Keresés

Részletes keresés

juhosttt Creative Commons License 2014.08.21 0 0 559

Delaware magnélküli? Ez rózsaszín v fehér?

Erről van bővebb infód?

Előzmény: Beer Monster (558)
Beer Monster Creative Commons License 2014.08.21 0 0 558

Elnézést kérek, a Telenor jóvoltából elment az internetem (mentségükre legyen mondva, hogy végre visszaállították, mert a Vodafone korábban még erre se volt képes).
Nem volt jó a sorrend, azzal kellett volna kezdenem, ami rezisztens. De ki gondolta, hogy épp akkor üt be a ménkű. Gyorsan csak emlékezetből, amik azt hiszem mag nélküliek és rezisztensek, mielőtt megint valami gubanc lesz, akkor már ide véve a most szóba kerülteket:

Delaware magnélküli
Concord magnélküli
Reliance
Glenora
Vénusz
Romulus
Himrod
Arszenevszkij

Előzmény: szölőszem (543)
ECS18 Creative Commons License 2014.08.21 0 0 557

Augusztus elején alkalmam volt ellátogatni Ryszard Piatek híres lengyel csemegeszőlő nemesítőhöz.

Nagyon nagy tudású, de szerény ember. Fajtái Magyarországon is kezdenek terjedni.

Sanci07 Creative Commons License 2014.08.21 0 0 556

Tisztelt szölőszem!Ez a rózsaszín árkádia engem lázba hozott soha nem is hallottam még róla!Írnál róla pár sort hogy megismertesd velünk?Előre is köszönöm Sanci.

Előzmény: szölőszem (554)
Kulicz Creative Commons License 2014.08.20 0 0 555

Rózsaszín változata is van? Ez még csak vonzóbbá teszi, köszönöm!

Előzmény: szölőszem (554)
szölőszem Creative Commons License 2014.08.20 0 0 554

kEDVES kULICZ!Küldök az idei Árkádiáról néhány képet.A rózsaszín változata jövőre hoz termést nálam.

szölőszem Creative Commons License 2014.08.20 0 0 553

szölőszem Creative Commons License 2014.08.20 0 0 552

Törölt nick Creative Commons License 2014.08.19 0 0 551

Sziasztok!

Ez milyen fajta lehet? A telepítéskor készült rajzon (nem én telepítettem) Favoritként van feltüntetve, de az fehér szőlő és korábbi érésű.

kisannar Creative Commons License 2014.08.18 0 0 550

Köszönöm!

Előzmény: Kulicz (549)
Kulicz Creative Commons License 2014.08.18 0 0 549

A két szer jól keverhető egymással. A Championt nyugodtan használd bármilyen színű szőlőre. A Teréz nálam is hibátlan egyenlőre.

Előzmény: kisannar (548)
kisannar Creative Commons License 2014.08.17 0 0 548

Hasonló helyzetbe kerültem én is, 3 hét "tétlenkedés" után eszméltem rá, hogy peronoszpóra és lisztharmat elég rendesen megjelent a szőlőmön...

Van olyan fajta, amin jobban, s van olyan, amin kevésbé...

Legjobban talán a Teréz bírta, jelen állásban semmi jele sincs semmilyen betegségnek, legrosszabb állapotban egyértelműen az Anitám van, igaz ha jól tudom, az nem is rezisztens, ellentétben a Terézzel...

Most kezdőként azon töröm a fejem, mivel tudnám megállítani a gombákat...
Thiovit Jet-et és Champion WG permetszert össze lehet keverni? az egyik ugye peronoszpórára, a másik lisztharmatra javallott...

Illetve azt mondták nekem, hogy a Championt nem lehet piros, rózsaszín szőlőre permetezni, mert rezet tartalmaz, s nem annyira jó neki, ez igaz?

Köszönöm előre is!

szölőszem Creative Commons License 2014.08.17 0 0 547

ÍTÁLIA: /muscat Italia,Goldoni,Pirovano-65/

Olasz fajta.Nemesítő:Alberto Pirovano/1911/.Szülők:Chasselas Napóleon/Bicane/ XHamburgi muskotály.

Érési idő:150-160 nap./okt.eleje-közepe/.Fürt:300-600 gr.kúpos,vagy hengeres,közepesen laza.

Bogyó.25x20,olykor 30x20mm.7-10 gr.kissé ovális,vagy ovális.Színe fényes fehér-sárga,vagy sárga.

