Keresés

Részletes keresés

szölőszem Creative Commons License 2014.08.16 0 0 541

Kedves Kulicz./olyan szépen megszólítottál,hogy muszáj viszonoznom/.

Az Árkádiával kapcsolatban azt mondhatom,hogy szívesen adok gyökerest is,ha lesz/még nem tudom,hogy hogyan gyökeresedtek/,de síma vesszőt mindenképpen.Az Árkádiám az idén nagyon nagy bogyókat nevelt,átlag 25-30 mm.Lefotóztam a fűrtöket,aug.20án felteszem a képeket róla.Gyönyörűek

szerintem méginkább beleszeretsz a fajtába.Érdekes módon abszolút nem rothad.A fürtök kb.egy kilósak.

A Kurultájon látott szőlők közül a képen a kosárban az alsó lehet a Premier/kék színű/.Egyszer én is el

szeretnék menni a Kurultáj "seregszemlére",mert elkötelezett nemzeti érzelmű vagyok.Két év mulva

biztosan/két évente rendezik/.Küldök mailt,és írd meg milyen volt.A szőlő ára kicsit "húzós"volt/szerintem/

A Premier fajtaleírása:

Szlovák fajta.1970-ben állították elő,2004-ben regisztrálták fajtának.Szülők:Dunavski muskat X Cardinal

Érési idő:aug.eleje.Fűrt:nagy,szárnyas,közepesen tömött.Bogyó:középnagy vagy nagy,szine sötét lila

Íze muskotályos.Cukor:15-17%,sav:6-7 gr/l.Betegség ellenállás átlagos.Fagyállóság:-19-20C.

Íze muskotályos.Cukor:15-17%,sav:6-7 gr./l.Betegség ellenállás átlagos.Fagyállóság:-19-20 C.

csereháti48 Creative Commons License 2014.08.16 0 0 540

Tapasztalatom szerint (mert az idén sem permeteztem) a Néró, Eszer, a Teréz és a Pölöskei ilyen (ha nincs agyontrágyázva).

Előzmény: Beer Monster (538)
Kulicz Creative Commons License 2014.08.16 0 0 539

Csatlakozom a véleményedhez és kiegészíteném egy kérdéssel: mondjuk az idei évben mikor lett volna az 1-2 permetezés?

Előzmény: Beer Monster (538)
Beer Monster Creative Commons License 2014.08.15 0 0 538

"a jobbak közül is azokkal érdemes foglalkozni, melyek 1-2 permetezéssel megvédhetőek még egy ilyen évben is"

Ennek mi nem vagyunk ellene, csak melyek ezek a jobbak?

Előzmény: winorosl (532)
Beer Monster Creative Commons License 2014.08.15 0 0 537

Van azért még más is. Nem vagyok biztos, hogy melyik rezisztens, főleg, hogy tényleg ne kelljen védeni.
Először írom azokat,a amiknek nem tudom a rezisztenciáját.

Thomson seedless/Sultana/Sultanina
Crimson seedless/C102-26
Muscat bleu
Belgrade seedless
Centennial seedless
Helikon szépe
Helikon muskotály
Jupiter/Rea
Kismis moldávszkij
Nádjezsdá Ázosz
Nádjezsdá Mecstá
Nádjezsdá Ákszájszkájá
Nádjezsdá UKR NII
Perlette
Beauty seedless
Canadian seedless
Down seedless
Emerald seedless
Fehér magvatlan SZCS
Festival seedless
Flame seedless
Fresno seedless
Kék magvatlan
Kései magvatlan
Magnélküli nagybogyójú gömbölyű
Magnélküli nagybogyójú hosszú
Magvatlan Sály (E.)
Magvatlan Sály (Sz. Nagy László)
Marroo seedless
Nedelcsev magvatlana V-6
Perzsiai magvatlan
Ruby King seedless
Sunred seedless
Superior seedless/Menindee seedless/Sugraone
Ralli seedless
Midnight Beauty
Autumn Royal
Fehér mazsola/M 71
Fekete szultán
Rózsaszínű mazsola
Árszenevszkij
Carolus
Belladonna
Saba királynője
Attica

Előzmény: pinotnoir777 (527)
Kulicz Creative Commons License 2014.08.14 0 0 536

Elárulnám, ha tudnám. Mostanában próbálok információkhoz jutni, ha megtudok valami bővebbet, természetesen megosztom veletek.

Előzmény: Jani71 (534)
Kramcsák István Creative Commons License 2014.08.14 0 0 535

kulicz igazad van én csak a hegyesebb bogyókat  láttam ,de szőlőszem írta vannak klónjai, több is.  színes is, élvezeti értékeket kellene öszegezni, mert már anyira széles a paletta, hogy ugyancsak preferálni kellene, akinek voltak buktatói egy-egy fajtával  amost kezdők ne fusák az üres köröket, kivágás,  átoltás stb.

