Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
ha olyan fajtájú gyümölcsöt látok, amilyet még nem ettem, akkor mindig veszek. ha tök éretlennek tűnt volna, nem vettem volna, mert akkor tényleg nincs értelme, de voltak közte érett szemek, meg is lepődtem. ennél már csak azon lepődtem meg jobban, hogy hétvégén szinte teljesen beérett paradicsomot tudtam venni az aldiban. már az furcsa volt, hogy miért olyan szép piros, aztán megkóstoltam itthon, majdnem tökéletes volt, közel olyan, mintha a kertből hoztam volna be éretten. boltban érett paradicsomot venni kb. csodaszámba megy, gyerekkoromban még lehetett, de azóta más világ van, logisztikailag nem igazán kivitelezhető, vagy csak úgy, hogy nagy része a kukába kerül. régen nem volt minden ennyire kiszámolva.
Gyermekkoromban mindig volt kajszifánk, azóta is a kedvenc gyümölcsöm. Most azért vannak kajszifáim, mert piacon is többször vettem vacakot vagy éppen ehetőt, mint jót. Ceglédi óriás, Gönci, Bergeron finomak, a Pannónia még nem termett.
Szerencsére nálunk sokan árulnak háznál. Én mondjuk nem szorulok rá, mert van 2 fám, ezek jó években (pl. idén) eleget teremnek, így több évre való lekvárt el tudtam tenni.
A boltban is ki lehet látványra szűrni, talán kiválogatni is könnyebb, mint a piacon.
Egyébként elég reménytelen, itt felénk háznál nem árulnak, a piacon párszor próbálkoztunk, de érettet nem kaptunk. Sárgadinnyével és őszibarackkal tértünk haza.
Egyszer vettünk a piacon érettnek látszót, talán az is volt. Szép színe volt, puha is volt, de olyan savanyú, mint egy éretlen. Ekkor adtuk föl végleg.
Fel nem tudom fogni miért vesz valaki boltban kajszit. Háztól érdemes, esetleg piacról, habár ott is sokan árulnak félérettet, de azokat már látványra ki lehet szűrni.
vettem ma a lidliben bergerouge fajtájú kajszit (a ládára rá volt írva a neve). elmegy, bár egy utóérett bolti gyümölcs alapján nehéz megítélni. azt hiszem, nekem inkább a lédús fajták jönnek be.
köszi az infót. hát, ha nagyra nő a fa, az nem az igazi, nincs sok helyem. eddig úgy tűnik, hogy a gönci fa nem nő akkorára, mint a ceglédi óriás, az előző kajszim, ez is tetszik benne. lehet, hogy azért sem volt olyan nagyon nagy íze, mert tömve volt a fa, a barackok is elég picik voltak. de nem volt szívem ritkítani, először termett normálisan. úgy voltam vele, hogy majd a szél úgyis megteszi helyettem, de elég jól állta a sarat. pont éréskor érte egy nagyobb szél, de nem sokat dobált le.
azért kajszinál az nem ritka, hogy idő előtt megadja magát. a céglédim is: először egyik ág, aztán másik ág, aztán vége. olyan 13 évet élt. öreg kajszit egyet ismertem a környékemen, szerintem az a 30 évet is bőven megérte, sajnos nem tudom, hogy milyen fajta volt, de vélhetően egyik alap magyar fajta.
Közepes méretűnek mondanám, jó ízű. Egy fám volt, hogy 230 kilót termett. Ez a fa később kimúlt az igaz valami rossebbség a fő ágakat leszárította évente 1-2 ágat.
Nálunk a bergeron most érik,Áprilisi 2 nap fagy jócskán ritkitott ,viszont szép darabosak a barackok ,átlag méret 75gramm körüli de van sok 100gramm körüli méret is:)
pár éve gesztenye-aszalt szilva témában voltunk Pölöskén, nagyon jó rendezvény volt az is!!!
+ beugranánk visszafelé a birtokra is, kóstolnénk (free!) fügét, érik 6 fajta!
kajszi a Bergeronnal+Faralia-Farbalyval sajnos most leérett, a Cognat meg akkor ép még nem fog érni. bár... "találtam" ( :) tegnap egy fát, ami sztem tsunami kellett volna hogy legyen, (nesze nekd magyar kertészeti vásárlás, külföldről még sosem kaptam nem fajtaazonosat...)
de még kökemény, viszont jövő hétre jó lehet! kóstolóó itt is!
