Keresés

Részletes keresés

Didergő Király Creative Commons License 2022.07.25 0 1 19690

ha olyan fajtájú gyümölcsöt látok, amilyet még nem ettem, akkor mindig veszek. ha tök éretlennek tűnt volna, nem vettem volna, mert akkor tényleg nincs értelme, de voltak közte érett szemek, meg is lepődtem. ennél már csak azon lepődtem meg jobban, hogy hétvégén szinte teljesen beérett paradicsomot tudtam venni az aldiban. már az furcsa volt, hogy miért olyan szép piros, aztán megkóstoltam itthon, majdnem tökéletes volt, közel olyan, mintha a kertből hoztam volna be éretten. boltban érett paradicsomot venni kb. csodaszámba megy, gyerekkoromban még lehetett, de azóta más világ van, logisztikailag nem igazán kivitelezhető, vagy csak úgy, hogy nagy része a kukába kerül. régen nem volt minden ennyire kiszámolva.

Előzmény: marmande (19686)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.07.25 0 0 19689

Gyermekkoromban mindig volt kajszifánk, azóta is a kedvenc gyümölcsöm. Most azért vannak kajszifáim, mert piacon is többször vettem vacakot vagy éppen ehetőt, mint jót. Ceglédi óriás, Gönci, Bergeron finomak, a Pannónia még nem termett. 

Előzmény: marmande (19686)
marmande Creative Commons License 2022.07.25 0 0 19688

Szerencsére nálunk sokan árulnak háznál. Én mondjuk nem szorulok rá, mert van 2 fám, ezek jó években (pl. idén) eleget teremnek, így több évre való lekvárt el tudtam tenni.

Előzmény: CBNora (19687)
CBNora Creative Commons License 2022.07.25 0 0 19687

A boltban is ki lehet látványra szűrni, talán kiválogatni is könnyebb, mint a piacon.

Egyébként elég reménytelen, itt felénk háznál nem árulnak, a piacon párszor próbálkoztunk, de érettet nem kaptunk. Sárgadinnyével és őszibarackkal tértünk haza.

Egyszer vettünk a piacon érettnek látszót, talán az is volt. Szép színe volt, puha is volt, de olyan savanyú, mint egy éretlen. Ekkor adtuk föl végleg.

Előzmény: marmande (19686)
marmande Creative Commons License 2022.07.25 0 0 19686

Fel nem tudom fogni miért vesz valaki boltban kajszit. Háztól érdemes, esetleg piacról, habár ott is  sokan árulnak félérettet, de azokat már látványra ki lehet szűrni.

Előzmény: Didergő Király (19683)
Amita13 Creative Commons License 2022.07.25 0 0 19685

Oké, várom!

Előzmény: diospyros (19684)
diospyros Creative Commons License 2022.07.24 0 0 19684

voltam,

majd írok róla!

(csak most sűrű napok vannak.)

Előzmény: Amita13 (19681)
Didergő Király Creative Commons License 2022.07.23 0 0 19683

vettem ma a lidliben bergerouge fajtájú kajszit (a ládára rá volt írva a neve). elmegy, bár egy utóérett bolti gyümölcs alapján nehéz megítélni. azt hiszem, nekem inkább a lédús fajták jönnek be.

naivkezdo Creative Commons License 2022.07.22 0 0 19682

A sivatagban locsoltam, tápoztam, valamennyit fejlődött. 

Idén maradjon így inkább?

 

Előzmény: naivkezdo (19548)
Amita13 Creative Commons License 2022.07.21 0 0 19681

Voltál végül is? Én készültem, de olyan meleg volt, hogy letettem róla. 