Előzmény: Kulicz (533)
Jani71 Creative Commons License 2014.08.14 0 0 534

Guzal karám is van (de ezzel kapcsolatban nem tudok olyan bizonyossággal nyilatkozni, mint az Árkádiáról, mert még nem termett).

Egyébként elárulod, merre van ez a nagy csemegés D.földváron?

Előzmény: Kulicz (533)
Kulicz Creative Commons License 2014.08.14 0 0 533

Természetesen megkérdeztem, de már előtte is tudtam. A szőlő Dunaföldvárról származik egy igen komoly, 15 H-os csemegeszőlő ültetvényről. Terveim között szerepel ellátogatni oda. Többek között a Heliotrop és a Guzal kar fajtáikat is láttam már, valami hihetetlen méretben én minőségben. A kép amit feltettem, a mérete miatt nem tudja a valóságot érzékeltetni. A fajta Árkádia, 10 mp-es képeket is készítettem, azokon jobban látszanak a bogyók, nyilván ezeket a képeket nem tudom ide feltenni.

Máshol ezeket találtam:

Találtam egyébként faiskolát is ahol árulják, de nekem inkább oltóvessző kéne, majd februárban. Meg Heliotrop és Guzal kara. Ha valakinek van, tudunk cserélni, sok fajtám van, minden februárban megrakom a hűtőt.

Előzmény: Kramcsák István (530)
winorosl Creative Commons License 2014.08.14 0 0 532

Tisztelettel köszöntök minden fórumozót. Régebb óta követem a hozzászólásokat, sokat tanulok belőle. Nekem is van kb. 20 fajta csemegeszőlő fajtám. Újabban ismerkedem szőlőszem gyűjteményének fajtáival. Hétfőn ellátogattam hozzá és megtekintettem az új fajtáit. Csodálatosak. Ugyanakkor ott Kisteleken meglátogattunk egy majd' 90 éves bácsit, aki Cardinalt és Pannónia kincse csemegeszőlőt olyan minőségben termel, melyek nem maradnak el minőségben az új fajtáktól. Az idei év lehetővé tette, hogy megmutatkozzon a szőlőfajták peronoszpóra ellenállósága. Kiderült, hogy mely fajták bírják a kiképzést. Véleményem szerint a jobbak közül is azokkal érdemes foglalkozni, melyek 1-2 permetezéssel megvédhetőek még egy ilyen évben is.

Minden fórumtársnak sikeres szőlészkedést kívánok.

juhosttt Creative Commons License 2014.08.14 0 0 531

Az itáliának igaz hosszúkás bogyója van? Csak mert van 2 tőke szőlőm amit itáliának gondolok, Tavaly éppen beért az északi oldalon is. (fejművelésű tőke) Idén picit jobban le van terhelve, de a fürt zónát leleveleztem.

Más:

Idén pár csemegénél kipróbáltam a gyűrűzést, így sokkal korábban érik és pl a saszlánál olyan tömött a fürt, hogy majd összetörik egymást a szemek. A hamburgi muskotály is már színesedik. Tavalyhoz képest ez kb 3 hét előnyt jelent. A nem gyűrűzöttnél kb 2 hetet. Persze ebből nem csinálok rendszert.

Kramcsák István Creative Commons License 2014.08.13 0 0 530

kulicz, miért nem kérdezted meg a hölgyet aki árulta  ,hogy hol ? termelte és a szaporításért másnak is lehetne hozzá jutni ha már olyan sokat termet. én  a bogyóról nem árkádiá nak ítélem szerintem az árkádiának  hegyesebb  a bogyója.

Előzmény: Kulicz (523)
SzGazdaMA Creative Commons License 2014.08.13 0 0 529

Pinotnoir777

A Vénuszon kívül én két mag nélküli rezisztensnek mondott csemegeszőlőt ismerek:     

-Millenium (fehér színű, közepes bogyójú, augusztus második felében érik, magyar nemesítés)

-Nagyesda (kék színű, nagy bogyójú, szeptemberben érik, orosz vagy ukrán nemesítés)

Nálam az idén teremnek először. A Nagyesdához  nagy reményeket fűzök, mert rendkívül tetszetős és állítólag finom is.

Szölöszem egy korábbi írásában már bemutatta fényképpel is illusztrálva.

Előzmény: pinotnoir777 (527)
délkelet Creative Commons License 2014.08.13 0 0 528

Mea culpa! Néhány szem a sajnos kicsit lisztharmatos Itáliámon nekem is kezd zsendülni! Ahogy Bástya elvtárs mondaná: "Nem érrrtem!"

Előzmény: vegyigyümi10 (499)
pinotnoir777 Creative Commons License 2014.08.13 0 0 527

Mag nélküli(vagy kicsi, csökevényes maggal rendelkező), potenciálisan mazsolának alkalmas csemegeszőlők közt tudtok rezisztens fajtát? Nekem csak a Vénusz ugrik be. Köszi előre is.

