Azt gondolom ez nekünk nem lenne rossz sorsolás, ráadásul végre játszanánk egy izraeli csapattal is, török csapatot pedig eddig még nem sikerült legyőznünk (talán az egyetlen olyan top bajnokság, amely csapatai ellen még nem nyertünk), így itt lenne erre is a lehetőség. Persze nyilván a Manisa helyett lenne könnyebb ellenfél is a 3. kalapból.
Bár az hogy egy drága centert szeretnénk igazolni, és Ákos elé keresnénk azt a centert, az szerintem csak itt a fórumon merült fel. Ha a várt magyar mag összeáll akkor simán elképzelhető, hogy inkább a hármas pozíció lesz a hangsúlyosabb légiósválasztás tekintetében. Simán kinézek a helyzetből egy amcsi újonc cserecentert, és egy tapasztaltabb 3-as játékost.
Ilyen típusú ujoncra gondolok. NBA szóba se jöhet neki, de G-legaue esélyes, de azt gondolom, hogy európában fog kikötni előbb utóbb esetleg Ázsia. Sőt komoly karrier is állhat előtte, biztos nem lenne olcsó, de pont ilyesmi játékos hiányzik a rendszerunkbol.
Sajnos el kell azt fogadni, hogy a csoport beosztás is meghatározza valahol azt, hogy mennyi bevételt tud jó esetben a Bcl generálni, és ahhoz nyujtozkodni a takaró alatt.
Így én is azt gondolom, ha kifogsz 3 nagyon erős csapatot a csoportban akkor kevésbé leszel bátor, mint ha könnyebb csoportba kerülsz.
Keller Tiby Bognár mellé, én most is azt gondolom, hogy egy erős magas jó védekező újonc Amcsi lehetne a legjobb legolcsóbb megoldás.
Külső sorra kell drágább jó 3as és egy aki hianyposztra jön akár.
Valószínűleg ha Váradi jön akkor max 3 légiós lesz, ha nem akkor 4.
Köszönöm szépen! Ez egy érdekes dolog számomra és nyilván mindenki már nagyon várja, hogy holnap milyen csoportba kerülünk. Egy-egy BCL mérkőzés igen nagy sportélményt tud adni személyesen, illetve egy másik országot, várost megismerni mindig nagyon jó dolog. Szerencsére sok helyre mehettünk már a Bajnokok Ligája kapcsán. Én személy szerint szurkolhattam a csapatnak Nagyváradon, Szalonikiben a PAOK ellen, Rigában és tavaly Athénben is a Peristeri ellen, s szerencsére csak ez utóbbit vesztette el a csapat. Azt kívánnám magunknak, hogy az új évadban is tudjuk olyan idegenbeli meccsekre menni, ahol győz a FALCO! Hajrá FALCO, hajrá Szombathely!
Pontosan erre amit írsz és ugyanezt gondolom. Gyuri bácsi nyilatkozatai alapján ismét magyarokra szeretnénk építeni kiegészítő legiosokkal. Ezert írtam, hogy ha ez lesz akkor kicsit csalódottan várom majd a szezont.
A múltkor bár lezártam a saját 'scoutingomat', de ha már említetted a Benficát, akkor bedobnék tőlük egy nevet, még pedig egy centerét, akinek van BCL tapasztalata is. Mit szólnátok hozzá?
Mire gondolsz drasztikus változás alatt?Úgy érted,hogy pl Keller mellé egy csere center fog érkezni biztos ami biztos alapon?Vagy pl 3mas posztra is egy közepes “tucat légiós fog jönni,mondván hogy elotte majd a magyarok megoldják?Hát én meg pont ekkor lennék kurva csalódott…Nyilván minden hiányposztra nem fog elit játékos jönni,de az hogy megint a magyarok köré építkeznénk légiósokkal?
Fontos egy légiósnak a nemzetközi meccsek száma és nyilván nézi az iránta érdeklődő csapat erejét, de a sorsolást véleményem szerint nem fogja elemezgetni. Ha megkapja azt a pénzt, amit szeretne és a karrierjében az adott csapat nem visszalépés, akkor alá fog írni.
Végül a negyedik kalapos lehetséges ellenfeleket néztem meg:
A görög "Kolosszus Rodosz" a görög alapszakasz 6. helyén zárt 9 győzelemmel és 13 vereséggel, majd a középszakaszban 1 győzelem mellett 4 vereséget gyűjtött be, így a rájátszásnak 10 győzelemmel és 17 vereséggel a 6. helyről futott neki, ahol a Peristeri 2:0-al ment tovább ellene a negyeddöntőben.(79:63, 88:86). Velük is esetleg jó lenne játszani.
