Keresés

Részletes keresés

RAMBO Creative Commons License 2009.04.11 0 0 5348
Hát...harmadik évében én még nem hagynék rajta 12 fürtöt, legfeljebb a felét. Jó nagy fürtjei vannak.

Ez itt pont 3 éves sárga muskotály
Előzmény: zsebpiszok0510 (5347)
zsebpiszok0510 Creative Commons License 2009.04.11 0 0 5347
Köszi szépen a segitséget.Hagytam kart ahol lehetett.Termést pedig nem fogok hagyni rajta,esetleg tőkénként 12 fürtöt.
Nem írtam el,2006 őszén ültettük a szőlőt.Most lesz 3-ik levélben
Előzmény: RAMBO (5333)
RAMBO Creative Commons License 2009.04.10 0 0 5346
A sárgamuskotályomat megették az őzek. Nekem nem igazán ért be, vastaghéjú, vastag vesszejű fajta.

A muscat ottonel kezelhetőbb, de elég érzékeny a gombafertőzésekre a vékony héja miatt. Idén csodálatos borom lett belőle. Normál évben eléggé savas bort ad, túl kell érlelni, hogy jó legyen.

Szerintem. Szívesen meghallgatok a témában mást is.
Előzmény: Tiamat# (5344)
etilalkohol Creative Commons License 2009.04.10 0 0 5345
Jelentem, megvagyok a telepítéssel, köszönöm a segítségeteket....
Tiamat# Creative Commons License 2009.04.10 0 0 5344
Sziasztok!

Szeretnék ültetni Ottonel muskotályt,vagy Sárgamuskotályt.Ha valakinek van tapasztalata ezekben a fajtákban, annak megköszönném ha válaszolna.Érdekelne az íz-aromák,esetleg mennyire kényes szőlők.Zalában szeretném ültetni agyagos földbe.
Előre is köszi a válaszokat.
xoyox Creative Commons License 2009.04.08 0 0 5343

ohhh

kösz jo valasz :)

Előzmény: RAMBO (5342)
RAMBO Creative Commons License 2009.04.08 0 0 5342
Azért mielőtt ilyesmit leírsz, szerintem olvasd el Columella könyvét a Mezőgazdaságról, meg fogsz lepődni, hogy az általuk alkalmazott technológia mennyire hasonlít a mai termesztési módszerekre.

Nem oltással, hanem szaporítással szelektálták a fajtáikat - akkoriban még nem volt filoxéra Európában.

Ha fordított ozmózist nem is alkalmaztak, de mustsűrítményt "gipszvirágos" (meszes) beforralással készítettek, és ezzel javították a bort.

A bor tartósításához gyantát és mindenféle fűszereket használtak, az óboruk kb. olyasmi lehetett, mint amilyen a forralt bor fűszerkeverékkel ízesített bor, illetve annak egy masszívan alkoholos változata (a mustsűrítményes javítás eredményeképpen), a gyanta miatt gondolom kellő retsinás beütéssel.

Az edényeiket kátránnyal kenték ki, tehát egyfelől reduktív borkészítésről beszélhetünk, másrészről nem vagyok biztos abban, hogy ez az eljárás nem hagyott semmi mellékízt a borban.

---

Szerintem a biogazdálkodás jó út, de az is megengedi a kén és a réz használatát. Vannak olyan termesztési módszerek, amelyek teljesen vegyszermentesen termesztik a szőlőt - de a lábjegyzetben le van írva, hogy előfordulHAT, hogy semmi termésed nem lesz egy adott évben.
Előzmény: xoyox (5340)
BZoltan Creative Commons License 2009.04.08 0 0 5341
- Nem tudjuk, hogy milyenek voltak azok a római kori borok. Lehet, hogy a beled kifordulna, ha belekortyolnál. Az ízlés változik, ami egykoron mennyei ital volt az mára szennyvíznek sem biztos, hogy elmenne

- Megváltozott a környezet. Nemcsak a klíma (bár az is), de sokminden más is. Mostanában olyan kórokozók pusztítják a termést amik még 100-200 évvel ezelőtt is ismeretlenek voltak.

- Megváltoztak az igények. Manapság a bornak nemcsak tartósnak, de palackállónak, szállíthatónak és élelmiszerként forgalomba hozhatónak kell lenni.

Te persze magadnak csinálhatsz vegyszermentes módszerrel bort. Sok sikert kívánok hozzá. Nem lehetetlen, de nem is teljesen magától értetődő a dolog.
Előzmény: xoyox (5340)
xoyox Creative Commons License 2009.04.08 0 0 5340

Sziotok

Regota spekulalok sajat kis mennyisegü boron... epp irtam vesszö ügyben itt valakinek .

ami megremit az a következö

Ti itt majd mindannyian spezialis kifejezeseket , Chemiai fogalmakat "nem termeszetes" keszitesi eljarasokat irogattok-alkalmaztok...

