Keresés

Részletes keresés

destrukt Creative Commons License 2024.06.13 -2 0 11795

Rólatok írt Jánossy, amikor azt írta, hogy pápábbak vagytok a pápánál. 

"Ahogy például te is folyton úgy idézgeted Einstein mondásait, mintha azok hordoznák az relativitáselmélet fizikai tartalmát."

Akkor nem Einstein alkotta a relativitáselméletet?

Nem az ő elvei alkotják a tartalmát?

Megtagadod a prófétát?

Ezért még kapsz a fejedre. (Na nem tőlem, és helyeslem.)

Előzmény: Construkt (11794)
Construkt Creative Commons License 2024.06.13 0 0 11794

Igen, a tudatlan köznép által odaképzelt glória! Nem pedig a tudományos érdemei.

Ahogy például te is folyton úgy idézgeted Einstein mondásait, mintha azok hordoznák az relativitáselmélet fizikai tartalmát. Mert csak ezeket a kiszólásait érted.

Előzmény: destrukt (11793)
destrukt Creative Commons License 2024.06.13 -2 0 11793

Az olyan embereknek, mint te, egy elmélet annál csodálatosabb, minél érthetetlenebb. 

Einstein elméletéről a munkatársa, Infeld, írta, hogy minél érthetetlenebb volt az elmélete, annál fényesebben ragyogott a feje felett a glória. 

Előzmény: Construkt (11792)
Construkt Creative Commons License 2024.06.13 0 2 11792

"ha nem lenne ilyen zavaros az egész, akkor nehezebb lenne eladni"

Az mindenesetre látszik, hogy te a zavaros dolgok könnyebb eladhatóságában hiszel.

Ezért írsz ennyire zavarosan?

Csak hát egészen más dolog,

amikor okos szakértők mutatnak rá a tudatlan buták beszédének zavarosságára,

meg amikor a tudatlan buták hiszik zavarosnak okos szakértők gondolatait.

Aki pedig a tudományágak meghonosodott elnevezéseiből akarja megérteni a tartalmukat, az bizony épp saját magáról bizonyítja be, hogy tudatlan buta.

Neked itt ennyi sikerült!

Előzmény: destrukt (11791)
destrukt Creative Commons License 2024.06.13 -3 0 11791

A relativitáselmélet egyik alappillére éppen az a feltevés, hogy a fénysebesség nem relatív, hanem abszolút állandó. 

De akkor miért nevezik relativitáselméletnek?

Miért nem "az abszolút állandó fénysebesség elméletének" nevezik?

Ha elolvassuk Einstein írásait, akkor kiderül, hogy ő nem is relativitáselméletnek akarta elnevezni. 

Szerinte az "ekvivalenciaelmélet" lett volna a jó, hiszen szerinte a mozgó rendszerek egyenértékűek (ekvivalensek) egymással, mert nincs a fényközeg által kitüntetett rendszer, hiszen szerinte fényközeg (éter) sem létezik.

(Legalábbis fiatal korában még úgy gondolta, hogy nem létezik éter, de később rájött, hogy mégiscsak léteznie kell.)

Tehát még az elnevezése is zavaros az elméletnek, nem fedi az elmélet tartalmát. Részben ennek köszönhető, hogy az átlagember nem érti belőle semmit.

De ha nem lenne ilyen zavaros az egész, akkor nehezebb lenne eladni, mert ha tiszta és átlátható lenne, akkor már régen megbukott volna. 

Előzmény: destrukt (11789)
Run like hell Creative Commons License 2024.06.13 -1 3 11790

A sok nagyeszű fizikus érti, miről van szó, nem pedig szófejtés mágiával próbálkoznak, mint ami a te szokásod.

Aztán persze hogy csak nagyképűsködésre meg hülyeségekre telik tőled...

Előzmény: destrukt (11787)
destrukt Creative Commons License 2024.06.12 -3 0 11789

Nyilván vannak közöttük értelmes emberek is. 

De aki nem a relativitáselmélet butaságait szajkózza, az nem jut előre az egyetemi ranglétrán, de az is lehet, hogy kigolyózzák. 

Vagy beáll a sorba, vagy kereshet más foglalkozást.

Így aztán mindenki kussol. 

Előzmény: gyongyom bokretam (11788)
gyongyom bokretam Creative Commons License 2024.06.12 0 0 11788

Nem értem én sem, hogy értelmes emberek miért ragaszkodnak hülyeségekhez. Pedig bisztos többet tudnak vagy értenek mint én.

Előzmény: destrukt (11787)
destrukt Creative Commons License 2024.06.12 -2 0 11787

Te, aki mélyebben nem foglalkoztál a relativitáselmélettel, azonnal kiszúrtad azt a logikai képtelenséget, hogy a relativitáselmélet lényege, hogy a fénysebesség nem relatív.

