Keresés

Részletes keresés

r_józsi Creative Commons License 2009.01.27 0 0 509
Sziasztok!
Előttem van egy gyári (háztáji) keltetőnek a papírja. Azt írja kiemelt betűvel, hogy addig amíg gyűjtjük a tojásokat a tompa vége legyen alul. Ez ennyire fontos? Vagy akár fordigathatom is ha kedvem tartja? Továbbá hogy 10-20 C fokon tároljuk. Nekem most a kamrába 6 C fok van. Az kevés?
Előzmény: fapeter (164)
búboskakas Creative Commons License 2009.01.26 0 0 508
Sziasztok!
Engem is nagyon érdekelne egy keltetőgép készítése olcsón, mert a kotlókkal nem vagyok megelégedve, de egy gyári gép, meg ahhoz képest, h hőszabályozó meg fűtés meg hungarocell igen drága. Visszaolvasgattam a topicokat és már kerestem is egy hűtőt, bár én egy kicsit nagynak találom, de sebaj, majd kevesebb tojást teszek bele. A kérdésem az lenne, hogy a melegítést ha izzókkal oldanám meg, mondjuk 120 tojásra 3 db 40W-ossal az megfelelő lenne? Mert ezen kívül csak fűtőkábelem van, az is rövid és csak 30W... Gondolom az nem lenne elég. A műszaki dologokhoz finoman szólva sem értek, a kérdésem,h a hőfokszabályzóra rá lehet kötni egyszerre 3 izzót ugye? És a páratartalom szintén sarkallatos, azt mérő híján hogy lehetne beállítani tyúktojásokra kezdetben...

Köszönöm a válaszokat előre is!
joco4183 Creative Commons License 2009.01.25 0 0 507
Szia!
A tojások forgatása automata lene, csak még nem jutottam el addig. (Pedig hétvégére tojást kellene berakni a gépbe, a gép darabokban, tojás sehol....)
A tojástálca az tojásbölcső lett volna. December végére derült ki az ára, kis félreértés miatt. Egy db tojásbölcső 500 ft de csak 5-6 tojás fér el benne. Erre a gépre kicsit húzós lett volna. Igy maradt ez az alternatív megoldás, kb 350 Ft/100db tojás. Ha sikerül jól megépíteni a gépet akkor a tojásbölcsős megoldást szeretném elkészíteni. A gépet az odahaza turt dolgokból építem meg. A szabályzó szintén rögtönzött dolog, mivel nem volt megfelelő kapcsolási rajzom, a kijelzés pedig porrátört (könyökhőmérő) a csomag átvétele előtt. Ahogy az lenni szokott, futár meg érkezik, csomagot az autó rakteréből földrehajít, mivel az ajtót be kell csuni a papirokat pedig kézbe kell vennie, kapu az atótól 2m!. Szóval így jártam (ez a kis törtenet utólag derült ki).
Maga a szabályzó elég profi, programozható, 0,1 C fok pontosságú, holtzónás ként is programozható a differenciája így min 0,3 C fok (holtzóna 0,1 C fok maga amit kell tartania ezen érték alatt és fölött + 0,1 C fok így jön ki a 0,3 C fok differencia). Kettő db relékimenettel rendelkezik zóna fölött illetve alatta 1-1 relékimenet.
A szabályzók a következő funkciókat látják el. Hőmérséklet, páratartalom (nedveshőmérő), riasztás.
A 4 relés szabályzóval egymagában meg lehetne valósítani holtzónás szabályzást + alacsony és magas hőmérséklet riasztást is, de szerintem nem jó megoldás a riasztást is ugyan arra az elektronikára bízni ekkora gépnél (kis pótlással 2 db 2 relés változat kijön a 4 relés árából).
Én lelkes vagyok, rajtam kívül vannak akik lelkesen szemlélik a dobozt, devannak akik kissé furán szemléik a szerkezetet......
Kissé égő lesz ha felsülök......!
Ez az elsö keltetőm, vagy záptojás készítőm. Ezért csak fél töltettel próbálkozom.
Előzmény: fapeter (506)
fapeter Creative Commons License 2009.01.25 0 0 506

Szia!

A tojások forgatását, kézzel oldod meg?