Husos,lédús,ropogós,muskotályos ízű.Cukor:15-18%,sav:6-8 gr./l.Jól tárolható,és szállítható.Hosszú-

metszést igényel.Betegség ellenállás alacsony.Fagyérzékeny.Fagyállóság.-18 C.

Saját tapasztalat.Megtartom a gyüjteményben,annak ellenére,hogy nem minden évben terem kielégítően,betegség ellenállása alacsony,nem minden évben érik be teljesen,fagyérzékeny.

De amikor jól beérik,az íze nagyon finom.

Nálam is inkább kerek bogyókat növeszt,nem oválisat.

budai2 Creative Commons License 2014.08.17 0 0 546

bizonyos mértékig hasonló a fajtaértékelésedben nevesített pölöskeiről a véleményem és a tapasztalatom.
Annyi az eltérés, hogy az nálam atkák sajnos ezt a fajtát is károsítják, annak ellenére, hogy vastag a bogyó héja, és annak ellenére, hogy 2 évvel ezelőtt telepítettem ragadozó atkákat. Szerencsére csak kevés a kár.
Egy három hetes szünetet tartottam a szőlőfelügyeletben, és meg is lett a negatív eredmény.
Lisztharmat, peronoszpora és atka. Nemcsak a levelek, a bogyók is megsínylették.
Legjobban a rezisztensnek mondott suvenir, és a nem rezisztens crimson seedless.
Meglepő. hogy a nem rezisztens Afuz Ali viszonylag kevéssé károsodott.
Közbenső mértékű minőségromlás következett be a Néron és az Eszteren és a Moldován. Tanulság a számomra, hogy a rezisztens fajtákat sem szabad magukra hagyni.

Előzmény: SzGazdaMA (542)
szölőszem Creative Commons License 2014.08.16 0 0 545

ECS 18:Mi a véleményed a Reliance-ról?Tényleg olyan,mint a leírásban?Rezisztens?Nagyon édes?

/nekem is van,de még nem terem/

ECS18 Creative Commons License 2014.08.16 0 0 544

Beérett az idei Reliance.

szölőszem Creative Commons License 2014.08.16 0 0 543

Beer Monster: Várjuk azoknak a fajtáknak a listáját amelyekről tudod,hogy rezisztensek.Én 3-4 fajtát tudok/ez nem azt jelenti,hogy nincs több/,a kisbogyójúak:Romulus,Reliance,Himrod.

Közepes bogyójú:Vénusz,nagybogyójú:Arsenevskij.

Én a magnélküliekkel úgy vagyok,hogy attól függ,mire akarom hasznosítani:ha mazsola készítésre,akkor elég egy-két kissebb bogyós fajta.Pl.Himród/speciális málna aromával/,vagy Reliance/24%-os cukorral/,vagy Romulus/ananász-eper ízű/.Ezek mind rezisztens fajták.

A közepes bogyójúak közül a szintén rezisztens Vénusz,a finom aromájával,és a csodálatosan szép

óriási levelével,vagy a majdnem rezi USA Jupiter/ami nekem sajnos még nincs meg/.

Ha meg "evésre"is akarom hasznosítani,akkor az előbb említett közepes bogyójuakon kívül a rezisztens

Arszenevszkijt tartanám meg a tekintélyt parancsoló 19x40-es méretével,és12gr.-os súlyával.

Ugyhogy én a kb.20 fajta magnélkülit erre a néhány rezisztens fajtára fogom lecsökkenteni.

Ez nem azt jelenti,hogy a maradék 17 fajtát kidobom.Ha már megvannak,letesztelem őket,mert nem hiszek a fajta leírásokban,amit a betegségekről írnak.

SzGazdaMA Creative Commons License 2014.08.16 0 0 542

Két helyről is van tapasztalatom a szőlők rezisztenciájával kapcsolatban. Meg kell jegyeznem azonban, hogy a minta nem túlságosan nagy.

1. Van  házi kertben 10 tőke Pölöskei alacsony kordon művelésben, amit már évek óta nem permetezek ennek ellenére kiválóan terem. Sem a lombozat sem a termés nem szokott károsodni.

2. A másik tapasztalat szintén házi kertből való. Két különböző kertből összesen 38 tőke döntő többségében rezisztensnek mondott fajta alacsony kordon termesztéséből származik.  Érési időben az Esztertől a Moldováig vagy 15 féle szőlőt tartalmaz,  köztük Kósát, ami köztudottan nem rezisztens.

Tavaly is és az idén is kétszer permeteztem. Május végén virágzás előtt és június végén fürtzáródás előtt mindkétszer felszívódó szerrel. Tavaly tökéletes állapotban volt a lombozat is és a termés is.