Előzmény: diospyros (19673)
Didergő Király Creative Commons License 2022.07.20 0 0 19680

köszi az infót. hát, ha nagyra nő a fa, az nem az igazi, nincs sok helyem. eddig úgy tűnik, hogy a gönci fa nem nő akkorára, mint a ceglédi óriás, az előző kajszim, ez is tetszik benne. lehet, hogy azért sem volt olyan nagyon nagy íze, mert tömve volt a fa, a barackok is elég picik voltak. de nem volt szívem ritkítani, először termett normálisan. úgy voltam vele, hogy majd a szél úgyis megteszi helyettem, de elég jól állta a sarat. pont éréskor érte egy nagyobb szél, de nem sokat dobált le.

azért kajszinál az nem ritka, hogy idő előtt megadja magát. a céglédim is: először egyik ág, aztán másik ág, aztán vége. olyan 13 évet élt. öreg kajszit egyet ismertem a környékemen, szerintem az a 30 évet is bőven megérte, sajnos nem tudom, hogy milyen fajta volt, de vélhetően egyik alap magyar fajta. 

diospyros Creative Commons License 2022.07.19 0 0 19679

monilia

Előzmény: TINTUS (19678)
TINTUS Creative Commons License 2022.07.19 0 0 19678

Közepes méretűnek mondanám, jó ízű. Egy fám volt, hogy 230 kilót termett. Ez a fa később kimúlt az igaz valami rossebbség a fő ágakat leszárította évente 1-2 ágat.

Előzmény: Didergő Király (19676)
diospyros Creative Commons License 2022.07.19 0 0 19677

bergeron a franciák "magyar kajszija", azaz elég jó (és hasonló) ízű, ha nincs túlterhelve,

ill. tavaly szálkásodott, de idén 2x kapott kb. össz. 100 l vizet (per 1 fa),

és jó lett.

egyik legjobb fagytűrésű 6 év alatt ez az volt az egyik, ami majdnem minden évben termett.

kivéve persze 20-at (és persze 21-ben keveset).

"cserébe" elég pusztulós fajtának írják a többiek, de nálam csak 1 db van belőle, az megmaradt,

nagy fa. esetleg még egyet ültetek, messzebb tőle (2 helyen van a kajszi.)

maga a fa is nagyra nő főleg mirabolánon, a barack darabos, ha jól le van ritkítva,

ha nem, kisebb vagy apró, és nem olyan jó ízű, de ez minden fánál nagyjából igaz.

Előzmény: Didergő Király (19676)
Didergő Király Creative Commons License 2022.07.19 0 0 19676

ízre a bergeron milyen? mondjuk a gönci magyarhoz képest? izgatja a fantáziámat, főleg, ha olyan szép nagyra nő, mint az alábbi képen látható. 

a késői fajták milyenek?

TeChNoRbY Creative Commons License 2022.07.17 0 1 19675

Sziasztok!

 

Nálunk a bergeron most érik,Áprilisi 2 nap fagy jócskán ritkitott ,viszont szép darabosak a barackok ,átlag méret 75gramm körüli de van sok 100gramm körüli méret is:)

diospyros Creative Commons License 2022.07.14 0 1 19674

pár éve gesztenye-aszalt szilva témában voltunk Pölöskén, nagyon jó rendezvény volt az is!!!

+ beugranánk visszafelé a birtokra is, kóstolnénk (free!) fügét, érik 6 fajta!

kajszi a Bergeronnal+Faralia-Farbalyval sajnos most leérett, a Cognat meg akkor ép még nem fog érni. bár... "találtam" ( :) tegnap egy fát, ami sztem tsunami kellett volna hogy legyen, (nesze nekd magyar kertészeti vásárlás, külföldről még sosem kaptam nem fajtaazonosat...)

de még kökemény, viszont jövő hétre jó lehet! kóstolóó itt is!

Faraliára hasonlít, csúcsos, manula alakú, de nem mandulakjszi, mert erősen piros fedőszínű.

 

mi érik kb. a jövő héten, amire ezek illenek?

Előzmény: diospyros (19673)
diospyros Creative Commons License 2022.07.14 0 0 19673

azt hiszem menni kellene, szervezem.

