„semmit érte nem várván; és a ti jutalmatok sok lesz,”
A mondat első felét „ semmit érte nem várván”, azonnal értelmetlenné teszi a mondat második fele: „a ti jutalmatok sok lesz,”.
Ezt az elvárást legfeljebb egy ateista ember tudja teljesíteni, egy vallásos már nem. (az ateista mivel nem hisz Istenben, ezért a mennyei jutalomban sem.)
Persze, de vajon felel-e az eszme mindenért, ami alapján lett?
Mondjuk a szószerinti Biblia-értelmezést már az I. században hibásnak tekintették. S ennek ellenére valakik ezt újra feltalálták a XX. században. Ez nem anomália inkább?
Igaz. De az eszperantizmus, annak hivése, hogy elősegíti a világbékét, sosem sehol sem vált veszélyes szektává, csak szektává. De például akár még a laposföldhivés is lehet veszélyes, nem pusztán csak szekta. Az eszperantizmus ártatlanabb szekta mint a sakkozás.
Évek óta írom, és vallom, van az az ember, van az a szint, amikor más nem is hathatna rá, mert korunk oktatási rendszere és eredményessége, a szoc.háló működési problémái, azzal járnak, hogy ily' módon nyerjenek visszavezetést a társadalomba, a családba.
Az is másik eset, amikor az ostobát hálózzák be, a tanulatlant, és ismerethiányosan megvakuzva blődli baromságok rabja lesz, noha semmi oka arra.
Van aki étkezési, más meg életvezetési, vagy erkölcsi támaszt vél felfedezni, magáévá tenni egy ókori mitológiai mű, vagy mítosz alapján.
Az ókorban is lehettek nők akár fedetlen kebellel, de még XIV. Lajos idején is.
A középkor is igyekezett beszabályozni a ruházkodást, de kevéske sikerrel.
A XX.-sz.-ad meg robbantott a területen, és lőn bikini, meg miniszoknya, forrónadrág....
És az elavult vallás ma is küzd, hogy szikh gyerek viselhessen-e tőrt a britt suliban, vagy az iszlám nőjei burkája és egyéb hülyeségei mennyire megengedettek....
Avult korok csökevényei.
Írtam, én az olaszoknál bementem a templomba rövidnadrágban, jött a barna csuhás pap, rám szólt... Én meg mondtam neki, a történelem során mikor tiltotta a vallás a férfiaknak a fedetlen térdet, és ha én gyönyörködni szeretnék a templomban, kit botránkoztatnék meg vele?
Nekem is van személyes ismerősöm, akit avallási szektafanatizmus mentett meg.
Ő mondjuk nem volt drogos, de mindene szét volt esve. Diliházban is kezelték.
Aztán jött a Sanyi bácsi és felkarolta. Személyesen, ez még a Hitgyüli kezdeti szakasza volt.
S a srác azóta is rendesen él. Még felesége is lett, szintén hitgyülis csaj. Vett lakást azóta, elvégzett valami programozó iskolát, lett rendes munkája, stb.
Most persze lehet azt mondani, hogy telebeszélték a fejét, dehát mégis van egy rendes élete.
Szóval vannak esetek amikor egy vallási csoport szigorúsága gyógyszerként képes hatni. Vannak szabályok, ezeket be kell tartani, cserébe számíthat a csoporttársakra, fent meg ott a jó guru, aki tanácsot ad, ha nem tudja mi legyen.
A hagyományos kereszténységben a hívő túl szabad, ott az ilyen problémás ember nem érzi maga mellett a folymatos kotrollt és támogatást.
Végre itt a NetMózes - a protestáns fundamentalista internetes böngészője! Számtalan funkciója megvédi a használóját, nehogy pokolra kerüljön. A böngésző blokkol minden oldalt, melynek köze van az alábbiak közül valamelyikhez: ateizmus, eretnekség, sátánizmus, nevetés, zene, tánc, szép nők, szórakozás, s eleve bármilyen életöröm. Így a felhasználó majdnem 100 honlap közül válogathat lelke elveszejtése nélkül! Továbbá a szoftver szombaton blokkolja az egész gépet, nehogy felhasználója véletlenül netezzen Isten pihenőnapján. Fontos funkciója még, hogy ha a szoftver bárhol keresztényellenességet észlel, automatikusan "bánjátok meg bűneiteket, sátánfajzatok!" üzenetet posztol.