Az idén a rendkívüli időjárás ellenére nem láttam okot egy harmadik permetezést beiktatni pedig 38 tőke esetén nem került volna nagy fáradságba. A fürtök egyik fajta esetében sem károsodtak, a lombozat sem a Kósát kivéve ott is csak minimális mértékben.

El is döntöttem, hogy ezek után mindig csak kétszer permetezek mert a rezisztens fajták esetében - ahogy azt az idei év is bizonyítja -  még a rendkívüli időjárás esetén is elégnek bizonyul. A permetezés időpontját azonban gondosan meg kell választani.

szölőszem Creative Commons License 2014.08.16 0 0 541

Kedves Kulicz./olyan szépen megszólítottál,hogy muszáj viszonoznom/.

Az Árkádiával kapcsolatban azt mondhatom,hogy szívesen adok gyökerest is,ha lesz/még nem tudom,hogy hogyan gyökeresedtek/,de síma vesszőt mindenképpen.Az Árkádiám az idén nagyon nagy bogyókat nevelt,átlag 25-30 mm.Lefotóztam a fűrtöket,aug.20án felteszem a képeket róla.Gyönyörűek

szerintem méginkább beleszeretsz a fajtába.Érdekes módon abszolút nem rothad.A fürtök kb.egy kilósak.

A Kurultájon látott szőlők közül a képen a kosárban az alsó lehet a Premier/kék színű/.Egyszer én is el

szeretnék menni a Kurultáj "seregszemlére",mert elkötelezett nemzeti érzelmű vagyok.Két év mulva

biztosan/két évente rendezik/.Küldök mailt,és írd meg milyen volt.A szőlő ára kicsit "húzós"volt/szerintem/

A Premier fajtaleírása:

Szlovák fajta.1970-ben állították elő,2004-ben regisztrálták fajtának.Szülők:Dunavski muskat X Cardinal

Érési idő:aug.eleje.Fűrt:nagy,szárnyas,közepesen tömött.Bogyó:középnagy vagy nagy,szine sötét lila

Íze muskotályos.Cukor:15-17%,sav:6-7 gr/l.Betegség ellenállás átlagos.Fagyállóság:-19-20C.

Íze muskotályos.Cukor:15-17%,sav:6-7 gr./l.Betegség ellenállás átlagos.Fagyállóság:-19-20 C.

csereháti48 Creative Commons License 2014.08.16 0 0 540

Tapasztalatom szerint (mert az idén sem permeteztem) a Néró, Eszer, a Teréz és a Pölöskei ilyen (ha nincs agyontrágyázva).

Előzmény: Beer Monster (538)
Kulicz Creative Commons License 2014.08.16 0 0 539

Csatlakozom a véleményedhez és kiegészíteném egy kérdéssel: mondjuk az idei évben mikor lett volna az 1-2 permetezés?

Előzmény: Beer Monster (538)
Beer Monster Creative Commons License 2014.08.15 0 0 538

"a jobbak közül is azokkal érdemes foglalkozni, melyek 1-2 permetezéssel megvédhetőek még egy ilyen évben is"

Ennek mi nem vagyunk ellene, csak melyek ezek a jobbak?

Előzmény: winorosl (532)
Beer Monster Creative Commons License 2014.08.15 0 0 537

Van azért még más is. Nem vagyok biztos, hogy melyik rezisztens, főleg, hogy tényleg ne kelljen védeni.
Először írom azokat,a amiknek nem tudom a rezisztenciáját.

Thomson seedless/Sultana/Sultanina
Crimson seedless/C102-26
Muscat bleu
Belgrade seedless
Centennial seedless
Helikon szépe
Helikon muskotály
Jupiter/Rea
Kismis moldávszkij
Nádjezsdá Ázosz
Nádjezsdá Mecstá
Nádjezsdá Ákszájszkájá
Nádjezsdá UKR NII
Perlette
Beauty seedless
Canadian seedless
Down seedless
Emerald seedless
Fehér magvatlan SZCS
Festival seedless
Flame seedless
Fresno seedless
Kék magvatlan
Kései magvatlan
Magnélküli nagybogyójú gömbölyű
Magnélküli nagybogyójú hosszú
Magvatlan Sály (E.)
Magvatlan Sály (Sz. Nagy László)
Marroo seedless
Nedelcsev magvatlana V-6
Perzsiai magvatlan
Ruby King seedless
Sunred seedless
Superior seedless/Menindee seedless/Sugraone
Ralli seedless
Midnight Beauty
Autumn Royal
Fehér mazsola/M 71
Fekete szultán
Rózsaszínű mazsola
Árszenevszkij
Carolus
Belladonna
Saba királynője
Attica

Előzmény: pinotnoir777 (527)
Kulicz Creative Commons License 2014.08.14 0 0 536

Elárulnám, ha tudnám. Mostanában próbálok információkhoz jutni, ha megtudok valami bővebbet, természetesen megosztom veletek.