(Tordas, kajszi szakmai nap)

ha valaki szombathely-(sárvár?)-sümeg-tapolca-veszprém v.környéke

útvonalon csatlakozna, menjünk együtt, olcsóbb ez a drága benzin.

(ha hárman menénk, akkor sztem 4.000 Ft-ból megvan az út, per fő.)

útközben meg kajszi fórumot tartunk :)

Előzmény: diospyros (19672)
diospyros Creative Commons License 2022.07.14 0 1 19672

MEGHÍVÓ

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tisztelettel meghívja Önt a

Kajszi fajtabemutató és szakmai tanácskozás
című szakmai rendezvényére

Kajszi szakmai tanácskozás

Helyszín:

Tordasi Élményfalu és Kalandpark
(2463 Tordas, Öreghegyi út, Hrsz. 024/47)

Időpont:

2022. július 20. (szerda), 10:00-12:30 óra

Napirendi pontok, témák, előadók:

09.00-10.00

Regisztráció

10.00-10.10

Megnyitó
Dr. Mártonffy Béla, elnök - Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztály

10.10-11.10

A termesztőberendezésekben történő kajszitermesztés technológiája, előnyei, buktatói
Thomas Kininger, Bavendorf-i Kutatóintézet munkatársa, szaktanácsadó - Németország

11.10-11.45

Kajszi nemesítés az Agroscopnál, Svájcban
Danilo Christen, Agroscope Mezőgazdasági Kutatóintézet munkatársa, Csonthéjas nemesítési program vezetője - Svájc

11.45-12.30

Kajszi fajtaelőállítás Spanyolországban és adaptációs tapasztalatok Magyarországon
Edwige Remy, PSB Producción Vegetal - Szabó Zoltán, őstermelő

12.30-13.00

Szendvicsebéd

 

Kajszi fajtabemutató

Helyszín:

Nébih Tordasi Fajtakísérleti Állomás
(2463 Tordas, Gábor major)

Időpont:

2022. július 20. (szerda), 13:30-15:30 óra

Témák, előadók:

13.30-13.40

Köszöntő - Zsigmond Richárd, igazgató – Nébih - MGEI

13.40-13.50

Az új intenzív karcsúorsó kajszi fajtakísérleti ültetvény bemutatása Dr. Szani Zsolt, témavezető – Nébih

13.50-14.20

Kajszi karcsú orsó koronaforma alakító metszése – gyakorlati bemutató és konzultáció
Szentpéteri Tamás, szaktanácsadó - Fruttamas Kft.

14.20-15.30

Kajszifajták fagytűrése hazai ültetvényben, a 2021-2022. évi tavaszi fagykárok alapján - ültetvény bejárás.
Dr. Szani Zsolt, témavezető - Nébih

Felkért hozzászólók:
Dr. Gutermuth Ádám – kajszi nemesítő
Mendel Ákos - MATE Kertészettudományi Intézete, Ceglédi Kutató Állomás
Palesits Zsolt, elnök- MGyOE
Dr. Szabó Zoltán – egyetemi tanár

A fajtabemutatót kísérő szakmai programok:

13.30-15.30

Kajszifajták gyümölcs kiállítása és érzékszervi bírálata

A rendezvényen való részvétel elismerésre kerül az Agrárminisztérium névjegyzékben szereplő szaktanácsadók éves kötelező továbbképzésének részeként.
A rendezvény szabadtéri. Az időjáráshoz és a terepviszonyokhoz igazodó öltözet ajánlott.

Regisztrálni az alábbi linken lehetséges:

Regisztráció

Megtisztelő jelenlétére számítunk!

Budapest, 2022.07.07.

gáborke Creative Commons License 2022.07.13 0 0 19671

Persze, nagyon szépen nő rajta, elég nagy fa lesz, gyorsan nő a kajszi nemes.