Ez tényleg értelmetlenné teszi az egész elméletet.

De vajon a sok nagyeszű fizikus miért nem veszi észre? 

Ez olyan, mintha a kvantumelmélet azt állítaná, hogy a fény nem kvantumos. 

Szerencsére a kvantumelmélet nem akkora hülyeség, hogy helyből megcáfolja saját magát. 

Előzmény: gyongyom bokretam (11782)
gyongyom bokretam Creative Commons License 2024.06.12 0 0 11786

Oké Szabad elekron lézerek frekvenvenciái, rendszerfüggetlen.  Ha én a fénnyel szemben futok, Mi történik a fényben, hogy a két sebesség nem adódik össze? Visszakoz kikerűl? Mert ha visszakoz, akkor megintcsak változtatja a sebességét. Szóval mi történik a fénnyel?

Előzmény: Construkt (11785)
Construkt Creative Commons License 2024.06.12 0 0 11785

Hogy te nem érted, azon nem tudok segíteni.

De a náladnál okosabbak értik, hogy szabadelektron lézerek frekvenciái (meg az összes részecskegyorsító működése is) közvetlen bizonyítékai a relativitáselméletnek, így a fénysebesség rendszerfüggetlenségének, ugyanakkor közvetlen cáfolatai a te Földhöz ragadt éterednek.

Keress más balzsamot az egód kenegetésére!

Előzmény: destrukt (11780)
destrukt Creative Commons License 2024.06.12 0 0 11784

"De hogy a fénysebesség nem kivétel abban százszázalékosan egyetértek. Pont a relativitás elmélet akarja azt állítani, hogy a fénysebesség minden inercia rendszerben ugyanannyi.Logakai képtelenség. "

Ezt nagyon tisztán látod. 

A relativitáselmélet arról szól, hogy a fénysebesség nem relatív. 

Saját magát cáfolja meg. 

Ez egy agybaj, ahogyan írod. 

Előzmény: gyongyom bokretam (11782)
destrukt Creative Commons License 2024.06.12 0 0 11783

Nem csak siralmas, hanem unalmas is vagy. 

Előzmény: Run like hell (11779)
gyongyom bokretam Creative Commons License 2024.06.12 0 0 11782

Neked nem fáj az igazság? Mert te sem érted. Én Destruktnak sok mindenben nem adok igazat. De hogy a fénysebesség nem kivétel abban százszázalékosan egyetértek. Pont a relativitás elmélet akarja azt állítani, hogy a fénysebesség minden inercia rendszerben ugyanannyi.Logakai képtelenség. Ez egy agy baj.Nekem az sem tetszik, hogy valami valami, valamihez képest áll vagy mozog. De kénytelen vagyok elfogadni , mert ez egy logikus elmélet. Hogy közben az elektronok mit csinálnak, az más lapra tartozik.

Előzmény: Run like hell (11779)
destrukt Creative Commons License 2024.06.12 0 0 11781

"Szerintem ha én a fénnyel szemben futok akkor lehet a fény sebességét hozzám képest mérni."

Így van. Ha v sebességgel futsz a fénnyel szemben, és a fény sebességét magadhoz méred, akkor a fénysebesség és a te sebességed összeadódik. A hozzád képesti fénysebesség c+v lesz. Ez az értelmes fizika álláspontja.

Ezzel szemben a relativitáselmélet azt állítja, hogy akár állsz, akár szembe futsz a fénnyel, a fény sebessége hozzád képest mindig csak c lesz. 

Ha a fény sebessége 300 000 km/s és te szembe futsz a fénnyel 200 000 km/s sebességgel, akkor a te szemedbe a fény 500 000 km/s sebességgel érkezik a normális fizika szerint. Ezért látod kékebbnek a fényt. 

Ezzel szemben a relativitáselmélet azt állítja, hogy akár állsz, akár szemben futsz a fénnyel, a fény mindig csak 300 000 km/s sebességgel érkezik a szemedbe.

Érted már, hogy milyen hülyeséget tanít a relativitáselmélet?

Előzmény: gyongyom bokretam (11776)
destrukt Creative Commons License 2024.06.12 0 0 11780

A kérdésekre kellett volna értelmes válaszokat adnod.

Ez láthatóan nem sikerült.

Jótanácsot pedig nem tőled kérnék. 

Előzmény: Construkt (11775)
Run like hell Creative Commons License 2024.06.12 -1 0 11779

Megint fáj az igazság? Azért sírnod nem kéne.

Előzmény: destrukt (11778)
destrukt Creative Commons License 2024.06.12 0 0 11778

Siralmas vagy, mondtam már?

Előzmény: Run like hell (11774)
gyongyom bokretam Creative Commons License 2024.06.12 0 0 11777

Ehhez képest , ahhoz képest. Minden relatív . Pont itt van a bökkenő. Miért pont a fénysebesség nem relatív.?