A német Würzburg 5. helyen (24 győzelem 10 vereség), a Vechta 6. helyen (21 győzelem 13 vereség) zárta az alapszakaszt. A rájátszásban a Würzburg pályahátrányból győzni tudott 3:1-re az Ulm ellen, míg a Vecta a 3. helyen végzett Chemnitz ellen 3:1-re veszített. Az elődöntőben az euroligás Bayern 3:0-ra (91:76, 99:75, 75:61) nagyon biztosan verte a Würzburgot.
A lengyel WKS Slask Wroclaw (magyar nevén: Boroszló) a 6. helyen zárta a lengyel alapszakaszt 17 győzelemmel és 13 vereséggel. A rájátszásban sikerült bravúrt bemutatnia a 3. helyezett Ostrow Wielkopolski 3:1-es legyőzésével, de az elődöntőben a Trefl Sopot ellen már összesítésben 3:1-es mutatóval kiesett.
Akik még esélyesek szerintem a bejutásra a bajnoki ágról a Benfica/Nymburk párossal kell szerintem számolni, már ha lesz ilyen. A nem bajnokcsapatok ágáról pedig a Telekom Bonn, a Dinamo Sassari, a PAOK, vagy a MoraBanc Andorra jöhet be szerintem a 4. kalapba.
Innen a Rodosz, vagy a Boroszló lenne talán a legjobb választás előzetesen.
A második kalapos csapatokkal nem foglalkoznék, hiszen innen biztosan nem jön ellenfél. Nézzük meg inkább a 3. kalapos lehetséges ellenfeleket:
A lengyel King Szczecin az alapszakaszt a 4. helyen zárta 19 győzelem mellett 11 vereséget begyűjtve. A play offban jó formát futott, hiszen a negyeddöntőben 3:1-re verte az alapszakasz 5. Legiát, majd az elődöntőben meglepetésre nem az alapszakasz győztes Anwil Wloclawek csapatával, hanem a 8. helyen zárt Sponjia Stargard csapatával találkozott, akiket biztosan 3:0-ra győztek le. Nagy lendületet kaptak és a döntőben már 3:1-re mentek a Váradi Benit is foglalkoztató Trefl Sopot ellen, de végül a Sopot óriásit hajrázva 4:3-ra behúzta ellenük a döntőt.
Az olasz Reggiana 5. helyen zárta az alapszakaszt 16 győzelemmel és 14 vereséggel. Majd a rájátszásban a 4. helyen zárt Venezia pályaelőnyből döntő mérkőzésen nyert ellene, így 3:2-es mutatóval kiesett.
A szerb FMP a bajnoki rájátszás nyolcaddöntőjében a Vojvodinát 2:0-ra verte (77:68, 93:65), majd a negyeddöntőben a Borac ellen szintén 2:0-ra nyert (90:87, 111:90), végül a Crvena Zvezda ellen 2:0-ra veszített (87:97, 75:98), így az elődöntőnél nem jutott tovább. Az Adria ligában a 14 csapat közül az alapszakaszban a 11. helyen zárt 10 győzelemmel és 16 vereséggel, így nem jutott be a rájátszásba.
A német Chemnitz nagyon jól szerepelt az alapszakaszban, hiszen a 3. helyen végzett a Bayern és az Alba Berlin mögött 26 győzelemmel és mindösszesen 8 vereséggel. A jó formáját megtartotta, mivel a negyeddöntőben 3:1-re biztosan győzte le az alapszakasz 6. helyezett Vechta csapatát, majd az elődöntőben az Alba Berlin ellen is csak 3:2-re kapott ki, a döntő mérkőzés 97:84 lett a fővárosi csapatnak.
Az izraeli Macabi Ironi Ramat Gan az előkelő 3. helyen végzett 18 győzelemmel és 6 vereséggel, majd a középszakaszban ehhez hozzátett 5! vereséget, de a play offra is megmaradt a zuhanórepülés, mert a pályaelőnyüket elbukva 3:0-al estek ki az Ironi Kiryat Ata csapata ellen.
A franciáknál a Nanterre 5. helyen (20 győzelem 14 vereség), a Saint-Quentin 6. helyen (17 győzelem 17 vereség) zárta a bajnokság alapszakaszát. Ezt követően a rájátszásban a Nanterre a JL Bourg ellen 1:2-el esett ki, míg a Saint-Quentin a Lyon ellen 0:2-el fejezte be a szereplését.
Végül a török Manisa az alapszakasz 6. helyén zárt 16 győzelemmel és 14 vereséggel, és a negyeddöntőben a Besiktas ellen búcsúzott 0:2-vel.