Faraliára hasonlít, csúcsos, manula alakú, de nem mandulakjszi, mert erősen piros fedőszínű.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tisztelettel meghívja Önt a
Kajszi fajtabemutató és szakmai tanácskozás című szakmai rendezvényére
Kajszi szakmai tanácskozás
Helyszín:
Tordasi Élményfalu és Kalandpark (2463 Tordas, Öreghegyi út, Hrsz. 024/47)
Időpont:
2022. július 20. (szerda), 10:00-12:30 óra
Napirendi pontok, témák, előadók:
09.00-10.00
Regisztráció
10.00-10.10
Megnyitó Dr. Mártonffy Béla, elnök - Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztály
10.10-11.10
A termesztőberendezésekben történő kajszitermesztés technológiája, előnyei, buktatói Thomas Kininger, Bavendorf-i Kutatóintézet munkatársa, szaktanácsadó - Németország
11.10-11.45
Kajszi nemesítés az Agroscopnál, Svájcban Danilo Christen, Agroscope Mezőgazdasági Kutatóintézet munkatársa, Csonthéjas nemesítési program vezetője - Svájc
11.45-12.30
Kajszi fajtaelőállítás Spanyolországban és adaptációs tapasztalatok Magyarországon Edwige Remy, PSB Producción Vegetal - Szabó Zoltán, őstermelő
12.30-13.00
Szendvicsebéd
Kajszi fajtabemutató
Helyszín:
Nébih Tordasi Fajtakísérleti Állomás (2463 Tordas, Gábor major)
Időpont:
2022. július 20. (szerda), 13:30-15:30 óra
Témák, előadók:
13.30-13.40
Köszöntő - Zsigmond Richárd, igazgató – Nébih - MGEI
13.40-13.50
Az új intenzív karcsúorsó kajszi fajtakísérleti ültetvény bemutatása Dr. Szani Zsolt, témavezető – Nébih
13.50-14.20
Kajszi karcsú orsó koronaforma alakító metszése – gyakorlati bemutató és konzultáció Szentpéteri Tamás, szaktanácsadó - Fruttamas Kft.
14.20-15.30
Kajszifajták fagytűrése hazai ültetvényben, a 2021-2022. évi tavaszi fagykárok alapján - ültetvény bejárás. Dr. Szani Zsolt, témavezető - Nébih
Felkért hozzászólók: Dr. Gutermuth Ádám – kajszi nemesítő Mendel Ákos - MATE Kertészettudományi Intézete, Ceglédi Kutató Állomás Palesits Zsolt, elnök- MGyOE Dr. Szabó Zoltán – egyetemi tanár
A fajtabemutatót kísérő szakmai programok:
13.30-15.30
Kajszifajták gyümölcs kiállítása és érzékszervi bírálata
A rendezvényen való részvétel elismerésre kerül az Agrárminisztérium névjegyzékben szereplő szaktanácsadók éves kötelező továbbképzésének részeként. A rendezvény szabadtéri. Az időjáráshoz és a terepviszonyokhoz igazodó öltözet ajánlott.
"Az aszály komoly károkat okoz Magyarországon a sárgabaracktermésben, ez pedig már most visszaköszön az árakban, sok helyen már 1000-1200 forintba kerül a barack kilója."
nem mondom, hogy rossz, finom, de nem az az ellenállhatatlan kajszi íz. szerintem a ceglédi óriásom lédúsabb, édesebb, zamatosabb volt. mondjuk problémásabb is volt, ahogy mondtam. csináltam két nem túl jó képet. max. olyan 4-4,5 centisek a szemek. az igaz, hogy nagyon sok volt rajta, nem ritkítottam, lehet azért ilyen picik, nem tudom.
A férjem idén madárhálót feszített ki botokra a kajszi fa alá, így a hálóra estek a barackok. Nem plattyantak szét, akármilyen puhán hullottak is le. Mostantól mindig ezt a módszert fogjuk követni, nagyon bejött. Ha lekvárt akarunk főzni, akkor megrázzuk a fát és lehullik róla egyszerre 5-8 kiló, csak a rendesen megérett szemek. Nem sérülnek meg, nem mennek bele a hangyák. A lekvár szép narancssárga színű és zamatos lesz, mert csak a nagyon érett szemek hullanak le.
Ízre okés ,de annyira nem extra akkor az nem gönci bár jut eszembe az idősebbek elmondása alapján több gönci fajta létezett én amit tudok legjobb pálinka alapanyag ill lekvár akkor nem annyira extra ízű? A ceglédi óriást is veri minden tekintettben nem alternál , igaz túlkötődésre hajlamos ,ananász kajszim még nem volt de az összes többi fajtát túl élte a ceglédi sort ,bergeront, pannoniát jelenleg 22 évesek .