Előzmény: Jani71 (534)
Kramcsák István Creative Commons License 2014.08.14 0 0 535

kulicz igazad van én csak a hegyesebb bogyókat  láttam ,de szőlőszem írta vannak klónjai, több is.  színes is, élvezeti értékeket kellene öszegezni, mert már anyira széles a paletta, hogy ugyancsak preferálni kellene, akinek voltak buktatói egy-egy fajtával  amost kezdők ne fusák az üres köröket, kivágás,  átoltás stb.

Előzmény: Kulicz (533)
Jani71 Creative Commons License 2014.08.14 0 0 534

Guzal karám is van (de ezzel kapcsolatban nem tudok olyan bizonyossággal nyilatkozni, mint az Árkádiáról, mert még nem termett).

Egyébként elárulod, merre van ez a nagy csemegés D.földváron?

Előzmény: Kulicz (533)
Kulicz Creative Commons License 2014.08.14 0 0 533

Természetesen megkérdeztem, de már előtte is tudtam. A szőlő Dunaföldvárról származik egy igen komoly, 15 H-os csemegeszőlő ültetvényről. Terveim között szerepel ellátogatni oda. Többek között a Heliotrop és a Guzal kar fajtáikat is láttam már, valami hihetetlen méretben én minőségben. A kép amit feltettem, a mérete miatt nem tudja a valóságot érzékeltetni. A fajta Árkádia, 10 mp-es képeket is készítettem, azokon jobban látszanak a bogyók, nyilván ezeket a képeket nem tudom ide feltenni.

Máshol ezeket találtam:

Találtam egyébként faiskolát is ahol árulják, de nekem inkább oltóvessző kéne, majd februárban. Meg Heliotrop és Guzal kara. Ha valakinek van, tudunk cserélni, sok fajtám van, minden februárban megrakom a hűtőt.

Előzmény: Kramcsák István (530)
winorosl Creative Commons License 2014.08.14 0 0 532

Tisztelettel köszöntök minden fórumozót. Régebb óta követem a hozzászólásokat, sokat tanulok belőle. Nekem is van kb. 20 fajta csemegeszőlő fajtám. Újabban ismerkedem szőlőszem gyűjteményének fajtáival. Hétfőn ellátogattam hozzá és megtekintettem az új fajtáit. Csodálatosak. Ugyanakkor ott Kisteleken meglátogattunk egy majd' 90 éves bácsit, aki Cardinalt és Pannónia kincse csemegeszőlőt olyan minőségben termel, melyek nem maradnak el minőségben az új fajtáktól. Az idei év lehetővé tette, hogy megmutatkozzon a szőlőfajták peronoszpóra ellenállósága. Kiderült, hogy mely fajták bírják a kiképzést. Véleményem szerint a jobbak közül is azokkal érdemes foglalkozni, melyek 1-2 permetezéssel megvédhetőek még egy ilyen évben is.

Minden fórumtársnak sikeres szőlészkedést kívánok.

juhosttt Creative Commons License 2014.08.14 0 0 531

Az itáliának igaz hosszúkás bogyója van? Csak mert van 2 tőke szőlőm amit itáliának gondolok, Tavaly éppen beért az északi oldalon is. (fejművelésű tőke) Idén picit jobban le van terhelve, de a fürt zónát leleveleztem.

Más:

Idén pár csemegénél kipróbáltam a gyűrűzést, így sokkal korábban érik és pl a saszlánál olyan tömött a fürt, hogy majd összetörik egymást a szemek. A hamburgi muskotály is már színesedik. Tavalyhoz képest ez kb 3 hét előnyt jelent. A nem gyűrűzöttnél kb 2 hetet. Persze ebből nem csinálok rendszert.

Kramcsák István Creative Commons License 2014.08.13 0 0 530

kulicz, miért nem kérdezted meg a hölgyet aki árulta  ,hogy hol ? termelte és a szaporításért másnak is lehetne hozzá jutni ha már olyan sokat termet. én  a bogyóról nem árkádiá nak ítélem szerintem az árkádiának  hegyesebb  a bogyója.

Előzmény: Kulicz (523)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!