Nézzük meg, hogy az első kalapba besorolt csapatok, hogyan teljesítettek hazájuk bajnokságában:
A spanyol kvartettből a Murcia spanyol bajnoki döntőt játszott a Real Madriddal, igaz a döntőben mérkőzést nem nyert, de az Unicaja Malagát pályahátrányból 3:2-re kiverte az elődöntőben. A Tenerife az alapszakaszban 6. helyen végzett és a negyeddöntőben a Barcelona ellen két viszonylag szoros mérkőzésen veszített. A Manresa végzett leghátrább, 8. lett az alapszakaszban 19 nyert 15 vesztett mérkőzéssel és a negyeddöntőben a Malaga egy szorosabb és egy nagyobb különbségű győzelemmel jutott tovább rajta. A spanyol négyesben tehát az erősorrend Murcia, Malaga, Tenerife és Manresa, valamint ugye a tavalyi BCL-t a Malaga nyerte. Ha spanyol csapatnak kell jönnie, akkor szerintem a Manresa lenne a legjobb, mert velük még nem játszottunk, ráadásul Barcelonából kb. 1 óra alatt oda lehet érni, valamint a spanyol csapatok közül talán ellenük van előzetesen a legtöbb esély. Kérdés persze, hogy jövőre milyen csapatot fognak építeni?
A török Galatasaray a bajnokság alapszakaszában 16 győzelem mellett 14 vereséget szenvedett, ezzel 5. helyen került be a rájátszásba. Ott a 4. helyen zárt Pinar Karsiyakával találkozott, akivel 2 nagyon szoros mérkőzést játszott, de a döntő meccsen az otthon játszó Karsiyaka biztosan 97:82-re győzte le.
Az izraeli Hapoel Holon az alapszakaszban szintén az 5. helyen zárt 13 győzelemmel és 11 vereséggel, ehhez a középszakaszban 3 győzelmet és 2 vereséget gyűjtött, így a rájátszást 16 győzelemmel és 13 vereséggel kezdte meg az 5. helyen. A másik tavalyi izraeli BCL csapattal a 4. helyen végző Hapoel Jeruzsálemmel találkozott, aki 3:0-ra nyert ellene, igaz a középső mérkőzésen a Holon éppencsak 68:70-re, de kikapott.
A litván Rytas az alapszakaszt még a 2. helyen zárta 24 győzelemmel és 6 vereséggel a Zalgiris Kaunas mögött, de a rájátszásban megállíthatatlan volt. A negyeddöntőben a Jonavát 2:0-ra (110:77, 96:90) simán legyűrte, majd nagy csatában a BC Wolves ellen 3:2-re (85:96, 113:75, 86:78, 86:97, 92:86) is nyerni tudott, ehhez képest a döntőben a Zalgiris ellen már 3:1-re sikerült nyerni (89:88, 104:94, 81:91, 88:87), ahol két mérkőzés is a legkisebb különbséggel dőlt el. A Rytas tehát az egyetlen csapat az első kalapban, aki hazája bajnokságát meg tudta nyerni.
A görög AEK az alapszakaszban elég gyengén muzsikált mindösszesen a 7. helyen végzett 9 győzelemmel és 13 vereséggel, de az alsóházi rájátszásban 3 győzelmet és 2 vereséget szedett össze, így végül a 12 győzelmes és 15 vereséges mutatójával a play offnak a 7. helyről futhatott neki, de az Olimpiakosz ellen két sima zakós vereség lett (75:92, 68:100), így nem ez volt a klub legsikeresebb idénye. Valószínűleg ők lehetnének talán a leggyengébb ellenfél az első kalapos alakulatok közül, viszont a görög bajnokság erős, erről tavaly is meggyőződhettünk.
A példádból kiindulva inkább a center mondja azt, hogy inkabb vár egy olyan ajánlatra, ahol több nemzetközi lehetőséghez jut, mint itt a valószínűleg 6 meccs és ő választ másik csapatot és nem minket. Persze most ez az a szint, amirol elméletben beszélünk, hogy a magyar piac teteje, nem a kiegészítő légiósok, őket bármikor meg tudja a klub győzni szerintem.
Ha meg valamit akarunk a BCL-ben ahogy írod, akkor nem magyarokra kellene építeni a csapatot, hanem klasszis legiosokra. De ugye ezt már többször megbeszéltük, nem igazán lehet ilyet összerakni a bajnokság színvonala és sajátosságai miatt.
Bizakodjunk a holnapi szerencsés sorsolásban, aztán meglátjuk majd kiket jelentünk be hivatalosan. De Gyuri bácsi nyilatkozatai alapján nem lesz drasztikus változás, ami személy szerint nekem kicsit csalódás.