MINEK Mindez ??

En kiindulok abbol, hogy a Romaiak koraban jött a bor hozzank, es nekik nem volt semmilyen Chemie, amivel agyon vissza varialtak volna a boraikat = tehat az volt az eredeti, az volt a termeszetes, az ugy volt jo ahogy . . .

Minek a sok varilas : Pl: reduktios borkeszites , kenezes, savpotlas, permetezes, oltasok, keresztezesek, forditott ozmozis

stb stb

Bor, ami eredeti, nincs mar  ?  Szoval vannak dolgok, amiket en  nem ertek, a BIO mond valamit ? Kell tenyleg a sok vegyszer ??

jacsoj Creative Commons License 2009.04.06 0 0 5339
A vessző végéről vágd le a felső rügyet. A vessző tövén lévő rügy is ki fog hajtani, így lesz 2 hajtás.
Előzmény: etilalkohol (5338)
etilalkohol Creative Commons License 2009.04.06 0 0 5338
Köszi!
Mi számít rügynek?
A nagy és telt nem fásodott rügyek, vagy azok a pici fásodott 'pontok' is...
A képen elvileg 2 nagy rügyre metszettem, de ha a vessző tövében látható pici valamik is rügyek , akkor még rövidebbre kellene metszenem...
Előzmény: jacsoj (5337)
jacsoj Creative Commons License 2009.04.04 0 0 5337
1x2, de ez a maximum.
Előzmény: etilalkohol (5336)
etilalkohol Creative Commons License 2009.04.04 0 0 5336
Köszi!
Vannak olyan oltványok, hogy két vesszõ nõtt ki belõle: ezeket 2*2 rügyre vagy 1*2 rügyre metszem - nyilván a vékonyabb vesszõt kiiktatva?
jacsoj Creative Commons License 2009.04.03 0 0 5335
Szia!

Az oltványok észak felé nézzenek, mert a Nap nem égeti ki , amúgy szerintem nincs jelentősége, hogy merre áll.
A földkupac nagysága 5 cm körül legyen a csúcsban, mert az ülepedik. A lényeg, hogy ne látszódjon a vessző, ha leülepedett a föld. Remélem az idén májusi fagyok nem lesznek, de ha a vessző megfogant, és elkezd növekedni, akkor úgyis rohamosan nőni fog még augusztusban is, de a földkupacot nem kell bántani,. csak lazán elkapálni.
Előzmény: etilalkohol (5334)
etilalkohol Creative Commons License 2009.04.03 0 0 5334
Sziasztok!
Elhoztam az oltványokat (végül csak 128 db lett) és ültetés elõtt összefoglalnám a tervezett menetet:
- reggelig 'gyökérvégtõl - alanyközépig' beáztattam õket...
- reggel a gyökerüket 4-5 centiméteresre vágom és tovább áztatom még legalább 24 órát...
- ültetõgödröt kiásva az oltványt belehelyezem (kérdésem: milyen irányban álljon az oltvány avagy merre nézzen a nemes rész?) és szakaszosan iszapolva betemetem az oltásig, majd ezt ismétlem 128-szor...
- az elültetett oltványokat 2 rügyre metszem, majd földkupaccal befedem (kérdés milyen vastagon?) amit a májusi fagyok végéig hagyok rajta.

Ha a közbevetett kérdéseknek van értelme akkor válaszoljátok meg, ill. jelezzétek ha valami kimaradt vagy nem helyénvaló!
Köszi etil...
RAMBO Creative Commons License 2009.04.01 0 0 5333
Sztem nem, 3 éves szőlő, gondolom az alakító metszésre kérdezett rá.
Előzmény: kata 03 (5331)
kata 03 Creative Commons License 2009.04.01 0 0 5332

Szia.

Jó talajon bőtermő 180q/ha,16-17 cukorfokkal.

Kisebb termésnél eléri a 20 cukorfokot.

Permetezése minimális.

Bora önmagában asztali,rendszerint kékfrankossal házasítják.

Előzmény: szekeresr (5330)
kata 03 Creative Commons License 2009.04.01 0 0 5331

Szia

Valami elirtál,most 2009 van.

Előzmény: zsebpiszok0510 (5326)
szekeresr Creative Commons License 2009.04.01 0 0 5330

Sziasztok!

Érdekelne, hogy aki termel medina szőlőt és készít belőle bort is, legyen olyan kedves írjon róla valami jellemzést, például mennyit terem, milyen cukorfokkal érik, milyen minőségű a bora, mivel érdemes házasítani, borversenyre érdemes e elvinni ha jó minőséget ad.

Köszönöm

GENOM_66 Creative Commons License 2009.03.31 0 0 5329

Én is egyet értek az előttem szólóval. Ha a vesszők jó erősek nyugodtan el lehet hajtani karnak, viszont a virágokat valóban le kell csipegetni, illetve csak mutatóba hagyni.