Előzmény: gyongyom bokretam (11776)
gyongyom bokretam Creative Commons License 2024.06.12 0 0 11776

Ha két autő egymással szemben megy akkor a két autó sebességét lehet a földhöz viszonyitva mérni. Ez a sebesség szerintem állandó, de lehet egymáshoz képest mérni.Szerintem ha én a fénnyel szemben futok akkor lehet a fény sebességét hozzám képest mérni. Vagy két elemlámpát két irányból bekaocsolok, akkor a fénye elképzelhető, hogy a két fénypont találkozásánál. egymáshoz képest áll.

Előzmény: Construkt (11775)
Construkt Creative Commons License 2024.06.12 0 2 11775

"A kérdés az volt, hogy mértek-e fénysebességet a Földhöz képest mozgó rendszerben?"

Egyrészt:

A kérdés az volt, hogy a vákuum mágneses permeabilitása és elektromos szuceptibilitása változatlanok-e minden vonatkoztatási rendszerben. Tehát például a Földhöz képest mozgóban is.

(Ha már a te gondolkodásod ennyire Földhöz van ragadva.)

De mint tudjuk, a vákuumbeli fénysebességet éppen a permeabilitás és a szuszceptibilitás határozza meg.

Másrészt:

"- Ki mérte? - Mikor mérte? "

Nem hallottál még a szabadelektron lézerekről?

Méltóztass megismerkedni velük, ha fizikához akarsz hozzászólni. Széltében használt eszközök, bár nagyon drágák, mert kell hozzájuk egy komoly elektrongyorsító is.

"Milyen mozgó eszközön (vonaton, repülőn, űrhajón)?"

Egy elektronnyalábhoz rögzített rendszerben mérik meg a Földhöz rögzített mágneses fésű (undulátor) pólusai közötti távolságokat. Tehát azt, hogy a mozgó elektronok milyen hosszúnak érzékelik.

"- Hogyan mérte?"

A pólusok között kanyargó elektronnyaláb EM sugárzásának frekvenciáját mérik. Ami megmutatja, hogy a mozgó elektronok mekkorának érzékelik a pólustávolságokat. És a tapasztalat szerint pont akkora értéket kapunk, mint amennyire a relativitáselmélet számolása szerint kontrahálódik a pólustávolság. Például az 5-10mm pólustávolságok 280.000 km/sec. nyalábsebesség felett akár 200-300 nm-re. Ez a számolás pedig éppen a fénysebesség állandóságán alapul.

Neked pedig azt kívánom, hogy találj magadnak valami reálisabb célt, olyat amivel elboldogulsz. Amivel kielégítheted az egódat anélkül is, hogy ostobának kelljen képzelned mindenki mást.

Előzmény: destrukt (11773)
Run like hell Creative Commons License 2024.06.12 -1 0 11774

Szinte látom, amikor ilyenkor a lábaddal is nagyokat toppantasz, hogy még határozottabbnak tűnj.

Nevetséges vagy, mondtam már?

Előzmény: destrukt (11773)
destrukt Creative Commons License 2024.06.12 0 0 11773

Csak hablatyolsz össze-vissza. 

A kérdés az volt, hogy mértek-e fénysebességet a Földhöz képest mozgó rendszerben?

- Ki mérte?

- Mikor mérte?

- Hogyan mérte?

- Mileyen mozgó eszközön (vonaton, repülőn, űrhajón)?

- Mennyit mért?

- Ugyanannyi-e a fénysebesség a különböző mozgó rendszerekben, mint a földi rendszerben?

Ezekre kell válaszolnod, nem mellébeszélni. 

De ezekre meg nem tudsz válaszolni, mert nincsenek mérések, amelyek bizonyítanák, hogy minden mozgó rendszerben ugyanannyi lenne a fénysebesség. Vagyis Einstein állításának semmiféle kísérleti alapja nincs. 

A többi csak kormolás. 

A relativitáselmélet egy nagy hazugsághalmaz.

Megérett arra, hogy a szemétdombra kerüljön.

Akárhogyan fáj is ez neked. 

Előzmény: Construkt (11772)
Construkt Creative Commons License 2024.06.12 0 1 11772

Hiába is akarod te itt lehazudni a fizika egész tudományát! Csak nevetünk rajtad.