érdekes dolog, ez a légsebesség mérés... nekem ez eszembe sem jutott...

mikor teszteltem, csak kis papírszalagokat tettem a gépbe, és figyeltem, melyik milyen irányba, és milyen "erővel" mozog.

Nekem is ilyen rekesz van a gépemben (1db) és ezt billegtetem, az automata forgatás miatt. arra figyelni kell, hogy ha telerakod tojással,

kb 100-120 db tyúktojás fér bele, ami olyan 6 kg körül van. a rekesz közepe meg fog ereszkedni, a folyamatos 37 fokon! nekem meg kellett erősítenem a rekesz alját!

A 3 vezérlő mit tud a felső dobozon?

Előzmény: joco4183 (498)
joco4183 Creative Commons License 2009.01.25 0 0 505
Köszönöm.
Előzmény: Törölt nick (502)
fapeter Creative Commons License 2009.01.24 0 0 504

Szia!

a 20-25 db az tyúktolyásra vonatkozik?

bármilyen hőszigetelésre képes doboz, a szükséges klímaszabályzásokkal...

és kitartással... :-)

Előzmény: davif (503)
davif Creative Commons License 2009.01.24 0 0 503

Sziasztok!

Meg tudnétok mondani , hogy miből tudnék készíteni egy 20-25 db os keltetőt, és hogyan?

Törölt nick Creative Commons License 2009.01.24 0 0 502
Komoly kis gép lesz gratulálok
Előzmény: joco4183 (498)
Fegyver zoli Creative Commons License 2009.01.24 0 0 501
Üdv: 5 hét ha jól emlékszem .
lehet csak jól alaposan mosd és fertőtlenítsd !!!
Előzmény: r_józsi (500)
r_józsi Creative Commons License 2009.01.24 0 0 500
Sziasztok!
Meg tudnátok nekem mondani, hogy a néma kacsa vagy más néven japán kacsa tojása mennyi idő alatt kel ki?
Illetve, hogy ha ugyan azon keltetőbe, de nem egy időben keltetek először kacsa majd tyúk tojást az okozhat-e bármiféle fertőzést(szalmonella) a tyúktojásokra.

előre is köszi.
kutyatenyésztő Creative Commons License 2009.01.24 0 0 499
Sziasztok tudnátok segíteni hogy tojás lámpázót hogy készítsek?
joco4183 Creative Commons License 2009.01.24 0 0 498
Íme a szerkezet.

Légsebesség értékek.
joco4183 Creative Commons License 2009.01.24 0 0 497
Talán már sikerült a képeket feltöltenem.
M 10-es rekeszről mi az észrevételetek?
Ezek a légsebesség értékeket nyitott ajtónál mértem.
joco4183 Creative Commons License 2009.01.24 0 0 496
Talán sikerült a képet feltölteni.
joco4183 Creative Commons License 2009.01.23 0 0 495
De hol a kép?
Előzmény: joco4183 (494)
joco4183 Creative Commons License 2009.01.23 0 0 494
Szevasz!

Ez a baj, hogy csak készülget, és még nincs kész!!!!!!!!!
Sajna a héten nem úgy haladtam vele mint ahogy szerettem volna.
Ime egy kép a szerkezetről.
Előzmény: Törölt nick (493)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.19 0 0 493

Szevasz

Készülget a keltetőgép????

Előzmény: joco4183 (490)
fapeter Creative Commons License 2009.01.14 0 0 492

Szia!

Örülök, hogy saját gépet építesz, amiben tudunk, természetesen segítünk!

Keltetőgéped építését esetleg dokumentáltad képekkel? :-)

mert akkor megoszthatnád velünk is.

(mit ki nem hoz egy anyós az emberből...    :-D )

Előzmény: joco4183 (490)
fapeter Creative Commons License 2009.01.14 0 0 491

Köszöntelek a "csapatban" bízom benne,

hogy ez a kapcsolat gyümölcsöző lesz mindannyiunk számára!

:-)

Előzmény: D_Zsolt (489)
joco4183 Creative Commons License 2009.01.13 0 0 490
Üdvözlök mundenkit a fórumon. BUÉK!

