valami bivalyerős minitraktorral, de ilyet még nem láttam):((. Bobcat-es árokásás jöhetne szóba (itt láttam rá példát: http://72.14.235.132/search?q=cache:MIazwh7tQkYJ:kezdoszolesz.blogspot.com/2006/09/talajelkszts.html+sz%C5%91l%C5%91+talajel%C5%91k%C3%A9sz%C3%ADt%C3%A9s+meredek+lejt%C5%91n&cd=1&hl=hu&ct=clnk&gl=hu&lr=lang_hu ), de valszeg csak lejtőirányba tudna ásni ami növelné az eróziót (utánakérdezek). Ások egy vízszintes próbaárkot, hogy lemérjem a kézi ásás teljesítményét - ha bejönne akkor lehetne alulról indulva vízszintesen 50 cm széles (80 cm mély, 8 méter hosszan) árkokat ásni méterenként úgy, hogy egymásba forgatnám (Bactosollal feljavítva) a talajukat; így ha lemosódna akkor is max. mikroteraszosodna a terület. Jobb ötletem egyelőre nincs talaj-előkészítésre.
Most még mindenképpen ajánlanám a traktoros mélyszántást, ha ősszel nem lett volna meg. A hantok valószínüleg boronálással, vagy tárcsázással tüntethetők el majd áprilisban. Az oltványok telepítését elég április közepétől kezdeni, addig nedves homokban, nem meleg helyen lehet tárolni az oltványokat. Ha nem volt megforgatva a talaj, akkor elég lélekromboló lesz annyi gödröt olyan mélyen kiásni. De nem is ez a probléma, hanem a szőlőnek is az a jó, ha nem egy kis lyukba kerül. Körülötte évtizedek óta megülepedett a föld, nehéz a gyökérképződés, növekedés. Éveket, és tőkéket veszítesz el a termőrefordulásig. Tehát mélyszántás, és a gödröket akkor kell ásni, mikor telepíted a szőlőt.
Ha ültetés idejére marad a talaj javítás, akkor javasolnám a Bactosol nevű anyagot(kék színű, 25 kilós zsákokban kapható), elég ha minden tő mellé dobsz egy marékkal és ráhúzol 2-3 centi földet. Úgy számolom egy zsák elég lesz, a maradékot pedig nyugodtan szétszórhatod a tövek között. A "fitten" tartásról pedig szerintem legjobb, ha az oltvány termelőjét kérdezed.
Köszönöm a javaslatokat! Sajnos kényszerpályán vagyok és tudom, hogy az őszi telepítés jobb és már korábban kellett volna a talajjavítást is végezni, de finoman fogalmazva: jobbsorsom’ úgy hozta, hogy most van/lesz rá időm, de nem tudom meddig – azaz próbálnám most és okosan’ csinálni, ezért is várom és köszönöm a konkrét tapasztalatokat ez ügyben. Terveim szerint egy hetem lesz az ültetőgödrök kiásására (másodmagammal, 30-40 cm átmérővel, 60-70 cm mélyen, kb. 230 darab), amiket érett szerves (ezért gondoltam valami zsákos kiszerelésű dologra) és műtrágyával javítva azonnal visszatemetek, majd ha megjöttek az oltványok akkor kézi talajfúróval a már lazább’ ültetőgödrökbe fúrva pitty-putty’ beültetek (kérdés meddig bírják az oltványok beültetés nélkül, avagy mit lehet velük tenni az ültetésig való fittentartás’ érdekében?). Remélem érthető a tervem, ha tévúton járok jelezzétek, köszi etil...
Elhiszem, de én még savas Biankával nem találkoztam, pedig régóta ismerem. Milyen a fürtje? Mert felénk sokan hajlamosak a Biankát és az Eger2-t összekeverni, annyira hasonlítanak. Az Eger2 valóban képes kemény savakat termelni.
Biztos, hogy az Bianka? Mert a Bianka minden, csak nem durván savas. Főleg túlérett állapotban, ezért 18 foknál le kell szedni, mert fölötte meredeken zuhan a savassága. Tavaly 21 fokosan szedtük és 3,5 g/l volt a savtartalma...
Tisztelt alkohol a bianca szöllőnek nagyon törékeny szára van,ugyanakkor rohadt nagyott hajt 2-3 rügynél hosszabbra hagyni nem érdemes a vesszőt viszont.Csakfelfelé akar nőni.Előbb próbáld ki 2-3 növénnyel.Nálam lugasban van kb 1,5 m a jó,állandóan kötözni kell ,permetezni nem kell ,fagy elől betakargatni nem kell,nagyon durván savas ,gazos szárú.Csodák nincsenek .
Talán legjobbnak tünik a bakhátas művelési mód, a bakhátak keresztbe a lejtővel. A legolcsóbb emiatt a karós támasz lehet, kb. 1 m távolságra a tőkéket minden irányba. A Bianca bakműveléssel is sokat terem. Telepítés előtt mindenképpen ajánlatos szerves trágyát mélyen beleforgatni a talajba, legjobbkor ősszel lett volna, és ősszel kellett volna adni kálium-foszfor műtrágyákat is. Szerves trágyát nem üzletben kell venni.
Sziasztok! Bianka szőlőt szeretnék telepíteni’ most tavasszal (kb. 35 méter hosszú és 9 méter széles területre (kiskert), D-K fekvésű és kb. 30-35 fokos meredekségű, hosszában lejt, talaja löszös agyag), kérdések: Milyen sor és tőtávval ültessem őket? – támrendszerben és művelésmódban nyitott vagyok (Guyot ajánlott), a terület adottságai csak kézi művelést tesznek lehetővé. Talajjavításhoz milyen konkrét (üzletben beszerezhető) szerves ill. műtrágya készítményt tudtok ajánlani? Előre is köszi, etil…