A szabadelektron lézerek elektronnyalábjai, vagy a részecskegyorsítók ionnyalábjai a fénysebesség több mint 90%-ával haladnak a Földhöz képest, sokkal-sokkal gyorsabban, mint bármi vonat, repülő vagy űrhajó. A gyorsító, eltérítő vagy fókuszáló elektromos és mágneses mezők rájuk kifejtett elektromágneses hatásait mégis pontosan ki tudjuk számolni ugyanazoknak az elektromos permittivitási és mágneses permeabilitási konstansoknak az alkalmazásával, amelyeket a lassan mozgó részecskéknél is alkalmazunk, például egy transzformátorban, villanymotorban, kondenzátorban. S ezek a számolások tökéletesen kiadják a mérési eredményeket, pl. azt, hogy a gyorsan mozgó elektronok rendszerében mérve sokkal rövidebb lesz a mágneses undulátor fogazása, mint a Földhöz kötött rendszerben, ergo sokkal rövidebb lesz a közöttük kanyargó elektronnyalábok hullámhossza, következésképp sokkal nagyobb lesz az általuk kibocsájtott fény frekvenciája.

Előzmény: destrukt (11771)
destrukt Creative Commons License 2024.06.12 -2 0 11771

"Csak mérésekkel tudjuk őket meghatározni, és az így kapott értékek az elmúlt százötven évben teljesen függetlennek bizonyultak attól, hogy a különböző laboratóriumok mikor hogyan mozognak egymáshoz képest."

Ezt ugye te is tudod, hogy hazugság. 

Egyetlen egy mérést sem tudsz  (és nem tudtál eddig sem) mondani, amelyet a Földhöz képest mozgó rendszerben (vonaton, repülőn, űrhajón) mértek volna. 

Mert nincs is ilyen mérés, csak te hazudod ide folyamatosan. 

Előzmény: Construkt (11770)
Construkt Creative Commons License 2024.06.12 0 0 11770

Szokásod és képességed szerint bután hazudsz!

Maxwell nem tudta megmagyarázni a vákuumbeli fénysebesség értékét. Csak visszavezette a vákuum elektromos permittivitásának és mágneses permeabilitásának értékeire, amelyeket szintén nem tudott elméletileg megindokolni. Csak mérésekkel tudjuk őket meghatározni, és az így kapott értékek az elmúlt százötven évben teljesen függetlennek bizonyultak attól, hogy a különböző laboratóriumok mikor hogyan mozognak egymáshoz képest.

A relativisztikus Doppler jelenséget meg hiába is akarod egy kalap alá venni a nem-relativisztikus jelenséggel ez csak a te tudatlanságodat bizonyítja.

Előzmény: destrukt (11768)
Run like hell Creative Commons License 2024.06.12 -1 2 11769

Egyszer már mutathatnál valami újat is a rögeszmés ostobaságaid csökönyös mantrázásán kívül is.

Ja, hogy nem tudsz semmi mást? Az elég kínos.

Előzmény: destrukt (11768)
destrukt Creative Commons License 2024.06.12 -2 0 11768

"A fizika nem tudja megmagyarázni az olyan alapvető természeti állandók értékeit, mint a fénysebesség..."

Érdekes, még Maxwell meg tudta magyarázni. Azután jött Einstein, és azóta nem tudjátok. 

"...és azt se, miért független az a vonatkoztatási rendszertől..."

Ezt azért nem tudja senki megmagyarázni, mert nem igaz. 

A fénysebesség a fényforrás mozgásától független. Ezt bizonyítják a kettőscsillagok megfigyelései. 

De a rendszer (megfigyelő) mozgásától nagyon is függ. Ez meg egyértelműen bizonyítja a Doppler jelenség. Csak ezt ti elhazudjátok, elrelativizáljátok. 

A relativitáselméletet a hazugságok tömkelege tartja még életben. 

De az igazságra mindig fény derül. 

Előzmény: Construkt (11766)
gyongyom bokretam Creative Commons License 2024.06.11 0 0 11767

Ezzel csak az a baj ,hogy mi nem igy nézzük. Amit te leirsz, Az a többi vonatkoztatási rendszerben lévő dolgokra úgyanúgy érvényes. Ez egy vonatkoztatási rendszer . ehez képest mozog vagy nem mozog, vagy mennyivel halad. A belső energiái semmit sem változnak.

Előzmény: Construkt (11766)
Construkt Creative Commons License 2024.06.11 0 0 11766

Badarságokat beszélsz.

A fizika nem tudja megmagyarázni az olyan alapvető természeti állandók értékeit, mint a fénysebesség, és azt se, miért független az a vonatkoztatási rendszertől, miért pont akkora az elemi töltés, és miért létezik kétféle előjelű, és azok abszolút értéke miért éppen egyforma, miért éppen akkora az elektron tömege, és miért annyival nagyobb a protoné, miközben az elektromos töltéseik abszolút értéke éppen egyforma, miért éppen akkora a tömegvonzási állandó, miért éppen akkora a vákuum elektromos permittivitása, és mágneses permeabilitása? Miért akkora az erős kölcsönhatás csatolási állandója, és az miért különbözik annyira az elektromos csatolási állandótól, meg a gyenge kölcsönhatás csatolási állandójától, miért éppen akkora a Planck állandó, stb, stb.

Előzmény: destrukt (11764)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!