Régóta tervezgetem a most megépítendő gépemet a fő lendületet anyósom adta, mivel pecsenyecsirkét szokott tartani, de sosem kap elegendő mennyiséget a csibékből. A gép vázát elkészítettem kb: 70%-os állapotú. A vezérlőszekrényét most szerelem össze. A gépben a légsebesség értékeket próbálom beállítani optimális értékűre.
Sziasztok Jocó.
D_Zsolt Creative Commons License 2009.01.08 0 0 489
Sziasztok és BUÉK!

A 90-es évek elején keltettem saját készítésű (hűtő+hajszárító+saját tervezésű elektronikus szabályozás) keltetőgéppel, igen jó eredménnyel (92-97%) A buktatók jelentős részén túl vagyok, szakkönyvekkel rendelkezem és most újra belevágnék, hogy ismét élvezhessem ennek a csodálatos természet-technikának az örömeit. A háztáji baromfiak közül sikeresen csak tyúk és egyetlen alkalommal lúd (50%-os eredménnyel) keltetéssel foglalkoztam, de érdekelne bármi ami tojásból kel ki, talán ez alól kivételt képezhetnek a hüllők :-) Most csak jelezni szerettem volna, hogy igen, rátaláltam erre a topicra és egyel többen lettünk :-) Legközelebb bővebben is írok és persze kérdezek! Sziasztok
Zsolt
Bfg10k_ Creative Commons License 2009.01.02 0 0 488
Köszönjük, viszont kívánjuk!
Előzmény: fapeter (486)
fapeter Creative Commons License 2009.01.01 0 0 487
természetesen :   tojásokban!   :-D
Előzmény: fapeter (486)
fapeter Creative Commons License 2009.01.01 0 0 486

Sziasztok!

Termékeny tojáskoban gazdag,

Boldog Új Évet Kívánok Mindenkinek!

Sok-Sok sikeres keltetést 2009-re!

Törölt nick Creative Commons License 2008.12.30 0 0 485
nem egy ördöngős dolog elkészíteni osb lapból könnyebb dobozt lehet csinálni. A gumilemezt én egy autó belsőből vágtam ki. Jól működik és tiszta marad a tojás.
Előzmény: fapeter (484)
fapeter Creative Commons License 2008.12.30 0 0 484

Köszönöm,

érthetőnek tűnik.

Előzmény: Törölt nick (483)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.29 0 0 483

Szevasz

Itt egy tojató láda sematikus rajza, nem mérethelyes, A szalmafonat egy tyúknak megfeleő legyen ne essen bele a tyúk, de a tojás viszont igen. A gumilemezből egy cikket kell kivágni, hogy tölcséresen fel lehessen szegelni egy deszkára ami ki van vágva egy kőr A koszorúhoz igazítva a nagysága. középen akkora lyúk, hogy a tojás ippen kiférjen, sugár alakban bevagdosni, hogy a nagyobb toj is kiessen. alája ferdén egy deszka amellyen egy habszivacs van kb. 1 cm vastag. természetesen ez egy doboz amit a kigördülő tojások oda jönnek ahová mi akarjuk.A lejtett deszka végébe természetesen egy lécet kell szegezni hogy atojások ne menjenek minden felé. Ha valakinek nem tiszta a rajz elküldöm e- mail-be is.

Előzmény: fapeter (482)
fapeter Creative Commons License 2008.12.28 0 0 482

Sziasztok!

Kellemes Ünnepek(et) (közötti pihenést) Kívánok mindenkinek!

Igen, Nálam elektromos (elektronikus) a páratartalom szabályzása, korábban erről is leírtam szinte mindent.

Kicsit OFF:

Nincs valakinek ötlete tojás kigurulós tojófészek kivitelezése ügyében?

Tyúktojások beszennyeződését szeretném így elkerülni! esetleges ötletek jühetnek magánban! KÖSZÖNÖM! 

Előzmény: papamaci326 (479)
Fegyver zoli Creative Commons License 2008.12.24 0 0 481
Üdv.És kellemes ünnepeket mindenkinek!! szerintem 40x80-cm es póló anyag-kb az ötlet az jó
Előzmény: papamaci326 (478)
papamaci326 Creative Commons License 2008.12.24 0 0 480
Mindenkinek Békés Boldog Karácsonyt kívánok!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!