Előzmény: marmande (19670)
marmande Creative Commons License 2022.07.12 0 0 19670

Őszibarackba lehet kajszit oltani?

naivkezdo Creative Commons License 2022.07.12 0 0 19669

Szlovákiában azt hallottam 70 centért is vettek príma alapanyagot nagy tételben, pálinkának. 

Előzmény: diospyros (19665)
marmande Creative Commons License 2022.07.12 0 0 19668

De igen, viszont vízzel leöblítem és kész. Szerencsére idén nem sok rohadt szem volt.

Előzmény: Bubi504 (19667)
Bubi504 Creative Commons License 2022.07.12 0 0 19667

Ha lepottyan pár, moníliától félig elrohadt gyümölcs, nem keni össze a hálót ?

Előzmény: marmande (19662)
Bubi504 Creative Commons License 2022.07.12 0 0 19666

Kerek szobának a sarkába, na azt nem lehet. Meg észt adni az ilyen nagyonokos cikkíróknak. 

Azt szoktam mondani, hogy amíg birsből is lehet lekvárt főzni, addig bármilyen kajsziból is : két perc botmixer és kész.

Amúgy nekem pont a Bergeron a kedvencem. 

Előzmény: marmande (19651)
diospyros Creative Commons License 2022.07.11 0 0 19665

"Az aszály komoly károkat okoz Magyarországon a sárgabaracktermésben, ez pedig már most visszaköszön az árakban, sok helyen már 1000-1200 forintba kerül a barack kilója."

https://index.hu/belfold/2022/07/11/gyumolcs-sargabarack-meggy-cseresznye-dragulas-piac/

 

 

Szombathelyen viszont épp dömping van, 800 Ft a nagy szemű.

Egy közeli termelő önti a barackját a piacra. Szép kis (1500 fa? :) ültetvény, jéghálóval

és sok levél-, stb. trágyával :)

Didergő Király Creative Commons License 2022.07.10 0 0 19664

nem rossz módszer. igazából én fel szoktam szedegetni minden nap. nagyon sok nem megy így kárba, nem olyan folyós, mint a ceglédi volt.

Előzmény: marmande (19662)
Didergő Király Creative Commons License 2022.07.10 0 0 19663

nem mondom, hogy rossz, finom, de nem az az ellenállhatatlan kajszi íz. szerintem a ceglédi óriásom lédúsabb, édesebb, zamatosabb volt. mondjuk problémásabb is volt, ahogy mondtam. csináltam két nem túl jó képet. max. olyan 4-4,5  centisek a szemek. az igaz, hogy nagyon sok volt rajta, nem ritkítottam, lehet azért ilyen picik, nem tudom.

Előzmény: james69 (19661)
marmande Creative Commons License 2022.07.10 0 5 19662

A férjem idén madárhálót feszített ki botokra a kajszi fa alá, így a hálóra estek a barackok. Nem plattyantak szét, akármilyen puhán hullottak is le. Mostantól mindig ezt a módszert fogjuk követni, nagyon bejött. Ha lekvárt akarunk főzni, akkor megrázzuk a fát és lehullik róla egyszerre 5-8 kiló, csak a rendesen megérett szemek. Nem sérülnek meg, nem mennek bele a hangyák. A lekvár szép narancssárga színű és zamatos lesz, mert csak a nagyon érett szemek hullanak le.

Előzmény: Didergő Király (19660)
james69 Creative Commons License 2022.07.10 0 0 19661

Ízre okés ,de annyira nem extra akkor az nem gönci bár jut eszembe az idősebbek elmondása alapján több gönci fajta létezett én amit tudok legjobb pálinka alapanyag ill lekvár  akkor nem annyira extra ízű? A ceglédi óriást is veri minden tekintettben nem alternál ,  igaz túlkötődésre hajlamos ,ananász kajszim még nem volt de az összes többi fajtát túl élte a ceglédi sort ,bergeront, pannoniát  jelenleg 22 évesek .

Előzmény: Didergő Király (19660)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!