Hajdanán az egyetemen is valahogy úgy tanították nekünk, hogy minél hamarabb neveljük ki a kart, mert így kevesebb sebzési / metszési felületünk lesz.

jacsoj Creative Commons License 2009.03.30 0 0 5328
Szerintem lehet hagyni kart, de termést csak mutatóba.
Nekem az oltványom kb. 3 méter magasra nőtt az első év végére. A második évre lehajlítottam karnak, de a virágkezdeményeket leszedtem. A harmadik évben már 1-1 fűrtöt hagytam mutatóba.
Ferig Creative Commons License 2009.03.29 0 0 5327

Érdekes a magyar nyelv, no meg az is, ahogyan mi a magyar nyelvet használjuk. Azt kérdezed lehet-e már hagyni kart a tőkén, és egy egyben a válasz is megadod, hiszen azt írod erősek a gyökerei és vastagok (jó erősek) a vesszői, tehát a termőkar meghagyásának a lehetősége adott, vagyis lehet.

Persze, ha azt kérdeznéd, hogy bár lehet, de szabad-e hagyni termőkart a két és féléves tőkén, az már egy egészen más értelmű kérdés.

Ami engem illet, az idén még nem hagynék, hagynám a tőkét tovább erősödni, jövőre viszont már igen.

zsebpiszok0510 Creative Commons License 2009.03.29 0 0 5326
2006 őszi ültetésű biankán lehet-e már hagyni kart?
Jó erős vesszői vannak,ahogy néztem a gyökerei is erősek(véletlenül a tárcsa valahogy kivágott 1 tőkét és kiástam).Viz van,mellettem nádas van.
groowe Creative Commons License 2009.03.26 0 0 5325

köszi a választ!

én is így csináltam,hogy 2-3 db 2 rügyes vesszőt hagytam a fürtön és hagytam egy 5 rügyest.nem egy könyvet olvastam végig emiatt,nehogy elrontsam.emiatt lettem le"szamarazva" meg stb.kicsit el is ment a kedvem az egésztől,de örülök h nem tontottam el.

Cirfandlia Creative Commons License 2009.03.26 0 0 5324
Ez erősen fajtafüggő - pláne csemegeszőlőnél; míg egy Mathiasz Jné musk. 1-2 rügyes csapokon is rogyásig terem addig egy Afuz Ali csak a 4-5 világos rügy után kezd normális fürtöt adni.
Azért általánosságban elmondható, h. a csemege fajták jobban szeretik a hosszabb csapot/félszálvesszőt. Na ez fejművelésen nem olyan könnyű.
ÉN egy hosszabb -3-6 rügyes- vesszőt mindenképp hagynék tőkénként, mellette 2 db 2 rügyes csapot és megnézném nyáron hogy rakódik be fürttel. Figyelni a hosszabb csap hajtásaira - kötözni, válogatni. Egy fiatal tőkét azért óvatosan terhelni még 8- 10 rügy elég tőkénként
Előzmény: groowe (5323)
groowe Creative Commons License 2009.03.26 0 0 5323

Sziasztok!

ma megint lent voltam a telken,és kis vitám volt az egyik rendszeresen átjáró szomszéddal.Szerinte rosszul metszettem meg a szőlőimet.

csemegeszőlőim vannak,fejművelést alakítottam ki rajtuk,a tőkefejeken 3 ill. 4 vessző van.a talaj homok,rendszeresen van műtrágyázva és szarvasmarha trágyázva.

az lenne a kérdésem,hogy ilyen művelésben hány tiszta szemre kell visszametszeni a szőlőtőkén lévő vesszőket?

a tőkék 4-5 évesek.

előre is köszönöm a segítséget.

BZoltan Creative Commons License 2009.03.25 0 0 5322
Fagykár nem volt, bár igazán nagy fagy sem volt... a juhfark vesszők hagyományos módon combosak, a többi az normális. 8-10 szemre ment a metszés. A tavalyi terméssel olyannyira elégedett vagyok, hogy a jégverés-lisztharmat-rothadás szentháromság átokfenéje közben csak egy komolyabb adag törkölypálesz után mertem reménykedni, hogy ilyenre kigurulja magát a dolog.
Előzmény: jacsoj (5316)
Zalancelot Creative Commons License 2009.03.25 0 0 5321
Jól beértek a vesszők, fagykár nincs, csupán a tavaly nyári jégverés nyomait viseli.
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.25 0 0 5320
Fagykár semmi, a vesszők olyan erősek, hogy 3 nap metszés után nem tudom ökölbe szorítani a kezem
RAMBO Creative Commons License 2009.03.25 0 0 5319
Nálam nincs fagykár. Déli lejtő, olaszrizling, nem jellemző.
Előzmény: groowe (5318)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!