Jani71 Creative Commons License 2014.08.12 0 0 526

OK! Szólj, amikor aktuális! Esetleg írj addig egy saját listát!

Előzmény: Kulicz (525)
Kulicz Creative Commons License 2014.08.11 0 0 525

Köszönöm előre is, februárban kellene oltóvessző. A részleteket megbeszéljük, sok fajtám van, tudok csérébe küldeni.

Előzmény: Jani71 (524)
Jani71 Creative Commons License 2014.08.11 0 0 524

Nem akarok belekotyogni a kettőtök bizniszébe, csak halkan szólok, hogy nekem is van Árkádia. Ha érdekel, küldhetek vesszőt, amikor kell. Biztos, hogy az, nagyon jellegzetes.

Előzmény: Kulicz (523)
Kulicz Creative Commons License 2014.08.11 0 0 523

Kedves Szőlőszem, úgy tudom neked van Árkádia fajtád. Én a napokban Bugacon jártam a Kurultájon és ott láttam valami hihetetlen mennyiségben és minőségben árulni:

Tehát augusztus 8-án ilyen minőségű szőlő, 980 Ft-ért adták egy másik fajtával együtt, a hölgy azt mondta Premier, de én ilyen szőlőről még nem hallottam. Attól persze még lehet, így néz ki:

Mindenesetre én nagyon szeretném ezt az Árkádia fajtát, ha tudsz valami lehetőséget ahol hozzá lehetne jutni, kérlek írd meg nekem. Zöldre fás oltással is foglalkozom évek óta, tehát februárban egy vesszőért is mit nem adnék, de ezt nem is merem kérni.

Minden(!) fürt, amit árultak közel kilogrammos volt, vagy nagyobb. A koraisága pedig egészen lenyűgöző.

Előzmény: szölőszem (505)
vegyigyümi10 Creative Commons License 2014.08.10 0 0 522

A 2012.-es ültetést Vereséktől,a tavaly őszi az vegyes,de abba is van Abasári.

Előzmény: juhosttt (521)
juhosttt Creative Commons License 2014.08.10 0 0 521

Hol vetted az oltványokat?

Előzmény: vegyigyümi10 (518)
vegyigyümi10 Creative Commons License 2014.08.10 0 0 520

Vagy itt van Kalifornia?Biztos irigyek ránk!:)

Előzmény: Beer Monster (519)
Beer Monster Creative Commons License 2014.08.10 0 0 519

Megelőztük Kaliforniát?

Előzmény: vegyigyümi10 (516)
vegyigyümi10 Creative Commons License 2014.08.10 0 0 518

Az őszi telepítésnek(24 tő) még nem húztam be a drótokat a kordonhoz,ma karóztam ki őket,hogy addig se feküdjenek.Nagyot nőttek,ahhoz képest,hogy a földön futottak a legtöbb nőtt 150-180 cm-t is.1-2 gyengébb van csak közöttük.A nagyoktól jövőre egy kis fürtöt már remélek.

Előzmény: juhosttt (515)
vegyigyümi10 Creative Commons License 2014.08.10 0 0 517

Gyanús az itáliád,a bogyói oválisak,ha jól tudom,akkor az itáliánál dominálnak a gömbölyű szemek.

Mivel kései fehér szőlő,nem afuz ali-d van?Ha Abasárról kaptad,előfordulhat.

Előzmény: Jani71 (503)
vegyigyümi10 Creative Commons License 2014.08.10 0 0 516

Köszi,jó leírás,tejesen fedi.A kérdés csak ,az október közepi érésidő,ez most nyilván Kaliforniára állapítja meg.Nálam az első szemek elkezdtek színesedni,szerintem szept.közepéig beérik,persze időjárás beleszólhat.

Előzmény: Beer Monster (514)
juhosttt Creative Commons License 2014.08.10 0 0 515

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9216974

Na itt van. ;)

Én még 2-3 évig nem tudom hogy mit kaptam, de már annak is örülök ha valami ehető XD

Előzmény: Beer Monster (509)
Beer Monster Creative Commons License 2014.08.10 0 0 514

A Californiai Egyetem honlapján megtalálod az előállítóit és a jogtulajdonost. Az ő leírásaikat kell megkeresni.

http://iv.ucdavis.edu/Viticultural_Information/?uid=225&ds=351

Beer Monster Creative Commons License 2014.08.10 0 0 513

Azt nem tudom, még csak most kezdtem én is a mazsola projectet.

Előzmény: vegyigyümi10 (511)
délkelet Creative Commons License 2014.08.10 0 0 512

Rendben, ezek szerint tárgytalan a dolog, azért a felajánlott segítségét természetesen megköszönöm neki.

Előzmény: szölőszem (504)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!