Hát én meg nagyon csalódott lennék, ha a sorsolás miatt várnánk az igazolásokkal. Nekem ez komolytalan lenne. Az oké, hogy vannak olyan csapatok, amelyeket tudni lehet, hogy biztosan bivaly erősek lesznek és nem a mi szintünk, de sok csapatnál még nyilván alakulóban van a keret kialakítása, szóval nem igazán lehet belelátni milyen minőséget fognak képviselni. Meg ha akarunk valamit a BCL-ben, akkor ne aszerint igazoljunk valakit, hogy mondjuk kinéztünk egy jobb centert (akit nyilván anyagilag is meg tudunk fizetni), de megkapjuk újra a Malagát és akkor azt mondja a klub, hogy így nézzünk inkább kicsit szolidabb centert (olcsóbban), mert az Unicaja ellen a drágább játékos is kevés lenne?
Szóval én ezen nagyon csodálkoznék, ha ez így működne.
Ezzel nem ertek egyet. Bajnoksagra nagyot nem tudunk hibázni szerintem, ha kiegészítő legiosokban gondolkozunk akkor sem, ezen a fronton mindenképp esélyesek leszünk.
Most ha bekerülünk ismét egy Malaga-Peristeri csoportba, oda pedig nem fog idejönni olyan külföldi aki felveszi minőségben a versenyt a fennt említett csapat játékosaival. Sorsolás után már látják az ügynökök, hogy itt valószínűleg max 6 meccs lesz a BL-ben vagy van esély esetleg többre is. Plusz pénzben sem mindegy, mint tárgyalási pozíció szerintem, de ez csak az én véleményem.
Ezert sem hoztunk meg szerintem centert és winget, de persze elkesve nem vagyunk semmiről.
Igen, de nagyon remélem, hogy a sorsolás eredménye és a légiósok kiválasztása nem függ egymástól, mert az - ahogy ezt már korábban is írtam- nagyon amatőr dolog lenne.
TDA előtt ott lesz Perl, Bognár előtt viszont csak Tiby, aki mint láthattuk nem meghatározó BL szinten, így azért vele felesleges az összehasonlítás.
Ryland: Nyugodtan írd le a véleményed, én néha azért fogalmazok így, mert számomra teljesen egyertelmű a helyzet, de mint mindig, mások véleményét is maximálisan tiszteletben tartom és olvasom. Szóval emiatt ne tartsd magadban.
Egyebként pedig holnap lesz a szezon legfontosabb napja nemzetközi szinten, gyakorlatilag eldol szinte a kérdések 90 százaléka a sorsolassal.
Ebben lehet igazad, bár én is írtam, hogy Kristófot talán kevésbé tudjuk majd használni BCL-ben a lassabb játéka miatt. Andris stílusa közelebb áll(na) a BCL-hez, de hiába a gyorsaság, mert egyelőre nem tudja végig vinni az egy-egy elleni támadásait (sokszor a bajnokságban sem). Ez pedig azért van, mert nincsen benne olyan improvizatív képesség, mint Zoliban és fizikálisan is kellene erősödnie. Persze fejlődni fog még, de biztosra nem lehet kijelenteni, hogy a jelenlegihez képest több fokkal jobb játékos lesz majd évek múlva.
Ha pedig csak a bajnokságról beszélünk, akkor egyértelmű, hogy jelenleg (még) Kristóf a jobb játékos.
Adná az ég, hogy összejöjjön ez a statikus, BL-hez egyértelműen és borzasztóan kevés Bognár-Váradi igazolás!
Egyébként nekem nem is azzal van a bajom, hogy ezt gondoljátok. Én nem értek vele egyet, de egye fene, nem vagyunk egyformák, máshogy gondolkodunk, máshogy látunk dolgokat. Viszont ezektől a kinyilatkoztatásoktól (“egyértemű, hogy…”, “nem kérdés, hogy…”) egyszerűen falnak megyek, és az embernek elmegy a kedve, hogy saját véleményt írjon…
Sokan írjátok hogy Bognár kevés a BL-hez. Hát szerintem semmivel nem rosszabb per pillanat, mint TDA (akit viszont stabilan odavesztek). Valszeg TDA a későbbiekben többet fog majd kihozni magából mint Bognár, de én ezt jövőre még nagyon nem látom.
De ha 3-2 es kombót hozol akkor szerkezetileg neked hogy fog összeállni a kép?Nem rosszból.alacsony poszton ott lesz Pongó,Váradi,Perl,Tanoh,és még hozzunk egy olyat aki szintén inkább lefelé tud játszani 3-ból?Akkor ott lesz egy lyuk magasokon…Bognár és Kovács borzasztó kevés lesz a BL-be.